donderdag 30 juni 2016

Weer thuis.

Weer in het ritme.

We zijn weer al goed 2 weken terug thuis, en aan het werk. De gewone sleur, of weer in het ritme, dat klinkt net iets positiever.
Na thuiskomst alles uitladen en schoonmaken, de wasmachine overuren laten draaien en zo meer.
Gelukkig mooi weer de eerste dagen, dat paste goed met al die was die moest drogen!

We hadden nog wat dagen  vrij, thuis op de 14e, en beiden gingen we op de 20e weer aan het werk.

De dagen werden onder andere benut voor wat wandel- en fietstochtjes in de omgeving, om even te ontspannen van de huiselijke bezigheden.
Natuurlijk werd BOB weer gelijk van stal gehaald, na 3 weken bukfietsen weer best lekker om eens ontspannen te gaan liggen en zo te fietsen.

Nieuwe dingen.

Een paar nieuwe dingen moesten ook thuis even getest worden, een nieuwe fietsendrager, en een nieuwe fiets.

De fietsendrager die we hadden, een Spinder Falcon waar 3 fietsen op konden, beviel niet meer, was altijd al wat omslachtig op te zetten en af te halen, en een drager voor 2 fietsen volstaat nu Teun nooit meer meegaat.
Daarnaast was Ina's Sparta op de heenreis 2 keer losgegaan en hing gelukkig nog enigzins vast aan de steun en aan de Scott.
Niet echt bevordelijk voor de gemoedsrust om midden op de ring van Groningen een fiets terug vast te moeten zetten...........

Ina had gelijk in Kinsarvik voor het vertrek al gezegd dat ze die fietsendrager niet meer vertrouwde, maar ja, we hadden niets anders. Na die 2 keer moest de drager vervangen worden, en de fiets wilde ze ook niet meer hebben. Te zwaar en te onhandig was ze van mening.

Beide doornen in het oog werden vervangen de eerste week in Nederland, de drager die mee terugging was een Thule Velospace, de Sparta e-Motion werd ingeruild op een e-Move F-200 vouwfiets.
En beide nieuwe artikelen bevallen uitstekend!


Drager en vouwfiets op de Panda.

Ina bij "haar" uitzicht, vanaf Bu kijkend naar Ulvik en Eidfjord.

Ik met mijn nieuwste aanwinst, de Ventura Crash Cap Retro.

Natuurlijk moest het vouwfietsje ook eens aan de tand gevoeld worden op de Noorse hellingen, en het fietsje doet het prima, iets te goed misschien, zelf moet ik me het apezuur trappen op de steilste hellingen om Ina bij te kunnen houden, en soms rijdt ze me er doodleuk af........
Die motor is sterker dan ik bergop............Gelukkig houd mijn accu het wat langer uit.......


Zomerwerk.

Zoals elk jaar is het houtschuurtje weer behoorlijk leeg geworden gedurende de winter. Zomer en najaar worden dan gebruikt om de voorraden weer aan te vullen.
Voor we met vakantie gingen had ik al de 6 pallets 2014 hout die achter het huis stonden naar de houtschuur verhuist, na de vakantie dacht ik nog wel plaats te hebben om de 7 pallets 2013 hout er ook bij te stapelen. Dat had ik goed ingeschat, dat ging prima, alles ging er in.

Bezig met verplaatsen.

Daar moet alles nog bij.......

Alles weg boven.

En op de juiste plaats.De winter kan komen, we hebben weer brandstof genoeg om het warm te houden..........
Nu moet ik enkel nog die 7 lege pallets weer vullen met blokjes, want de globale opwarming ten spijt, geloof ik toch dat er over enkele  jaren nog steeds brandhout nodig is om ons door de winter te helpen.........


En de mensen die tegen hout stoken zijn hebben groot gelijk, het is vervuilend en in principe onnodig.
Los van het feit dat de warmte van een houtkachel ook lekkerder aanvoelt dan de warme lucht van een warmtepomp, blijf ik het toch doen zolang het goedkoper is dan elektrisch verwarmen.........
Wij gebruiken het hout tenminste nog voor verwarming, het nutteloos verstoken is veel erger.

Een Noorse traditie is het Sankt Hans vuur, een  midzomerfeest waarbij een groot vreugdevuur aangestoken word. Dat kan bescheiden, maar je hebt altijd excessen natuurlijk.
Dit jaar wilde Ålesund het record terug halen naar hun stad, en bouwden met handkracht (!!) een brandstapel van 47,4 meter hoog op, waarbij 30.000 pallets gebruikt werden.
Ze haalden het record, maar als je praat over nutteloos verbranden van hout is dat wel een goed voorbeeld lijkt me.........
In het  commentaarveld was er ook iemand die de gemoederen probeerde te sussen met de mededeling dat hout verbranden CO2 neutraal is!
Dat mag dan wel zo zijn, maar of je daar alles mee glad strijkt? Als je zag wat er de lucht in ging leek me dat niet geheel "okselfris"..........
Overigens was het wel een machtig mooie fik!
Om 21.00u ging de brand erin op de top, en na middernacht storte de stapel in, te zien via onderstaande link.

Slinningsbålet

Het hele gebeuren was live te volgen via de lokale televisie, die wij via de computer konden ontvangen.


Kilometers.


Zoals ik al wist zouden de kilometers in juni wat anders verdeeld zijn over de fietsen, BOB wat minder, de Scott wat meer. Het totaal kwam op 1179 km, waarvan de Scott er 725 had, en BOB 454.

Tot zover.......

Groeten, Adri.14 opmerkingen:

 1. Hallo Adri,
  Coole crash cap:)
  Mag ik concluderen dat er op die plek waar jij woont geen gasleiding is? grt, Peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Peter!
   Klopt, Noorwegen heeft geen gasleidingen, toch niet voor huisverwarming. Alles word hier elektrisch verwarmd, ook het warm water. Dus houtstook ligt voor ons voor de hand.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Hoi Adri
  Het zullen toch wel oude, kapotte pallets zijn geweest anders was het een duur geintje

  Groeten, André

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Geen idee, dat stond er niet bij vermeld. Het aantal wel, wie de zaak sponsorde weet ik ook niet.
   Een mooie fik was het wel........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Ja, en het zit nog prima ook, zowel op de bukker als in BOB!

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Ik kon er geen weerstand aan bieden, moest 'm gewoon hebben..........☺

   Verwijderen
 5. Je kijkt alsof je terug bent van vakantie en het besef is ingedaald dat je weer aan het werk moet :-))

  Ik plaag daar "feestende" collega's mee die graag aan iedereen vertellen dat ze na hun dienst met vakantie gaan met "als je met je ogen knippert ben je al weer terug" en voor jou is dat nu zover :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel beter dan je nu net deed kan het inderdaad niet omschreven worden.........:-((
   Ach ja, in augustus nog 2 weekjes tegoed! ☺☺☺

   Verwijderen
  2. wij zijn meestal de gehele maand september weg wel op een "vaste" plek. Op de eerste dag denk ik......heerlijk wat hebben we allemaal nog te goed, halverwege begint het aftellen al weer een beetje, het "door de helft gevoel" neemt vanaf nu de overhand. De laatste drie dagen nog even intens genieten van alles en elkaar om vervolgens thuis weer tot de orde van de dag over te gaan. Onderzoeken hebben wel eens tot de conclusie geleid dat het effect van een vakantie korter is dan we denken maar ik zou het niet willen missen zoals zoveel, korte, prettige en intense bijkomstigheden in het leven.

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  4. Ik ben meestal ook even heel blij weer thuis te zijn.....mijn heel gewone rijtjeshuis voelt dan zo groot en luxe als een paleis als je weken in een caravan/voortent hebt gezeten, al zijn er amper grotere :-))jf

   Maar dat effect is maar 2 dagen. Een mens wil vooral wat hij niet heeft, en als je het hebt is het al vlug niet meer goed genoeg.

   Verwijderen
  5. @Willem: Klopt! Ook wij leven helemaal naar de vakantie toe, en genieten ook van elk moment. Maar helaas is het altijd te vlug voorbij.....

   @Quezzzt: Herkenbaar! Ook ik vond het de eerste nacht terug thuis een hele tocht om even te gaan plassen, dat krijg je inderdaad als je 3 weken in een camper woont, dat is bivak houden op een postzegel.......
   Dat willen wat ik niet heb is niet zo prominent meer, met het stijgen der jaren neemt de tevredenheid toe lijkt het, we waarderen heel erg wat we wel hebben, gezondheid, elkaar en een heel mooie plaats op de wereld waar we mogen wonen....

   Verwijderen