zaterdag 31 maart 2018

Aan alles komt een einde.......

Ook aan de winter.......

Hoewel..........helemaal geeft het kreng zich nog niet, het is nog steeds rond -4 tot -5 's nachts, en in de middag komt de temperatuur net boven nul, en ligt tussen de +2 en +6 ongeveer.
Maar het is na m'n laatste sneeuwrit weer al weken dit soort weer, droog en licht bewolkt, soms onbewolkt met strakblauwe hemel en stralende zon. Met een gemeen koud briesje, dat dan weer wel. Maar prima fietsweer!


Mooie zonsopgangen.....

Strakblauwe luchten en fjorden.........

En een enkele regenbui tussendoor........
Enkel word ik er zo moe van dat de fiets zo slecht vooruit te branden is, gemiddelden van 20 tot 21 km/u wennen echt niet!
Dat is voornamelijk te wijten aan de spijkerbanden, die leggen samen met de Anti-Platt linten niet alleen nog eens 5 kg extra aan gewicht op een toch al redelijk zware fiets, maar hebben ook nog de rolweerstand van een Leopard tank...........Zo voelt het tenminste voor mij aan........
En na de volle 5 maanden met de spikes gereden te hebben ben ik het nu spuugzat, ze vliegen eraf!
Dat er in de laatste 2 weken alleen al 3 lekke banden gevallen zijn helpt ook wat bij die beslissing, de Anti-Platt linten hebben zeer zeker gewerkt, maar desondanks zijn er toch lekken opgetreden.
De winst van de linten zit vooral in het feit dat er geen nieuwe set spikes gemonteerd moest worden. De laatste winter met de Strada ging er al half januari een nieuwe set banden op, die in de laatste week van maart ook weer al op de laatste benen liep, en zo goedkoop zijn die dingen nou ook weer niet!
Nu is er 1x een voorband aan gort gereden, zie mijn post Bandenpech.
Daarvoor in de plaats kwam er een spijkerband die nog een paar weken op de Strada had gelegen vorige winter. En het maatje ervan kwam als reserve in de bagageruimte te liggen. Er werden er een setje nieuwe besteld om weer een complete set voor volgend jaar te hebben staan, voorbereiding noemen ze dat!

Afijn, de spijkerbanden waren duidelijk aan het eind van hun latijn, en zoals ik al opmerkte, ook ik was ze goed zat na 5 maanden "geremd" vooruitgaan.........Ondanks de nog wat kritische temperaturen besloot ik ze te vervangen voor zomerbanden, de Shredda's gaan er terug op.
De Shredda's zijn er op 28 oktober vorig jaar af gegaan, na 6732 km dienst te hebben gedaan. Nu gaan de spijkerbanden er bij kilometerstand 11506 km af, en hebben dus 4774 km onder BOB gelegen.

Hoe zien die eruit na bijna 5000 km? Valt eigenlijk mee, maar de binnenkant laat zien waar het probleem zit, en waarom de Anti-Platt linten zo goed werkten.

Doorgedrukte spijkers aan de binnenzijde...........

Anti-Platt lint aan de binnenband zijde, je ziet waar de drukpunten zitten......

En aan de buitenband zijde........

En zo zien de spikes er na 5 maanden uit, krom gereden en af en toe mist er ééntje.
 Aan de voorkant gaan er 2 van de originele Shredda's 40-406 onder, die hebben nog wel een paar kilometer tegoed voor ze afgereden zijn. Achter leg ik er een paar 50-406 Shredda's om, die nog een paar duizend kilometer onder de Strada hebben "gediend". Ook die kunnen nog even mee.......
Natuurlijk stel ik het computerje in op de nieuwe wielomtrek, dan klopt de snelheid en kilometerstand ook weer.


En maken die zomerbanden nou zoveel verschil? Ja! Al op m'n eerste rit gaat de gemiddelde snelheid met maar liefst 7 km/u omhoog! Terwijl het bij wegrijden 's morgens net als de laatste tijd gewoon -3 graden is, dus het enige wat anders is zijn de banden........Het verschil in topsnelheid is nog hoger, in de afdalingen gaat het vlot 10 km/u sneller dan met spikes, en ook op de vlakkere stukken kan er weer een meer normale kruissnelheid aangehouden worden.
Mocht het nog een dag glad worden of sneeuwen laat ik de fiets wel staan, het ziet er naar uit dat volgende week het voorjaar echt langzaam gaat beginnen, dus ik neem vast een voorproefje......

Lekke banden.

Die had ik tijdens de winterperiode, 6 stuks in totaal. Wat me daarbij vaak opviel is dat de QV de lekke banden nog beter "verbergt" dan een driewieler, je gaat nauwelijks merkbaar iets zwaarder fietsen, en voelt het soms niet eens. Vaak zijn de banden ook maar "half" lek, omdat de Bike-On vloeistof geheel leeglopen voorkomt. Zo ben ik al een paar keer half om half "gered" door dat spul, doordat je gewoon op je werk komt zonder onderweg eruit te moeten voor een bandenwissel.
Bijpompen van lucht in een dergelijke band heeft voor mij nog niet gewerkt helaas, elke keer liepen ze hoorbaar weer terug leeg.
Omdat meer QV rijders het een probleem vonden dat die lekken zich zo slecht manifesteren, zijn er enkelen die een TPMS gemonteerd hebben. (Tire Pressure Monitor System)
Enkelen gebruiken deze: klik hier
Ik koos net als Tonnie.  voor de  budget oplossing, bestelde 4 sensoren en maakte gebruik van de gratis app. Nu kan ik m'n bandendruk controleren via m'n telefoon. Enige eis is dat er Bluetooth 4.0 of hoger op de telefoon aanwezig is. Verder is het simpel, QR code inscannen, app downloaden, barcode's van elk wiel inscannen en de druk en temperatuur van elke band verschijnt  op het scherm.
Nu is het simpel de app openen en de bandendruk aflezen.
Wel diende ik de overstap van Presta naar Schrader ventiel te maken, het systeem is uiteraard opgezet voor gebruik op auto's.


Een der sensoren van het TPMS.Zo ziet dat er uit......
Verder houden we ons zoals gewoonlijk bezig, vandaag nog een dagtripje naar Voss gemaakt, wat winkelen en wandelen, en na thuiskomst heb ik nog een stukje ontspannen gefietst, lekker met die lichtlopende zomerbanden!

Wandelen langs Vangsvatnet.

Nog goed bevroren.......
Tot zover,

Groeten, Adri.

12 opmerkingen:

 1. Ik verheug me dit jaar ook extra op de komst van warmer weer (al was het hier natuurlijk allang niet zo koud als bij jou).

  Groet
  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, begrijpelijk Erwin, ik denk dat iedereen op den duur aan hogere temperaturen toe is, en een beetje zon erbij is ook niet te versmaden!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Is natuurlijk wel goed voor de bovenbenen ... ;-)

  https://atrikecalledquest.blogspot.nl/2017/07/goed-voor-de-bovenbenen-beneficial-for.html?showComment=1499973945541#c4342951118550421558

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Adri

  Die Marathon winter kun je toch van nieuwe spijkers voorzien, hoef je niet gelijk nieuwe te kopen

  Groeten, André

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Klopt, maar nieuwe spijkers in een band duwen die al gaten aan de binnenkant heeft omdat de vorige spijkers daar doorheen gedrukt zijn lijkt me een beetje nutteloos............Dan toch maar liever nieuwe........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Hoi Adri, weg met de spijkerbanden! De lente komt er aan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad Wilco! Met volle vaart de rest van het jaar tegemoet!

   Verwijderen
 5. Hoi Adri, het mooie weer komt er weer aan, voor ons misschien iets eerder als bij jou maar jij woont ook in een excellente omgeving en die banden horen daar gewoon bij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Pé, gelukkig wel! Iets verschil blijft er wel natuurlijk, het is wat noordelijker hier. Vandaag de eerste sneeuwklokjes gezien, om maar een voorbeeld te geven.......De omgeving is inderdaad anders, en daar horen die banden zeer zeker bij, niettemin kan je ze goed beu worden na 5 maanden "ploeteren". Maar zoals André Brouwer terecht opmerkt: "Goed voor de bovenbenen"......;-)

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 6. Interessant Adri, had nog nooit gehoord van dat bandendrukmonitoringsysteem. Ik hoop dat de lente ook in het hoge noorden snel doorzet alhoewel die mooie winterse plaatjes natuurlijk ook wat hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Had ik ook niet Belle, maar dan lees je erover en beleef je zelf een paar lekke banden. En van het een komt dan het ander......En zo leren we van elkaar, mooi vind ik dat!
   De lente schijnt ook hier deze week door te gaan zetten, natuurlijk met een weersomslag, het gaat weer wat regen opleveren. Niet ongewenst, de lange droge vorstperiode bracht niet enkel mooi weer, maar ook waarschuwingen voor bosbrand, zo droog was het de laatste tijd.

   Verwijderen