zondag 23 maart 2014

Ritje naar Simadalen.

Even eruit met BOB.

Na de sneeuw van woensdag en een donderdag die ook zo vlug mogelijk vergeten kan worden wegens  de aanhoudende regen, kon ik vrijdag een 12 uurs dienst overwerk doen. Dat werd een woon-werkritje, en het weekend was ik weer vrij, op zaterdag koos ik  een ritje naar Simadalen, 10 km voorbij Eidfjord een doodlopend dal in, en dan weer terug naar huis. Lekker ritje van bijna 80 km, en omdat er regen werd gemeld in de middag vertrok ik net na 10 uur. De kap zat in de hoes achterin BOB, het liggende deksel in de Stradaneus, dus in geval van veel regen kon de kap er snel weer op.
Het weer zag er prima uit bij vertrek dus lekker "open" rijden, met het XL-schermpje erop, in de frisse lucht zonder dat je helm afwaait in de afdalingen.
 
Onderweg richting Eidfjord, onderstaande foto is een detail van deze.
 
 
Naar Eidfjord gaat het vlot, enkel de klim naar Bu vraagt wat tijd, maar tijd heb ik genoeg, dus dat is geen probleem. De afdaling gaat wat rustiger dan gewoonlijk, ik krijg een paar stevige zijdelingse windstoten, en dan is 74 km/u snel genoeg. Het was in deze afdaling dat mijn snelheidsrecord behaald werd, 94 km/u, vandaag geen pogingen tot verbetering...........
Het is rustig op de weg, kalm rijd ik door Eidfjord en sla de weg naar Simadalen in. Even over een paar "bulten" in de weg, daarna een vrij vlak stuk, tot aan Simadalen. Als het fjord eindigt gaat de weg verder het dal in, de snelheid zakt behoorlijk, want hoewel het er plat uitziet loopt de weg van begin tot einde  tussen de 1 en 2 % omhoog. Terugschakelen en een aangenaam beentempo vinden, en gewoon naar de parking op het eind fietsen. Op 500 meter voor de parking nog een "afmakertje", 100 meter klimmen met stijgingen van 13, 18 en een klein stukje 25%. Ook vandaag red ik het en laat BOB uitlopen naar de parking. Daar stopt de geasfalteerde weg, er kan nog wel ongeveer 5 km verder het dal in gegaan worden via een onverharde grindweg, maar dat is geen BOB vriendelijke route. Op het echte einde van het dal lopen er nog wandelpaden de bergen in, zoals bijna overal in Noorwegen.
Op de parking staat een bordje met de beschrijving van een van die paden, de "Bispevegen" (Bisschopsweg).
 
Op het einde van de asfaltweg ligt de parking, onderstaand een foto van het bordje dat de "Bispevegen" beschrijft.
 
 
Dan is het omdraaien en dezelfde weg terug, en nu is de op de heenweg oplopende 5 km veranderd in aflopend, dus dat zal sneller gaan! Eerst even het klimmetje, dan voorzichtig afdalen van het steilste stuk, daarna de fiets gewoon laten lopen. De snelheid is constant tussen de 55 en 60 km/u, en dan hoef ik niet eens veel mee te trappen! Maar zoals gewoonlijk duren mooie liedjes niet lang, de 5 km omlaag zijn zo gepiept, en dan begint de normale op en neer gaande weg weer.
 
De terugweg gezien vanaf de parking.
 
Op de helling 500 meter van de parking, nu op de terugweg.
 
 
Terug naar huis begint de lucht wat donkerder te worden, hopelijk red ik het nog om droog thuis te komen. Er gaat ook wat tijd zitten in de klim naar Bu, 3 km met 5 tot 6 %, als ik boven ben ziet de lucht er wat beter uit, donker aan 1 kant, wat lichter richting Kinsarvik, er komt zelfs nog even een waterig zonnetje kijken.
 
 
 
Donkere luchten rechts, wat lichter links, daar moet ik heen...
 
Bijna zon...........

 

Vanaf Bu gaat het omlaag naar Ringøy, ook dat gaat snel, dan is het nog 10 km naar huis. Het blijft droog, maar in Husedalen boven Kinsarvik hangt het helemaal vol met bewolking, en na uitlaten van Ward en een lekkere warme douche hoor ik regen op de dakramen in de keuken, dus de voorspellingen komen uit. Maakt niet uit, voor vandaag heb ik m'n beweging weer gehad...........
Niet heel belangrijk, maar leuk om te weten is dat de totaal kilometerstand van BOB vandaag de 15000 passeerde, en dat gaan de laatste niet zijn, we gaan gewoon door!
 
Tot de volgende post!
 
Groeten, Adri.

6 opmerkingen:

 1. Hoi Adri,
  Mooie foto's weer! Ook fraaie wandeling lijkt me met mooi uitzicht, die Bispevegen. De bisschoppen uit de middeleeuwen zullen er ook van genoten hebben hoop ik.... ;-)
  Er lijkt toch nogal wat sneeuw gevallen te zijn. Genoeg om de stuwmeren weer een beetje te vullen?
  Groeten, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Kees,

  Bedankt! We hebben jaren geleden die wandeling een heel stuk gedaan, inderdaad een mooi dal om in te lopen. Onder meer een fraaie waterval een eind verder, en je loopt midden in de natuur. De sneeuw komt en gaat nu, vooral natte sneeuw, dus gelukkig vlug weer weg. Vanmorgen vielen er vlokken zo groot als papieren zakdoekjes! Was ik blij dat die een uur later weer weg waren........ De waterreservoirs zijn allemaal overvol nou, het heeft erg veel geregend de laatste tijd. De hogerop liggende sneeuw moet ze gedurende de zomer op peil houden.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bipsevegen.... Hier in het Zeeuwse had ik het toch een andere vertaling gegeven. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ☺Hoi Richard,

   Even goed lezen, je draait een paar letters om, en dan krijg je een heel andere vertaling inderdaad! :-)
   Kijk maar even op de foto met het bordje, er staat toch echt "Bispe" en geen Bipse.......Maar een leuke vergissing is het wel.....

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Zien er weer schitterend uit die winterse plaatjes. Dan missen we hier in ons platte land wel iets.

  RJ

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi RJ,

   Die opmerking krijg ik wel vaker de laatste tijd, blijkbaar is de winter niet sneeuw en ijs "rijk" genoeg geweest in Nederland.
   Nu melden ze circa een week met veel zon, dat zien wij helemaal zitten!
   Dat de temperaturen nog niet boven de 10 ºC komen is niet zo erg, mooi helder weer is al een verademing!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen