donderdag 5 juni 2014

Weer een weekend met de camper gereden.

Met de fietsen mee deze keer!

Omdat ik vorig weekend in mijn vrije week zat wilden we zo gauw Ina van haar werk kwam gelijk weg op vrijdag. 's Morgens nog even een laatste snelle training met de Strada, even de benen "prikkelen". Totaal in mei kwam de Strada op 1007 km, de Scott bleef met 384 km daar weer ruim achter. Al met al weer 1391 fietskilometers in de meimaand, vrij normaal gemiddelde eigenlijk. Voor de derde maand op rij over de 1000 km met BOB, het beestje is niet op visite, dat mag duidelijk zijn!
Gek dat de kilometerstand op de rijderslijst van Velomobiel.nl dan slechts 957 km aangeeft, zal wel een boekhoudkundig iets zijn? De standen zijn correct ingevoerd, daar kan de fout niet zitten.

Omdat het al weken lang mooi weer is, gingen de fietsen ook mee, voor Ina thuis kwam stond de camper klaar voor vertrek, en reden we noordwaarts nadat de vrouw des huizes klaar was voor vertrek.
Via Voss, waar we even stopten voor een warme maaltijd, regelrecht over de Vikafjell naar Vangnes, waar we gelijk de veerboot konden oprijden om het Sognefjord over te steken.

In de haarspelden naar boven kijken we terug naar de "aanloop" via het dal richting Vikafjell.

Na de overtocht rijden we door via Sogndal over RV 55, de Sognefjellveg, en stoppen voor de eerste nacht bij het dorpje Skjolden. De volgende morgen gaat het verder via Fortun naar Turtagro, waar de klim omhoog naar een van de mooiste stukjes Noorwegen begint. (volgens ons dan.....)

Uitzicht over het fjord bij Skjolden.

Vlak bij Fortun liggen er dan ineens Schotse "toeristen" in een weiland.Hier en daar  nog een beetje sneeuw in de bermen.......

Koffie en wat lekkers erbij.......in de zon en circa 20º C, en dat op 1200 meter hoogte waar nog steeds skiërs bezig waren!Verveeld mij nooit, dit soort uitzichtjes....


Na de oversteek stoppen we nog even in Lom, om daar bij de plaatselijke warme bakker nog wat in te slaan. ( Nee, geen winkelruiten! Brood en wat lekkers....)
Dan gaat het verder over RV 15 richting Grotli, en zo naar Geiranger. Bij de parking aan het Breidalsvatn stoppen we even, om Ina's geliefde uitzicht op de foto te zetten. Spiegelen doet het meertje nog niet, er ligt nog een dikke ijslaag op het water.

Breidalsvatn, nabij Grotli, nog grotendeels bevroren.


Als Ward wil drinken moet hij eerst een gaatje vinden...
Na de fotostop rijden we de pas over via FV 63, en dalen af tot bij de Flydalsjuvet. Daar kijken we even over het fjord en wandelen wat, daarna rijden we terug naar boven en parkeren. Ik laad de fietsen af en ga een ritje doen, hetzelfde wat we pas met de camper reden, slechts 40 km heen en weer, maar met pittige 9 en 10% hellingen. Ina fietst wat in de buurt van de camper, en ontspant zich wat. Het klimmen gaat me prima af, bij de stijve Scott is elke trap raak, en word omgezet in bewegingsenergie.

Geirangerfjord, gezien vanaf de Flydaljuvet.

Dat figuurtje in de verte ben ik dus!

Na de overnachting op dezelfde plaats, gaat het de zondag grotendeels dezelfde weg terug, tot Gaupne, daar rijden we FV 604 op, om nogmaals Nigardsbreen te bezoeken. Na aankomst eten we eerst een warme hap in het bezoekerscentrum, en rijden daarna naar de parkeerplaats zo dicht mogelijk bij de gletscher. Vanaf de parking is het nog 45 minuten stevig doorstappen naar de gletscher, je kan tot op 50 meter van het ijs komen, daar is het afgezet met touwen en waarschuwingsborden. Gevaar voor vallend ijs en stenen, het is er niet minder indrukwekkend door!

In verte staat de camper op de parking.........

De ijsspleten van dichtbij.

Nigardsbreen.

Waarschuwingsbord.
Allerlei vormen..........

En ijs word weer water.........

Totaalbeeld.

Blijft mooi die speciale ijsblauwe kleur van het gletscherwater.

Na terug gewandeld te zijn naar de camper, laad ik de fietsen af, en verkleed me. In het redelijk vlakke dal naar de gletscher toe fiets ik 25 weg, en draai om, zodat ik met 50 km op de teller weer bij de camper terug arriveer. Na douchen en wat eten rijden we een stuk het dal uit, tot we een stopplaats vinden. Daar slapen we, en rijden dan op maandag weer huiswaarts, want op dinsdag moet er weer gewerkt worden. Tja, mooie liedjes duren niet lang.........
Weer een geslaagd weekendtripje vinden wij!

Groeten en tot de volgende post!

Adri.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Adri,

  Dit lijkt me een mooie tijd voor een Noorse fietsvakantie van een paar weken. Met al die sneeuw nog overal en voldoende kans op goed weer (hoop ik ;-)

  groet
  Paul

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Paul,

   Het is altijd tijd voor een mooie Noorse vakantie vinden wij! Het weer moet je uiteraard altijd afwachten, het blijft Noorwegen dus geen garanties......
   Mooi is het wel, ook Ina zat te genieten op haar fiets, zelfs met die paar korte stukjes die ze nu eens op een andere plaats dan normaal fietste.
   Je zit midden in de natuur en geniet veel intenser van de natuur zei ze. Dat weten wij veelfietsers allang uiteraard!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen