donderdag 22 augustus 2013

Losrijden, leuk gesprek en SIS!!

Leuke dag vandaag, mooi weer en na wat kleine karweitjes en boodschappen gedaan te hebben ook nog de fiets en de camper al wat voorbereid voor  het reisje naar Geilo. Na de middag moest ik weer even eruit, omdat de Scott al zover opgetuigd staat voor de rit van zaterdag ga ik Bob even uitlaten.
Een retourtje Odda, en dan gelijk even de apotheek daar binnen, heb ik een doel en kan ik de benen mooi even een dikke 80 km losrijden.
Ik rijd gewoon rustig naar Odda, het gemiddelde ligt tussen de 25 en 26 km/u als ik in Odda aankom.
In de apotheek een enorme verrassing, ik druk m'n bonnetje, kijk naar het  nummer en PLING!! , daar komt mijn nummertje al op het scherm boven een van de loketten! Nog nooit beleefd, na 3 minuten sta ik terug buiten! Normaal kan je meestal uitgebreid ergens gaan koffie drinken en dan na een half uur eens komen kijken of er al schot in zit.
Nou ja, mooi meegenomen, worden de benen ook niet stijf tenminste.

Dan weer richting huis, weer op het gemak, Ina is ondertussen naar het werk, dus ik kan er zo lang over doen als ik wil.
Net voorbij de laatste tunnel een stuk voor me stopt een auto, die de gehele Fresviktunnel op iets afstand achter me bleef rijden. Een oudere heer stapt uit met een camera in de hand, drukt af en maakt stopgebaren. Ik parkeer Bob voor zijn auto, en we hebben een leuk gesprek, hij had een stuk zuidelijker net  zoiets gezien, in Larvik en vroeg zich nu af of dit dezelfde was? Nou nee, in Larvik ben ik nog nooit geweest! De man is duidelijk geïnteresseerd en vraagt van alles, ook over elektromotoren, waar gemaakt, in Norge te koop, snelheden enz.. Hij zei onder de indruk te zijn van de snelheid ook de flauwe helling op naar het laatste tunneltje. Door de Fresviktunnel in de richting van Kinsarvik rijd ik meestal circa 55 km/u, dus dat is al redelijk snel voor een fiets. Dat de weg een half procentje afloopt helpt natuurlijk ook goed daarbij!

Na het afronden van het gesprek gaat het rustig verder huiswaarts, totdat op de helling voor Kvalnes ineens 3 scooters en een motorfiets voorbij komen. Ik zwoeg naar boven met 18 km/u op de 3% helling, de scooters rijden zeker 35 km/u. Op hun groene reflectievestjes staat aangegeven dat het een rijschool is, dus 15/16 jarige pubers die voor hun brommerrijbewijs aan het lessen zijn.
Hmm, dat wil zeggen netjes afgestelde scooters, die circa 45 km/u max.. halen. Zou ik durven?
Ja, waarom ook niet? Niks te verliezen, en wie niet waagt, blijft maagd!
Boven op Kvalnes vlakt het uit en kan ik opschakelen. Na de bocht zie ik ze rijden een eind verder, het gas gaat er nu vol op, eerst een vlak stuk naar Segelgjerd, dan afdalen naar Hovland, een bultje over en afdalen naar het vlakke stuk naar Skutenes. Moet kunnen, daar rijd ik tussen de 50 en 60 het hele stuk, dan moet ik die scooters kunnen terugpakken.
Zo gezegd, zo gedaan, maar ik zie ze niet meer! Aha, ze zijn op Hovland rechts gegaan en klimmen over Sekse, dan komen ze aan de Børve zijde naar beneden. Inderdaad, vlak voor het klimmetje naar Børve zie ik ze in m'n spiegels. Uiteraard komen ze weer voorbij, het korte venijnige klimmetje laat m'n snelheid zakken naar 20 km/u, en het eerste stuk is nog wat taai vals plat, zodat ik niet gelijk weer op gang ben. Iets verder is het weer vlak, daar komt er weer gang in de machine, en in de korte afdaling naar het Hardanger Fruktlager gaan 2 van de scooters voor de bijl! SIS!!! Gelijk daarna gaat de weg 10% stijgen, niet lang, maar jawel, het hele spul komt weer langs. Boven gekomen weet ik dat er nu een relatief vlak stuk volgt, langs Øvre Børve en Deildo, en dan naar Lofthus. Op dat stuk kan ik circa 40 km/u rijden, soms sneller, soms langzamer. Een scootertje stopt aan de kant en kijkt om, een blonde paardenstaart hangt vanonder de helm. Ik rijd door natuurlijk, er moeten er nog 2 ingehaald worden!
Heel langzaam loop ik in op de scooter voor me, tot er weer een stuk vals plat opduikt. De snelheid zakt tot 30, en in de spiegels zie ik Blondie langzaam naderen, de scooter voor me rijd weer verder weg. Ik zet m'n  tanden op elkaar en trap zo hard mogelijk door, Blondie komt op 10 meter, en dan veranderd het vals plat ineens in "lief plat", want de Strada schiet naar voren, ik schakel op als een gek en trek door naar 56 km/u. Blondie blijft achter, mijn voorganger komt snel dichterbij. Net voor Lofthus bij Ullensvang zit ik op 10 meter, nu de chicane en het bruggetje, dan het bultje over en dan vol gas door het centrum! En inderdaad, net over het bultje schiet er een rode schicht langs de scooter en gaat net boven de 50 km/u door Lofthus centrum. Een nieuwe SIS! Nou rijd er nog eentje voor me, nog maar eens aanzetten dan. Na Lofthus kan ik de snelheid tussen de 40 en 45 houden, en begin op z'n Zoetemelks het gat dicht te "dieselen". Na het tankstation op 2 km buiten Lofthus zit ik op 10 meter, en kom nog op 5 meter van de scooter, maar dan begint de 2 km lange klim over Lutro naar Instanes. Gedaan met de pret, nu kan ik het vergeten, een klim van 2 km tegen 5 % en dan een scooter inhalen dat lukt een prof misschien, maar mij niet.
Toch leuk om mee te maken, alhoewel losrijden was het ineens niet meer!
Na mijn reactie van gisteren op de RIS van Magic is dit wel heel toevallig om vandaag mee te maken.
Ik neem nog een paar foto's aan het rijdende de laatste helling op, als de scooters langs rijden.


"Blondie"
 


Tot de volgende keer!

Groeten, Adri.

6 opmerkingen:

 1. Geinig, een goede HIT training. Ik heb bijna het idee dat ik meerijdt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Wilco,

   Het leukste is dat het allemaal onverwacht op je weg komt, en dat het dan ook nog lukt ook!
   Dat gevoel van meerijden heb ik ook bij sommige verhalen van anderen, is leuk inderdaad!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Woehaaah! Er is maar 1 ding mooier dan het inhalen van racefietsen, nl het inhalen van stinkbrommers. Gefeliciteerd en leuk, spannend verslag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Magic,

   Nu de RIS nog eens ervaren, is misschien net zo leuk, bedankt voor je reactie!
   Het blijft leuk, dit soort spelletjes, zeker voor ex-wedstrijdrijders, zoals ikzelf!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Je blijft er jong bij zullen we maar denken
  Gr.Pé

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Pé,

   Ja, gelukkig wel, hoop hier nog heel lang mee door te kunnen/mogen gaan, was echt ouderwets genieten vandaag!
   Prachtig nazomerweer, een leuk fietstochtje en dan dit kersje nog op de taart!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen