zaterdag 20 augustus 2016

Er zat nog wat in het vat........

Een korte vakantie!

We hadden nog wat dagen ingepland in augustus, eigenlijk omdat we de Nederlandse paspoorten moesten vernieuwen, daarvoor moesten we een ritje Oslo maken, om bij de Nederlandse Ambassade de nieuwe passen te gaan regelen.
Maar dankzij de oplettendheid van vriendin Heleen, die een krantenbericht doorstuurde, konden we dit al in de vakantie in Nederland regelen.
Prima, dan konden we gelijk een nieuwe bestemming zoeken, en die was snel gevonden!
In augustus word in Noorwegen dit jaar voor het 4de opeenvolgende jaar  de Artic Race of Norway gereden, een 4-daagse rittenkoers voor profs.
Het woord Artic wil zeggen dat deze koers boven de poolcirkel verreden word, redelijk noord in Noorwegen dus.
Dag 1.

Maandagmorgen 8 augustus vertrekken we, met bewolkt weer. Via Eidfjord  rijden we over de Hardangervidda, Rv 7. Vandaar verder naar Geilo, waar getankt word en dan door naar Hol, waar we een lunchstop houden en een eindje wandelen. Verder naar Gol, daar de 51 op naar Fagernes en via Beitostølen en de Valdresflya naar Vågåmo om daar via de 15 naar Otta te rijden. Na de lunchstop is het gaan regenen, de anders zo mooie rit over de Valdresflya gaat nu door regen en laaghangende bewolking.
In Otta gaan we de E 6 op richting noord, Trondheim is de eerste grote stad die aangeven word.
Na Dombås rijden we de Dovrefjell op, en stoppen op een parking halverwege Dombås en Oppdal.
Voor vandaag is het mooi geweest, we wandelen nog een stukje over een onverhard paadje naast de parking en ontspannen nog wat voor we slapen gaan.

Dovrefjell.

De heide bloeit al.

Verschillende mossen. ▲▼


Ons wandelpaadje.

Dag 2.

Na het ontbijt gaat het verder noordwaarts, door Oppdal, Berkåk en Støren tot een stukje voor Trondheim, waar we even pauzeren.  Na de pauze gaan we verder, rijden door Trondheim en stoppen weer even een stuk buiten de stad. Na deze stop gaat het in één ruk verder naar Steinkjer, waar we de middagstop gepland hebben. We weten nog van onze trip in 2014 dat in het AMFI winkelcentrum daar een Thai café zit, waar je onbeperkt kan eten van een heerlijk thaibuffet. En dan doen we dan ook!
Na nog wat winkelen in het centrum gaan we verder noordwaarts, en stoppen redelijk vroeg in Grong, waar we wel eens eerder op een rustige parking stonden naast de rivier. Ook nu hebben we een rustige avond en nacht.

Slapen in Grong.

Dag 3.

Ook op dag 3 gaat het verder naar het noorden, we zijn nog niet op onze bestemming!  Nog steeds volgen we Noorwegen's hoofdader naar het noorden, de E 6. Voor de middag passeren we de grens van de provincie Nordland, daar waar onze bestemming ligt. We rijden door tot Mosjøen, waar we een middagpauze houden. Dan weer verder via Korgen naar Mo i Rana, en verder naar het noorden, we moeten de poolcirkel nog over om op de plaats van bestemming te komen.
's Avonds rond de klok van 7 bereiken we ons doel, Fauske, startplaats van de eerste etappe van de ARN.
Na wat karweitjes, zoals toilet legen en water bijvullen gaan we beiden nog een eindje fietsen, Ina op haar e-Move vouwfietsje, en ik op de meegereisde Scott. Niet ver, na een uurtje ben ik terug, maar lekker is het wel!
We vinden een rustige plaats voor de nacht op ongeveer 1500 meter van de start, en zijn benieuwd naar de dag van morgen.

Dag 4.

's Morgens op tijd weer op, en na het ontbijt even de stad verkennen. Vooral de straat waar de start straks plaats zal vinden uiteraard..........☺
We wandelen langs de havenpromenade, en zien van allerlei leuks. De hele stad is in feeststemming, iedereen is bezig met van alles rond de koers.
Ook iets typisch Noors is de oude harpoenboot die aan de kade ligt en via een groot spandoek uitschreeuwt dat er hier "HVALBIFF" te koop is. (Walvisbiefstuk!) De Noren zijn samen met de Japanners liefhebbers van walvisvlees, en jaarlijks word een quotum afgeschoten voor "wetenschappelijke" doeleinden. Jaja, die hebben we vaker gehoord.........
Als de eerste ploegenwagens en renners verschijnen heb ik ineens heel andere dingen te bekijken....................

Leuk bootje in de haven van Fauske.

Een deel van de haven.

Walvisvlees te koop! Allen daarheen.........:-(((

Harpoenkanon.

De Bianchi's van Lotto-Jumbo, uiteraard in mooi celeste blauw-groen.

De Trek van Stijn de Volder.

Voor Dag-Otto Lauritzen, ex-prof en nu de vliegende reporter van TV2, is een voetbadje gereserveerd.

Dag-Otto Lauritzen.

De Canyon's van Katusha schakelen met SRAM Red e-Tap, die fietsen hebben enkel nog kabels om te remmen!

En gebruiken Quarq vermogensmeters i.p.v. de veelgebruikte SRM.

Alexander Kristoff.

Belgisch kampioen Philip Gilbert.

Sebastian Henao, neefje van Sergio Henao, een van de bergknechten van Chris Froome.

Het peloton onderweg naar Bodø.

 Na de  start hebben we tijd genoeg om op het gemak naar de finishplaats Rognan te rijden, dat is maar een goede 30 km zuidelijker. De renners maken een "iets" grotere lus die dag.........
In Rognan staat ook alles in het teken van de koers, een groot scherm is opgesteld op de markt, de koers is hierop prima te volgen. Ook staan er allerhande kramen van sponsoren die aardigheidjes uitdelen, onder meer de sponsors van de klimtrui, die geven hapjes met zalm weg.

Ina geniet van Noorse zalm op de markt in Rognan. Op het scherm is de wedstrijd gaande.

Overal versieringen die met fietsen te maken hebben.

Finish poort met de tv camera.

Sprintwinnaar Alexander Kristoff.

Danny van Poppel, 3de plaats 1ste etappe en witte trui voor de beste jongere.

Na de aankomst gaan we weer naar ons busje en rijden in zuidelijke richting, morgen start de tweede etappe in Mo i Rana. Wij stoppen voor de avond en nacht op een parking circa 6 km zuidelijk van de poolcirkel, waar het rustig staan is 's nachts.

Dag 5.

De volgende dag rijden we op ons gemak richting Mo i Rana, ongeveer 80 km zuidelijk van onze slaapplek. De start is om ongeveer 13.00u, dus we hebben ruim de tijd.
Na aankomst in Mo parkeren we op de parking bij een groot winkelcentrum, ongeveer 500 meter van het centrum. Ruim voor de start lopen we al in het centrum waar weer van alles georganiseerd en te zien is.

De "bokaal".


Op de voorgrond in oranje jack Thor Hushovd, ambassadeur van de ARN. 

          
Een van de volgauto's.........

Na het vertrek van de renners vertrekken wij ook, en wel naar Zweden om daar te gaan winkelen. Aankomstplaats Sandnessjøen is voor ons slecht bereikbaar, alle toevoerwegen zijn in verband met de wedstrijd afgesloten voor normaal verkeer.  Daarom voor ons een ander alternatief vanmiddag. Via de E-12 rijden we Mo i Rana uit en rijden richting Tärnaby tot we in Hemavan een winkelcentrum aantreffen. Daar gaan we eerst lekker eten bij een buffetrestaurant, en daarna winkelen in de supermarkt, voor heel wat aangenamere prijzen dan in Noorwegen. Daar zijn we niet alleen in, de helft van de parking word in beslag genomen door auto's met Noorse kentekens!
Na het winkelen gaat het retour over de E-12 en stoppen we terug in Noorwegen op een parking aan het Raudvatnet circa 25  km van Mo i Rana.
Morgen zien we de renners 2x passeren in Mo i Rana, dat word voor ons een soort rustdag.
We hebben nog goed tijd, het weer is mooi, dus de fietsen gaan eraf en we gaan een stuk fietsen. Ina iets minder ver dan ik, maar dat is vrij normaal bij ons........
Na m'n fietstocht douchen, en de rest van de avond wat ontspannen met een goed boek.

Parking aan de E-12.

Zonsondergang.


Dag 6.

Vandaag de 3de etappe, van Nesna naar Korgfjellet. Omdat we denken dat we ons busje wat moeilijk kwijt kunnen op de berghelling bij Korgfjellet nemen we genoegen met de 2 passages van het peloton door Mo i Rana. We parkeren weer bij het winkelcentrum, en lopen naar het centrum. Daar volgen we de koers op een groot scherm, en zien de eerste passage.

Kopgroep van 4 renners, eerste passage door Mo i Rana.

Na de passage gaan we terug naar het winkelcentrum, waar ongeveer 1 uur later de hele stoet weer voorbij trekt.
Daarna rijden we richting de parking op het Saltfjellet, waar de 4de en laatste etappe zal starten bij het poolcirkelcentrum op zondag 14 augustus.

Dag 7.

Vandaag start de slotetappe bij het poolcirkelcentrum op het Saltfjellet, wij staan geparkeerd op circa 6 km afstand, en omdat de wegen weer afgesloten worden fietsen we naar het startterrein toe.
Ook hier van allerlei activiteiten, onder andere een recordpoging "souvassteking". Souvas is gezouten en gerookt rendiervlees, dat op de kebab manier afgeschaafd word, en op verschillende manieren gegeten kan worden. Bij de recordpoging word het geserveerd in pitabrood, het is de bedoeling dat er 1000 portie's uitgedeeld worden in één uur tijd. Dat lukt, na telling blijken er 1242 portie's aan de man te zijn gebracht! Wij hielpen ook met het behalen van het record, ik zeg nooit "Nee!" tegen gratis eten, dat nog lekker is op de koop toe............

Klaar voor vertrek naar de poolcirkel.

Onderweg▲▼


Souvas nuttigen▲▼

Op het laatst waren de broodjes op en werden er een soort taco's gebruikt.

Voor de start waren er diverse renners die met hun mobieltje een "selfie" maakten met het poolcirkelcentrum op de achtergrond, het was zelfs voor de profs een aparte startplaats!

Panorama van de laatste startplaats.

De fietsen van Astana, een van de weinige ploegen die nog met Campagnolo rijden.

De Factor ▼ fietsen van One Pro Cycling waren uitgerust met Rotor Q-rings ▲.


Bora-Argon 18 gebruikte dan weer spullen van Vision.
Na de start om 13.30 fietsen we terug naar ons busje en vertrekken in zuidelijke richting. Geen probleem, want de renners gaan naar het noorden, naar finishplaats Bodø.
We rijden zuidelijk tot we een mooie parking aan een riviertje zien, net voorbij Namsskogan, waar we de nacht doorbrengen.

Parking bij Namsskogan, riviertje met wandelpaadje ernaast.


Dag 8.

Een doorrij dag vandaag, we willen voorbij Trondheim komen indien mogelijk. Wel stoppen we weer even in Steinkjer, want het buffet bij het Thai-café is ons goed bevallen. Na een smakelijk oponthoud rijden we verder zuidwaarts en komen in Trondheim net in de middagspits terecht. Tja, even in Zen-modus en na een klein uurtje is het file leed geleden en kan er weer door gereden worden.

Ina met breiwerkje in de file aan Trondheim.
In het begin van de avond bereiken we dezelfde parking waar we vorige week maandag stonden, op Dovrefjell. Daar stoppen we voor de nacht, het is mooi geweest, morgen verder!

Dag 9.

We ontwaken met zon, het ziet ernaar uit dat we mooi weer hebben vandaag. We gaan verder zuidwaarts, maar omdat het zulk lekker weer is, en er nog een dag met mooi weer voorspeld wordt, besluiten we een afslag naar het westen te nemen en een ritje door de fjorden te maken.
Bij Dombås gaan we de E-136 op, richting Andalsnes. Deze weg volgen we tot de afslag met Rv 63, daar  gaan we richting Geiranger. Onderweg passeren we de mooie Trollveggen.

Trollveggen.
De 63 gaat via de Trollstigen naar Valldal, en vandaar rijden we naar het pontje Linge-Eidsdal.

Trollstigen.
Vanaf Eidsdal gaat het omhoog tot we aan de afdaling naar Geiranger beginnen, de Ørnevegen. Het Geirangerfjord word drukbezocht door cruiseschepen, ook vandaag liggen er 3 stuks, en dat is goed te zien aan de laag smog die in het dal hangt. Nee, voor de frisse lucht moet je hier niet zijn!

Uitlaatgassen boven het fjord.

Wel een Quest, geen fiets..........▲▼


We houden een stop in Geiranger en fietsen langs de onverharde weg aan de tegenoverliggende zijde van Rv 63. Na de stop gaan we verder omhoog en nemen na de klim de afslag Stryn op de kruising met Rv 15. Bij het Oppstrynsvatnet stoppen we even en rusten wat uit, het is prachtig weer en mooi zitten bij het meer.

Oppstrynsvatnet.
We besluiten door te rijden naar een parking waar we eerder eens een nacht stonden, langs een nieuw stuk E-39 tussen Volda en Grodås.
Daar is het mooi staan en gaan de fietsen weer van de drager, er kan weer een uurtje "gelucht" worden!
Langs de E-39.
De volgende morgen is het weer mooi weer, op het fjord hangt wel wat lage bewolking, dat ziet er altijd wat "magisch" uit.......

Lage bewolking 's morgens.
We rijden terug richting Grodås en gaan de 15 richting Nordfjordeid op. Dan de E-39 naar Lote, waar we de pont naar Anda nemen, en vandaar rijden we via Byrkjelo naar Skei, en dan Rv5 naar Førde.
Mooie stille wateren onderweg.......

Net voorbij Skei op weg naar Førde.
In Førde winkelen we even en gaan er een hapje eten.  Na deze pauze rijden we een stukje terug nemen de afslag Fv 13, die we volgen tot Dragsvik. Onderweg ook weer de mooiste plaatjes gezien, te veel om elke keer te fotograferen! We stoppen ook even bij Utsikten, waar we uitzicht hebben op de haarspeldbochten die de berg opkomen.

Onderweg langs Fv 13.

Panorama bij Utsikten.
Bij Dragsvik rijden we de pont naar Vangsnes op, vandaar gaat het via Vik en Voss naar huis. Op woensdag 17 augustus zijn we weer thuis, na een heerlijk ontspannen week!

Tot zover,

Groeten, Adri.

10 opmerkingen:

 1. Weer gave plaatjes en een mooi verslag Adri als wielerliefhebber zijn dit mooie evenementen om bij te wonen en te volgen met je camper. Zoon Lars heeft voordat hij een contract kreeg bij Koga ook een aanbod gehad van een Noorse Conti-ploeg, moet eerlijk zeggen dat het financieel veel beter in elkaar zat dan bij menig Prof ploeg er zaten wat olie- en gas sponsoren in de leiding. Het programma (veel profkoersen in Oost-Europa) was minder aantrekkelijk en de verplichting om tijdens de zomermaanden in Noorwegen te verblijven waren het in zijn beleving niet waard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Willem! Was misschien toch een mooi avontuur geweest voor je zoon om een contract te hebben met die Noorse ploeg. Maar goed, dat heeft hij zelf beslist, ieder maakt zijn keuzes. Bij Koga hadden ze hun zaken ook wel goed voor elkaar, en ja, dat praat ook wat makkelijker enz. als je in Nederland blijft.
   Het belangrijkste blijft natuurlijk dat hij met plezier kan terugkijken op zijn wielerjaren!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Hoi Adri

  Is Noorwegen zo duur dan?, van mijn nichtje hoorde ik dat Zweden duur is

  Groeten, André

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Wat etenswaren betreft wel, en inderdaad nog duurder dan Zweden. De rit naar Zweden is ook al de moeite om de grauwe sleur eens te doorbreken, Noren zijn zeer behoudend, dus nieuwe produkten komen er zeker bij ons in de dunbevolkte regio maar mondjesmaat bij. In Zweden hebben ze meer keuze en de prijzen liggen voor ons lager. Jammer genoeg wonen we niet dicht genoeg bij de grens, anders zouden we nog vaker even gaan "shoppen".
   Als we in Nederland zijn is het helemaal lachen als we een supermarkt ingaan! Dan leven we ons helemaal uit.........☺

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Hoi Adri,

  Weer een mooi verhaal en prachtige foto's Hartelijke groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook weer genoten van de mooie plaatjes daar...
  Het wielrennen volg ik niet maar kan me voorstellen dat het wel leuk is om te bekijken.

  Mijn zusje en haar man hebben vergevorderde plannen om naar Zweden te verhuizen (gaan hoogst waarschijnlijk in oktober) ook mijn ouders willen naar Zweden want het zou goedkoop zijn daar... tja over levensonderhoud hoor ik ze niet.. nee het zou in de supermarkt niet veel duurder zijn als hier..
  Ik bekijk het mooi vanaf de zijlijn en ben benieuwd wat het allemaal gaat worden daar..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekker genieten Richard, is gratis! Als ex-wedstrijdrenner zelf, is het inderdaad leuk weer eens de sfeer te proeven. Al was het leuker om zelf mee te doen, maar dat is helaas verleden tijd.....

   Ook Zweden is inderdaad in trek als emigratieland, het is er wel anders dan in Noorwegen, mooi op een andere manier, minder ruig, meer bossen.
   Je ouders wens ik veel succes als ze mochten vertrekken, en ook sterkte, want hoe hoger de leeftijd, hoe moeilijker het worden zal om je aan te passen. De taal alleen al zal een grote uitdaging zijn.....
   Je hebt gelijk dat je het even van de zijlijn bekijkt, het zal inderdaad ook voor jullie spannend worden!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 5. Leuk verslag en mooie foto's Adri

  Groeten Peter

  BeantwoordenVerwijderen