zondag 12 augustus 2018

Voeten.

Voeten......

Dat zijn de uiteinden van m'n onderdanen, m'n benen. En die benen zijn belangrijk, maar die voeten net zo veel. En als die voeten pijn gaan doen is dat meestal niet prettig.
Nou deden ze wel regelmatig even pijn, maar dat was meestal na een dag weer over. Dat komt zo, ik heb last van Hallux Valgus, het is al zeker 20 jaar geleden dat ik dat af en toe begon te voelen, stekende pijn in het gewricht van de grote teen. Die meestal snel weer over was. Maar na het lopen van m'n 2 de marathon (Rotterdam 2004) had ik bloed in m'n sokken, en pijn aan het gewricht.
Consultatie van een  orthopeed leverde al snel een diagnose op, en steunzolen werden aangemeten. Een operatie werd afgeraden, volgens de orthopeed zou dat het verder draaien van het gewricht niet stoppen, en had dus ook weinig nut. Er werd me ook aangeraden brede schoenen te dragen, een beetje overbodig, want dat deed ik toch al.
De enige smalle schoenen die ik droeg waren fietsschoenen..............
Nou kon ik best leven met die kwaal, af en toe nieuwe steunzolen laten maken en  even wennen aan nieuwe schoenen na aanschaf, en dan ging het weer een tijd goed.

Tot ergens vorig jaar najaar, toen werd het allemaal wat minder, mijn voeten werden pijnlijk tijdens fietsen.........en dat is minder prettig!
Niet gelijk de bekende pijn aan de zijkant van het gewricht, maar beide voeten, ook de linkse, waar ik nooit last van had!
Wisselen naar de winterschoenen hielp heel even maar al vlug waren dezelfde klachten terug, plus dat de  rechter winterschoen wel gekrompen leek, in de breedte dan toch............

Onder de linkervoet was een eeltkussen ontstaan tussen de bal van de voet en de tenen, en daaronder zat de pijn. Afraspen van het eelt bracht iets verlichting, maar tijdens kracht zetten bleef het pijnlijk, en kracht leveren is niet aan te ontkomen op de hellingen. Ook de rechtervoet gaf pijnklachten, maar daar zat het meer in de buurt van het gewricht dat toch al problemen gaf.
Maar in beide gevallen was het duidelijk, voor mij althans, dit was drukpijn, ontstaan door zenuwen die klem zaten. In de vrije weekenden fiets ik niet of nauwelijks, en dan namen de klachten gelijk af. Voelde nog wel wat bij het lopen, vooral zonder schoenen, maar veel minder.
Na zo de winter te zijn doorgesukkeld werd het niet beter na overgang naar de zomerschoenen, dus er moest iets op gevonden worden..........

De oplossing leek voor de hand te liggen, oppervlakte vergroting, in de vorm van andere schoenplaatjes. En andere schoenen natuurlijk, SPD-SL platen passen helaas niet onder MTB schoenen...........
Er werden nieuwe  Shimano RP 300 schoenen besteld, en een stel Shimano R 540 pedalen. Niet van het beste, maar goed genoeg om te testen of de klachten daarmee zouden verminderen.
En jawel, de klachten namen af en de drukpijn onder de voeten is helemaal weg na enkele maanden!

Opgelost? Nee, nog niet helemaal, want die schoenen zijn in principe goed, maar de rechterschoen knelt erg op de ontstane beenknobbel door de draai die het grote teen gewricht heeft gemaakt.

Op zoek dus naar andere bredere schoenen...........Dan denk ik bijna gelijk aan de zoektocht van Wim (de roetsende), die ook problemen had met pijn tijdens fietsen, en hele blogberichten over schoenen neerschreef. Via deze blogpost van Wim kwam ik ook aan de hopelijk goede schoenen voor mijn probleem.........Ze zijn besteld, afwachten wat het gaat worden...........

Hieronder de foto van de meetmethode op de Lake pagina.



Duidelijk te zien is dat de rechtervoet breder is door de uitstekende knobbel, om precies te zijn 15 mm breder dan de linker.
Na wat rond gekeken te hebben bij diverse internet leveranciers kwam ik uiteindelijk terecht bij dezelfde leverancier van Wim, Salt Dog Cycling, en vroeg via e-mail om advies aangaande de juiste maat, waarbij ik natuurlijk mijn opgenomen maten doorgaf. Richard van Salt Dog Cycling gaf dezelfde dag nog antwoord, en adviseerde de CX 237 wide. De maattabel zie je: hier. 

Omdat m'n metingen uitkwamen op 285 mm rechts en 286 mm links kwam dat uit op maat 45. De breedte links is 104 mm, wat gelijk is aan een "regular" fit schoen, de breedte rechts is 119 mm, precies 15 mm breder, wat ongeveer de breedte is van een "wide" fit maat 45 schoen.
Hoe het gaat bevallen? Dat zal uitproberen worden, het zijn in elk geval kwalitatief goede schoenen, met volledige carbon zolen, en bovenleer dat zich volgens de recencies prima vormt naar je voeten. De schoenen schijnen beter te gaan zitten als je ze langer hebt.
Zou kunnen, ik heb al een hele tijd geen nieuw schoenen verhaal gelezen van Wim............;-)

Tot zover,

Groeten, Adri.



10 opmerkingen:

  1. Ah Adri, herkenbare problematiek!
    Toen ik laatst met A. een rondje Ijsselmeer reed scherpe pijn onder de voeten bij de plaatjes. Deed dat eveneens met Lake schoenen maar op de uitvoering met rubber zolen.
    Mijn eerste gedachte was ook "ik moet er carbon onder hebben!".
    Maar behalve kortere cranks (155 mm) is er nog een ander verschil met waar ik in de Limit mee reed: De pedalen zelf!
    Ik heb daarom dezelfde 'Lidl' platform (combinatie) pedalen gemonteerd met een prettige brede steun door de kooien aan weerskanten. Die voelen weer heerlijk vertrouwd aan.
    Maar meer dan 40 km op een dag heb ik er nog niet op afgelegd dus te vroeg nog voor een definitieve conclusie in mijn geval.
    Wel zie ik al gelijk voordelen als dit werkt. Op rubber zolen is het prettiger lopen dan op onbuigzaam carbon en geen nieuwe schoenen nodig...
    Mvg Mick

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Mick, het zou ook kunnen dat het daarin gezocht (en gevonden) kan worden, niets is zeker! Maar omdat ik deze weg al ingeslagen was ga ik er nog even mee verder, de pijn onder de voeten is voorlopig weg door de andere pedalen, de schoenen hebben glasfiber versterkte kunststof zolen, de Lake schoenen hebben volcarbon. Die zullen inderdaad moeilijker lopen, dat is iets wat je al weet voor je ze aanhebt. De drukpijn had ik overigens ook met mijn MTB Shimano M310 schoenen, met volcarbon zolen. Dus daarom toch de overstap naar SL. Ik heb even gedacht aan het Click'r systeem, maar om voorgenoemde reden niet geprobeerd.
      Ik zie wel wat het worden zal als die schoenen er zijn...

      Groeten, Adri.

      Verwijderen
  2. Oei, ik heb net gisteren de MX241 Endurance besteld.

    Links maat 44 wide en rechts maat 43 wide. Kost €50,- extra bij de Bikestore in Zutphen. Blogpost volgt zsm.

    Deze schoen kan nog veel nauwkeuriger de vorm van de voet volgen. Bekijk maar eens op Youtube.

    Kunnen die andere nog terug......?

    Ik heb nu ook van Rik van de Bikestore geleerd dat je eerst de goede lengte schoen moet zoeken, past de voet dan niet qua breedte dan heb je verkeerde schoenen.

    Ik heb het dus helemaal fout gedaan met de Lake CX237. Ik heb de schoen juist op de breedte gekocht. Links is dus 1 maat te groot en rechts zelfs 2.

    De maten van mijn voeten zijn:
    links 27,1 cm + 11,3 cm breed
    rechts 26 cm + 11,3 cm breed

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aanvulling:
      Door de volledige carbonzool maakt het niet uit met welk systeem pedalen je gaat rijden. In theorie zou je zelf op de kop van een spijker kunnen fietsen. Die zolen zijn zo stijf dat je dat niet kunt voelen. De druk wordt volledig over de gehele zool verdeeld.

      Bredere pedalen, zoals de racepedalen, zijn vooral voor de zijdelingse steun als je met veel kracht op de pedalen gaat staan. Dat doen wij toch niet.....

      Verwijderen
    2. Ik ga dus ook weer overstappen op het spd-systeem. Die pedalen heb ik nog liggen.

      Op de roeifiets kan ik trouwens wel gewoon met de CX237 rijden. Daar ga ik deze schoenen dus nu voor gebruiken.


      Ik had trouwens veel eerder naar zo'n goede shoefitter moeten gaan. Zeer leerzaam en informatief. Alles wat hij zei klopte. Hij keek naar mijn voeten en schoenen en vertelde toen aan mij hoe het bij mij voelt tijdens het fietsen. Klopte helemaal.

      Ik ben ook een keer naar zo'n man van Specialized geweest, maar die wilde vooral schoenen verkopen.

      Rik gaf aan dat als hij geen geschikte schoenen heeft, je dus ook geen schoenen bij hem kunt kopen. Kijk, dat soort gasten zijn zeldzaam.

      Volgens mij ben ik nu mijn blogbericht aan het schrijven :-)

      Verwijderen
    3. Hoi Wim,

      Bedankt voor je uitgebreide reactie. Die bestelde kunnen inderdaad nog terug, maar ik wil ze wel eerst proberen natuurlijk.
      De lengte komt precies goed bij mij, mijn voeten schelen slechts 1 mm in lengte. Uitgaande daarvan kijkend naar de breedte zou dat volgens de maattabel ook goed moeten komen, de ervaring zal het leren.....
      Zoals ik al in m'n antwoord aan Mick aangaf, de drukpijn was er ook bij m'n Shimano M310 schoenen met volle carbonzool, dus dat op die spijker rijden is in theorie wel mogelijk misschien, maar in mijn praktijk dus blijkbaar niet. En nee, ik sta in BOB natuurlijk ook niet vol op de pedalen, maar moet op de steilste beklimmingen(13%)wel de volle kracht leveren, en dan voelde ik de pijn het hevigst. Op de vlakkere gedeeltes draai ik gewoon op souplesse, dan voelde ik zo goed als niets.
      Ik zou willen dat er bij ons in de buurt ook een dergelijk shoefitter zat, dan zou ik er zeker eens een bezoek brengen. Inderdaad goud waard dat soort gasten! En dan maakt het ook helemaal niet uit wat die schoenen kosten, als je goed advies krijgt en geholpen wordt is dat de prijs wel waard. Met pijnlijke voeten rond blijven fietsen is immers geen optie, stoppen met fietsen al helemaal niet!

      Groeten, Adri.

      Verwijderen
  3. Toen ik begon met lezen dacht ik onmiddellijk aan Wim ;-). Gelukkig heb ik zelf hele makkelijke voeten :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goh, hoe zou dat nou komen, dat je gelijk aan Wim dacht? ;-))

      Gelukkig voor je inderdaad, ik heb heel lang nooit last gehad met fietsen, daar kwam dus een eind aan, en dat is niet leuk. Hopelijk is het met andere schoenen op te lossen, opereren heb ik niet veel zin in......

      Groeten, Adri.

      Verwijderen
  4. Opereren lijkt griezeliger dan het is. Van die operatie voel je niks ( wat ze ook uitvoeren ) en na die tijd heb je waarschijnlijk een tijdje ongemak maar niets ondragelijks. Een gezond lichaam wil snel schade ( ook van operaties ) weer herstellen en het is mooi als dat in een wenselijke toestand is ( rechtere grote teen zonder/ met minder knobbel in jouw geval )


    Punt is dat je nu symptomen probeert te bestrijden van een kwaal die niet bepaald verbetering zal geven met het vorderen van leeftijd, en je wilt ook niet opgeven wat je nu doet wat een zware belasting is. Dat vraagt denk ik toch om het verhelpen van de kwaal ipv kwakkelen met symptoombestrijding. Bovendien moet je wel erg specialistische ( en wellicht erg dure ) schoenen zoeken.

    Ga je door heb je denk ik kans dat de wal ergens het schip zal keren, met andere woorden dat de kwaal erger of zelfs permanent wordt en dat je moet stoppen met fietsen ! Of zelfs moeilijk gaat lopen na chronische ontstekingen of zenuwbeknelling….


    Een QV met zonder twijfel het een en ander aan boord is niet zo'n licht fietsje, en je klimt er ook nog voortdurend mee. Je voeten krijgen er flink van langs al had je deze kwaal niet eens. Brede schoenen en eeb zo groot mogelijk verdeeloppervlak heb je met zulke voetbelasting idd zowiezo nodig, maar ook zonder die bobbel en met "rechte" tenen denk ik zelf.

    Er is een kans dat als je die operatie wel ondergaat dat je daarna zou zeggen "had ik jaren eerder moeten doen" maar dat kun je natuurlijk niet overzien voor een beslissing. Ik heb ervaren dat de hersteltijd na een operatie ook vaak korter is dan voorgesteld, zelfs met complicaties. Dat komt omdat men met gemiddelden vaak rektent met mensen op hogere leeftijd die vaker operaties nodig hebben. Die herstellen langzamer. 50+ is dan echt nog jong en flexibel ;-) zeker als je geen roker bent.
















    Als je het wel laat doen zeg je waarschijnlijk "dat had ik veel eerder moeten laten doen"





    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Quezzzt,

      Bang voor een operatie ben ik niet, wel wat sceptisch. Met verdoving zal je inderdaad niks voelen van die operatie, dat is ook het punt niet. Een vriend van ons in Nederland heeft zich aan dezelfde kwaal laten opereren, en dan ook nog aan beide voeten. Die man is 100% tevreden! Dat gaf mij(ons) ook wel te denken, maar toch was die orthopeed indertijd zeer zeker van zijn zaak met het advies niet te opereren of het in elk geval zo lang mogelijk uit te stellen.
      Want het gaat niet over met opereren, het enige wat ze doen is die knobbel weghalen, het draaien van het gewricht stopt niet. Maar goed, als je zoals ik de 60 ziet naderen maakt dat ook minder uit, dan kan je weer 20 jaar vooruit voor je weer op dit punt bent. Als het gewricht dan nog iets te draaien heeft......

      Dat ongemak kan je zo nalezen, het rechtzetten van de teen en verwijderen van de knobbel doen ze door middel van doorzagen van het middenvoetsbeentje en een wigvormig stukje te verwijderen. Het spul word dan rechtgezet en meestal met een schroef aan elkaar gezet.
      Dat betekend meestal gips, en 6 weken op krukken strompelen. Ook minstens 6 weken niet fietsen en autorijden. Dat valt allemaal wel te overkomen, het uitstellen van die operatie is meer het feit dat het definitief is, je veranderd iets en kan het niet meer terugdraaien.
      Natuurlijk, je kan best gelijk hebben dat het een succes blijkt te zijn, zelf zit ik momenteel een beetje op "de wip", aan de ene kant neig ik naar een operatie, aan de andere kant wil ik het eerst nog even met andere schoenen proberen.
      Die operatie nog even uitstellen.......
      Op den duur zal inderdaad de wal het schip keren, daar ga je zondermeer gelijk in krijgen denk ik, het stopt niet, en het gaat er inderdaad niet makkelijker op worden.
      Ik ga met diverse hulpmiddelen proberen er nog een jaar mee door te sukkelen, en dan verder zien hoe het gaat.

      Groeten, Adri.

      Verwijderen