donderdag 7 januari 2016

De eerste.

De eerste van het nieuwe jaar.

Het jaar is weer al bijna een week aan de gang, tijd voor een berichtje!

Nou ben ik nog niet zo veel aan het fietsen geweest, dat lag deels aan het weer, en deels aan het werk.
In december 2015 heb ik 1145 km gefietst met BOB, dat is best veel voor een wintermaand in Noorwegen, maar het hadden er nog meer kunnen zijn. De laatste kilometers waren de 14 km op de maandag, toen ik terug naar huis ging na m'n pechgevalletje met de spijkerband.
Daarna kregen we windkracht 7 de laatste dagen van het jaar dus bleef BOB aan de ketting.

Oud op nieuw bracht ik voor de zoveelste keer (8e??) door op de fabriek in de nachtdienst, dus dan fiets ik meestal toch niet, dan maakte die wind ook niet zoveel uit.
De eerste januari zat de nachtdienst er weer op, en hoewel ik me helemaal niet fit voelde ben ik 's middags toch even in de fiets gaan hangen, want de wind was even gaan liggen die dag.
Ik heb maar 30 km gefietst die eerste dag van het jaar, maar de kop was er weer af!
Het weekend was weer thuiszitten, de wind trok weer aan tot 7 Beaufort, vandaar. Op maandag waaide het nog wel, maar nu was het tussen de 5 en 6 Beaufort, dus durfde ik het wel aan. ( en kreeg toestemming van de veiligheidscommissaris....☺) Ook op maandag reed ik diezelfde 30 km, en kwam toch weer met een tevreden gevoel thuis.
De maandag starte de nachtdienst weer, wat betekende dat er weer 2 dagen niet gefietst zou worden.

Jammer, want het weer was best goed te noemen, er was een koufrontje over Noorwegen gaan liggen, en dat ligt er nog. Mooi helder weer dus, met matige vorst, enkel de wind maakt het voor het gevoel wat kouder dan het eigenlijk is.

Vandaag kon ik weer een stukje fietsen, en reed 60 km. Mooi helder weer, blauwe lucht en vertrokken met -3 ºC. De gevoels temperatuur lag bij 5 Beaufort op circa -10, maar in de fiets was het niet koud.
In de winterschoenen draag ik nu thermosokken in plaats van katoen, en de voetenbakjes liggen er nu voor het eerst weer in. Met twee laagjes kleding was het weer al snel zweten..........
Morgen weer woon-werkverkeer, met deze wind en temperatuur is dat prima te doen, hoewel het iets meer energie vraagt, maar daar hebben we voedsel voor nietwaar?
Tijdens die dagen dat er niet gefietst word kan ik het gelijk merken, minder tot geen hongergevoel, dus gaat er automatisch iets minder naar binnen. Dat kan bij mij makkelijk, want op normale fietsdagen verdwijnt er dagelijks een heel brood in het vooronder. Dan kan je makkelijk een paar boterhammen minder eten als je geen hongergevoel hebt.......

Tijdens het fietstochtje vandaag nog een paar "ijzige" foto's gemaakt, gelijk met de vorst verschijnen de ijspegels weer aan de rotsen hier en daar.
Om 15.25 h is er al een vleugje rood op de top van Oksen.


Ook het wandje bij Brattespe krijgt al vorm.


 En hieronder nog een foto van de "veiligheidscommissaris", die altijd roept dat ik te fanatiek ben met fietsen. Wat zit mevrouw te doen onder het breien? Juist ja..........;-) Tot zover,

Groeten, Adri.

17 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige foto van de Strada voor de ijswand.

  Groeten, ook aan de veiligheidscommissaris,

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige foto van de Strada voor de ijswand.

  Groeten, ook aan de veiligheidscommissaris,

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Spectaculaire beelden !
  Het enige ijs hier in Nederland ligt plat op straat, in het hoge noorden. Maar gelukkig lijkt de Hollandse winter op z'n retour ...

  Groeten, André.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet anders hier, het went snel al is het wel wat link als de dooi invalt, dan komt de hele zooi soms onverwacht naar beneden zetten......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Hoi Adri

  Een vleugje rood, had je je Strada daar laten staan?

  Groeten, André

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Ik denk dat de zon zo weerspiegelde op mijn schitterende Strada dat zelfs de top van de kilometers ver weg liggende berg een vleugje rood meekreeg.......;-))

   Dus ik had 'm daar virtueel staan inderdaad!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 5. Hoi Adri,

  Spectaculaire ijzige foto's. Hang maar lekker in de BOB.

  Groeten,

  Wilco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wilco,

   Bedankt! Ik hang lekker verder...........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 6. Op discovery channel volgen ze tegenwoordig de sleepdienst in het hoge noorden van Noorwegen maar ook een sleepgarage naar het zich laat aanzien in Odda. Ze trekken vooral buitenlandse voertuigen weer vrij die zonder sneeuwkettingen of goede banden van de weg zijn geraakt of de helling niet kunnen nemen.

  Ik kan me niet goed voorstellen dat jij over zulke wegen fietst !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Quezzzt,

   Dat klopt, de ene komt uit Odda, de andere uit Eidfjord, allebei de plaatsen vlak bij ons in de buurt.
   Nou fiets ik niet op die wegen waar die jongens auto's bergen, want dat is op de Hardangervidda, op rijksweg 7 tussen Geilo en Eidfjord of op de Haukeli, de E-134, de andere oost-west verbinding die beiden over hoge bergwegen lopen. Ik fiets vooral tussen Ulvik, Øvre Eidfjord en Odda, op wegen die maximaal een hoogte tot circa 140 meter boven zeeniveau liggen.
   Die bergpassen liggen op circa 1100 meter, dat is heel andere koek! Daar fiets ik wel eens, maar dan vooral met de racefiets, dat klimt heel wat makkelijker, en dan uiteraard in de zomer, als er geen sneeuw meer ligt.
   Op mijn blog heb ik regelmatig foto's geplaatst van zowel rijksweg 7 als de weg over de Haukeli, daar is goed te zien dat de weg vaak goed berijdbaar gemaakt is, maar dat de sneeuw vaak tot ver in de junimaand langs de kant blijft liggen.
   Zoals nu de afgelopen week hangt er een koudefrontje, en liggen de temperaturen onder nul, tot circa -9. De wegen liggen er echter nog steeds volledig schoon bij, de sneeuwgrens ligt op circa 500 meter hoogte, waar het de laatste keer toen er neerslag viel het daar koud genoeg was om sneeuw te vormen i.p.v. regen.
   Gaat er nu neerslag komen bij ons dan is dat natuurlijk wel sneeuw, de temperatuur is nu ook op zeeniveau laag genoeg.
   Dus staar je niet blind op die wegen waar die autobergers rijden, daar komt BOB nooit!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 7. Vooral de laatste paar zinnen van je stukje Adri :-)
  Dat zelfde ding staat trouwens bij mijn moeder om te oefenen met haar nieuwe knie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kon het niet laten Richard! ☺☻
   Daar heeft Ina het ding ook voor, geen nieuwe knie, maar zo best is die knie niet meer na een skiongeval in '91 met de daaropvolgende 2 operaties.....

   Verwijderen
 8. Wat een schitterend uitzicht hebben jullie zeg, vanuit huis! Verder is het al gezegd: prachtige ijspegelfoto's!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Belle! Dat uitzicht verveeld nooit, zelfs na 6 jaar hier zijn we soms zelf nog verrast als het weer eens "extra" mooi is op sommige dagen.

   Verwijderen
 9. Prachtige foto's Adri. :)
  Groeten Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Heleen! Grappig hebben we zo ook even comtact.....

   Groeten, Adri.(en Ina ook natuurlijk.......)

   Verwijderen