donderdag 14 januari 2016

Wit laagje.

Laagje sneeuw.

Gistermiddag begon het heel zachtjes wat te sneeuwen, en dat ging rustig een groot deel van de avond door. Een laagje wit van circa 2 cm was het eindresultaat, niets om over te klagen, want daar valt goed door te fietsen. En dat deed ik ook vandaag, niet heel ver, maar toch even eruit om te "luchten".
De temperatuur ligt net onder nul, en het is half bewolkt, heel lekker fietsweertje! De wegen had ik buiten het dorp iets beter verwacht, er ligt nog meer dan ik dacht te vinden, maar het valt wel prima te berijden.
Een kort ritje vandaag, even op en neer naar Bu, en onderweg een paar foto's,  ondermeer van een onderwerp waarover ik al eerder eens schreef, "is-svuller" oftewel ijsbobbels.(klik ijsbobbels)

De dag begon in elk geval met een mooi uitzicht op de bergen tegenover ons, waar de zon op de toppen scheen.

Het zonnetje komt er door.

Ready for take-off.

Tja, het is geveegd, maar ik was niet erg onder de indruk....

Opgestegen?
Bovenstaande foto zal misschien sommigen bekend voorkomen? Klopt, ik wist niet meer wie die eerder gemaakt had, maar vond het leuk om ook eens te doen. Ondertussen weet ik dat Wilco dat al eens eerder deed!

Waarschuwingsbord.
Het decor in Noorwegen is meestal wel aardig om te zien, maar is ook op vele plaatsen een beetje lek, daar loopt er water uit de rotsspleten en zo langs de rotsen naar beneden. Niet vaak een probleem, maar dat kan wel ontstaan als het vriest. Op onderstaande foto's is goed te zien wat er na een paar weken met vorst ontstaat als er net zoals hier niets aan gedaan word. Dat water bevriest natuurlijk, maar niet gelijk, en het stopt ook niet met uit de rotsen sijpelen. Hierdoor worden ondermeer de hangende ijswanden opgebouwd, daar heb ik al diverse keren foto's van geplaatst. Op andere plaatsen groeit een ijszuil, en vloeit als het ware uit over de weg. Het steeds toestromende water bouwt de ijsbobbel dan steeds verder op, zo als hier te zien is op het "fietspad" richting Bu. Niet geveegd en niets gedaan aan de ijsbobbels, dus ligt er een ijslaag van circa 3 cm over de hele weg, die nog iets dikker word oplopend naar de bron tot zo'n 10 cm hoog.
Dit jaar worden de ijsbobbels op de doorgaande wegen aangepakt met een graafmachine en de randen flink gezouten, zo niet in de eerste winter met BOB, toen het op sommige plaatsen ronduit gevaarlijk werd voor er actie ondernomen werd.
Circa 60 meter "fietspad" is helemaal bedekt met ijs.
Er overheen fietsen naar omhoog ging probleemloos, naar beneden heb ik het niet gewaagd, daar koos ik voor de autotunnel.  Het afdalen naar Ringøy terug ging ook prima, hoewel ik de snelheid binnen de perken hield, 66 km/u was snel genoeg op die half schoongeveegde wegen vond ik.....

Ina filmde m'n thuiskomst, het laatste stukje de helling op naar huis.Wandeling in de zon.

Na de lunch gaan we even wandelen in de buurt van Lofthus, Ina wil even de zon zien. In Kinsarvik zal de zon pas weer over een week of drie zich even laten zien, vandaar het uitstapje.
Ward geniet ook weer met volle teugen van de verse sneeuw, huppelend als een puppy springt en rolt hij door de sneeuw.
Uitzichtje van de parking.

Ward genoot weer zoals altijd in de sneeuw.
Daarna terug naar huis en koffie zetten, en de houtkachel weer aansteken.

Tot zover,

Groeten, Adri.

24 opmerkingen:

 1. Zó jammer Adri! Er wordT, er loopt, er fietst er doet, dus ook er wordt!
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry Mick..........Ik zal het wel nooit meer leren.......:-((((

   Verwijderen
 2. Mooi hoor, hier regent het alleen maar warm water.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad Rob, als het niet is dan dit laagje vindt ik het prima, kan ik gewoon fietsen en is het ook nog mooi om te zien! En regen hebben we al genoeg gehad, dit weer is veel beter.....

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Ik hoop zoals elk jaar weer op een nette portie sneeuw en ijs in Nederland. 'T kan nog, ik heb nog hoop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is nog maar januari Paul, het kan inderdaad nog. Zelfs een Elfstedentocht op de schaats is in theorie nog mogelijk...........Blijf hopen, eens worden je wensen vervuld! ☺

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Hoi Adri

  Er lag hier zowaar ook een beetje natte sneeuw maar was zo weer weg

  Groeten, André

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Jij blij zeker? Hier voorspellen ze morgen nog wat meer, maar als de voorspellingen juist zijn gaat het meevallen met de hoeveelheden. En eind volgende week gaat de temperatuur weer omhoog, dus dan zijn we er weer vanaf voor een tijdje misschien.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. Hoi Adri

   Ik had gehoopt dat er nu eindelijk weer eens wat sneeuw zou vallen, is het toch nog een beetje winter i p v herfst
   Zolang het niet te veel is kom ik er wel door en zo nodig gaan de spijkerbanden er weer onder
   Het verschil tussen jou en mij is natuurlijk wel, ik MOET niet ;-), ik doe het voor m'n lol

   Groeten, André

   Verwijderen
  3. Hoi André,

   Aha, dus ook jij wilt toch nog alle seizoenen meemaken, daar ben je niet alleen in, dat is zeker!
   En inderdaad zolang het niet te gek word kom je er wel door, het kan enkel wat meer energie kosten, maar dan eet je gewoon wat extra.
   En met spijkerbanden heb je zeker geen problemen om er door te raken, als het niet te dik ligt tenminste.....
   En ja, ik MOET wel, maar als het echt niet gaat heb ik nog de 4x4 Panda als uitwijkmogelijkheid en die geeft het niet heel vlug op! ;-)

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 5. wow, het ziet er me daar wel erg prachtig uit Adri.
  wat een uitzicht.
  veel veilige kilometers toegewenst.
  groeten
  kurt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Adri,

  Hoe zit met die zon? Drie weken eerder in Lofthus? Ligt dat veel zuidelijker? Foto 4 heb ik ook wel eens gemaakt, http://redstrada.blogspot.nl/2013/03/en-nog-wat-meer-van-vanmorgen.html, sindsdien is er hier geen sneeuw meer gevallen.

  Hartelijke groet, Wilco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wilco,

   Lofthus ligt maar 10 km zuidelijker, de plaats waar we even wandelen ligt maar 7 km zuidelijker. De stand van de zon is dan uiteraard hetzelfde, maar het is de locatie van de dorpen die het verschil maakt. Op de kaart kan je duidelijk zien dat Lofthus langs het Sørfjord ligt, en Kinsarvik in een baai. De zuidrand van die baai is begrensd door 900 meter hoge bergen, waar Kinsarvik vlak onder ligt. De zon komt 's winters zo laag te staan dat hij niet meer over de bergkam komt, dus zitten we zonder zon van circa 15 november tot circa 5 februari, daarna krijgen we elke dag weer wat meer zonlicht tot en met de langste dag. Op de langste dag is het dan eigenlijk niet meer donker, enkel schemerig tussen circa 00:30 en 02:00, daarna is het gewoon weer licht. Als je dan 's nachts naar toilet moet is dat een vreemde gewaarwording als het licht is om 03:00 in de nacht......
   Bedankt voor je link, ik dacht al dat jij die foto ooit gemaakt had, maar was te lui om te zoeken.....
   Ik heb de link naar jouw in de tekst ingeplakt, met vermelding dat jij de eerste was die op dit idee kwam, ik wou geen plagiaat plegen maar vond het gewoon leuk om ook eens te doen.
   En die sneeuw? Zoals Paul opmerkt, het kan nog steeds! Blijven hopen? ;-))

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 7. Hoi Adri, ok duidelijk. Ik geloof dat ze in Italië wel eens grote spiegels op een berg zetten om het licht in een dorp te spiegelen. Misschien kan dat nog eens helpen! Ik beschouwde de foto trouwens absoluut niet als plagiaat hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wilco, graag gedaan! De mensen uit Lofthus zeggen altijd: "Wij hebben het hele jaar zon!" Dat mag dan rustig met een korreltje zout genomen worden, want midden in de winter hebben ze wel zon, maar niet langer dan van circa 13:00u tot circa 14:15u. Dus ze hebben het wel, dat klopt. Maar dat ze in de zomer de zon al om 20:00u achter de bergen zien verdwijnen zeggen ze niets over, wij hebben de zon dan tot 22:15 in huis......
   Dat dorp in Italië heet Viganella waar ze ongeveer dezelfde tijd als ons zonder zon moeten doen. Die truc met die spiegels hebben ze in Noorwegen trouwens ook nagedaan, in Rjukan waar ze 6 maanden per jaar zonder zon zitten.
   Het blijkt goed te werken met die spiegels, maar kost wel een paar cent........
   Gelukkig dat de foto je niet in het verkeerde keelgat schoot, eigenlijk had ik het moeten opzoeken en gelijk erbij vermelden, dat deed ik nou iets later.. ☺☻

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hej Adri
  Fine billeder igen.Det ser lidt koldt og hvidt ud. Her har vi kun minus 8 grader, Sol og blå himmel, lidt sne.
  Min forgående kommentar kom jeg til at slette, jeg misforstod det Hollandske :-)

  God weekend
  Hilsen Søren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hei Søren,

   Takk! Hvit er det, kald ikke så mye, det er bare mellom -1 og -2, så det går bra. I går hadde vi fint vær, i dag er det snø igjen. Vi får se åsen det sees ut i morgen......kanskje ut en tur igjen?
   God helg!

   Hilsen, Adri.

   Verwijderen
 10. En hier in Grunn ligt het openbare leven plat als er een centimetertje ijs op de straat ligt :-P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, ijs op straat is ook wel heel wat anders dan sneeuw! Zeker in Nederland, waar sowieso niemand met spijkerbanden rijdt, en weinigen met winterbanden. Met spijkervrije winterbanden zoals wij hier op de auto hebben kan je op ijs rijden, maar op steile hellingen kan je dan ook problemen krijgen.
   Waar ik wel eens last van heb 's winters op beijsde hellingen van boven de 10% stijgingsgraad is doorslippen van het achterwiel, omdat bij een velomobiel er slechts circa 33% van het gewicht op het achterwiel rust. Bij sneeuw houd ik gewoon grip met de noppen/spijkerbanden die ik gebruik op de fiets.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 11. Hier waren we donderdagavond gelukkig, want we zagen sneeuwvlokjes dwarrelen. Tegen dat ze de bodem raakten, waren ze al gesmolten :-( Tja, België is ook héél véél zuidelijker... Ondertussen kan ik meegenieten van de Noorse winter, waarvoor dank.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen dank Jan, 't is graag gedaan! Geniet maar op afstand, vandaag gefietst bij -6 / -7, gaat prima, maar word na 2½ uur wel frisjes........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen