vrijdag 14 april 2017

Mast aangepast.

Zelfbouw molentje.

De knippermast heb ik aangepast ondertussen, met andere verlichting en een zelfbouw molentje.
De lampjes op de vorige waren wat nietig, hoewel ze in het donker goed zichtbaar waren. Nu zijn er LED strips van circa 30 cm lang geplaatst op de mast. En om overdag ook zichtbaar te zijn wilde ik toch iets van reflecterend materiaal op het molentje, het werken met verschillende kleuren op de wieken gaf niet het gewenste resultaat, bij sneller draaien losten de kleuren op in een waas.
Nu is het molentje gemaakt van een gelaatsscherm, met spiegelend oppervlak.
De zichtbaarheid overdag valt me nog steeds wat tegen, maar dat kan er ook aan liggen dat er nog niet veel zon op gevallen is de laatste tijd........

De LED strips zijn bij donker beslist niet meer over het hoofd te zien, overdag is het toch wat minder goed zichtbaar helaas.
Oordeel zelf maar, beelden zeggen meer dan het geschreven woord:

's Morgens op weg naar het werk, circa 05:35 u:

 

's Middags terug naar huis, circa 16:30 u:


En met een beetje wind, zodat het molentje draait, nu thuis opgenomen:De mast is wat verstevigd door in te wikkelen met isolatietape, maar hangt nog steeds iets te ver achterover tijdens afdalingen naar mijn smaak. Tussendoor is nog een veel stijvere en grovere mast in gebruik geweest, maar die zag er wel zo lomp en misplaatst uit dat die weer snel verdween.

De LED strips zie ik wel blijven, het molentje? Daar ben ik nog niet helemaal zeker over, als het niet opvalt overdag heeft het weinig nut om er mee rond te rijden, het geeft waarschijnlijk toch iets meer weerstand dan het  reflectielint dat hiervoor in gebruik was.

Tot zover,

Groeten, Adri.

13 opmerkingen:

 1. Ben jij zo'n type die graag wil opvallen? De LED-strips vind ik erg geslaagd, zeker in het donker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vroeger wilde ik zo weinig mogelijk opvallen, op een bepaald moment in m'n leven interesseerde me het totaal niet meer wat anderen van me dachten, en dan leef je echt een stuk makkelijker....;-))
   Met de velomobiel wil ik zo goed mogelijk zichtbaar zijn, blijkbaar bestaat een groot deel van de mede verkeersdeelnemers uit halve of hele blinden, want velomobielen schijnen zo goed als onzichtbaar te zijn op de wegen........Gek dat er dan toch zoveel foto's en filmpjes van geschoten worden onderweg;-))
   De LED-strips zijn duidelijk een aanwinst, niemand kan zeggen dat dit niet opvalt in het donker!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Hoi Adri

  Die leds zijn goed te zien
  Waarom probeer je niet zoiets als Jan op zijn Orka heeft, heeft een goede stroomlijn

  Groeten, André

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heeft Adri waarschijnlijk niet erg nodig bij langzaam klimmen ( geen/weinig luchtweerstand ) en met hoge snelheid afdalen ( iets hogere luchtweerstand geen probleem of zelfs welkom )

   Ik vind het wel geslaagd Adri vooral uiteraard in het donker waar het meeste effect is in je filmpjes. Ik neem aan dat je je molen met (kop)lampen moet beschijnen voor die wat anders doet dan soepel ronddraaien ? :-)))

   Verwijderen
  2. Of direct zonlicht er op uiteraard :-)

   Verwijderen
  3. Hoi André,

   Inderdaad, die LED-strips zijn prima!
   Jan's vin is inderdaad mooi om te zien, en zeker ook effectief in het donker, maar zoals Quezzzt terecht opmerkt maakt stroomlijn voor mij niet heel veel uit, en de mast zal me echt niet zoveel vertragen. En dan nog, dan kom je een paar minuten later op je werk of thuis, wat dan nog?
   De vin maken zou me wel lukken, plaatsen is weer wat anders, en dan nog wil ik een zichtbaar iets in het daglicht ook. Ik broed nog even verder..

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  4. Klopt Quezzzt, goed gezien, dat was de bedoeling van het spiegelende oppervlak van de molen, dat die zou weerkaatsen bij beschijning met koplampen of direct zonlicht. De fout die ik maakte en pas later zag, was dat de spiegelkant nu de holle zijde van de wieken is, dat zou ik beter omdraaien waarschijnlijk, dan is er meer spiegeloppervlak aan de buitenkant.

   Verwijderen
  5. Hoi Adri

   Of die mast vertraagt heb ik me niet afgevraagd ;-)
   Maar dat vinnetje kun je wat makkelijker zo'n molentje bovenop zetten omdat die niet achterover kan hellen zo als een mast

   Groeten, André

   Verwijderen
  6. Hoi André,

   Tja, daar heb je natuurlijk gelijk in, dat word nog wat langer broeden op het geheel dan.......;-))

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Dag Adri,
  Een mastje gemaakt van een deel van een carbon hengel is uiterst stug en buigt zeker niet. V.w.b. kleur op het molentje is het mogelijk het beste om steeds de hele zijde die in zicht is dezelfde kleur te geven en de andere zijde de contrasterende kleur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Wim,

   Dat is een goede tip, bedankt! De kleur ben ik niet zeker van, maar het kan natuurlijk geen kwaad om de niet spiegelkant een contrasterend kleurtje te geven, baat het niet dan schaadt het niet.......
   Het oude molentje was niet beter zichtbaar door de verschillende kleuren, daarom ben ik wat sceptisch.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Stoort dat geknipper je zicht niet als je in het donker rijd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee Birger, dat doet het niet. Ik zie het beter dan de oude mast, maar het knippert niet op de weg, en went erg snel. Het stoort me dus niet........

   Verwijderen