dinsdag 6 oktober 2015

Laatste camperrit dit jaar.

De laatste rit dit jaar?

Ja, dat zit er wel in, het word kouder 's nachts, en erg vroeg donker 's avonds, dan is de lol er een beetje af, dan zitten we net zo lief thuis bij de houtkachel en kijken een film.
De ritten op zich blijven leuk, het steeds wisselende landschap verveeld nooit, en mooi is het bijna overal als je door Noorwegen kruist.

Afgelopen weekend waren we beiden vrij, de camper werd gereed gezet door mij op vrijdag, en op zaterdagmorgen 08.00 u vertrokken we al!
Deze keer een ritje naar het zuidwesten, daar waren we pas doorgereden, maar toen regende het nogal veel, nu zou het redelijk weer worden volgens de meteorologen.......

De weg is bekend het eerste stuk, via Odda naar Røldal en dan naar Haukeligrend, waar we inkopen doen in de plaatselijke SPAR en daar ook warm eten kopen en ter plaatse opeten.

Achter op het Røldalvatn hangt een wolk tussen de bergen.

Haukelifjell.

Haukelifjell.

Nog een detail van de Haukeli, de herfstkleuren zijn al goed aanwezig.

Na deze stop rijden we een stukje terug en gaan in het dorp RV 9 op, richting Hovden, waar we weer even stoppen en een wandeling langs de rivier maken.

Ook in Hovden is er al wat herfststemming te zien.....

Langs de rivier.

Trollegras.

De zaadpluizen zijn al wat verregent.

Daar komt nog een teken van de herfst boven kijken.
Na de wandeling gaan we verder zuidwaarts en stoppen nog even kort bij de parking Honevje, waar je leuk kunt wandelen over de stenen in de rivier.

Steenje in de rivier bij Honevje.

Honevje, het meertje.

Detail.
Na deze pauze rijden we verder tot Nomeland, en gaan Fv 337 op, richting Skuleskard. Raar genoeg veranderd deze weg van nummer zodra de provinciegrens overschreden word, dan is het ineens Fv 987, nou ja maakt niets uit, het blijft even mooi en even smal.......
Alle bovenstaande foto's zijn onderweg naar Skuleskard.
Bij Skuleskard aangekomen rijden we Fv 986 naar Lysebotn op, ook zo'n smal weggetje, waar het altijd maar afwachten is wat je tegenkomt. Ook die weg veranderd weer van nummer als we de provincie Rogaland inrijden........ Ver vooruit kijken en proberen te stoppen op een "møteplass" is het motto, als je vooruit kan kijken tenminste, want het is niet overal even overzichtelijk helaas.....

Het landschap boven Lysebotn.


De hele afdaling naar Lysebotn maken we niet, we staan even op de parking voor de 27 haarspeldbochten naar beneden beginnen en besluiten na het eten dezelfde weg terug te maken omdat het bewolkt word. We hebben al eens in de wolken geslapen hier, en dat is geen aanrader! Nat, koud en lastig rijden door die dikke mist, we gaan terug naar lager gebied om dat soort toestanden te voorkomen.

Een stuk verder vlak voor Sinnes parkeren we naast een golfterrein voor de nacht. De kachel gaat uit voorzorg al aan, want het zou wel eens kunnen afkoelen vannacht......

Zondag, weer naar huis.

Op de zondagmorgen zijn we weer vroeg op, ontbijten en rijden verder. En koud was het, buiten was er wat rijp te zien op de blaadjes en op het gras, en de thermometer gaf een buitentemperatuur van 0 ºC aan. Verder rijdend komen we langs water waar de nevelslierten boven hangen, altijd leuk om te zien.
Voorbij Sinnes rijden we de 45 op, richting Birkjedal. Het bezoekerscentrum is nog niet open, we zijn wat vroeg, dus rijden we een stukje Rv 503 op, om even te kijken bij de Gloppendalsura, de grote steenblokken zijn imponerend om te zien, zeker als je ziet hoe klein de camper er naast is.
De camper lijkt niet zo groot op deze manier......

Spiegeltje als we terug rijden naar Birkjedal.

We rijden verder over  de 45 tot aan Oltedal en gaan daar de 508 op, om zo binnendoor naar Lauvvik te rijden. Daar gaan we met de veerboot mee naar Oanes om via Rv 13 huiswaarts te rijden.
Onderweg net voor Tau stoppen we en houden een lunchpauze, de stoeltjes gaan eruit en we eten op het strand. Het is ondertussen weer zonnig geworden en de temperatuur is dragelijk, we zitten ruim een uur aan het water en zien de veerboten heen en weer varen. Aan de horizon zien we de contouren van Stavanger.


Dan gaat de reis verder en rijden we via het veer Hjelmeland-Nesvik, daarna stoppen we nog bij de kloof aan Bratlandsdalen, daar is het leuk wandelen buitenom de tunnel.

Dan via Røldal weer richting Odda en zo huiswaarts, waar we op zondag rond zessen aankomen.

Ook op Røldal is de herfst in aantocht.

Maandag.


Op maandag is het mooi weer, we gaan nog een wandeling maken in de buurt, een stukje naar boven op Lofthus richting Nosi.
Na anderhalf uur zijn we op een mooi uitzichtpunt en keren weer om, het is mooi geweest voor vandaag.

Uitzicht over Lofthus.

En in panorama.....

Nog een stille genieter...........


Tot zover,

Groeten, Adri.

10 opmerkingen:

 1. Hoi Adri,

  Ook wij zijn stille genieters van jouw foto's.

  Hartelijke groet, Wilco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Adri

  mooie foto's, ward ziet er weer uit als een hond ;-)
  Jammer dat Noorwegen zo ver weg is en dat ik de taal niet versta

  Groeten, Andre

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Bedankt, en Ward ziet er nu weer prima uit, maar dat gaat niet zo lang meer duren......De bovenvacht begint weer al aardig dood te gaan, dus binnenkort loopt hij er weer bij als een opgevoerde rat na het plukken. Ga ik ook niet te lang mee wachten met dat plukken, dan kan hij nog wat nieuwe vacht bijgroeien voor het echt koud word.
   De afstand naar Noorwegen is inderdaad redelijk groot, en met Engels kan je jezelf goed helpen hier als je geen Noors beheerst. Ervan uitgaande dat je wel wat Engels spreekt uiteraard.......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. Hoi Adri

   Dat is bij mij juist het probleem, Engels versta ik een heel klein beetje en spreken, tja, dan verstaan ze mijn Nederlands waarschijnlijk beter
   Duits is niet zo'n probleem

   Groeten, Andre

   Verwijderen
  3. Hoi André,

   Dan houd het daar op, met Duits kom je nergens hier, dat is na de oorlog geheel in het slop geraakt. Toen is engels de tweede taal geworden hier.
   Duits verstaan gaat bij mij ook prima, spreken is beter geweest, dat is veel achteruit gegaan door er Noors bij te leren. Het is net of er geen plaats in m'n hoofd is voor meer dan 3 talen.......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Zijn weer mooie plaatjes Adri Ward lijkt wel een Noorse Marmot! Onze Diesel moet ook weer geplukt en nagels knippen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Willem! Ward is deze maand ook aan de beurt, even inplannen in m'n werkschema.......Jammer eigenlijk, we vinden hem nu veel mooier dan geplukt, maar ja, het moet........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Bedankt Adri voor de mooie plaatjes. Heel anders dan de buitenwijk van Oslo, Helsfyr, waar ik de afgelopen twee dagen verbleef voor een vergadering voor mijn werk. Helaas alleen tijd voor vergaderen en een korte wandeling naar een restaurant met mijn Noorse en Finse collega onderzoekers. Moet volgend jaar toch maar weer eens terug keren naar Dovrefjell voor een vakantie daar. Heb daar leuke herinneringen aan ATB'en tussen de Muskus ossen.
  Groeten van Jaap (Strada 4)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Graag gedaan Jaap, wij vinden het natuurlijk zelf ook nog altijd mooi en genieten elke keer nog van het rondtoeren door de mooie Noorse natuur. Oslo zullen we volgend jaar moeten bezoeken, het Nederlandse paspoort moet weer eens verlengd (vernieuwd) worden. Steden vermijden we als het even kan, daar vinden we niet veel aan........
  Een vakantie is altijd een aanrader, enkel het weer moet je natuurlijk afwachten.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen