dinsdag 14 maart 2017

Klap van de molen?

Nieuw zichtbaarheidsprobeersel.


Heeft Adri een klap van de molen gehad? Volgens sommigen in de buurt wel, je moet wel gek zijn om naar je werk te fietsen in zo'n raar geval als je een auto tot je beschikking hebt...........

Maar goed, zelf denk ik dat ik normaal ben, wat natuurlijk een ander moet zeggen, niet ikzelf...;-))

Het nieuwe probeersel, de titel geeft het al aan, is een molentje. De knippermast had naast de witte LED's voor en de rode LED's achter, ook nog een reflecterend lint als een soort vlaggetje, om ook overdag zichtbaar te zijn, als in de volle zon de lampjes minder prominent zichtbaar zijn.
Nou is er wel eens opgemerkt dat een vlag geen nut heeft, want die wappert op snelheid strak achter de mast en is dan enkel van de zijkant zichtbaar, niet van voren af gekeken.
Is wel een punt misschien, en dat zette me aan het denken hoe dat eventueel anders zou kunnen.

De voorlopige uitkomst is een knippermast met een molentje, met verticale as. Die zie je van alle kanten even goed, en op de wieken is reflectiemateriaal geplakt, zodat het ding wellicht ook in zonlicht zichtbaar is. Door de rijwind moet het molentje dan gaan draaien, en door de licht heen en weer zwaaiende mast moet het geheel genoeg opvallen om ook overdag gezien te worden.

De respons op de knippermast is tot nu toe enkel maar positief geweest, een aantal automobilisten heeft al aangegeven dat ik door die mast al van verre te herkennen ben in het donker, en dat was ook de bedoeling ervan.
De discussie of er wel of geen "vlaggenmast" op een velomobiel thuishoort laat ik aan me voorbij gaan, zichtbaarheid is veiligheid, dus daarmee is de mast een blijvertje, en komt ook op de opvolger van BOB te staan.
Inderdaad, het is "not done" en ziet er niet uit, maar is functioneel, dus wat mij betreft is de discussie daarmee gesloten. Iedereen mag natuurlijk zijn/haar eigen mening daarover hebben........

Beelden zeggen meer dan woorden, dus:

De tot nu toe in gebruik zijnde mast.

Het nieuwe probeersel, voorzijde.

En achterzijde.

 En bewegende beelden, zonder en met licht knipperend:
Tot zover,

Groeten, Adri.
                                                                                                                                                                       28 opmerkingen:

 1. Kan je in het molentje een dynamo plaatsen?
  Zo kan je meteen batterijen opladen ;-)

  Groeten,
  Ronny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beetje klein daarvoor misschien Ronny, maar het idee is goed, want kijk maar hoe het origineel is:

   https://www.aliexpress.com/item/Mini-Wind-Turbine-Blade-Vertical-Axis-Micro-generator-Blades-Small-Set-New/32761208899.html?spm=2114.01010208.3.34.XRrdP5&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_3_10065_10068_433_434_10136_10137_10138_10060_10062_10056_10055_10054_302_122_10059_10099_10103_10102_10096_10052_10053_10050_10107_10051_10106_10084_10083_10080_10082_10081_10110_10111_10112_10113_10114_10037_10033_10078_10079_10077_10073_10070_10122_10123_10126_6000000_10124-10037_10077,searchweb201603_13,afswitch_1,ppcSwitch_7,single_sort_0_default&btsid=ffe72616-0b14-489d-bedd-f0ec94121dc7&algo_expid=2c296714-ba34-4393-900f-39b91cc9525d-4&algo_pvid=2c296714-ba34-4393-900f-39b91cc9525d

   Ik heb enkel het molentje besteld, de "turbine" leek me niet nodig......;-))

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. De ";-)" stond er niet voor niets bij ;-)

   Verwijderen
 2. Hoi Adri, trek je niets aan van wat anderen normaal vinden. Het gaat erom dat jij de meest passende oplossing voor jouw rijomstandigheden vindt. En dat die heel anders zijn dan die in bijvoorbeeld Nederland, staat als een paal (mast?) boven water. Groet, Marc.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Marc! Me er iets van aantrekken doe ik niet, ik vermeld het enkel om een hoop onnodige reacties te voorkomen, ik wijk toch niet af van m'n idee dat het nuttig kan zijn om mezelf meer zichtbaar te maken in het verkeer.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Hi Adri,
  Lijkt mij een goede idee. Wel zou ik twee vlakken wit maken en twee vakken rood of oranje. Dan wordt het nog veel opvallender.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Wim,

   Kijk, dat is nou eens een reactie waar ik wat aan heb! Had ik zelf nog niet aan gedacht, maar is inderdaad een uitstekend advies! Het is de bedoeling om overdag zichtbaar te zijn, als de lichtjes wat wegvallen in de zon. Dan is rood/oranje en wit inderdaad erg opvallend. Eventueel nog fluo-kleuren, dan is het nog meer in het oog vallend. Bedankt!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Jij fietst dus met molentjes!

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Reacties
  1. Ik val geen molens aan hoor Marcel, ik zet er alleen eentje op m'n fietsje...........;-))

   Verwijderen
  2. Adri ik bedoelde eigenlijk, kijk maar uit dat je hem niet tegen komt.
   Het is een aantrekkelijk molentje..... :-)

   Verwijderen
  3. Zolang het ding geen aantrekkingskracht op auto's heeft vindt ik het prima.....;-))

   Verwijderen
 6. Hele vlaggen masten op een stroomlijnvoertuig die op eigen kracht zo efficient en snel mogelijk moet rijden op DE VLAKKE WEG is ook onzinnig.

  Maar jij bent een uitzondering : bij klimmen rij je waarschijnlijk te langzaam om luchtweerstand te hebben van zoiets en bergafwaarts heb je zoveel snelheid dat wat luchtrem werking niet eens nadelig is.

  Jan zet ook graag dingen buiten zijn stroomlijn maar die heeft weer een e-motor om te compenseren.

  De rest van ons moet een zo kaal en glad mogelijke stroomlijn hebben, of gewoon de consequenties voor lief nemen.

  Het is natuurlijk wel belachelijk als je een DF neemt voor de snelheid en dan dingen buiten de stroomlijn gaat plaatsen. Maar dat is hier nvt en voor jou zoals gezegd zowiezo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet zo "onzinnig" als jij graag schrijft Quezzzt, je krachttermen ten spijt. Aan de autoluwe kant van het NoordHollands-kanaal kom ik twee hoge bruggen tegen die ik niet kan overzien. Ik fiets langs die kant om de Jaagweg met zijn vele auto's te vermijden.
   Er zijn echter wel auto's aan mijn kant en die rijden vaak krankzinnig hard ook. Ik kan de brug en het tegemoetkomend verkeer daar pas zó laat zien (en zonder mast zij mij ook niet) dat mijn hart werkelijk bovenin mijn keel zit als ik die passeren moet!

   Verwijderen
  2. Komt er ook een vlag op je DF Mick?

   Verwijderen
  3. Dat zit wel in de planning Adri ;) ! Mogelijk iets uitneembaars en of flexibels.

   Verwijderen
 7. Klopt Quezzzt, niets aan toe te voegen, voor mij is de luchtweerstand inderdaad verwaarloosbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Adri

  Al aan gedacht om lampjes/ledjes op de rotor te zetten?
  Sleep contact is niet zo moeilijk te maken
  Dan is het ook zichtbaar als de auto verlichting niet goed is ;-)

  Groeten, André

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Nee, nog niet aan gedacht, daar kan ik altijd nog naar kijken als dit probeersel een beetje lijkt te voldoen. Voorlopig werken m'n lampjes als het donker is of grijs weer, en het molentje is om op te vallen op erg lichte dagen. Ondertussen is het advies van Wim S. opgevolgd en zijn de diverse vlakjes wit en rood gekleurd.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 9. Hoi Adri, Moet je maar eens kijken of je straks verschil in het verkeer gaat merken. Ik ben benieuwd. Kwam dit idee zomaar bij jou op of was er iets in het verkeer gebeurd? grt, Peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Peter,

   Dat zal ik zeker doen, en er zal ook nog wel een melding van komen in een volgende blog. Dit idee had ik al langer, vooral omdat er wel eens een opmerking gemaakt was dat de vlag van voor af niet zichtbaar was. Gelukkig is er niets in het verkeer gebeurd!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. Dat klopt, in rijwind met velomobielsnelheden staat een vlag natuurlijk strak naar achteren gespannen.

   Dan ben je goed te zien van opzij maar dat was je met bijna 3 meter velomobiellengte ook al....zinloos dus.

   Van voren is een in rijwind strak gespannen vlag zo dun als de mast waar hij aan vast zit....die gaat niet meer opvallen dan je normale frontaal oppervlak en lampen.

   Van achteren is het niet veel beter maar zou je iewat geflapper nog kunnen opmerken.

   Die kermis aan je velomobiel is wellicht potsierlijk maar het werkt denk ik wel, in tegenstelling tot een vlag. Als ik over bergwegen waar bijna alleen auto's ( en wellicht ook zware vrachtwagens ) rijden moest fietsen zou ik ook erg praktisch worden....

   Beter potsierlijk en levend dan dat men je over het hoofd ziet met ene zwaardere motorvoertuig...

   Verwijderen
 10. Adrie, misschien veilig, maar ik vind het geen gezicht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het ook niet Rob, dan zijn we het daar over eens. Verder is het een probeersel, ik zie wel hoe het rijden met dit geval gaat bevallen. Uiteraard volgt er nog wel een verslagje hoe het verder gaat.....

   Verwijderen
 11. Je bent lekker bezig "What's in a man's mind" en niet geschoten is altijd mis. In Nederland rijden blinde randdebielen elke week een pijlwagen, met knipperlichten beveiligde slagbomen, zelfs opvallende voertuigen met O's&A's aan. De bestuurders verklaren 95% "ik heb het niet gezien", "zag het te laat" ze verklaren zelden: ik zat te Appen, keek naar me telefoonscherm, zat te bellen oid. mooi of lelijk laat ik in het midden of het werkelijk nut heeft???? maar een mooi probeersel en hou ons op de hoogte van de vorderingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Willem, het is inderdaad maar een probeersel, ik zie wel of het een beetje voldoet, die molentjes kosten natuurlijk geen drol, dus ik kan het makkelijk proberen.
   Die randdebielen rijden hier ook rond, gelukkig staan er hier zelden die soort voertuigen die je noemt op de weg. Wel kom ik er genoeg tegen die met een telefoon bezig zijn, ik overweeg ook om met een soort dash-cam te gaan rijden, tot en met bus- en taxichauffeurs zie je hier telefoneren of appen onder het rijden, toch mensen die beter zouden moeten weten lijkt me.......
   Gelukkig gaat het tot nu toe goed, proberen zo te houden......

   Verwijderen
 12. Haha ik vond het er zo modern uitzien... een vliegende schotel, drome, iets met kontakt uit de ruimte ?? Ja er gebeuren hier spannende dingen :) Of die fiets al niet spektakel genoeg is hier in het ingedutte dorpje !!! Ik bedoel maar men vond het al gek genoeg dus een molentje kan er nog wel bij :) Ina

  BeantwoordenVerwijderen