zondag 17 januari 2016

Vriesweer.

Frisjes.

Frisjes, dat kunnen we rustig stellen de laatste week. Net op vrijdag ging de temperatuur heel even boven nul, tijdens de sneeuwbui die bijna de hele dag aanhield. Daarna dook de temperatuur weer onder de nul, en komt daar voorlopig niet boven, volgens de weerberichten.

Het sneeuwlaagje van 2 cm was ondertussen aangegroeid tot 10 cm, dus op zaterdagmorgen na het ontbijt eerst de oprit zo goed mogelijk sneeuwvrij gemaakt.
Na de middag  was het tijd voor een fietstochtje, de wegen lagen er versgeveegd bij, dus dat zou geen problemen opleveren.
Mooi zonnig weer, wolkenloze lucht, wat wil je nog meer? Iets warmer misschien? Tja, -5 ºC is toch goed te doen, enkel de zon staat zo laag dat ie verblindend werkt als je zuidwaarts rijdt. Op het keerpunt zakt de zon bijna achter de bergen, de terugweg is dan ook zonder zon en met een temperatuur die zakt tot  -7 ºC. Dan word het langzamerhand toch frisjes, maar ik had wel heel lekker gefietst!

Ook vandaag een korte trip, slechts 40 km, nu vertrok ik al 's morgens, want Ina wilde na de lunch even samen wandelen. Nu vertrok ik met -8, en liep de temperatuur onderweg op, bij thuiskomst was het nog maar -5 ºC. Beetje koude tenen, want de voetenbakjes heb ik weer al verwijderd, het was zo ontzettend warm en vochtig in de fiets, niet meer te doen!
En als de andere dag er meer ijs in de fiets hangt dan er buiten, vraag je jezelf toch af waar je mee bezig bent.

De wandeling.

Het plan was om even richting Lofthus te rijden om  daar in de zon te gaan lopen, maar omdat er bewolking kwam opzetten was een aanpassing vlug gemaakt.
We reden nu even 3 km hogerop in het dorp, tot aan de parking op het bedrijfsterrein. Daar werden we al verrast door de ijsmassa's op het riviertje, iets later liepen we de onverharde weg naar het krachtstation op en zagen daar nog meer moois.
Nou goed, beelden zeggen meer dan woorden, dus hieronder voor de liefhebbers wat plaatjes.

Berijmd hekje  aan de brug over de Grytingselva.

Details boven en onder.


Stroomopwaarts van de brug.

Detail.

Stroomafwaarts.

Details........
Iets verder komen we voorbij de helikopterbasis en dan langs het snelstromende deel van de rivier, de Kinso, die vanaf de Hardangervidda neerkomt via 4 watervallen. Daar heeft de lage temperatuur ook leuke dingen gedaan met water en rotsen..........En nog 2 korte filmfragmentjes:

En dan gaan we weer richting auto en op huis aan, het is ook in het dal en langs de rivier behoorlijk frisjes, en de camera bedienen zonder handschoenen ben je ook vlugger beu dan gewend.......

Tot zover,

Groeten, Adri.


10 opmerkingen:

 1. Hoi Adri, weer een hele serie mooie foto's. Hier hadden we vandaag ook wat sneeuw. Eindelijk weer eens. Ook hier iets aan vrieskou.
  Helaas zijn de filmpjes niet te zien, staan als privé gemarkeerd.

  Groeten, Wilco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wilco,

   Bedankt, ik vond het leuk om even te delen. Die sneeuw bij jullie zal waarschijnlijk sneller weg zijn dan hier, de temperatuur hier zal nog ongeveer tot volgend weekend onder nul blijven.
   De filmpjes zouden nu wel moeten werken, ik was vergeten op "publiceren" te drukken, dan werkt het blijkbaar niet .......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. Ik krijg het al koud van de filmpjes ..

   Verwijderen
  3. Het was ook koud Wilco.......zeker zonder handschoenen aan om die kleine knopjes op die camera te kunnen bedienen..........Daarom zijn het ook hele korte filmpjes! ;-)

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Hoi Adri

  Bij de tweede foto dacht ik even dat het om Ward ging met sneeuw op z'n kop, daarna zag ik pas dat het je hek was, leuke foto's

  Groeten, André

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Soms ziet Ward er ook wel zo uit...........
   Leuk om te zien, wel koud daar.........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Die 2e en 3e foto komen mij bekend voor, zoiets vond ik vanochtend aan de binnenkant van m'n autoruiten ;-) Overigens wel mooi om te zien, al die verschillende sculpturen van moeder natuur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat had ik gisteren ook aan de binnenzijde van m'n vizier onder het fietsen........
   Die sculpturen vervelen nooit, altijd anders soms verrassende vormen, ik schreef er al eens eerder over:

   http://a3manh.blogspot.no/2014/01/beestenboel.html

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Hier in Zeeland nog geen sneeuw te zien.
  Wel helder weer met lichte vorst.
  Ideaal om te fietsen.

  Leuk verslag met mooie foto's weer

  Groeten Peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier sneeuw genoeg zoals je ziet op de foto's, en er valt momenteel nog een beetje bij..........
   Helder weer met lichte vorst is inderdaad ideaal fietsweer in de winter!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen