zaterdag 29 april 2017

Kabelbreuk, nog maar eens!

Computerperikelen.

Klinkt nogal zwaar, maar viel nogal mee eigenlijk. De fietscomputer in BOB gaf op dinsdagmorgen vroeg aan dat de batterij "laag" was, omdat ik al in de fiets lag vertrok ik maar gewoon, en zou wel zien of batterij er genegen was er nog een dag aan vast te knopen.......En ja, dat ging prima, er was slechts een afwijking van 1 km op de normale afstand van 73,2 km, viel nogal mee dus!
De batterij 's avonds thuis vervangen en de instellingen gecontroleerd, en daarna terug in de fiets.

 Woensdagmorgen weer fietsend naar het werk, om al na 1 km te ontdekken dat de computer rare fratsen vertoond, en er na nog 500 meter helemaal de brui aan geeft. Nou ja, zonder getallen fietsen gaat net zo goed, dus gewoon door naar het werk.
's Middags terug begint het ding het toch weer te doen, maar niet helemaal hoe het hoort, ik weet gelijk genoeg, dat kan niet anders zijn dan een kabelbreuk..........
Klopt ook, na douchen en een warme maaltijd even BOB op de kant, wiel eraf en de kabel bekijken. Inderdaad, net voor het punt waar de kabel de fiets in gaat zit de breuk, één deel van de kabel zit nog vast, de andere maakte af en toe contact.

De breukplaats is duidelijk te zien, net als het aangekoekte Deildo vuil...........

Dit soort storingen zijn natuurlijk vlug opgelost, een kwartier later werkt alles weer zoals het moet en zijn de ontbrekende kilometers bijgeschreven op de totaalteller.

En verder?

Alles goed! De dagen gaan rustig voorbij, als het mogelijk is fiets ik naar het werk heen en weer, en soms in de weekenden een ritje op de Scott.
Het weer in april was wat wisselend, en vooral aan de koude kant. BOB is een aantal dagen thuis blijven staan omdat er temperaturen gemeld werden die te laag waren om met een gerust hart te vertrekken 's morgens vroeg.  Andere dagen waren ook koud, maar zo droog op de weg dat ik het wel aandurfde. Al met al toch weer net over de 1000 km afgelegd met BOB in april.
Vorige vrijdag leek het wel herfst, storm en regen, dus werd de Panda ingezet, en op maandagmorgen lag er de gemelde 10 cm sneeuw, ook toen de Fiat pedaalemmer maar weer in gebruik genomen.......

Maandagmorgen, ongeveer 04:15u........
Ook op donderdag werd natte sneeuw gemeld, en die kwam ook. Auto naar het werk, maar toch nog 's avonds gefietst, met de mannen van de fietsclub, de gezamenlijke trainingen zijn weer begonnen.
Vrijdag weer fietsen naar het werk, ging prima, wel een koude wind ook terug naar huis ging het lekker tot net voorbij Lofthus. Daar kwam een bekende langs, die minder welkom is, een hongerklopje.........Ondanks de 22 goed belegde boterhammen en 2 bananen die op die dag naar binnen gewerkt waren was de tank toch leeg gevallen.......
De laatste 8 kilometers waren dus zwaar, zeker die 2,5 klimmende ......................Maar goed, met rustig draaien kom je ook thuis, het duurt net wat langer.

Nieuw project.

Vandaag met een nieuw project gestart, de bouw van een velo-garage. Jawel, BOB-2 komt in een garage te staan, de Strada heeft al de tijd onder een afdak gestaan, maar de Quattrovelo krijgt een eigen hok, met dak en deur.
Begonnen met wat hout halen, en daarna de vloer gelegd, morgen de vloer verder afwerken en het geraamte gaan opzetten.
De vloer is van oude afvalpallets, het geraamte word ook van afvalhout gemaakt. Veel van wat er op het bedrijf weggegooid wordt, is voor mij nog goed te gebruiken, en kan je zo meenemen.
De wanden worden wel opgezet met gekochte delen, maar door afval te hergebruiken blijven de kosten binnen de perken. Je bent Nederlander tenslotte...........;-))

Vloertje ligt, morgen verder.........

Verrassing!

Die kreeg ik vandaag, toen ik de laatste blogpost van Wim las, klik hier.
In de achtergrond van foto 4 zie ik een een rood/zwarte Quattrovelo staan met rode spiegelkapjes, en die lijkt verdacht veel op de fiets die ik besteld heb!
Mooi, dan gaat het aftellen nu echt beginnen!

De Strada is al gedeeltelijk aangepast, de stugge rode veren in de voorpoten zijn weer vervangen door de originele, de Q-rings zitten er nog op, maar gaan er binnenkort ook uit, ik zal weer moeten wennen aan ronde kettingwielen, want in de Quattrovelo komt een Schlumpf Mountain Drive, en dat combineert niet met ovale kettingwielen.......Zal ook wel gaan, per slot van rekening draai ik op de Scott ook nog altijd met de originele ronde SRAM Red bladen, en dat gaat ook prima!

Tot zover,

Groeten, Adri.

24 opmerkingen:

 1. Schlumpf Mountain Drive

  Allert heeft ons uitgelegd en laten zien hoe die werkt.
  Echt een mooi en technisch ding.

  Je moet wel handig met je hak zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is goed te doen Wim, ik heb in 2015 een proefrit gemaakt op CV met de naakte QV proto, en daar was ook een MD op gemonteerd. Vond ik prima schakelen, en goed te bedienen!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. Hoi Adri/Wim

   Ik rij al een tijdje met die MD en ik wil niet anders meer
   Schakelen is even wennen maar vooral met klimwerk kun je heel snel terug schakelen

   Groeten, André

   Verwijderen
  3. Hoi André,

   Dat schakelen went vast wel snel, het lijkt me vooral makkelijk als je eens vergeten bent terug te schakelen voor je stopte, dan kan je ook in stilstand schakelen. Tijdens m'n korte proefrit op CV 2015 vond ik het heel gemakkelijk schakelen, maar dat was op de open prototype, ik weet niet of dat in een dichte velomobiel anders zal zijn, maar denk dat het net zo makkelijk gaat.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  4. Hoi Adri

   Met de dichte is het niet anders ;-), na een tijdje weet je niet anders
   Het gebeurt geregeld dat ik voor het stoplicht sta in mijn hoogste, met 57-12 kom je niet weg, even een tik met de hak en ik heb 20-12, dat scheelt veel

   Groeten, André

   Verwijderen
  5. Hoi André,

   Dacht ik al, maar altijd leuk om bevestiging te krijgen van een ervaren gebruiker!
   Ja, je vergeet het soms als je stopt, dat het handiger is om in een lager verzet te vertrekken. Als je op een helling stopt kun je al helemaal niet meer schakelen als je vanuit stilstand moet vertrekken, dan moet je echt vooruit denken.....

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Net als de andere reageerders vond ik de Schlumpf Drive buitengewoon gemakkelijk in gebruik, alweer heel lang geleden op m'n WAW015. Je bent er zo aan gewend en het bedienen met de hak gaat nakorte tijd automatisch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Wijnandt, altijd goed om te horen dat je een goede keuze gemaakt hebt! Omdat de Quattrovelo origineel met enkel een 10 speed achter geleverd word, heb ik de MD als optie erbij genomen, zonder lage voor rijden lijkt me in mijn omstandigheden niet doenlijk.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Adrie, die Q4 die staat niet meer in Dronten. Vorige week vrijdag heb ik hem niet zien staan. Hij is dus vergeven aan iemand anders.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Rob,

   Ga je nou m'n voorpret een beetje bederven? Nee, hoor geintje, ik denk dat het allemaal wel meevalt, en dat die QV daar gewoon staat te wachten tot Adri hem komt ophalen. Waarom denk ik dat?
   Heel eenvoudig: Jij hebt het over vorige week vrijdag, dan ga ik er van uit dat je het over vrijdag 21 april hebt, want op vrijdag 28 april waren ze gesloten bij Velomobiel in verband met Spezi.
   Wim publiceerde zijn bericht op 29 april, en schrijft over "afgelopen woensdag" dus dat zal 26 april geweest zijn. Weet ik niet zeker maar dat zou Wim kunnen bevestigen. Op de foto van Wim staat de fiets, dus is mijn conclusie dat de fiets er bij jouw bezoek nog niet stond, met andere woorden de fiets is begin afgelopen week in Dronten afgeleverd.
   Los van dat feit stonden er maar 2 QV's in de combinatie rood/zwart op de orderlijst, QV 36 in de kleur zwart met rode top is ondertussen afgeleverd (17 april) en de door mij bestelde fiets, in de combinatie rood met zwarte top, net tegengesteld aan QV 36 dus....
   Ook heeft Theo me toegezegd dat de afgesproken afleverdatum gehaald zal worden, dus daar twijfel ik niet aan. Als de mannen in Dronten je wat beloven houden ze zich daar aan, dat is net als hun service gewoon topklasse!
   Vandaar dat ik me nog niet uit het evenwicht laat brengen......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Zie bovenstaand antwoord Wijnandt, ik denk dat het allemaal niet zo'n vaart loopt......

   Verwijderen
 5. Grrrrr. Grrrrr, dag QV en altijd lastig die kabelbreukjes bij de voorpoten of accu-packs gelukkig meestal al dan niet provisorisch en snel te verhelpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Willem,

   Lees mijn antwoord aan Rob maar, ik denk dat het wel meevalt.......Die kabelbreukjes zijn inderdaad wat lastig, maar bij een Strada bij de voorpoten wat makkelijker te verhelpen dan bij een Quest of QV. Bij de accu-packs inderdaad iets bewerkelijker meestal, maar ook goed te doen, heb ik ook al enkele keren bij de hand gehad.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 6. Hoe doe je dat dan, dat schakelen met een hak? Klik je dan niet bijna uit / haal je niet je enkels open aan dat ding?

  Die QV met rode top en zwarte onderkant gaat/ging volgens mij naar RodePioneer, die zojuist zijn rood-zwarte Strada verkocht heeft en daarvoor nogal wat pech had met een rood-zwarte Mango+;
  http://www.ligfiets.net/user/2525/rodepioneer.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je schakelt met de zijkant van je hak, het is een afgerond dopje wat ongeveer een halve centimeter uitsteekt dus je komt er met je enkels niet in de buurt(of je moet al heel erg je best doen ;-) ) en uitklikken is me nog niet gelukt met schakelen

   Verwijderen
  2. Een ander voordeel van MD is hetzelfde als ik in de LImit had gebouwd i.d.v. van de dualdrive-vrijloopnaaf. Je hebt een back-up schakelsysteem in geval van derailleurkabel-breuk.
   Zo kun je bedrijfszeker thuiskomen. Waar het vervangen van de gebroken kabel veel prettiger is!

   Verwijderen
  3. Klopt helemaal Mick, dat is inderdaad nog een voordeel van de MD!

   Verwijderen
 7. Hallo Adri,

  Weer genoeg gebeurt in het hoge noorden!
  Genoeg klusprojecten zo te zien.

  Maar gelukkig nog tijd over om wat kilometers te maken.

  Groeten Peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Peter,

   Inderdaad, en dan schrijf ik nog niet eens alles op! Die klusjes gaan nu echt beginnen, met de aanhoudende kou ben ik toch minder actief, niet lekker om lang buiten bezig te zijn.
   De afgelopen dagen waren al een stuk beter!
   Kilometers gaan min of meer vanzelf, ik moet toch naar het werk.......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 8. Dag Adri
  vandaag bij velomobiel.nl geweest, je fiets stond op de bank en er werd hard aan gewerkt om je versnelling systeem in orde te maken.
  Heb dus al even aan je fiets gezeten, mooie kleurcombinatie trouwens.

  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Marcel,

   Bedankt, je bevestigd dat wat ik zelf al uitgevogeld had! Kleur is natuurlijk iets persoonlijks, dat zal voor ieder anders zijn. Maar voor mij blijft rood met zwart een onweerstaanbare combinatie, gek maar het is gewoon zo.....
   Proficiat met je nieuwe Quest! Weer een zwarte, tja ieder heeft zo zijn voorkeur inderdaad, en dat is prima!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 9. Die kabelbreukjes van de teller was ik ook helemaal zat. Na een tip van Hans Wessels heb ik het helemaal omgegooid. Bij de achteras heb ik een klein metalen hoekje aan de asbout gemaakt en daar een magneetje op. Opnemertje gemonteerd op de achterarm en van daaruit draad naar de computer. Enige buigplek is waar de achterarm scharniert bij het in- en uitveren van de achterkant, maar dat is een zo kleine beweging dat de draad dat prima overleeft. Op de plek bij het voorwiel zit veel meer beweging PLUS veel meer vuil etc. 1 keer nog knutselen om het achter te monteren, daarna nooit meer last.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prima tip Kees, bedankt! Voor de Strada ga ik me daar niet meer druk over maken, over een goede 5 weken is die terug op z'n geboortegrond, en ben ik mobiel in een QV...Maar voor de QV ga ik deze tip zeker meenemen!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen