donderdag 13 maart 2014

Noorwegen op z'n smalst?

Wegafsluiting.........

Niet ongewoon in Noorwegen, door allerlei oorzaken kunnen wegen vooral 's winters afgesloten worden of moet er in colonne gereden worden. Vaak is de reden zware sneeuwval of harde wind, en dan is een afsluiting of beperkte doorgang te billijken, risico voorkomen op schade, letsel of erger leed door natuurgeweld kan en moet dan voorrang hebben op alle andere aspecten.
 
Ook gisteren een bericht in BT, dat RV-7, een van de oost-west hoofdverkeerswegen in Noorwegen afgesloten was. De reden deed ons wel even goed lachen, alhoewel het waarschijnlijk huilen was geweest als we aan de "verkeerde" kant hadden gestaan en hadden moeten wachten of vele kilometers omrijden om toch thuis te komen.
Hier de link naar het artikel:
 
 
Het bord wat de afsluiting aangeeft.
 
 

Rendieren!

In nationaalpark Hardangervidda leven tussen de 10.000 en 15.000 wilde rendieren. Die lopen vrij rond en scharrelen zelf hun kostje op. Elk jaar worden ze globaal per helikopter geteld om de wildstand bij te houden. RV-7 loopt langs de noordgrens van het nationaalpark, en is mooi om als toerist over te steken, je ziet dan goed hoe zo'n hoogvlakte eruit ziet.
Rendieren trekken zich uiteraard niets aan van grenzen, en hekken staan er niet, dus ze lopen gewoon waar ze zin hebben om te lopen. Nu was RV-7 afgesloten om de rendieren die overgestoken waren en zich nu aan de noordzijde van de weg bevonden niet te verstoren! De kudde van circa 2000 dieren bevond zich op 3 km(!) noordelijk van de weg, en hun bewegingen worden via GPS geobserveerd.
Een aantal dieren waren al eens uitgerust met een zender blijkbaar, om zo de bewegingen van de kudde over de hoogvlakte te kunnen volgen.
 
 Boven en onder de foto's bij het artikel, de kudde van circa 2000 dieren op 3 km noordelijk van RV-7, ziet er heel bedreigend uit nietwaar?
 
 
 
De commentaren op het artikel gaan 2 kanten op, natuurlijk de "groenen", de dieren en milieuvrienden die dit geweldig vinden, en de anderen die deze reden voor wegafsluiting gewoon belachelijk vinden.
Ieder mag zelf zijn mening hebben hierover, ik vind het een lachertje!
 
Een foto van onszelf, van vorige zomer, de ontmoeting met de rendieren op de Valdresflya.
 
En het filmfragment dat volgt had ik ook al eens eerder geplaatst, maar is wel toepasselijk hier:
 
 

Wildbeheer........

Wildbeheer, een mooie kreet, uitgevonden door schietgrage jachtlustigen? Geen idee, maar dat is wel de reden dat ik de afsluiting van de weg een lachertje vind.
Want rendieren hebben geen natuurlijke vijanden in Noorwegen, dus om de kuddegroei binnen de perken te houden is er jachtseizoen op rendieren tussen 20 augustus en 30 september.
Dat houdt in dat een paar honderd "sportieven" zich bij voorkeur in groepjes van 5 tot 6 man per helikopter laten af zetten ergens op "hun" jachtgebied op de Hardangervidda, gekleed in jacht/camouflagekleding/ghillie-suits, gewapend met  nachtkijkers, GPS-apparatuur en verdragende geweren voorzien van laservizieren alles wat maar enigszins op een rendier lijkt  afknallen, ter plaatse ontdoen van ingewanden en huid en vervolgens de kadavers per helikopter laten afvoeren.
Dat alles onder de noemer wildbeheer, het gaat uiteraard gepaard met de nodige alcoholinname, want we zijn een weekje met "de jongens" onder elkaar nietwaar?
Zo worden jaarlijks circa 1500 tot 2000 dieren afgeschoten onder de noemer wildbeheer. De geldbedragen die de verkoop van het vlees oplevert hoor je niemand over, maar als een groepje jagers een slecht seizoen had omdat de dieren niet in "hun" gebied waren zijn de klachten niet van de lucht! Tja, helikopters vliegen ook niet gratis......
 
Dus nu sluiten ze een weg af om de dieren niet te verstoren? En eind augustus schieten ze die zelfde beesten gewoon af, maar ja dan mag het.............
 
 

BELACHELIJK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
 
(volgens mij dan.....)
 
Tot zover,
 
Groeten, Adri.

6 opmerkingen:

 1. Belachelijk is het niet, toch niet vanuit hun standpunt.
  Het is zoals hier: roepen dat we moeten inzetten op de fiets en gelijktijdig toch meer ruimte voor auto's creëren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt natuurlijk ook gelijk Ronny, want elk standpunt valt wel te verdedigen. Dat heet politiek, en dat is eigenlijk een mooi woord voor volksverlakkerij. Uiteraard moet het bestand op peil gehouden worden, maar om nu een weg daarvoor af te sluiten is gewoon idioot. In 2004 op onze reis naar de Noordkaap kwamen we in een kudde van meer dan 100 rendieren terecht, daar liep ik gewoon tussen en joeg ze aan de kant, terwijl Ina de auto er door reed. Geen probleem, dus als ze hier borden plaatsen en eventueel mensen die de wacht houden gaat dat ook prima.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Hoi Adri

  met de fiets tussen die beestjes rijden zou ik niet graag doen maar om daar een weg voor af te sluiten?, gewoon even opjagen uit de buurt van de weg

  groeten, andre

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Helemaal mee eens, even de goede kant opjagen en alles kan weer gewoon doorrijden. Niemand ligt er wakker van als er een paar rendieren in de stress schieten .............

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Volgens mij kan je er met de fiets juist wel prima tussendoor. Met de auto ga je te hard om ze te laten ontsnappen.
  Mbt wildbeheer, dat blijft een lastige. Maar het verbaast me wel dat er zelf in zo'n dunbevolkt gebied, waarbij de jagers zelfs per helikopter moeten worden aangevoerd, er niet voldoende plaats is om een paar duizend rendieren rond te laten lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Wilco,

  Zowel met fiets als met auto zou je er prima door kunnen, op het moment van afsluiten waren de dieren op 3 km afstand van de rijbaan, dus liepen niet eens in de weg. De afsluiting was enkel om ze niet te storen! Nou zijn rendieren geen beschermde diersoort, en ook niet bedreigd, dus als jij het snapt snap ik het ook. Daar komt bij dat ze over 6 maanden weer gewoon bejaagd worden, hoezo met rust laten?
  Plaats is er dus in overvloed, dat is geen probleem, het zijn enkel de ambtenaren van Statens Vegvesen die dwarsliggen.
  Dat die jagers zich laten invliegen met helikopters is hun eigen keuze, je kan ook gewoon lopend het park in, maar ja, dan moet je alles op je rug dragen en daar word je moe van........Daarom schreef ik "sportieven" ook tussen aanhalingstekens, dat was wat cynisch opgemerkt......
  Het hele punt is dat die beesten gewoon in zuidelijke richting gejaagd kunnen worden, dan gaat het verkeer gewoon door. Waarom afsluiten om ze niet te verstoren, en over een half jaar ze gewoon afschieten? Wat is daar de winst?
  Niet ongewoon, die vreemde beslissingen van Vegvesen, 3 jaar geleden sloten ze de buitenomweg van een tunnel af, terecht, want er lagen 2 steenlawines die de weg/fietspad afsloten. Maar als alternatief door de tunnel fietsen? Nee, dat kwam niet ter sprake, die was enkel voor gemotoriseerd verkeer. Uiteraard trok ik me daar niets van aan, maar in principe was ik strafbaar. Dan pas na een half jaar werd het tijdelijk toegestaan voor fietsers om door de tunnel te rijden. Ook word er 's winters geen onderhoud/sneeuwruimen gedaan aan deze "fietspaden", want er fietsen toch geen mensen in de winter. Dus ook dan rijd ik illegaal door de tunnels.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen