dinsdag 20 augustus 2013

Voorproefje Voss-Geilo.Voorproefje

Na mijn vorige trieste verhaal nu even een voorproefje op de komende rit van zaterdag 24 augustus, de door BCK(Bergen Cykle Klubb) voor de eerste keer georganiseerde rit Voss-Geilo.

BCK organiseert al 31 jaar Bergen-Voss, waar ik dit jaar ook deelnemer van was.
Voss-Geilo gaat een mooie rit worden als je naar de route kijkt, vanaf Voss langs Skjervefossen, dan via de 572 over het Ulvikfjellet naar Ulvik, vervolgens naar Vallavik om daar via  de nieuwe Hardangerbrua over te steken naar Bu en dan naar Eidfjord en Øvre Eidfjord  de 25 km lange klim naar Dyranut te beginnen. Eerst door het prachtige Mabødalen, en dan over de Hardangervidda naar Haugastøl en Ustaoset naar Geilo, waar na 150 mooie kilometers het eindpunt bereikt zal worden.
 
Skjervefossen.
 
Hardangerbrug.
 

 
Eidfjord.


 

Øvre Eidfjord.
 

Mabødalen.
 

Aan de top van Mabødalen valt Vøringfossen, helemaal boven ligt Fossli hotel.
 
De weg gaat over de Hardangervidda richting Dyranut, hier gezien vanaf Sysendammen.
 

De rit staat nu pas voor de eerste keer op de kalender naar aanleiding van de opening van de nieuwe Hardangerbrug, over het Eidfjord tussen Vallavik en Bu. De veerdienst Bruravik-Brimnes komt hiermee te vervallen.
De brug is geopend op 17 augustus, en heeft naast de 2 rijbanen voor autoverkeer ook een fiets/voetgangersbaan, dus nu kon er een fietsrit georganiseerd worden zonder oponthoud door een veerpont.

Naar aanleiding van de opening publiceerde een lokale Bergense krant een paar filmfragmenten die wel aardig weergeven hoe de nieuwe situatie eruit ziet tijdens de opening van de brug en een ritje over de brug dat dan wel gemaakt is voor de opening, wat duidelijk te zien is aan het aantal werklui die nog met van alles bezig zijn.

Om het openingsfragment te zien klik op de volgende link:

http://www.bt.no/tv/Apning-av-Hardangerbrua-2948992.html?paging=&section=#.UhMaYJ3CTX5Om het ritje over de brug te maken klik op onderstaande link:


http://www.bt.no/tv/Slik-blir-turen-over-broen-2948391.html#.UhMbhZ3CTX5


Dit geeft wel een idee hoe het fietsen over de brug gaat zijn denk ik. Uiteraard zal er ook nog eens een ritje met Bob richting brug gemaakt worden, ook die moet natuurlijk eens op de brug gefotografeerd worden. Fietsen en voetgangers mogen gratis over, voor de auto en camper hebben we ondertussen een autopas, zodat we over mogen voor 75 kronen i.p.v. de in het fragment genoemde 150 kronen.
Wij zijn blij met de brug, de wegen erheen kunnen nog veel beter, of eigenlijk moet ik zeggen breder, maar de reistijd richting Voss en Bergen zal toch met zeker een half uur ingekort worden, en geen gestreste chauffeurs meer, die zo nodig levensgevaarlijk moeten inhalen om toch nog een boot eerder te halen.
Een hele verbetering, dat is zeker!

Volgende keer het ritverslagje!

Groeten, Adri.

4 opmerkingen:

 1. En mooi dat ze aan een fietspad gedacht hebben. Nog wel met gratis gebruik :-)

  groet,
  Paul

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Paul,

   Inderdaad mooi dat ze dat niet vergeten zijn. En veel gratis dingen kennen ze hier niet, dus dat valt ook weer mee. Ben wel benieuwd naar de aansluitingen, het zou goed kunnen dat het fietspad bijna gelijk na de brug gewoon stopt, en dat je dan toch weer op de weg moet.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. ...ik ben vaak even sprakeloos als ik je blog lees...je vorige bericht en dan deze indrukwekkende foto's.

  BeantwoordenVerwijderen