zondag 22 juni 2014

Korte update.

Even een kort berichtje.

Want het is weer al even stil op m'n blog na de ontmoeting met Johann en zijn Quest. Het leven gaat hier natuurlijk wel gewoon door, en er was genoeg te melden, maar ik deed er geen tijd voor af, zo simpel is het!
Weinig schokkends, beetje fietsen, beetje wandelen met Ina en ons hondenmonster, nog een boom omgelegd, en tussendoor me nog bezig gehouden met de vrije tijd verslindende bezigheid die werken heet, het noodzakelijk kwaad om de geldstroom de goede richting uit te laten stromen, die van mijn bankrekening dus!

Huiselijke veranderingen.

Verdere vermeldenswaardigheden? Ja, ten eerste dat zoon Teun een leerlingplaats gevonden heeft en zodoende de kans heeft een vakdiploma te halen.
Na 6 sollicitatie's waarvan er slechts 2 bedrijven de moeite namen om een afwijzing te sturen, kreeg hij een uitnodiging voor een gesprek bij een bedrijf waar hij niet eens gesolliciteerd had! En werd na een week wachten verblijd met het bericht dat hij kon beginnen, en wel per direct als de schoolvakantie begon. Dus op 23 juni aanstaande gaat Teun een nieuwe fase van zijn leven in, de arbeidsfase. Hij gaat 2 jaar als leerling-timmerman bij een bouwbedrijf beginnen, en moet na die 2 jaar een vakbekwaamheidsproef afleggen, daarna is hij dan gediplomeerd timmerman als het goed is.

Ook voor ons een nieuwe situatie, want de leerlingplaats is te Voss, circa 50 km bij ons vandaan, en de werkgever wilde het liefst dat Teun dan daar kwam wonen. Hij is nog geen 18 en heeft zodoende nog geen rijbewijs, en bussen rijden er niet hier zo vroeg op de dag.
Teun gaat nu in een "hybel" wonen in Voss, een soort 1-kamerappartement, voor zowel ons als Teun een nieuwe situatie. Als leerling gaat hij een salaris verdienen,  afgeleid van een volleerde timmerman, maar het eerste half jaar is dat 30%, dan het tweede half jaar 40%, het derde half jaar 50% en tenslotte het vierde en laatste half jaar 80% van dat volle salaris. De eerste tijd zal enig "bijspringen" van ons nog wel wenselijk zijn, temeer omdat ook de huur van die kamer een Noors prijskaartje heeft........

Koers!

Verder nog een leuk bericht uit Nederland, mijn "wielerpetekind" Dante De Ruijscher  wist na een voorjaar met materiaalpech, valpartijen en ziekte, toch nu weer een koers te winnen! Kijk dat vind ik dan weer leuk...........Temeer omdat ik zelf ook altijd goed reed in Westdorpe, een paar derde plaatsen gescoord daar, en omdat Dante wist te winnen op de manier die mij het meest aanspreekt: wegspringen en solo aankomen........


Langste dag. 

Dat was gisteren, na mijn plezierritje in de Strada gingen we samen nog een wandeling maken met onze haarbal op vier poten, in Lofthus in Elvedalen, het rivierdal een rondje van circa 5 km met wat klimmen en dalen onderweg. De watervallen zijn mooi nu, veel smeltwater na de hoge temperaturen en wat regenval de vorige week.
Hieronder een paar foto's en een filmfragmentje, de zonsondergang is genomen om 23.50h, echt donker word het 's nachts niet meer in deze periode.

Panorama van Elvedalen.

Ward vind het maar veel lawaai bij de rivier.....

De zon zakt achter de bergen tegen middernacht.

Tot zover,

Groeten, Adri.

13 opmerkingen:

 1. Beste Adri, ook al is er niet zoveel te melden, de foto's en filmpjes zie ik graag. Geniet van de lange dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij deze dan Wilco, geniet er van!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is al die sneeuw nu weg?, op de foto van de vorige keer leek het wel 2 meter hoog

  groeten, andre

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   De meeste sneeuw is al weg, enkel boven de 1000 meter ligt er nog genoeg. De foto's van vorige keer waren van de Sognefjellweg, RV-55 en die lag daar op 1430 meter hoogte, de sneeuwwanden daar waren inderdaad circa 3 meter hoog op plaatsen.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Gefeliciteerd met je zoon...
  Grote verandering voor jullie.
  Blijft apart dat het zo licht blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Richard!
   De grootste verandering zal nog voor hem zelf zijn, nu begint het "echte" werk voor hem, zelf opstaan en zorgen dat hij op tijd op z'n werk is.
   Voorlopig komt hij de weekends gewoon naar huis, maar het zal inderdaad ook voor ons even wennen zijn dat hij doordeweeks weg is.
   De lange dagen in de zomer blijven elk jaar een aparte belevenis, het is vreemd om licht buiten te zien als je om 03.00 in de nacht even naar het toilet loopt........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 5. Als het een beetje is zoals Nederland waar teveel mensen met een te algemeen diploma op een kantoor (willen) werken en twee linkerhanden hebben gaat Teun een toekomst in waar ze hem hard nodig zullen hebben :-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Quezzzt, dat zegt hier ook iedereen, dat ze vakmensen hard nodig hebben, we zijn dan ook blij dat hij een leerlingplaats te pakken kreeg.
   Nu helpen we hem nog wanneer nodig, uiteraard hij is nog geen 18 dus enige steun is nog op de plaats, maar qua werk zal hij het nu zelf moeten laten zien! We hebben er in elk geval vertrouwen in dat het goed gaat komen, hij wil graag genoeg, dat is al een goed begin.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 6. Adri, Gefeliciteerd met je verjaardag. Of het staat verkeerd in mijn agenda :)
  Goed te lezen dat je zoon een leerbedrijf heeft. Ons bedrijf doet hetzelfde alleen met installateurs en elektromonteurs. Aan je kinderen kan je zien dat je oud wordt :) Groet Cees en maak er wat van vandaag ..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Cees! Dat staat goed in je agenda! ☺
   Wij waren zelf ook blij dat hij een leerbedrijf gevonden had, en hijzelf nog het meest! Vandaag heb ik Teun naar Voss gebracht voor zijn eerste werkdag, en vanmiddag hebben we zijn spullen overgebracht en hem wegwijs gemaakt in zijn appartementje. Hij was maar wat trots op zijn eigen eerste "woning". De weekends komt hij nog naar huis, een rustige overgang dus.
   En oud worden? Tja, eigenlijk wel, 54 jaar geworden vandaag, je voelt er meestal niets van, maar het is wel zo.
   Een oud-collega had ooit eens een prima uitspraak over oud worden: "Oud worden? Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn!"
   Zoals het gezegd word, je bent zo oud als je je voelt :-))

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 7. Hi Adri,
  Nice to read your son has a job and a trade. The apprenticeship is four years here, but drivers licenses can be had at age 16. In our part of Canada a lot of trades people are close to retirement and there are lots of demand for apprentices. Our company has had a hard time finding good apprentices. A lot have left the province for better paying jobs. That means too much work for the rest of us right now.
  I agree with you. You are only as old as you feel. Thanks to the cycling I do I am in better shape than when I was 20. Happy Birthday slightly younger fellow!
  Greetings from Canada
  Kevin

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hi Kevin,

  Thanks! Our son had 2 years theory about constructing before he could start as an apprentice, and the apprenticeship is 2 years also, but that is working in practice and learning all the ins and outs of the carpenterjob. He was allowed to drive a car at the age of 16, but only under supervision of an experienced driver, wich was me.☺ He also had a lot of driving lessons last year, now he just have to wait until his 18 birthday before he can take the final driving test.
  We feel lucky that he found an apprenticeship not to far away, it's good for him to learn to be a bit more responsabel, and how to take care of himself. On the other hand it's only a 50 km drive, so we can help him if he needs that.
  It's weird what cycling does for a body, I also feel almost in better shape then when I was 20! Although I did cycle too at that age.......I have lost some weight through the years, I had a bodyweight of 79 kilo when I was 20, now there's only 72 kg left......To much cycling?? ☺☺

  Greetings, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen