dinsdag 14 april 2015

April doet werkelijk wat 'ie wil.....

Niet te geloven!

Sta je 's morgens op, na gisteravond nog tot bijna 20.00h gefietst te hebben met de mannen van de fietsclub, valt er sneeuw uit de lucht!! Nou ja zeg, 14 april, mag het nou een keer klaar zijn met die onzin?? Er komen al blaadjes aan de bomen, je ziet al vogels vliegen met nestmateriaal, en bovendien zijn sinds gisteren de spijkerbanden weer verboden onder de auto's!
Goed, het is natte sneeuw, en blijft net niet liggen op de weg, en ook is het gelukkig niet glad tijdens het uitlaten van onze viervoetige haarbal.
"April doet wat 'ie wil" luid het gezegde, klopt wel zo te zien.......

4 cm met witte ellende op de postbus........

Boompje staat bijna in bloei.............

Teun z'n Ka........

De postbus.
 Helemaal grijs hangt het waar normaal een mooi uitzicht is, en de vlokken variëren in grootte, van heel klein tot formaat papieren zakdoekje........
Een stukje film......Bezighouden.

Het fietstochtje dat ik in gedachten had, zal wel in gedachten blijven vandaag, dan maar wat andere bezigheden zoeken.
Niet moeilijk om iets te vinden, meestal brand de houtkachel nog 's morgens, en gaat dan 's avonds nog een tweede keer aan om de temperatuur op peil te houden. Dat vraagt om aansteekhoutjes, die worden door mij gehakt. Er is meestal voorraad voor een paar dagen, als ik een werkperiode heb moet er ook genoeg toegankelijk zijn immers?
Na het gereedzetten en hakken van houtjes ga ik me nog bezighouden met een nieuw project voor de Strada, daarover later meer.
Na wat bezig te zijn geweest ga ik me opwarmen, als je lang in die onverwarmde garage bezig bent ga je de kou toch voelen, het is ook maar 2 ºC buiten, en dat is in de garage niet veel hoger.
Na het eten komt de post, en die brengt de volgende klus in de bus!


Sporing.


Al de tijd dat ik de Strada heb onderhoud ik de fiets zelf, en heb daar gelukkig weinig problemen mee. Een ding wat regelmatig controle behoeft is de sporing, dat is specifiek voor trikes met schuinstaande wielen, die moeten evenwijdig lopen om zo licht en efficiënt mogelijk te rollen.
Om de sporing te controleren maakte ik zelf een stelbokje, en controleerde regelmatig. Volgens de handleiding van Velomobiel.nl moet de sporing bijgesteld worden als er 3 mm of meer uit- of toespoor is.
In al die tijd is het me slechts 1 x gelukt om de sporing precies evenwijdig te stellen, puur geluk waarschijnlijk!
Dat zinde me al een tijdje niet meer, en na  deze publicatie van Peter de Rond, en de daarop volgende reacties, besloot ik een sporingsetje te bestellen bij Peter.
Dit setje kwam vandaag in de bus vallen, en omdat het weer er nog steeds niet geweldig uitzag besloot ik het maar gelijk te monteren.
Montage instructies had ik al via e-mail ontvangen, zodoende kon ik gelijk aan de gang. Naast het sporingsetje had ik ook een paar nieuwe rubberringen meebesteld, diezelfde die Wilco onlangs vernieuwen moest. Ook bij mij zagen ze er nogal verweerd uit,  maar gelijk aanpakken die zaak voor de ringen er vanzelf tussenuit vallen.
Na wat passen de zaag in de stuurstang gezet en op de goede (?) lengte afgezaagd. Altijd een beetje op goed geluk uiteraard, maar meestal komt het wel goed!
Nu niet, want ik kreeg het toespoor niet weg. Duidelijk een geval van te voorzichtig zagen,  na nog een rondje met de ijzerzaag kwam alles in orde!
Tja, beter te weinig afzagen dan teveel, want hoewel sommige mensen het hebben over BIJZAGEN, BIJKNIPPEN en BIJSNIJDEN, is mij dat nog nooit gelukt, ik kan enkel maar AFZAGEN, AFKNIPPEN en AFSNIJDEN, verder ben ik nooit gekomen........... :-))
Na montage van de sporingset is het maar een fluitje van een cent om de sporing op de mm precies te zetten, best een lekker gevoel, want ik houd ervan als je het precies zo kunt afstellen als het behoord te zijn..........


Sporingsetje en voorpoot ringen.

En op de plaats........

 De ringen monteerde ik daarna, en kwam er al bij de eerste voorpoot demonteren achter dat Peter per abuis de verkeerde ringen had gestuurd. Ik had gevraagd om de ringen aan de buitenzijde, omdat die er  erg verweerd uitzagen.
Achteraf geen probleem, beide ringen aan de buitenzijde waren enkel aan de omtrek verweerd, de binnenzijde was nog prima! Daarentegen was 1 van de binnenringen wel kapot, kwamen de nieuwe ringen toch van pas, weer een meevaller!
De buitenringen haal ik wel bij Velomobiel, er zal nog een lijstje met benodigdheden worden opgesteld voor we in juni voorbij Dronten komen.

Tot zover,

Groeten, Adri.

12 opmerkingen:

 1. Hier vertrok ik vanmorgen al onder een stralend zonnetje en in de loop van de dag werd het enkel beter. Vanavond aten we gezellig op het terras, ook weer in de zon... De lente komt er in Noorwegen ook wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geloof ook wel dat de lente komt Jan, maar die dipjes tussendoor zijn nu echt niet leuk meer...........
   Inderdaad had ik op internet gezien dat in Zeeland de eerste warme dag gemeld werd vandaag, 19 graden, dat is heel wat anders dan de +2 graden hier.........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. Wrijf jij het er ook nog maar eens in ja............ :-))

   Verwijderen
 2. Hoi Adri, om de sporing aan te passen heb ik nooit af hoeven te zagen, aandraaien van de kogelkop is voldoende. Een slag is 4 mm meen ik. Overigens heb ik wel eens begrepen dat je het beste een beetje toespoor kan hebben. Als je in je Bob zit verandert de wielstand iets en wordt toestoot uitspoor.

  Groeten, Wilco.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wilco,

   Klopt, ook ik heb tot nu toe de sporing zo afgesteld. Een slag met de kogelkop is inderdaad circa 3 tot 4 mm, maar helemaal precies afstellen lukt zelden, daarom deze aanpassing.
   Ik heb ook wel eens gelezen dat je 2 mm toespoor moet instellen zonder berijder, en dat het dan precies goed staat als je erin ligt.
   Of afstellen met gewicht erin, en dan wel precies goed zetten.
   De specialisten zullen het wel weten, met deze uitbreiding kan ik in elk geval altijd nauwkeurig afstellen!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Hoi Adri

  Hier is het ook nog niet zo warm, hadden ze het over korte rokjes, hier had je meer aan een regenjas
  Tegen de middag kwam hier zowaar ook de zon er even bij
  Je zit hier natuurlijk wel dicht bij de nog koude zee

  Groeten, Andre

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Ook jij zit vlak bij de zee, dus dat zal het niet zijn. De relatief dichtbij liggende grote ijsvlakten van de gletschers zullen meer de oorzaak zijn dan de zeewatertemperatuur denk ik. Ook de naast ons liggende Hardangervidda, die op circa 900 meter hoogte ligt en nog volledig met een paar meter sneeuw bedekt is koelt de lucht goed af als de wind uit oostelijke richting blaast.
   Ach, het word vanzelf weer warmer, het duurt alleen zo lang............

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Wacht maar: in je volgende post klaag je dan weer over de ondraaglijk hoge temperaturen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. April doet inderdaad wat ie wil, in Nederland was het vandaag weer voor een korte broek, hemdje en slippers! Volop zon en 22 graden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Belle, wrijf jij het er ook nog maar eens in! Hier met +6 graden vertrokken vanmorgen, en vanmiddag met +8 terug, wel met de kap erop, want het regende lichtjes. Nu is het droog..............
   Ach, zoals Jan ook al opmerkt, de warmte zal hier ook wel komen, tegen het weekend word al wat beter gemeld, zonniger en wat stijgende temperaturen. Komen hier ook weer eens aan 2 cijfers voor de komma misschien...........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen