zaterdag 19 juli 2014

Nieuwe pet.

Gevonden!

Na lang zoeken eindelijk gevonden, een nieuwe pet!
Voor degene die het nog niet wisten, ik draag consequent een hoofdbedekking in de Strada, net als op de racefiets vertrek ik niet zonder helm.
Probleem met BOB is dat daar af en toe de kap op staat, en dat een normale fietshelm niet onder de kap past. Dat wil zeggen, die past wel, maar zo krap dat je bij elke beweging van je hoofd in aanraking komt met de kap, en je hoofd draaien om opzij te kijken kan je al helemaal vergeten. Zeer irritant, en daarbij nog onveilig ook!
Dus reed ik in het begin zonder helm onder de kap, maar dat voelde voor mezelf al niet zo goed, gewoontedier als ik ben, en daarbij had Ina daar problemen mee, om een of andere reden wil ze me nog iets langer bij zich houden blijkbaar. :-))
Met de snelheden die ik bereik  bergaf  is dat ook te begrijpen, elke extra bescherming is dan welkom.
Toentertijd moest er een helm gevonden worden die onder de kap paste, en dat duurde niet lang. Via internet kwam ik op de blog van Brandweerquest, en die gebruikte een SmartCap, een schaatshelm, die prima paste onder de kap.
Er eentje bestellen was vlug geregeld, en die SmartCap heb ik een vol jaar naar tevredenheid gebruikt.
Nou is een SmartCap opgebouwd uit  losse elementen, verbonden door klittenband strippen. Voor de stevigheid zorgt een brede elastieken band over het achterdeel.
Het was net dat elastiek dat na circa 1 jaar intensief gebruik begon te verzwakken en slapper te worden. De helm voelde niet meer zo stevig aan, en begon losser te zitten zonder dat daar iets aan te veranderen was.
Geen probleem, dan bestel je toch een nieuwe? Ja, dat kan uiteraard, maar als die dan weer na 1 jaar de grijze bak in kan, vind ik dat eigenlijk toch duur worden, een SmartCap kost in Noorwegen omgerekend circa € 86,-- en een jaar is vlug om.
Dus iets anders vinden wat onder de kap past. Omdat fietshelmen allemaal te breed zijn moest er net als bij de SmartCap  in een andere discipline gezocht worden, waar ook helmen gebruikt worden.
Op tv had ik al enkele keren iets gezien over klimmen, en een andere keer over watersport, waar de deelnemers helmen droegen die er veel "slanker" uitzagen dan fietshelmen.
Een zoektocht op het net deed me uitkomen op een watersporthelm, zoals die gebruikt worden in de kajaksport en bij rafting.
Nadat de nieuwe aanwinst thuisgezonden was, had ik "geluk" want het regende toen ik mijn middagdienst in moest afgelopen donderdag. De kap op BOB en de helm op, en richting werk.
Om het kort te houden: de helm zit comfortabel, past prima onder de kap en er kan ook goed mee opzij gekeken worden. Prima aanschaf dus!

De aangeschafte helm is een NRS Chaos fullcut, een kajakhelm. Harde ABS schaal aan de buitenkant, EVA schuim aan de binnenkant, CE gekeurd. Op het achterhoofd is de maat instelbaar naar eigen behoefte. Leverbaar in matzwart, wit of geel in 4 maten.
En nog even de prijs: NOK 749,-- dus circa € 92,--.
Om oponthoud bij de Noorse douane te ontgaan bestelde ik gewoon in Noorwegen, bij:

 http://www.padlespesialisten.no/categories/hjelmer

Onderstaand de plaatjes:

Oud en nieuw

De SmartCap is duidelijk wat vormloos aan het worden.......

Het "slappe" elastiek aan de achterkant.

 Onderstaand de nieuwe van alle kanten gezien:

En hoe ziet dat eruit op mijn hoofd? Bij hoge uitzondering maar een "selfie" gemaakt:
Tot zover!

Groeten, Adri.

12 opmerkingen:

 1. Dag Adri,
  Hoop dat deze wat cooler is dan de smartcap in de zomer. Die draag ik alleen in de winter. Dan heb ik een anderevalhelm met veel ventilatie. Alleen die past helaas niet onder de kap. (het is hier super warm dit weekend > 30 gr.) Mvg Cees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Cees,

   Gisteren had ik de nieuwe ook op, en was het ook hier warm, de temperaturen gingen hier ook richting 30ºC. Ik moet zeggen, het viel me goed mee, de ventilatie lijkt me iets beter dan bij de SmartCap.
   Omdat ik met de deelbare kap rondrijd, en die altijd in de fiets ligt, wil ik 1 helm gebruiken die gewoon onder de kap past als die erop moet onverwacht. Ieder doet het wel op zijn/haar eigen manier denk ik?
   Ook wij hebben na een paar "mindere" dagen opnieuw prachtig zomerweer, dat word je nooit beu!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Deze helm biedt wel meer stevigheid dan een Smartcap, denk ik.

  Waarom geen gele?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Wim,

   De helm voelt zeer zeker veel steviger aan dan de SmartCap, nou was die de laatste maanden toch al steeds losser aan het worden, dat scheelt ook nog.
   Als de helm in het rood leverbaar was geweest had ik dat wel overwogen, geel is niet mijn kleur, dan liever een zwarte!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Yellow is my color! Thanks for the report. I'll have to look at those helmets next time I replace mine.
  Greetings from Canada
  Kevin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Kevin,

   At your service! I searched for this kind of helmet quite some time, tried cyclehelmets and skihelmets in a local shop, but nothing fitted under the hood. Until I noticed this kind of helmets on tv, I looked on the net, and decided that is was worth a try. It turned out to be a good buy!

   Greetings, Adri.

   Verwijderen
 4. Een kajakhelm is ontworpen om zo snel mogelij het water af te voeren. Kajakkers zitten ook in een zitje dus hun kleding is deels ook interessant voor ligfietsers. Ik kan een anorak met seals voor mensen met bovenstuur aanraden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Belle,

   Kijk dat is een goede tip! Voor mij als velomobielrijder iets minder actueel, maar nuttig om te weten voor open liggers! Bedankt!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 5. Nu je selfie kon je wel wat vriendelijker kijken.... je lijkt wel een militair :))

  ina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ina heeft gelijk eej..
  Iets vrolijker mag wel.
  Zelf heb ik een worsten helmpje al verwacht ik deze niet vaak te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal het doorgeven Richard....
   Ik kijk meestal wel zo, dat is ze eigenlijk gewend, en daarnaast ga ik niet echt graag op een foto, daar is mijn hoofd gewoon niet geschikt voor.
   Ik heb mijn helm altijd op, daarom een iets degelijker exemplaar uitgezocht.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen