zaterdag 16 april 2016

Camper inslapen, en nog wat.

Camper.

De camper was na het ophaalritje in de garage gezet, en de planning was om in het vrije Paasweekend een eerste proefnacht te proberen.
Dat ging in verband met het minder goede weer niet door, we vinden het weinig aantrekkelijk om in de regen rond te gaan rijden als dat niet noodzakelijk is.
Uitstellen tot een volgend vrij weekend dus, en dat kwam ook, nu met een stuk beter weer.
Dat betekende inpakken, nu ja, veel heb je niet nodig als je slechts één nacht van huis bent, wat water laden, en de koelkast van het nodige voorzien.
De planning was heel eenvoudig, we rijden naar Odda, vervolgens langs de westkant van het Sørfjord naar Utne, en gaan daar verder op de 550 naar Jondal. Daar kijken we hoe laat het is, en beslissen of we nog verder gaan.

Zodoende vertrokken we op zaterdagmorgen 9 april richting Odda, deden daar nog een paar boodschappen, en rijden verder richting Utne. Vlak voor Utne stoppen we even op een parking, en gaan zomaar even lekker zitten genieten van het uitzicht, we kijken recht over het  fjord naar Kinsarvik, en naar het noorden toe is de Hardangerbrug zichtbaar.

Ina ligt al lekker, ik maak nog een foto.

Panorama, links in de verte de brug, midden de baai van Kinsarvik, en naar rechts kijken we richting Odda.

Inzoomen op Kinsarvik.

Nou zit ik ook even.....

Na deze korte stop gaan we verder naar Utne en rijden daar naar boven via de 550 om zo aan het Hardangerfjord te komen. De 550 is vanaf Odda tot Utne een prima tweebaansweg, maar na Utne veranderd dat in een smalle eenbaansweg. Mooi tussen de boomgaarden door, dat wel. Maar een tegenligger hier ontmoeten geeft hoe dan ook problemen, zeker met een breed voertuig. Gelukkig is het rustig langs de weg zo vroeg in het voorjaar!

Boven en onder is goed de wegbreedte te zien, net als de asfaltkwaliteit.......


De smalle weg voert ons door alle kleine buurtschappen die langs het fjord liggen, Lote, Vines, Alsåker en Kvalvik, alle liggen midden in de boomgaarden.
Daarna wordt het iets ruwer langs de weg, en gaat het langzaam omhoog, een kleine bergpas waar nog sneeuw langs de kant ligt. We dalen daarna af naar Herand.

Het bergpasje omhoog richting Herand.

Boven kijken we uit over het nog deels bevroren Herandsvatnet.

We dalen af, rijden door Herand en stoppen een eind verder bij de parking Hereiane, waar we ook weer even van het weer genieten en van het uitzicht over het Hardangerfjord.


Daarna rijden we door tot Jondal, en besluiten daar om door te rijden richting Rosendal, via de FV 107 en de Jondalstunnel.
Als we bij de veerpont Årsnes-Gjermundshamn komen parkeren we daar om iets te eten, maar besluiten dat het vandaag mooi geweest is, en blijven gelijk staan voor de nacht.

Bivak voor de nacht.

Testplatform voor reddingsboten van het bedrijf Norsafe.
Na de nacht rijden we terug naar huis, we stoppen nog even aan de waterval (Furebergsfossen), daar hebben we al onze campers gefotografeerd.

Bij Furebergsfossen.
Daarna stoppen we nog bij Sekse, maar dat is enkel om even de overschot van het verswater af te laten, dan loopt de watertank onderweg mooi leeg, en hoef ik er thuis niet op te wachten.
Omdat het fjord bijna stil ligt maakt Ina nog een paar foto's.

Boven en onder, het Sørfjord bij Sekse.


Bij deze is de camper ingewijd, en we hopen er nog veel plezier van te hebben!

Ski uitstapje.

Dat had het moeten worden, maar dat pakte net iets anders uit.....
Woensdag overdag waren we allebei vrij, dus wilde Ina eens naar boven rijden om even op de latten te staan, het was er nog niet van gekomen dit jaar.
Alles in de Panda geladen en op weg naar Maurseth, maar daar aangekomen bleek het toch al iets te warm geweest te zijn. De skisporen lagen er nog, maar het zag er allemaal nogal "papperig" uit.
Dan even doorrijden tot de Sysendam, maar daar was het weggetje naar boven enkel tot halverwege sneeuwvrij gemaakt. Nou reed ik nog met de winterbanden, en heb 4x4, maar door een meter sneeuw heb ik me niet aan gewaagd.........
We hebben een stukje naar boven gelopen, Ward uitgelaten en zijn na de koffie weer huiswaarts gereden.
Ward vond het in ieder geval een geslaagde uitstap, hij vindt het heerlijk om in de sneeuw te rollen.

Valt nog niet mee, langlaufski's in een Panda krijgen.....

Hondje erin gaat sneller..................

Eerst rollen, dan uitschudden........Fietsen.

Heb ik ook nog gedaan, weer al een aantal keren op de Scott ook, met de mannen van de fietsgroep.
Vandaag was BOB weer aan de beurt, mooi weer, niet echt warm nog met +8 op de middag, maar lekker fietsweertje. Ik kwam na 104 km weer voldaan thuis in elk geval......
De nieuwe computer is ook gemonteerd ondertussen, een VDO M2, eenvoudig ding met 8 functies en prettig grote getallen.
Hopelijk gaat deze weer een tijdje mee........


Tot zover!

Groeten, Adri.

14 opmerkingen:

 1. Die wegen lijken me inderdaad niet uitnodigend of veilig voor velomobielen met knalharde dunne fietsbandjes.

  Ik kan me voorstellen dat je goed mogelijk bij een afdaling kunt verongelukken als zo'n smal bandje in zo'n scheur (langsrichting ) terecht komt.

  Zelfs in Nederland kantel je al gemakkelijk als je met een smal (achter)bandje ongelukkig in een richel of tegen een trottoirrand komt.

  En 50/60 mm ballonbanden rollen daar gewoon overheen. Wat dat betreft moeten sommige velomobielmakers beter wat Europeser gaan denken. Nederland en een deel van Belgie en Duitsland/Denemarken zijn relatief plat, het grootste deel van Europa is dat niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad Quezzzt, het is niet enkel de spijkerbanden die erop moeten kunnen in mijn geval, ook buiten het winterseizoen ben ik brede banden steeds meer op prijs gaan stellen. Ik begin zelfs te overwegen om op de racefiets met 25 mm of 28 mm banden te gaan rijden, dat is comfortverhogend en rijdt niet veel anders dan de smalle bandjes.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Hoi Adri

  Is dat vorstschade of te zwaar verkeer?

  Maak een scharnier in de ski's ;-)

  Groeten, André

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Dat is een combinatie van beide waarschijnlijk. Wat ik hier ook veel tegenkom zijn stukken asfalt waar gewoon gaten in het oppervlak vallen net na de winter, daar kan je smalle banden ook goed op kapot rijden. Of een velg krom als het tegenzit......
   Als we meer gebruik zouden maken van die ski's zou een dakrek op z'n plaats zijn, maar dat vind ik een te grote uitgave als je slechts 1 of 2 keer per jaar die dingen gebruikt. Tja, ik blijf toch een "zuunige" Zeeuw.....☺

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Mooie foto's,mooi land.
  De foto's komen me bekend voor,van onze rit met een camper...

  Gr.
  Rudolf

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Rudolf! Daar zijn wij het helemaal mee eens.......;-))

   Verwijderen
 4. Mooi tochtje Adri. Ik denk dat we in de toekomst ook nog wel eens meer door Scandinavie willen gaan fietsen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iets korter dan jullie laatste fietstochtje.........Eens door Scandinavie fietsen is zeker aan te bevelen, het weer blijft altijd afwachten. Zweten kan je hier ook zonder hoge temperaturen, dat ervaar ik vaak genoeg........

   Verwijderen
 5. Hallo Adri,

  Mooie camper trouwens, want dat mag ook wel eens gezegd worden op een ligfietsforum.
  En ook een nieuwe zo te zien, want op vorige posts van jou heb ik meen ik een andere gezien.
  Ja Noorwegen is prachtig en bij uitstek een camperland.
  Dat hopen we binnen afzienbare tijd ook zelf eens te ervaren in onze zelfbouwcamper die net gereed is.

  groet,

  Greenmachinist.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Dat hebben er overigens al meer gezegd, en wel als commentaar op mijn post "Wisselen". Te zien via deze link:

   http://a3manh.blogspot.no/2016/03/wisselen.html

   Inderdaad een nieuwe, onze eerste heel nieuwe na 2 gebruikte.
   Na onze verhuizing naar hier is de eerste aangeschaft, en dat is goed bevallen, we zijn nu fervente camperrijders. En wel zo prettig om in je vakantieland te wonen, zo gauw we het dorp uitrijden hebben we gelijk vakantie! Een weekend of zelfs maar 1 nacht zoals hier beschreven voelt toch als volledig eruit zijn voor ons, echt heerlijk!
   Een zelfbouw? Zeker een mooi project! We kunnen Scandinavie van harte aanbevelen, zeker Noorwegen is prachtig om met een camper te doorkruisen, natuurlijk moet het weer wel wat meewerken, maar dat is overal zo.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 6. Hoi Adri,

  Even bij gelezen,mooi hoor,en ook een complete camper zo te zien.
  Jullie zullen er veel plezier aan beleven.
  Ons project http://buscamper2lions.blogspot.nl/

  groet,

  Greenmachinist

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Greenmachinist,

   Nou ben ik ook bijgelezen, knap stukje werk hebben jullie daar neergezet! Dat zou ik toch echt niet zien zitten!
   Wij kozen in principe de voor ons makkelijkste oplossing, 2 bedden in de lengte achter, zoals we dat ook in de vorige hadden. De douche/wc ruimte is zeer ruimtebesparend opgelost, douchen moet nog uitgetest worden, maar dat zal wel geen probleem zijn neem ik aan. Voordeel van deze was dat we konden kiezen voor een grote koelkast, we hebben er nu een van 140 liter, wel zo lekker als we richting Nederland komen.
   Goedkoop zijn campers niet, dat is een nadeel, maar verder vinden wij het de ideale manier van reizen.
   We wensen jullie ook heel veel plezier toe met jullie camper!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 7. De proefrit in de QV is goed bevallen, want de bestelling is geplaatst!

  BeantwoordenVerwijderen