woensdag 12 juni 2013

Blomster i Hardanger.

Normaal is mei de maand waarin de boomgaarden hier in bloesem (blomster) gaan, nu door de lange koude was het begin juni voor de eerste kersenbomen in bloei gingen. De Hardanger word ook wel de fruitschuur van Noorwegen genoemd, omdat de hellingen hier bedekt zijn met boomgaarden. Op de plaatsen waar dat mogelijk is dan, op rotsen groeit nou eenmaal niet zoveel. Dus op de lager gelegen hellingen vinden we hier weilandjes waar een paar maanden schapen op grazen, circa vanaf april tot half juni, daarna gaan de beestjes de Hardangervidda op voor de zomer en moet daar hun kostje opscharrelen. Als de schapen worden teruggehaald is het september, en hebben de schapenhouders ondertussen hun weilanden 2x kunnen maaien om er wintervoer af te halen. Dat schapen halen ging een paar jaar geleden bijna mis. Een plaatselijke boer had zijn beesten op tijd beneden, maar miste er 6 in de telling. Nou gebeurd het meer dat er een of twee dood blijven op de hoogvlakte, daar gaat de natuur gewoon zijn gang. De 6 schapen bleken te zijn afgedwaald, en werden gezien door mensen die op weg naar beneden waren en gemeld. Dat werd een nieuwe tocht naar boven voor de betreffende eigenaar, met hulp van een paar man. Een voettocht van een paar dagen, maar het weer draaide al eind september en plotseling was er sneeuw boven de 500 meter hoogte. De mannen en de schapen waren al een eind op de terugweg, maar de schapen liepen zich tot de buik vast in de sneeuw en konden geen kant meer op. Het draaide erop uit dat de eigenaar een helikopter moest bestellen, met een bigbag eronder. Hier werden de schapen ingezet en zo naar beneden gebracht. De schapen waren bestemd voor de slacht, en de vrouw van de eigenaar die op de zelfde werkplek werkt als Ina, zei: "Dat vlees mogen ze wel 2x keer kauwen, dat is nu qua prijs een regelrechte delicatesse!"

Zaterdagmorgen, ongeveer 05.15h.
 

Jonge aanplant, ook al in de bloesem.
 

Iets oudere boompjes.
 

Lichtspel achter de wolken.
 

Bijna uitgebloeid.
 

Als het geen weiland is zijn het vaak boomgaarden, kersen, pruimen, appels en hier en daar wat peren. Een enkeling heeft ook aardbeien en/of frambozen.  Als de bloesem komt trekt dat altijd wel toeristen, die veel foto's maken. De bloeitijd is wel gespreid, de kersen beginnen meestal in mei, daarna de pruimen en tot slot de appels, ook weer onderverdeeld in vroege en late soorten, zodat er lang genoten kan worden van de mooie plaatjes van in bloei staande fruitbomen.
De natuur lag gewoon te wachten op hogere temperaturen, een paar dagen warm weer en het leek wel te exploderen, in een keer werd alles groen, alle knoppen barsten open en werden fris groen blad!
Ook Ina zat steeds smachtend naar buiten te kijken, wachtend op het groen, en onze eigen fruitboompjes die ook in de bloei moesten. Ze kreeg een leuke verrassing toen ze terug kwam van een gewone dagdienst, 's morgens niets te zien aan het boompje, 's middags komt ze thuis en O Wonder! Het boompje staat in de bloesem! Nou hangen er ondertussen al hele kleine kersjes aan.
Ook leuk was toen Ina  Teun naar buiten stuurde om Ward uit te laten, nadat hij al bijna het hele weekend binnen achter de computer had  gezeten. Was amusant om te zien zei ze, hij stond echt in stomme verbazing rond te kijken, in 2 dagen was alles buiten veranderd in een groene oase.

Fruitbomen tot bijna in het fjord.
 



De waterval bij Ædna.
 

Afgelopen weekend weer woon-werk verkeer gefietst, met Bob uiteraard. Niet op vrijdag, ik was klaar met de houtkliever, dus die moest terug naar de baas, en is te zwaar en te lomp om in de fiets te zetten. Vanaf zaterdag weer gefietst, en bij uitzondering de camera meegenomen. Door de vele bukkilometers komt er weinig van Strada uitstapjes, dus had ik ook nog geen foto's van de bloesems gemaakt. Dan nu maar even tussendoor, de snelheden liggen iets hoger, dus heb ik tijd voor een paar foto's onderweg. M'n nieuwe topsnelheidsrecord op de woon-werkroute is nu 81,3 km/h, dat is wel bergaf natuurlijk!   Zoals ik in een eerdere post al aangaf een stevige dip in de Stradakilometers, ik verwachte dat al, zeker met mooi weer pak ik sneller de Scott voor een trainingritje. Woon-werk gaat echter nog steeds met Bob, dat blijft ook zo, het is gewoon prettig om alles bij je te hebben in de fiets, dan is een plotselinge weersomslag ook geen probleem.

Onbewolkt op zondagmorgen
.
 

Bob op "zijn" vaste parkeerplaats op de fabriek, let vooral niet op het "verboden fotograferen" bordje!
 




Nog in de knop.
 




De zaterdag was een bewolkte dag, daarna prachtig zomerweer, dus heel het weekend en de maandag en dinsdag open kunnen rijden, en in korte broek en blote armen. Maandag had Ina een Tupperware-party, dus had 's avonds de auto nodig. Geen probleem ik kan met Bob fietsen, maar nu hadden we een ovenstop, dus moest ik een 16 uurs dienst draaien, met zwaar fysiek werk. Ina al bezorgd: "Hoe moet dat nou? Je kan dan toch niet fietsen?!" Had ze wel gelijk in eigenlijk, werken tussen 07.00h en 23.00h, en dan 's morgens om 05.00 vertrekken met Bob en circa 00.30h thuis, betekend meer dan 19 uur van huis, en dat is lang. Omdat ze al een paar keer  eerder wilde naar zo'n party, en mijn overwerk nogal onverwacht kwam, besloot ik toch gewoon te fietsen. Ging best goed, uiteraard voelde ik me wel wat moe toen ik thuiskwam, maar dat is normaal na zo'n dag. Na nogmaals een douche lag ik om 01.30h onder m'n dekbed, en sliep uit tot 08.15h de volgende morgen. Normaal ben ik meestal rond half acht op. Op dinsdag had ik dan een normale 15.00/23.00h dienst, dan de vrije week. Komt goed uit, ik heb nog een paar karweitjes die klaar moeten, er ging redelijk wat tijd zitten in de houtvoorraad aanvullen en dan blijft er weer iets anders liggen. Dat gaat nu de komende week wel in orde komen.
Nog een beetje avondrood om 23.15h.
 

Maandagavond thuis circa 00.30h, nog niet echt donker.
 

Dezelfde tijd en plaats, nu op dinsdagavond.
 

Tot de volgende blog!

Groeten, Adri.



4 opmerkingen:

  1. Beste Adri, weer mooie foto's en een mooie beschrijving van de Noorse natuur. Het was hier steeds zo koud, maar we hoorden dat het in Noorwegen steeds hoogzomer was. Bij jou niet blijkbaar. Geniet van de lange dagen, ze zijn zo weer kort.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Wilco,

      Noorwegen is groot zoals je weet, en het westen lijkt qua klimaat erg veel op Nederland, ook wat neerslag betreft. De hogere temperaturen vind je meer in het oosten, zeg maar de strook boven Oslo, waar al meer een landklimaat is dan hier.

      Groeten, Adri.

      Verwijderen
  2. wat is die natuur toch weer indrukwekkend...en wat heb je vaak bizarre verhalen, nu weer met die schapen. Het leven is daar toch wat anders, ruwer, misschien niet het juiste woord...en dan die foto's weer...prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Magic,

      Tja, het is wel echt gebeurd, dat met die schapen! Het leven is hier dikwijls anders inderdaad, de natuur bepaald het verloop iets meer dan in Nederland. Soms zijn wegen afgesloten door lawines of overstromingen in bepaalde jaargetijden. Ruwer wil ik niet zeggen, meer dichter bij de natuur staan omdat je er niet omheen kan. Dank voor je reactie!

      Groeten, Adri.

      Verwijderen