vrijdag 20 januari 2017

Fietsers overslaan.........

Niets met fietsen van doen......

Nee, dit bericht heeft niets met fietsen van doen, dus de puristen kunnen het gelijk overslaan.......

Niet dat er nog niet gefietst is in 2017, dat wel, want in de eerste week werden er 3 woonwerkritten gemaakt. De andere dagen waren minder, slecht weer, veel wind en een dag met sneeuw.

Opgelegde vakantie.

Klinkt niet zo positief, en zo werd het door mij ook niet ervaren toen de werkgever met dit bericht naar buiten kwam. Om een lang verhaal kort te maken, er is vorig jaar een ongeval in de produktie gebeurd, met als gevolg een brandje, waardoor de fabriek 5 weken stil lag om de schade te herstellen.
Na herstel werd weer gestart en werd ontdekt dat de voering in de oven waterschade had opgelopen en vervangen moest worden, wat nog eens voor een stop van 2 maanden zorgde. Verzekeringswerk, dat wel, maar het zorgde toch voor een moeilijke situatie op het werk. Als gevolg daarvan werden er allerlei maatregelen van kracht  die volgens mij het best omschreven worden als "paniekvoetbal", meer kan ik er niet van maken.
Die maatregelen waren onder andere dat alle "tijd voor tijd" tegoeden opgenomen zouden worden voor 1 januari 2017, wat inhield dat mijn collega de gehele maanden november en december thuis doorbracht, en ook de eis dat een deel van de 2017 vakantie in januari/februari opgenomen moest worden. Zat ik niet echt op te wachten.........en wat het bedrijf daar mee gewonnen kan hebben ben ik ook nog niet achter..........
Goed, je moet wat, dus in plaats van chagerijnig thuis door het raam naar het slechte weer buiten te gaan zitten kijken besloten we er een positieve draai aan te geven, en gewoon even een korte vakantie te nemen. We wilden toch wat speciaals doen omdat we dit jaar 35 jaar getrouwd zijn, geen "groot" jubileum, maar toch een klein mijlpaaltje.

Waarheen?

Ina kwam met een voorstel  om in de buurt van Barcelona een huisje te huren, maar dat leek mij niet zoveel, dus na wat zoekwerk viel m'n oog op iets wat we allebei wel leuk vinden, een korte cruise op de Middellandse Zee.
Opstappen in Barcelona, en dan 7 dagen cruisen, met uiteraard een paar aanlegplaatsen onderweg.

De route.


Nu het reisdoel bepaald was moesten de transfers nog geregeld worden, want je bent niet zomaar uit Kinsarvik in Barcelona natuurlijk.
Het betekende ook dat er gevlogen  moest worden, en dat is niet de favoriete hobby van Ina, die sinds onze verhuizing in 2008 niet meer in een vliegtuig wilde. Maar voor een cruise had ze het er voor over...........Maar wilde wel een directe vlucht, om niet 2 keer dat opstijgen en landen mee te moeten maken op dezelfde dag.
En we gingen het ook weer zo rustig mogelijk doen, dus geen nachtreizen en gejakker, daar houden we niet van.

De reis.

Op zaterdagmiddag 7 januari vertrekken we met de bus naar Voss, waar we een nacht hebben geboekt in Fleischer's Hotel.
Op zondag morgen na het ontbijt stappen we op de trein naar Oslo, een mooie reis die circa 6½ uur duurt, met overstap op Oslo Centraal, om op Gardermoen, Oslo Luchthaven aan te komen.


Station Voss, vertrekken met lichte sneeuwval.

Finse, het hoogste punt tussen Bergen en Oslo voor dit spoor.

Reis bezigheden, tablet en breien............

Daar hebben we ruim de tijd om in te checken en iets te eten, onze vlucht naar Barcelona vertrekt pas om  20:50u, en zal net na middernacht landen in Barcelona.
Alles verloopt volgens planning, enkel het vliegtuig heeft 20 minuten vertraging. Om 00:30 u zijn we geland en kunnen de koffers ophalen. Daarna in een taxi en naar het hotel, maar daar gaat het gelijk mis........Dat heb je  als je geen Spaans spreekt, en de taxichauffeur belabberd Engels.....en er 2 hotels zijn die voor een spanjaard Barcelona Airport Hotel heten! We staan dus in de verkeerde hotellobby, en de taxi is gelijk weggereden. De dames achter de balie zijn gelukkig zeer behulpzaam, dit gebeurd vaker blijkbaar! Het shuttlebusje van het hotel brengt gasten, en daarna brengt het busje ons gratis naar het juiste hotel, goede service!
We zijn wel blij dat we eindelijk na een warm bad om 02:00 u onder het dekbed kunnen, je doet niets op zo'n dag, en word toch moe op den duur.
Na iets te kort maar wel goed geslapen te hebben is er een prima ontbijt, en word het tijd om naar de boot te vertrekken. Weer met een taxi, wel zo makkelijk. Deze chauffeur brengt ons gelijk op de goede plaats, en we doorlopen de incheckprocedure in de cruiseterminal, die ongeveer hetzelfde is als op een vliegveld, controlepoortjes, scannen van tassen enz.
Daarna mogen we om 14:00 u de boot op, net als in 2007 hebben we ook deze keer gekozen voor een cruise met de italiaanse rederij Costacruises, in dit geval met de Costa Diadema, tegenwoordig het vlaggeschip van de maatschappij.Eerst de hut vinden, en de spullen wat opruimen, daarna het bootje verkennen. Nog een hele verkenningstocht, op zo'n drijvend dorp!
Om 19:00 u vertrekt het schip naar de volgende haven, om daar de andere morgen aan te leggen.

Dag 1.

Eerste aanlegplaats voor ons is Palma de Mallorca, waar we de Palma Easy Tour hebben geboekt als uitstapje. Met een bus worden we naar de stad gebracht, bezoeken eerst een soort kasteel, en bekijken daarna de kathedraal en koninklijk paleis . Dan mogen we nog wat vrij rondlopen voor we terug naar de boot gebracht worden.
Lekker weer, wat wind, niet heel warm, maar goed te doen.

Kasteel in Palma.

Kathedraal.

Sinasappels aan de bomen..........

Dadelpalm.

Oude windmolen.
 Terug op de boot ga ik na het eten nog even wat lichaamsbeweging doen in het "Gymnasium", goh dat ik daar toch nog terecht kom, heb ik in m'n tienerjaren niet gered!
Na een rondje krachttraining nog een half uur "fietsen" op een vlees noch vis buk/ligfiets trainer, rare omschrijving misschien, maar het was als zitten op een keukenstoel en met de benen voortuit fietsen.
Wat je wel goed ervaart op een dergelijk apparaat is dat het belangrijk is om de Q-factor laag te hebben, zo'n ding heeft minstens 250 als Q-factor, en dat fietst toch niet echt geweldig............Maar goed genoeg om aan m'n beweging te komen!

Dag 2, op zee.


Na vertrek uit Palma word koers gezet naar Civitavecchia, een haven in de buurt van Rome. Daartoe dient een dag op zee te worden doorgebracht, niet erg , we houden ons 's morgens bezig met wat wandelen over dek 5, een volle ronde is 500 meter, dus na een aantal ronden heb je vlug een paar kilometer afgelegd. Na de middag doe ik weer een rondje "Gymnasium" zodat de spieren niet vastroesten, en de luchtwegen ook lekker open blijven.
Natuurlijk gaan we elke avond na het diner naar het theater, elke avond een andere show, en goed van kwaliteit.

Dag 3.

Civitavecchia is een wat lelijke stad met wat verlopen uitziende huizen aan de  haven, maar dat geeft niet, want we hebben geboekt voor een excursie naar Rome.
Een lange dag, anderhalf uur heen, en ook terug, en dan circa 6 uur in Rome.
In Rome aangekomen gaan we eerst naar het Vaticaan, volgen de gids door een gedeelte van het Vaticaan Museum en gaan dan via de Sixtijnse Kapel naar de St. Pietersbasiliek.
Buiten de kerk kijken we nog even naar het wisselen van de wacht, de Zwitserse Garde.


"Bloemenvaasje" in het Vaticaanmuseum.

Marmeren vloeren overal...........

Als je de rijkdom aan de muren niet meer kwijt kan biedt het plafond uitkomst.............

In de St. Pietersbasiliek.

Waar ook wat marmeren tegeltjes op de vloer liggen........

Het Baldakijn van Bernini.

De koepel.

St. Pietersplein.

De basiliek van het plein gezien.

Wisselen van de wacht.
 
Na de lunch lopen we dan door de stad en zien onder andere het Piazza del Campidoglio, Forum Romanum, Circus Maximus en het Colosseum.

Een blik op het Forum.

Triomfboog van Constatijn.

Colosseum.

Na terugkomst op de boot is het douchen en aan tafel, sporten schiet er vandaag bij in, morgen weer een dag.........

Dag 4.

Na een wat kortere zeereis leggen we de volgende dag aan in de haven van La Spezia, een grote containerhaven. Het uitzicht is op zich niet slecht, bergen met witte toppen in de verte, een kleurig dorpje op de hellilngen, maar de containers overheersen het geheel nogal. Wel zie ik een Ferrari op de kade, die moet natuurlijk even op de foto!

Wauw, een echte Ferrari, en nog rood ook!

Het panorama vanaf de boot.
Vandaag ook een excursie, een kortere naar Pisa, waar we de scheve toren gaan bekijken.
Ook gaan we even binnen in de naast de toren gelegen kathedraal.
Natuurlijk mogen de "standaard" foto's niet ontbreken:

De bekende toren.

Standaard foto, tegenhouden dat ding!

Natuurlijk weer iemand die het ding terug omduwt..........

Het hoogteverschil tussen links en rechts geeft de scheefstand goed weer...........

 De kathedraal is weliswaar een stuk kleiner dan de St. Pietersbasiliek, maar ook indrukwekkend.

Het middenschip.


Details van het cassetteplafond.


De preekstoel, tussen 1302 en 1310 gebouwd door Giovanni Pisano.

Net als in de St. Pieters hebben ze ook in Pisa lijken in de kast.........


Voorkant van de kathedraal.

Na terugkomst op de boot weer lekker dineren, sporten had ik al gedaan voor we vertrokken naar Pisa.

Dag 5.

Een heel korte verplaatsing deze nacht, naar Savona. De eerste haven waar we niet in een industriehaven liggen, maar aan een leuke kade bij de stad, een heel ander gezicht als je buitenkomt!
Onze geplande excursie naar Barolo en Alba word afgelast, te weinig belangstelling. Jammer, dan gaan we maar zelf het plaatsje verkennen. Best leuk, kleine smalle winkelstraatjes, een oud paleis en mooi uitzicht. Na de wandeling door Savona lekker ontspannen op de boot, het is zonnig en uit de wind best behaaglijk. Ook ga ik mijn "kennis" nog wat verrijken in het "Gymnasium", altijd lekker om even de spieren los te maken!

Piepklein vissersbootje aan de kade.

Leon Pancaldo toren aan de haven.

Smalle straatjes.

Schieten? Nee, toch maar niet........

Het oude Priamar paleis.

Wasgoed op hoog niveau..........

Dag 6.

Aangekomen in de haven van Marseille blijven wij op de boot, de aangeboden excursies hadden niet onze interesse, zodoende. Een vrije dag voor ons, die doorbrengen met wandelen, sporten en ontspannen in de zon zitten. Het is niet warm, er staat een koude wind, maar uit de wind is het nog wel uit te houden.Dag 7.

Vandaag komen we terug bij ons opstappunt, Barcelona, waar we weer "afmonsteren".
We hebben een heerlijk weekje gehad, en omdat er vandaag geen directe vlucht terug gaat hadden we besloten om nog een dagje in Barcelona te blijven.
We laten ons per taxi naar het Eurostars Grand Marina hotel brengen en zijn verbaasd over de luxe die ons daar wacht, wat een behandeling! We voelen ons bijna VIP's! En een hotelkamer van circa 40 m², met een badkamertje van 4,5 bij 2,5 m, die is groter dan wat we thuis hebben, en die is al redelijk ruim!
Na de spullen op de kamer te hebben achtergelaten gaan we eerst naar het Aquarium, en daarna lopen we nog wat door de stad, en zien nog een mooie kathedraal.

Havengebouw in Barcelona.

Sculptuur.

Kathedraal.

Toch nog een fiets op de foto!

De Sagrada Familia vanaf ons hotelbalkon genomen.......

Ciao  Costa Diadema!
Mooie stad, Barcelona, daar gaan we vast nog eens terug naar toe! De volgende morgen gaan we na een prima ontbijt rond 10:00 u richting luchthaven, checken in en gaan door de controleposten. Dan is het wachten tot ons vliegtuig om 13:10 u koers zal zetten naar Oslo. De terugvlucht is overdag, en dat is mooi, Ina zit aan het raampje en maakt nog een paar leuke foto's als we over de Pyreneeën vliegen, en een paar boven Parijs, waarop we bij uitvergroten vrij duidelijk L'Arc de Triomphe en  de Eiffeltoren ontdekken.


Parijs.

Na de landing in Oslo begeven we ons naar het Radison Blu hotel, daar blijven we voor de nacht, en reizen op woensdag weer met de trein naar Voss. En dan nog de bus naar huis uiteraard.

Woensdagavond rond 19:00 u zijn we weer thuis, na 10 heerlijke dagen, wat hebben we het goed gehad!

Tot zover,

Groeten, Adri.19 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Marcel, leuk om te lezen! En wat je tweede opmerking betreft, dat is zeker een aanrader!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. Hi Adri,
   blijkt dat ondanks dat ik het bericht weggehaald heb je het toch kan lezen.
   Ik had niet goed gekeken maar mijn reis op de Costa Fascinosa meerde aan in Palermo en Napels en was dus niet helemaal hetzelfde maar wel fantastisch.
   Alleen schril contrast was in Napels toen we aanmeerde lagen we naast een vliegdekschip van de Italiaanse marine aan de kade waar net heel veel bootvluchtelingen werden "verwerkt". Zit je dan vanaf een heel lux schip te kijken naar mensen die niets meer hebben, was wel effe slikken.

   Groet,
   Marcel
   Q768

   Verwijderen
  3. Hoi Marcel,

   Bij mij komen de reacties ook automatisch binnen in G-mail, vandaar dat ik het toch kon lezen......
   En m'n antwoord een beetje bedekt hield, omdat ik de reden van verwijderen niet wist...
   Maar toch een mooie reis die jullie hadden, de omgeving was dan toch grotendeels identiek.
   Naast zo'n vluchtelingenboot terecht komen is inderdaad wel een heel schril contrast! Nou zagen wij ook genoeg bedelaars en straatverkopers in Spanje en Italië, daar word je ook niet vrolijker van..........Terwijl wij ons inderdaad in luxe rondwentelen, zeker in de ogen van dat soort medemensen......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Prachtig man, je hebt zo te zien een niet gewilde vakantie optimaal benut.

  Het heeft ook voordelen, in het hoogseizoen zijn er zoveel mensen dat je net een mier tussen de mierenmassa bij bezienswaardigheden bent en nu had je alle rust er ook echt van te kunnen genieten.

  Bovendien moet het voor een Noor warm geweest zijn daar :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, onze bedoeling om er een positieve draai aan te geven is volledig geslaagd!
   Onze gids in Rome zei dat ook al, dat we in de goede tijd kwamen, we konden alles goed zien en de drukte viel mee. In andere maanden kan je inderdaad over de koppen lopen......
   Warm was het niet echt, de hele tijd tussen de +5 en +10, maar het voelde wel milder aan dan in Noorwegen. In Rome en Pisa was het regenachtig en grijs, Savona, Marseille, Palma en Barcelona waren dagen met redelijk zon, en kon er goed even buiten gezeten worden uit de wind.
   Prima vakantie gehad!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. Dat zeg ik, +5 graden het zweet moet je uitgebroken zijn als echte Noor :-)))

   Verwijderen
  3. Als ik een echte Noor geweest was zou dat ook zo zijn, maar hier zit een import Neder-Noor, die op de koop toe nog een echt watje is ook.......;-))

   Verwijderen
 3. Hoi Adri

  Leuke trip maar zo'n boot lijkt mij nou niks, net een pakhuis
  Dat vissersbootje lijkt me dan leuker ;-)

  Groeten, André

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Klopt, die boot is inderdaad een (luxe) vakantiefabriek, een eventuele volgende cruise zal zeker op een kleiner schip plaatsvinden, dat is toch net wat rustiger.
   Dat eenmans vissersbootje zag er inderdaad heel leuk uit, zou een prima hobby object kunnen zijn!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Leuk verhaal Adri. En fijn dat je op deze manier toch het gymnasium hebt kunnen bezoeken. Ik had daar heel wat meer tijd voor nodig ;-)

  Groet
  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Erwin! En dit soort gymnasium vind ik veel aantrekkelijker dan dat waar jij op was.......☺

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 5. Gelukkig is er ook nog iets anders als werken en fietsen, hopen dat het bij het bedrijf allemaal weer in orde zal komen. Maar dit is ongetwijfeld een prachtige vakantie geweest.
  Gr Pé

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, was een heerlijke afwisseling! De oven in de fabriek is ondertussen weer op gang, en we gaan er weer gewoon tegenaan om de zaak weer zo snel mogelijk winstgevend te maken.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 6. Dag Adri, wij hebben deze een paar jaar terug ook gedaan, Lagen toen een extra dag in Barcelona. Moesten ook vandaar vertrekken.. we zijn toen met de bus van het vliegveld vertrokken.. een prima verbinding..Koffers in een kluis gezet En daar gewoon een fiets gehuurd om de stad te verkennen.. gaat prima daar.. Veel herkenning op de fotos.. wij doen meestal de excursies zelf. via de rederij zijn ze vrij prijzig.. Eind Mei staat Noorwegen weer op het programma.. nu helemaal naar boven.. In edFjord komen we dit keer niet :( blijven op aardige afstand van jullie (Bergen, flam, alesund, trondheim en helemaal naar de top van Noorwegen... Vind het een prima manier van vakantie vieren :) groet Cees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Cees, dat is ook toevallig! Bus zal wel gaan, maar taxi is zo makkelijk........De huurfietsen hebben we ook gespot, dat zou voor een volgende bezoek ook wel eens een optie kunnen zijn om de stad te verkennen.
   De excursies via de rederij zullen wel wat duurder zijn, maar we vinden het wel makkelijk dat alles geregeld is. Hoewel we sommige gebouwen in Rome wel langer hadden kunnen bekijken, maar dan moet je weer met de groep mee......
   Leuk dat jullie weer eens Noorwegen bezoeken, cruisen is inderdaad een prima manier van vakantie vieren!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 7. Ziet er uit als een prachtige vakantie! Door mensen op vakantie te sturen als door een storing het bedrijf toch stil ligt, kan de productie later hoger zijn. Het management probeert zo de omzetverliezen te minimaliseren. Kennelijk houdt het niet over. Vraag het jaarverslag maar eens op van afgelopen jaar (indien al beschikbaar) en van 8 jaar geleden en vergelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was het ook Belle, een prachtige vakantie!
   De bedrijfsituatie liep al niet over, na de ombouw en de montage van een geheel nieuwe oven eind 2015 was net de tijd gekomen om na opstart in december '15 de oven naar topproductie op te voeren. Dat ongeval had niet op een slechtere tijd kunnen komen, en de gevolgen van de waterschade paste natuurlijk helemaal niet in het plaatje. Nu draait de zaak weer, maar we bevinden ons in dezelfde opstart fase als een jaar geleden, de nieuwe voering moet eerst weer rustig opgewarmd worden, en het zal najaar zijn voor er weer aan volle capaciteit gedacht kan worden.
   Dat er een probleem met de cash-flow is zal duidelijk zijn, dat is ook aangegeven door de leiding. Weinig tot geen omzet, en enkel kosten, dat gaat geen enkel bedrijf jaren vol houden.......
   Positief blijven en het beste er van maken, meer zit er niet op.....

   Groeten, Adri.

   Verwijderen