woensdag 8 mei 2013

Opnieuw schade.......... en zichtbaarheidsgezeur.........

Helaas heb ik weer een schade opgelopen, het voorjaar slaat toe zal ik maar zeggen. De dooi heeft ook de kapot gevroren stenen losgemaakt op de hogere hellingen, en het smeltwater voert veel rommel mee naar beneden. Ondanks de grote hoeveelheid stenen, putten en langs- en dwarsscheuren veroorzaakt door de vorst die ik ontwijk was het weer prijs afgelopen weekend. Het regende veel dus reed ik lekker comfortabel onder dak, alleen het vizier is dan wel met fijne druppels bespat, waardoor het zicht in combinatie met het wat donkere weer 's morgens iets minder goed was. Ik kreeg in elk geval een behoorlijke klap te horen, het leek vanonder de tunnel te komen. Na controle bleek de schade nog groter dan de vorige! Dus weer maar met frisse tegenzin aan de slag om ook dit weer zo goed mogelijk te repareren. De juiste spullen heb ik in huis nu, het vorige weekend deden we een klein tripje met de camper, en kon ik inkopen doen in Haugesund. Daarna sliepen we één nacht en gingen met een omweg weer op huis aan. Mooi weer, wat wil je nog meer. Dat mooie weer was helaas weer vlug voorbij.................


Opnieuw schade, dit moet geen gewoonte worden.....
 Het is weer opgelost.......
 

Dan de zichtbaarheid, ja dat zal wel velen van jullie bekend in de oren klinken, we zien je zo slecht! Standaard vraag ik meestal of ze het dan geen tijd vinden voor een bezoek aan de oogarts of opticien, om even te checken of de oogjes nog helemaal in orde zijn. Een deel van de opmerkingen van Ina's collega's kon gelijk weggezet worden onder schrik: "Wat komt daar nou aan?????????????!!!!!!!!!" Begrijpelijk, maar net zo irritant als de automobilisten die je tegenkomt op weg naar huis uit de middagdienst, om circa 23.45h 's avonds. Die kunnen niet gelijk plaatsen wat er aankomt, en weten dan niet beter dan even "bijlichten", natuurlijk door de grote lichten/verstralers o.i.d. te ontsteken. Lekker voor je ogen is dat, er heeft dus al regelmatig een minder stichtelijk Nederlands woord over het fjord geklonken, wees daar maar zeker van!
Vooral vrachtwagens en bussen zijn heel erg, die hebben meestal een batterij bouwlampen bovenop de cabine, die als ze in Trondheim in zuidelijke richting vertrekken, de Eiffeltoren een schaduw laten werpen!

Maar goed, het laatste wat ik te horen kreeg over zichtbaarheid kwam van Harald, een van de leden van de fietsclub. In het dagelijks leven directeur van het plaatselijk energiebedrijf en een zeer aimabele man, die zich altijd zeer netjes en correct uitdrukt. Ook hij had net als veel Nederlandse managers waarschijnlijk ook een cursus psychologie van de koude grond gehad, want hij bracht het netjes volgens de regels, eerst positief beginnen voor je de minder leuke boodschap brengt. Hij zei: "Adri, je ziet jouw heel goed komen in je rode voertuig, ook 's avonds!" Ik al blij, maar ik vermoede al dat hij niet uitgesproken was. Inderdaad, komt hij weer: "Maar ik ben wel al een paar keer goed geschrokken als je ineens te voorschijn kwam als je tussen een paar auto's meereed!" Dat was ook begrijpelijk, hij had daar geen velomobiel verwacht. Dus ik wou de man niet gelijk afbekken, daar is hij veel te vriendelijk voor, hij verdient dat ook niet, dus ik zeg: "Zou een vlag dan helpen?" Ja, dat leek hem een goed idee! Ik kon het niet laten om toch nog het laatste woord te hebben: "Dat zou kunnen werken, maar wat dan met al die hoge SUV's tegenwoordig? Dan kan het dat ik nog niet gezien word! Toen wist hij het ook niet meer, maar om van al het gezeur af te zijn heb ik er een (kinder)vlag opgezet, de vlag eraf gehaald en die vervangen door een witte en een rode reflector.
Gelijk een compliment van Ina, die zich ook zorgen maakt over de komende zomer, met alle toeristen, die volgens haar in rijen van 10 gaan opstellen om over me heen te rijden! "Dat heb je goed opgelost!"Zou dit dan de oplossing zijn????????????
 

Dank je wel, schat, maar ik voel me net zo'n gehandicapte met dat ding erop. Net als met een helm onder de racekap rijden, dat is volgens mensen die het kunnen weten helemaal niet noodzakelijk. Maar om Ina gerust te stellen rijd ik nu met een zogenaamde "Smartcap" een schaatshelm die de nodige bewegingsruimte toelaat onder de kap. En nodig of niet, rallyrijders zitten ook in hun bolides met kooiconstructie met een volle integraalhelm op, dus dan moet ik dat ook maar. Samen met de vlaggenstok word de "Willempie!!!!!!!!!!!" factor nu wel erg groot  vind ik zelf. Maar ja, zoals Marcel Beekmans altijd zegt: "Accepteren, accepteren!!" Ik zal er wel aan wennen, dat heb ik ook gedaan aan de lampen op de racefiets, dat vond ik ook moeilijk. Je zet geen lampen op een racer, dat is  "not done" !
Hier moet je wel met al die tunnels, dus daar viel niet aan te ontkomen, nu zie ik ze niet eens meer, het is gewoon een standaard onderdeel geworden.
Tot besluit nog een aantal foto's van onderweg op de eerste trip met de nieuwe camper.

Tot de volgende keer!

Groeten, Adri.

24 opmerkingen:

 1. Mooi verhaal en allemaal zeer herkenbaar.

  Ik heb mijn XS 'helemaal volgeplakt' met reflectie om de meeste van die flauwekul opmerkingen voor te zijn en stiekem ook omdat ik het mooi vind.
  En in het donker toch ook wel net zo veilig.

  Een vlag komt er bij bij niet op.

  Ik zit nog wel te denken aan één of ander zwaailicht (eventueel op een stokje) of zoiets, dan kan echt niemand meer zeggen dat ze me niet gezien hebben. Het zal echter wel weer niet mogen :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Wim,

   De reflectie is volgens mij standaard al prima, die van jouw is topklasse, en inderdaad ook ik vind dat mooi. Ik heb ook niet het idee dat het ding veel gaat helpen, waarschijnlijk zal het ook niet echt een blijvertje zijn.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. een zwaailicht op je helm?
  je reparatie is mooi gedaan moet ik zeggen.
  Ik rij trouwens me met een kindervlagje en tegen het paaltje heb ik een band E-wire (ook cool neon genoemd) in het pikkedonker is dit goed zichtbaar, anders is het effect miniem. Het vlagje vind ik ook niet zo mooi (het vlagje op zich wel want dat heeft mijn mama gemaakt van een oranje verkeershesje) op mijn fiets, het breekt de vorm, maar ik vind het toch wat veiliger. Binnenkort wanneer mijn dakje voor mijn fiets volledig af is komt er een aerodynamische lamp op mijn dakje, wit licht vanvoor en rood vanachter, hou mijn blog maar in de gaten :-) Zeuren over de zichtbaarheid doen mensen toch steeds. , gelukkig zie ik meer lachtende gezichten als ik rondfiets dan dat ik zagende mensen hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Pieter,

   Het kan wel nooit veilig genoeg denk ik, je zou zelfs de hele velo met reflectiefolie kunnen beplakken, is al gedaan dacht ik (Haai Quest), en dan nog zal er gezegd worden dat je slecht zichtbaar bent. Die lamp van jou klinkt zeker interessant, ik hou je blog in de gaten!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Misschien moet je de bodem in de tectyl zetten, niet tegen de roest maar tegen steenslag !
  En over die zichtbaarheid, natuurlijk ben je soms niet goed zichtbaar maar daar ben je jezelf ook van bewust. Als je dat zegt tegen iemand die dat roept wekt dat al meer sympathie op. Daarnaast kun je nog als argument aanvoeren dat je een stuk beter zichtbaar bent dan een zwartgeklede rechtopfietser zonder verlichting, zoals in NL natuurlijk ongeveer de regel is. En laag.. een kinderfiets is ook laag en de strepen op de weg al helemaal. Het probleem is gewoon dat mensen niet wéten wat het is en daardoor zeggen dat ze je niet zien terwijl ze je dondersgoed gezien hebben. Ik kan me echt niet ongezien door mijn woonplaats verplaatsen met de velomobiel hoor. Echt iedereen kent je en heeft je gezien maar iedereen vindt ook dat je niet te zien bent. Apart toch... Niks van aantrekken en trek die rare vlag er alsjeblieft vanaf, dat helpt echt NIETS.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Mark,

   Goede tip! Kevin Champagne kwam ook al met iets dergelijks bij de vorige reparatie, een soort spuitplastic dat ook in de motocrosswereld gebruikt werd om onderdelen te beschermen tegen dit soort schades. Moet me daar eens even in gaan verdiepen.....
   Ben het helemaal eens met de rest van je opmerkingen over de zichtbaarheid, klopt ook want Ina en Teun horen altijd van iedereen waar, wanneer en hoe laat ik ergens voorbij kwam in "het rode ding", dus ze zien me wel, maar toch weer niet als ze autorijden dus.
   De vlag zie ik ook niet als een blijvertje.......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Wat ze ook zeggen ; een vlag(getje) komt er bij mij echt niet op hoor en ook geen helm.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gerrit,

   Groot gelijk heb je! Gewoon voet bij stuk houden, ik ben veel te slap en meegaand meestal............

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 5. ik heb vel aan je vorige schade verhaal gehad...
  einde van de week ff verhaalt er van maken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marcel,

   Ik zal je blog in de gaten houden....

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 6. Netjes gerepareerd Adri en mooie fotos, zal dat volgende week eens met eigen ogen komen zien ;) Ik weet niet of er veel kinderen met een vlaggetje achter op hun fiets rijden?? maar hier wel, Dat kan weer een verkeerde snelheids inschatting bij het inhalen opleveren.. als ze denken dat daar een kind rijdt ipv een BobsleeStrada :) Opmerkingen hou je altijd... al zijn er soms ook hele leuke bij.. Groet cees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Cees,

   Bedankt! Hopelijk treffen jullie mooi weer volgende week.......
   Kinderen rijden wel met vlaggetjes hier, maar er fietsen heel erg weinig kinderen, wij Nederlanders zijn echt een uitzondering wat dat betreft. Ina is net zo'n bezienswaardigheid als ik in de Bob, als ze met hondje in de mand door het dorp fietst!
   Dat verkeerd inschatten doen ze zowiezo wel af en toe, op plaatsen waar de limiet op 60 staat,rijd ik soms 60 op de iets aflopende weg, en daar hebben al verschillende mensen zeer verrast gereageerd. Daar komen ook die motor verhalen vandaan.
   Zoals je zegt, opmerkingen blijf je houden inderdaad.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 7. Zie het positief. Met al die schade wordt je steeds handiger. ;-)

  De zichtbaarheid is wel iets over te zeggen.
  Ik vind het altijd verbazend dat kinderen en moeders met kinderen je al op 100-den meters afstand spotten. De hoofden die omdraaien je jou richting. De wijzende vingers. Het lijkt allemaal mee te vallen.

  Toch is de velomobiel op zich niet onzichtbaar maar dat hij er is in het verkeer. Dat kan je de mensen niet kwalijk nemen.
  We gaan even uit van de positieve benadering. Men let ook daadwerkelijk zoals het hoort (zeker lang niet altijd geval, het blijft mensenwerk) en men is niet afgeleid en heeft niet al te veel haast of is nog met zijn hoofd ergens anders. Ach, ik noem maar even een paar details.....
  Dan is er nog een awareness test. http://bit.ly/YFCkn7
  (Wij zijn de gorilla)
  Ook al beweren we meer dingen te kunnen. Onze hersenen kunnen dat niet. Om deze niet te overstelpen met informatie krijgen we informatie van onze zintuigen gefilterd voorgeschoteld. We zien alleen dat wat we al kennen. Wat we zien is zelfs is zelfs alleen dat deel waar we direct naar kijken en scherp zien. De rest is iets wat we al eerder gezien hebben en daar maken onze hersenen een soort van onscherp plaatje van met hele lage resolutie zeg maar.
  Een velomobiel zit niet in het geheugen van de gemiddelde weggebruiker als plaatje. Dus wordt deze ook niet geprojecteerd.
  Let maar eens op hoe vaak je je eigen auto(merk) (of camper) herkend langs de weg. Andere vallen minder of zelf helemaal niet op. Ik kan geeneens een campermerk opnoemen...

  Helaas zijn wij, zelfs in Nederland, een niet algemeen voorkomend voertuig.
  Behalve de aantallen zijn we vreemd genoeg ook nog onbekend.
  Ondanks dat het filmpje van Blik op de weg op youtube ontzettend vaak ik bekeken en ook de uitzending zelf door miljoenen mensen is gezien kent niemand de velomobiel.
  Men schrikt zich wezenloos. 'Wat is dat dan?'
  Idd. Accepteren, Accepteren....geduld en respect. Goed voor je eigen hart en bloedruk. Goed voor het imago van de Velomobiel als je weet te beheersen.

  Dat vlaggetje? Ach grote onzin natuurlijk! Maar ik ben zo ver dat ik welwillend ben onder bepaalde omstandigheden zo'n ding te gebruiken. Niet voor de werking, maar om omstanders monddood te maken. Ik heb toch zo'n ding? Wat zeur je nu dat ik onzichtbaar ben?

  Tip. Monteer hem naast de kuiprand zodat hij van daaruit kan kantelen. Heb je hem altijd bij je. Ligt plat als het onzinnig is om hem te dragen. (snelle afdalingen b.v.) Overeind als de situatie er om vraagt of de omstanders....Hopelijk steekt hij hun de ogen uit al zwiepend....:-)
  Een vlag eraan is niet nodig, gewoon een smal verticaal strookje doek. Hij wordt toch niet gezien, heb je er ook zo min mogelijk last van....;-)
  Op mijn Raptobike lowrider wil ik wel een echte vlag, een die goed wappert en fel van kleur is. Voel ik me wel veiliger bij. Baat het niet schaad het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Theo,

   Ik ben het helemaal eens met je verhaal, klopt ook helemaal. Zoals ik ook al aangaf in de post, het is vaak schrikken want het "ding" word niet herkend. Kinderen zien je inderdaad van een kilometer aankomen en roepen en zwaaien. Elke beweging van de Strada word door iemand gespot en doorgegeven aan Ina en/of Teun. "Hij was gecrasht!!" Nee de ketting was eraf en de Strada lag even op z'n zij om dat te verhelpen, maar ondertussen zit je vrouw weer in de stress!
   De tip om het ding op de kuiprand te zetten kan ik eens bekijken, maar ik blijf me een debiel voelen met dat ding.........
   Ik ben verder gelukkig vrij rustig van aard, zodat ik meestal netjes antwoord geef op opmerkingen, alhoewel een keer terugsteken ook wel voorkomt......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 8. Hoi Adri

  als die automobilisten nu eens wat meer reden en niet wat anders doen, bellen of zo, dan zien ze je veel beter
  dat vlaggetje (heb er zelf ook een) is onzin natuurlijk, als jij de berg af rijd staat dat vlaggetje stak naar achteren en van achter zie je hooguit 1 a 2 mm
  Dat zouden ze wel zien???, en die 2,5 meter rode vlek zien ze niet , lol

  groeten, andre

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Je hebt gelijk natuurlijk, alleen de vlag zit er niet meer op die is vervangen door 2 reflectors, die je ook niet ziet denk ik.
   Dus het hele ding kan er net zo goed weer af.
   Ze zien die rode vlek ook niet blijkbaar....

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 9. Dag Adri,
  Schade weer netjes gerepareerd. Toch moet me van het hart dat ik vind dat deze schade zo niet mag voorkomen. Het lijkt er sterk op dat de gelcoat nauwelijks heeft gehecht op de carbon mat. Als het goed zou hebben gehecht, dan springen er geen stukken vanaf zo nu duidelijk is te zien.
  Dat vlaggetje meen je toch niet serieus? Op deze plek vernielt het de aerodynamische stroomlijn compleet. Daar is toch wel een eleganter en effectievere oplossing voor te bedenken.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Wim,

   Bedankt, ik doe m'n best. Of dit zo mag voorkomen weet ik niet, dit is m'n eerste fiets zoals je weet. Nou was het wel weer een harde klap moet ik zeggen, en die stenen kunnen vrij scherp zijn hier. Vorig jaar heb ik nog een lekke autoband gehad op deze manier.
   Dat vlaggetje staat erop zoals je ziet, dat de stroomlijn weg is zag ik ook gelijk, los van het feit dat het hele ding mee totaal tegenstaat. Ik denk ook niet dat het geval een lang leven zal hebben, ik vind het echt een debiel gezicht!
   Ik kan nog iets anders bedenken misschien, maar het hele vlagverhaal heeft me nooit aangestaan.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 10. Ik vind het trouwens raar hoe jou vlagje vastzit, bij mij zit dat met een L-ijzer op mijn trekhaak en dat is voldoende.
  Vandaag nog een totaal belachelijke opmerking van een winkelier over de zichtbaarheid van velomobielen gehoord: "Jou fiets valt goed op met zijn felle kleuren, maar er rijdt hier ook een oranje fiets rond en die zie je niet". Euh, oranje is dus geen felle kleur??? Om maar te zeggen, commentaar zal er blijven, vooral uit onwetendheid over het voertuig. ik reageer er zelfs niet meer op. Ik jaag me vaak op over automobilisten die op het fietspad geparkeerd staan, en sommige automobilisten jagen zich op in velomobielen en zo is er een evenwicht in het heelal :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Pieter,

   Ook bij mij zit een L-ijzer op de trekhaakbevestiging, ik vond het ding alleen heel erg zwiepen, en wilde geen beschadigingen aan de fiets door dat gekke ding. Daarom de buisisolatie en de extra bevestiging aan de tilbeugel. En inderdaad, opmerkingen zullen er blijven. Nu is het even afwachten, de eerste die nu zegt dat ik onzichtbaar ben geeft het startsein voor demontage van die debiele vlagconstructie.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 11. Hi Adri,
  It is strange that you talk about flags. I have a fellow club member email me saying I should get a flag as nobody can see me or hear me when I pass them. I am going to mount a flag just for when I ride with the club. I am also going to play loud Bagpipe music when I am near him.
  No one else has a problem seeing it except him. :)
  Greetings from Canada
  Kevin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Kevin,

   As you could read in my blog it was also a clubmember who said that my visibility wasn't good enough.
   I think the same as you, its complete nonsens to mount a flag. I are willing to try this for the sommer, but I recon it will disapear after the sommerseason. I do not like it at all myself!

   Greetings, Adri.

   Verwijderen
 12. Hmmm....ik voel me niet veilig in straten waar auto's vanuit parkeervakken achteruitrijden zoals bij winkelpleinen omdat je dan vaak echt onder hun gezichtsveld rijdt, maar anders dan dat heb ik niet de indruk dat men mij over het hoofd ziet.

  Ik weet ook vrijwel zeker dat een vlag of stok mij niet zal redden als er eentje achteruit komt zetten uit een parkeervak. Enkel een heel felle stroboscooplamp op de juiste hoogte kan daar werken. Los van de technische haalbaarheid, mag dat vast niet eens.

  ...Of je gaat op het midden zo'n straat rijden. Dan zien ze je wel, en/of je hebt meer reactierijd/ruimte als er iets achteruit op je af komt zeilen. Het is niet overal een oplossing natuurlijk, midden op de weg rijden maar in een winkelstraat wel. Sommige plekken zal ik ook gewoon mijden met een velomobiel. Gewoon het risico niet waard.

  Ik ga dus niet met een vlag of stok rijden. Maar ik respecteer dat jij het wel probeert vanwege door jou genoemde redenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Quezzzt,

   Bedankt voor je reactie, de reacties op de vlag zijn nog groter dan ik verwacht had. Dit maakt nogal wat los blijkbaar. Ik ga het proberen deze zomer, als er echter maar 1 persoon is die opmerkt me nog niet te zien, gaat het ding er ter plekke af! Ik heb het er zelf opgezet om van de discussie af te zijn, maar zoals W.S. opmerkte, er moet een elegantere oplossing voor zoiets te bedenken zijn. De meest elegante oplossing is volgens mij het hele ding in de vuilisbak te gooien, het slaat inderdaad nergens op en ziet er niet uit op de koop toe.
   Ik geloof ook niet dat het voor het "Grote Zien" veel uitmaakt.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen