dinsdag 5 februari 2013

Sneeuw ruimen.

Na gisteren al 5 cm sneeuw geruimd te hebben begon het in de achtermiddag te sneeuwen en stopte niet meer. Ergens vannacht waren de wolken hun lading kwijt en lag er een sneeuwtapijt van circa 20 cm.  De  temperatuur lag gisteren en ook vandaag rond het nulpunt, dus de sneeuw was zwaar en vochtig, en bleef overal op hangen, ook op de boomtakken, wat buiten een mooi decor opleverde.

De sneeuwlaag op onze postbus.
 

Ik ben vandaag vrij, maar met 20 cm op de weg blijft Bob gewoon onder z'n afdak, in plaats van fietsen word het sneeuwruimen na het ontbijt. De sneeuwlaag was zo dik en plakte zoveel aan Ward z'n pootjes dat hij de voorkeur had om in de autosporen te lopen tijdens z'n eerste uitlaatbeurt.
De sneeuwruimers waren nog niet geweest vanmorgen om half acht.
Bob onder z'n afdak, wel met een witte neus!
 

De sneeuw op het afdak, geen licht door de plaatjes nu.
 

Na het ontbijt begonnen om de oprit en achtererf voor garage en carport sneeuwvrij te maken, dan gaat er toch anderhalf uur voorbij voor alles weg is, dus om 10 uur was ik klaar en kon een bakje koffie drinken, samen met Ina aan de keukentafel. Op zulke dagen weet je weer dat je een veel te grote oprit hebt.................Hoewel het ook weer een goede lichaamsbeweging geeft, en je lekker in de buitenlucht bent.
Hier kan héél veel sneeuw liggen.
 

Daarna inkopen doen, nog wat dingen nakijken op de computer en dan weer eten.
Na het eten een wandeling met Ward en Ina, een ronde van ongeveer 7 km, was nu redelijk te lopen nadat de sneeuwploegen langs geweest waren. Het weer klaarde helemaal op, dan is het extra leuk om door de prachtige natuur te lopen en te genieten van de mooie uitzichten, en het bijna spiegelgladde water van het fjord met daarop drijvende ijsschollen.
Bijna een spiegel.
 
Hier drijven wat ijsschollen op de baai.
 
Doorkijkje.

Onverwachte ontmoeting.
 
Kijken richting Eidfjord op de terugweg.
 

Kijkje in het Sørfjord.

Zoals altijd in de winter de dagelijkse gang naar het houtschuurtje, om hout op voorraad bij de kachel te hebben. En wat aanmaakhout hakken, dat is gemakkelijk om de kachel op gang te krijgen.
Van de circa 50 kubieke meter die klaar lag voor de winter is weer al ongeveer 10 kubiek door de schoorsteen gegaan, het gaat redelijk hard met brandhout als het vriest. We hebben een voorkeur voor het stoken van hout, de warmte van hout vinden we lekkerder dan van de lucht/lucht warmtepomp. Natuurlijk heb ik wel veel werk aan het brandhout, maar ik moet me toch ergens mee bezig houden buiten het fietsen om.
Ook een goede vorm van lichaamsbeweging trouwens, je sjouwt wat af voor je zo'n blok in de kachel kan leggen, ik heb er dan ook nog eens veel meer profijt van dan Ina, zij geniet 1x van de warmte van een houtblok, ik wel ongeveer 7x!
Het houtschuurtje, achter de garage.
 

Nog wat houtvoorraad onder zeil naast de garage.
 Ons uitzicht.
 
Thuis de houtkachel aansteken, in bad en dan genieten van ons eigen uitzicht!
De Jøtul F3 houtkachel.

 

Voor de rest van de week word droog weer met lichte vorst gemeld, het zal aan de toestand van de weg liggen of ik morgen al dan niet de fiets neem naar het werk.
De toestand van de weg doet er niet veel meer toe, ik ben gebeld voor overwerk dus dat betekend morgen een dubbele dienst, van 07.00h tot 23.00h, dus 16 uur werken betekend 18 uur van huis zijn, fietsen is dan geen optie meer.Later meer!

Groeten, Adri.

14 opmerkingen:

 1. Hi Adri,
  Beautiful pictures and a nice house with a nice view. It looks like you are very organized with your wood storage. I also like wood heat but living in the city like we do it's not practicable. The expense of driving the truck and cutting the wood and hauling it home makes it expensive compared to gas or electric heat. We heat the house with gas and the shop is an in-floor heating system that I designed and built myself. I have to feature that in a future blog.
  Greeting from Canada
  Kevin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Kevin,

   Thanks for your comments! It's quite nice to have the wood storage organized, and the wood dries better in the wood shed I build. If I don't count the work I do myself, then the wood heating is cheaper compared to electric heating. I don't care much for a bit of extra work, its nice to be up on the mountains and cut wood. I can take out the wood for free, so therefor it's cheaper then electric heating.
   Greetings, Adri.

   Verwijderen
 2. Man, wat een schitterende omgeving ! Van zo'n uitzicht kun je elke dag weer genieten. Prachtige foto's overigens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Jan! Genieten van ons uitzicht en de omgeving doen we echt dagelijks, het blijft even mooi, ondanks dat we hier nu al 5 jaar wonen.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Ik heb me laten vertellen dat je het van brandhout 3 x warm krijgt...is dat bij jou ook zo Adri of laat je het bezorgen ? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Quezzzt,

   Nee, ik laat niks bezorgen, dat is allemaal zelf gehaald en kachelklaar gemaakt.
   Zoals ik al in de blog schreef heeft Ina 1x warmte van een blok hout, ik wel ongeveer 7x!
   Denk maar mee: Boom zagen, boom in handteerbare stukken op de kar leggen, kleine takken opruimen, stukken thuis lossen, stukken op de zaagbok leggen en op de goede lengte afkorten, dan die stukken weer klieven in hapklare kachelbrokken, blokken opstapelen, als het hout dan droog genoeg is weer in je mand leggen in in huis zetten, dan de laatste fase: in de kachel. Later de asschuif van de kachel weer legen uiteraard.
   Zoals je ziet zit jou 3x warmte wat aan de lage kant!
   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. Idd zeer efficient Adri ;-)

   Een luiwammes als ik heeft die grap van het 3 x warm krijgen dan ook van de leverancier van haardhout die het mij komt brengen...

   Verwijderen
  3. Ach Quezzzt, wat is efficiënt, je doet gewoon wat je denkt dat je moet doen, en misschien is het wel gewoon gierigheid?
   En waarom zou je jezelf een luiwammes noemen? Er zijn hier ook genoeg mensen die het gewoon laten bezorgen, terwijl als je even moeite doet om in contact met de boseigenaar komen je dikwijls gratis of voor een laag bedrag je hout zelf kunt halen. Ik mocht "resten" na het machinaal oogsen van timmerhout opruimen, dat kwam er op neer dat er nog hele boomstammen lagen die ik zo kon meenemen, en tevens wat losse bomen die blijven staan waren ook kon omleggen en opruimen. De eigenaar was blij dat iemand de "rommel" kwam opruimen, en ik was blij met die circa 30 kubieke meter hout die ik daar gratis weggesleept heb. Twee tevreden partijen, wat wil je nog meer?

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Oei, zoveel hout stoken is wel heel veel werk. Is een tegelkachel of zelfs een spekstenen kachel dan niet heel veel gemakkelijker?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Hans,

   Ik heb er inderdaad wel wat werk aan. Toen we het huis in aanbouw hadden heb ik veel bekeken op internet aangaande warmte. Een kakkelovn, tegelkachel of speksteenkachel zijn inderdaad zeer effectief, maar ook veel duurder in aanleg. Dan moesten er ook aanpassingen aan de fundering en schoorsteen gedaan worden, wat de prijs nogal opdreef.
   Daarnaast hebben wij laagbouw, het plafond is 2m40, vlak daarboven ligt 25 cm glaswol, dus het huis is vlug warm, en houd door de goede isolatie de warmte ook wel lang vast.
   Deze hout hoeveelheden zijn in Noorwegen vrij normaal in de winter, noordelijker en oostelijker in Noorwegen verstoken ze nog veel meer, daar zijn de temperaturen ook dikwijls nog lager.
   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 5. Mooie foto,s weer adri , Ook wij hadden weer een klein beetje sneeuw vandaag , en inderdaad het was nat , wit en zwaar fietsen ondanks dat we maar 4 cm hadden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Gerrit,

   Bedankt! Ik heb je blog gisteren gelezen, valt tegen ja, dat rijden door die sneeuwprut.
   Heb ik ook een paar keer gehad, zie het maar als een extra zware training. Gelukkig is dat niet dagelijks.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 6. Reacties
  1. Hallo Transalp,

   Bedankt voor je reactie, deze gaan we onthouden! Je krijgt het voor elkaar om met slechts 7 woorden onze hele gevoelswereld weer te geven, en het grootst mogelijke compliment aan onze woonomgeving uit te delen!
   Klasse!

   Groeten, Adri

   Verwijderen