woensdag 21 september 2016

Paar daagjes weg, nieuwe kabel en een video.

De gewone gang van zaken.

Dat is het ondertussen wel, weer een  berichtje over een campertochtje, wat aan de fiets klussen en tot slot nog een video met een  overpeinzing.....


Kort tochtje.

Omdat we mooi weer kregen, een staartje van de prachtige nazomer die Nederland genoten heeft de laatste tijd, nam ik een paar dagen van de urenbank op.
Ina was ook vrij, dus gingen we een klein rondje rijden. Eerst dachten we aan de Westkaap, maar omdat daar onweer voorspeld werd, gingen we zuidwaarts, eens een tochtje naar de Gaustatoppen maken, dat was ook weer al een tijd geleden dat we daar waren.

Op woensdag rijden, via Rv 7 over de Hardangervidda, Geilo, en dan via Rv 40 zuidwaarts. Onderweg natuurlijk eens stoppen en even de benen strekken. Langs een leuk bospad kwamen we aan een rivier, en gingen even terug om de stoeltjes te halen, zodat we even rustig aan het water konden zitten.


Een berk die in drie stammen opgroeid, aan de voet een paar paddestoelen.

Deze dus.
Na deze stop rijden we door richting Rjukan, via Rv 37, de 361 naar de E 134, en dan weer de afslag bij Sauland, de Fv 651 op. Die rijden we tot de parking waar we blijven staan voor de nacht, bij de Stavsrohytte. We lopen nog een stukje het pad naar boven op, fotograferen het uitzicht en gaan weer terug.
De volgende morgen lopen we een uurtje het pad op, en keren dan weer om, we zijn al eens op de top geweest, en hebben niet het gevoel nog iets te moeten bewijzen.......
Uiteraard nemen we wat foto's onderweg.....

De parking.Gaustatoppen.Hoog en stenig genoeg voor ons.......


Herfstkleuren beginnen al op deze hoogte.(circa 1100m)
We nemen een douche en kleden ons om, en op het middaguur rijden we verder. Via Rjukan en Rv 37 gaat het naar Åmot en de E 134, dan via Haukeligrend verder naar Røldal, waar we afslaan op de Fv 520 naar Sauda. Altijd mooi deze smalle bergweg, we stoppen even op het hoogste punt voor we naar Sauda afzakken om daar de nacht door te brengen.

Røldalsvatnet.

Langs Fv 520.

Hoogste punt.

Moderne toiletten op de "ouderwetse" manier bevestigd, het valt echt niet in de rivier!
Na nog een avondwandeling trekken we ons terug in het busje en gaan tijdig onder de wol.
De volgende morgen na het ontbijt wandelen we langs de kade en de jachthaven, daarna vertrekken we  om via een omweg naar huis te rijden. Via de 520 en de 46 rijden we tot Sandeid en gaan daar via de 514 naar Ølen, om daar de E 134 op te gaan richting Etne. Voorbij Etne nemen we de afslag naar Skånevik, en gaan daar de veerboot naar Utåker op.

Skånevik. Daar vandaan rijden we naar Husnes, eten in een pizzeria, en rijden via de 48 en de 551 naar Odda. Vandaar is de weg naar Kinsarvik weer snel gevonden, en op vrijdagmiddag circa 16.00u zijn we weer op het thuishonk.

Blik op het Sørfjord vanaf Stana.

Weer een paar mooie vakantiedagen gehad!

Fietsklusjes. 

De gewone dingen, het geluidsniveau van onder de stoel begon nogal toe te nemen, dus was het weer tijd voor een O-ring wissel. Hoog tijd mag ik wel zeggen, één van de ringen was al half weg! Dat klusje was vlug achter de rug, eitje met een deelbare ashouder onder de stoel.............Gelijk even de ketting smeren, dan is de fiets weer heerlijk stil!
Daarnaast een algehele controle van wielen en remmen, alles in orde, en even het kapje van de derailleur eraf, ik had het idee dat de 11 niet "pakte". Bleek te kloppen, de kabel was na ongeveer 13 maanden gebruik weer al gaan rafelen bij de geleider aan de derailleur. De rafels boden zoveel weerstand, dat de veer het niet klaarde om de ketting op het kleinste tandwiel te drukken.
Tijd voor vervanging van de kabel dus! Dat is als ik me niet vergis de vierde kabel die ik vervangen heb, die kabels slijten wel snel vind ik zelf, de fiets word eind september 4 jaar oud..........
Na het monteren van de kabel volgde natuurlijk het afstellen van de derailleur, maar dat klusje heb ik ook al vaker bij de hand gehad, dat levert geen problemen op!

Video.

Tja, een video met overpeinzing, wat moet je je daar bij voorstellen? Geen zware kost, wees niet bang!
Ina filmde een stukje van m'n woon/werk route, het stukje tussen Øvre Børve en Lofthus, langs Deildo, waar sinds januari gewerkt wordt aan het verbreden en lawineveilig maken van een stuk weg van 2200 meter. Dat project gaat volgens planning 2 jaar duren, en na het ontbossen van de hellingen is begonnen met het weghalen van rotsmassa's. De weg knapt natuurlijk niet op van het gebruik van grote bouwmachines, en het einde is nog niet in zicht.

We hadden een korte gedachtenwisseling over het al dan niet uitstellen van de aanschaf van de bestelde Quattrovelo, voor mezelf ben ik er wel uit, maar geef gerust jullie mening na het zien van het filmpje!
Ina deed zoals gewoonlijk weer erg haar best om NIETS te zeggen tijdens de opname, dat lukte zoals gewoonlijk net niet helemaal..............;-))
 Tot zover,

Groeten, Adri.

16 opmerkingen:

 1. Hoi Adri

  Zonder beeld kun je de route die je reed volgen ;-)
  Past Ina achterin de Qv?

  Groeten, André

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Je bedoelt op het gehoor zeker? ;-)))
   Gelukkig past ze niet achterin de QV, er is geen gehoorbescherming die zou voldoen in dat geval.....;-))

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Is dit normaal je fietsroute? Dan zou ik zeggen, hoe meer wielen hoe meer vreugd!

  En grappig om Ina's stem als commentaar weer te horen.

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Erwin, dit is een deel van m'n fietsroute, circa 2,5 km van de 36,4 km enkele reis.
   En inderdaad ik had voor de gedachtenwisseling voor mezelf al besloten dat de QV gewoon op de orderlijst blijft staan, en hopelijk volgend jaar juni/juli naar Noorwegen kan verhuizen.
   Ik zal het doorgeven aan de commentator, zal ze leuk vinden!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. 't ziet er uit als mooi asfalt, maar aan het gerammel te horen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 't is ook altijd redelijk mooi asfalt geweest, maar het begint stilaan verder en verder kapot gereden te worden, en voor die twee jaar om zijn zal het nog wat erger worden........

   Verwijderen
 4. Uitstellen van de QV? je stopt toch niet met (lig)fietsen? In deze omstandigheden lijkt de QV mij de veiligste fiets die je kan hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was een gedachtenwisseling Piet, en zoals ik al schreef had ik voor de gedachtenwisseling voor mezelf al een besluit genomen. Stoppen met fietsen is inderdaad geen optie!
   De QV komt dus gewoon, op de bestelde datum hopelijk!
   Want ook ik was al tot de slotsom gekomen dat de QV in mijn omstandigheden veruit de beste keuze is...
   En die eerste kras/beschadiging komt er hoe dan ook vroeg of laat toch op, dat is niet te vermijden......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 5. Lijkt me een zalig weggetje om met zo'n QV te doen. Iets om naar uit te kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. M'n hele route bestaat uit dit soort weggetjes, en er is geen alternatief......
   En ik kijk inderdaad al uit naar de QV!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 6. Mooie foto's en leuke verslag Adri.
  Prachtige omgeving daar in Noorwegen.

  Groeten Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou juist eerder voor een lichtere fiets zoals de DF gaan daar in de bergen , niet voor de snelheid dan maar voor het klimwerk .
  Mooie omgeving en die weg komt ook wel weer goed met war geduld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben ik helemaal met je eens Gerrit! Maar je hebt waarschijnlijk een eerder blogbericht van me gemist, en wel deze:

   http://a3manh.blogspot.no/2015/07/het-zit-er-weer-op.html

   Daarin wordt de testrit in de DF beschreven die ik in 2015 in Nederland had, en ook de reden waarom de DF niet besteld is. Met pijn in het hart, want de DF was het voor mijn gevoel helemaal!
   Niet dat ik spijt heb van de bestelde QV, helemaal niet, want die fiets heeft nog wat voordelen ten aanzien van de Strada, en fiets ook heel fijn. Geen DF gevoel in de QV, maar dat kan je ook niet verwachten, wel een heel prettige fiets om te rijden, daar ga ik vast heel wat jaren met plezier in fietsen!
   De omgeving verveeld inderdaad nooit, en de weg zal zeker weer in orde komen, dan word het fietsen ook weer leuker dan nu, want dan hoeven we ook geen rekening meer te houden met de sluitingstijden van de weg.....

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 8. Dat vraagt om serieuze anti-lek banden. Steensplit e.d. zal wel snel andere fietsbanden lek maken.

  Voor de rest zul je dan in de gelegenheid zijn eens goed de bijzondere (achter)vering van de QV te kunnen testen :-))

  En in het geval ze nog enthousiaster te werk gaan...je had toch een 4x4 Panda ? :-))) Waar een geit kan gaan enz enz...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Quezzzt,

   Valt nogal mee hoor, sinds eind april rijdt ik al rond met F-Lite om de voorvelgen en heb nog maar 1x lek gereden, nog niet eens op het "slechte" stuk!
   De achtervering zal inderdaad goed getest worden in mijn omstandigheden, het stukje wat op de film staat gaat er nog lang niet op verbeteren, het zal eerst nog (veel) erger gaan worden voor er tot slot nieuw asfalt gelegd zal worden. Maar dan zijn we al in 2018 beland.........
   Die Italiaanse berggeit hebben we nog steeds, en gebruiken het beestje met evenveel plezier! Die Panda blijft wat ons betreft nog wel even, lang geleden dat we zo'n leuk autootje gereden hebben......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen