zaterdag 24 oktober 2015

Bloggen uitstellen.

Uitstellen.....

Dat was precies wat ik deed, genoeg stof om even een klein berichtje te posten, maar doodgewoon vooruitschuiven was wat er gebeurde. Geen tijd afdoen om even te gaan zitten en een bericht in te kloppen. Nu wel dus.

Mooi weer gehad zowat geheel oktober tot nu toe, de eerste helft van de maand was prima, met vaak strakblauwe luchten en constant droog weer. Wel dalende temperaturen in de nacht, en vocht onder de morgen, wat dan weer voor de eerste rijm op het gazon zorgde.
Ook zijn ondertussen al enkele malen de winterschoenen gedragen bij het woon-werk verkeer in BOB, bij de terugrit uit de middag was de temperatuur niet hoger dan +2 ºC, net als een paar keer in de vroege ochtend, bij vertrek naar de vroege  dienst.
Ondertussen een paar dagen met  veel regen en wind gehad, het rustige herfstweer beviel me een stuk beter! De eerste helft van de maand is BOB enkel gebruikt voor woon-werkverkeer, voor de ritjes tussendoor is de Scott redelijk veel buiten geweest. Nu kon het nog, met de zakkende temperaturen word het al snel te link om met een 2-wieler te rijden, je weet maar nooit in de schaduwgedeelten.


De eerste rijm van dit jaar.


De morgentemperatuur, de onderste is de buitentemperatuur.

De herfstkleuren zijn nu overal duidelijk aanwezig, en de laatste appelpluk is aan de gang.Appels bij Lofthus, de pluk is aan de gang.


Andere bezigheid.

Naast het rijden op de Scott had ik ook nog een ander karweitje om me bezig te houden, dat waren 7 lege pallets die weer gevuld moeten worden met brandhout.
Een buurvrouw had nog een hoop klein spul liggen wat weg moest, voornamelijk jonge vurenboompjes. Die waren al omgezaagd door een ander, maar die was er mee gestopt op een dag en kwam de zaak niet opruimen. Ook niet na verschillende malen telefonisch aandringen. Ina kreeg op de breiclub te horen dat ik welkom was als ik het hout wilde hebben, dus gaf dat gelijk aan mij door.
De eerste vrije dag die ik had rukte ik gelijk uit met de kettingzaag, en zaagde alle takken eraf, de stammetjes op draagbare stukken en ruimde alles op. De volgende dag zaagde ik alles thuis op de goede lengte,  kliefde wat nodig was en stapelde het spul op. Dat leverde al 2 kubieke meter hout op, de rest haalde ik boven op m'n vaste adres.
Er lag nog steeds een stuk van de lariks die ik in mei 2013 omlegde, die eerst maar eens opruimen nu ik de plaats er voor vrij heb. Die boom is per slot van rekening omgezaagd om op te stoken, niet om te laten liggen rotten.........


Bezig met zagen.
Onderstaand filmpje werd gemaakt door Teun, die natuurlijk vergat het toestel uit te schakelen bij het naar beneden lopen..............dus wat schokkerig gefilmd..☺

Teun telde ongeveer 90 jaarringen in deze lariks, die er helemaal niet mooi uitzag, maar wel heel veel blokjes in zich had................
In 2013 heb ik enkel de grootste takken en de top verwijderd en klein gezaagd/gekliefd, toen had ik geen ruimte meer vrij thuis om nog meer weg te stapelen. Geen probleem, lariks rot niet zo snel, dus de stam kon goed nog wat langer blijven liggen. Bijkomend voordeel was dat de stam grotendeels in de vrije lucht "hing", omdat hij steunde op een dikke tak op de grond. Enkel het achterste deel lag ongeveer met anderhalve meter op het gras.


De top is er al af, links nog wat dikke takken.

Zo bleef de stam liggen in 2013.
In 2014 ging er weer een gedeelte naar huis, veel werk omdat de stam zo dik was dat elke "plak" van 40 cm stam in 6 tot 8  stukken gezaagd moest worden om hanteerbaar te zijn.

Begonnen met opdelen van de stam.

Zo blijft het hout goed droog en rotvrij.


Dit bleef liggen in 2014.


De rest opruimen.

Daar ben ik een paar weken geleden mee begonnen, rustig aan, een paar uur  elke keer. Thuis brengen, klieven en stapelen.
Nog wat extra leggen op de 2 pallets met vuren, en dan afdekken zodat ze een paar jaar kunnen drogen. De rest gaat op de 5 pallets die nog leeg staan.

Tussendoor een paar regendagen, met harde wind op de koop toe. Geen weer om op een helling te gaan staan met een zaag in je handen!

Maar is weer iets wat nog even tussendoor gedaan kan worden, en wel binnenshuis. Ward, onze Cairnterrier, begint er weer steeds meer uit te zien alsof hij permanent een "Bad Hair Day" heeft, dus die moet weer eens nodig in een opgevoerde marmot omgetoverd worden..........
Gaat ook weer een uurtje of drie mee heen, is de middag ook weer nuttig doorgebracht.........

Een paar weken geleden ging het nog......

Maar het moet er toch weer eens van komen..............

Na dit intermezzo gaat het houtwerk weer rustig verder.


De stomp en nog een stuk stam.

Weer al wat gedecimeerd, en de steun is ook verwijderd.

En tot slot enkel nog zaagsel...........

De laatste lariksblokken op de kar.

Al een half pallet van de 5 gevuld.

Nieuwe bomen in wording........
Tot zover,

Groeten, Adri.

14 opmerkingen:

 1. Hoi Adri

  Stamt dat hondje toevallig af van dit geval?, hij lijkt er geplukt sprekend op
  https://www.youtube.com/watch?v=MnUOsPOPWAE

  Groeten, André

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   In theorie niet, maar de gelijkenis is inderdaad duidelijk aanwezig!
   Vreemdgangers in zijn voorouders? ;-))

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Dag Adri, ik ben er mee gestopt.. van het hout wordt je diverse keren "warm, zagen , c slepen , sjouwen, stouwen", kloven, enz... .. schoorsteen heb ik ook stuk gestookt... maar het blijft een heerlijke warmte... Valt me op dat jullie Noors met elkaar praten daar :) Groet Cees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Cees,

   Klopt ik heb eens uitgerekend dat ik er ongeveer 8 keer warm van word, de warmte van de kachel inbegrepen. Zeer efficiënt dus dat hout stoken!
   De warmte is inderdaad een stuk prettiger dan die van de warmtepomp, daar zijn we ook al lang achter.
   Enne......Noors? Teun heeft altijd geweigerd Noors tegen ons te praten, dat gaat gewoon niet zegt hij. In het filmpje spreken we dan ook ons eigen West Zeeuws-Vlaams dialect, en het klopt dat sommige klanken wat op het Noors lijken voor iemand die daar niet in thuis is. Maar het is toch echt een soort Nederlands...........☺

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. Snap nu waarom jullie dat noors zo snel hebben geleerd... Lijkt veul op dat Zeeuws :)

   Verwijderen
  3. Ja, het geheim van de smid zullen we maar zeggen! Als je wilt kan ik wel een "vertaling" maken van het gesprokene in het fragment, maar als je goed luistert kan je het meeste er wel uit halen denk ik, het gaat niet te vlug en er word niet veel gezegd. ;-))

   Verwijderen
 3. Ziet er allemaal weer afgewerkt uit en we weten allemaal dat het kouderwordt, voor de komende week lijkt het hier nog goed te worden m.b.t. het fietsweer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Pé,

   Dit gedeelte is inderdaad afgewerkt nu, de rest komt nog. De eerste "koude" golf hebben we gehad, nu iets warmer en regen, maar in de hogere strook (boven de 800 meter) valt er al verse sneeuw.
   Ook hier ziet de komende week er redelijk fietsbaar uit, hopen dat het zo blijft!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Heerlijk de houtkachel..
  Hier ligt het hok ook weer vol. Al heb ik een paar bakken gekocht daar ik momenteel nog niet kan zagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, vinden wij ook.....
   Het eerste compartiment van ons houthok is weer al bijna leeg, dus er is al weer bijna 2½ kuub door de schouw gegaan. Geeft niets, er zit circa 21 kuub in als het hok helemaal vol is, we kunnen nog even vooruit!
   Met een kettingzaag in de weer gaan is wel niet aan te bevelen in jouw situatie nu, dan is kopen geoorloofd........☺

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 5. Lekker klussie Adri. Ik kan de lol er wel van inzien. Hou(d)t je fit en is ook eens een wat andere beweging dan dat eindeloze getrap in de fiets.

  Groeten, Wilco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Wilco, heel wat andere beweging, en dat is goed te voelen aan het bovenlichaam! En dan doe ik het nog rustig aan.............
   En het is vooral nuttig, want als straks alle pallets weer vol zijn en de hele winter de kachel lekker brand, geeft dat ook een stukje voldoening!
   ;-)))

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 6. Ok Mick, bij deze dan: toegejuiGd, of is het toch toegejuiCHd? -
  Ik heb de spelling inmiddels aangepast Adri a.d.h. van de vervoegingsregels die ik ook al op mijn blog geschreven heb.

  BeantwoordenVerwijderen