woensdag 20 mei 2015

Eerste camper uitstapje.

Weekendje weg.

Het is wat later dit jaar, de eerste camper uitstap. Dat is voornamelijk te danken aan het koude weer, de hoger gelegen wegen zijn lang slecht berijdbaar geweest, en ook de temperaturen 's nachts waren zodanig laag dat Ina liever thuis in haar warme bedje wilde liggen.
Ook waren er natuurlijk weekends dat het wel had gekund, maar ploegenwerkers zijn niet elk weekend vrij, en soms was het ook gewoon heel slecht weer.

Nu was ik vanaf woensdag een hele week vrij, en Ina vanaf donderdag, en er werden 2 mooie dagen voorspeld, dus het was nu of nooit............

We besluiten in verband met de weersverwachting slechts één overnachting te doen, en op vrijdag weer thuis te komen.
Op donderdag ga ik eerst nog een eindje fietsen, en daarna rijden we richting Eidfjord.
Daar hebben we gelijk al een stop, want er ligt een Hurtigruten boot aan de cruisekade. We maken een wandeling door het dorp en bekijken de boot vanaf alle niveau's.


Na deze stop rijden we verder, via Øvre Eidfjord naar Mabødalen, door de tunnels en langs Vøringfossen de Hardangervidda op.
Mooi is dat eigenlijk, je zit in Eidfjord in de zon en loopt tussen de bloeiende fruitbomen, en 20 km verder (en 900 meter hoger....) sta je naar een laag sneeuw van meer dan een meter te kijken.......
die dan op de toppen toch weer al begint te smelten.


Na even gestopt te zijn aan het begin van de Hardangervidda rijden we in één ruk door naar bijna het einde, waar we weer even stoppen bij een parking.
Onderweg filmt Ina een stukje onder het rijden, ze houd de camera zo stabiel mogelijk maar het is goed te zien dat het nogal "hobbelig" is onderweg. De blik op het asfalt laat ook zien dat er hier werk aan de winkel is voor de asfalteerders!
Het hobbelen komt door de "telehiv", het opvriezen van de ondergrond, en verdwijnt weer als de dooi goed ingevallen is. Nu vriest het op deze hoogte soms nog tot -8 's nachts!

 Vanaf daar is er uitzicht over het meer dat bij Haugastøl ligt, op circa 1000 meter hoogte. Nog steeds bevroren natuurlijk, en onder een pak sneeuw, toch lopen er al waterstroompjes over het ijs.Na deze stop rijden we verder naar Geilo, waar de skihellingen er verlaten bijliggen, en het meer al weer half ontdooid is.

Na Geilo rijden we verder naar Gol, waar we ons neerzetten voor de nacht.
De volgende morgen winkelen we wat in Gol, en rijden dan weer op het gemak terug richting Geilo.
Na een lunchpauze in Geilo rijden we terug de Hardangervidda op, en stoppen op circa 1100 meter hoogte bij een parking langs de weg. Omdat het zulk mooi weer is, en daarbij ook nog windstil besluiten we de meegenomen langlaufski's maar eens onder te doen, en zodoende een sportief tintje aan de middag te geven.
Het is heerlijk langlaufen op het bevroren meer, het helt enkel wat op de aan- en afloop naar het meer toe.

Ook andere vormen van wintersport worden beoefend......

Het skispoor, uitgezet met "kvister". (twijgen)


Ina doet het alleen.......

                                                       
En ik heb mijn eigen "trekhond".........vaker meer een soort "remparachute".........
                                                                                                                                                          
Na dit sportieve intermezzo rijden we weer verder richting huis, en stoppen nog even bovenop bij de Sysendam, daar is uitzicht over het dal en op de gletscher.

Onderweg........

Onderweg........

Na deze stop gaat het richting huis, en zit ons eerste camper uitstapje voor 2015 er weer op!
Op zaterdag komt inderdaad de gemelde regen en wind, en zijn we weer blij gewoon thuis te zijn.


Tot zover,

Groeten, Adri.4 opmerkingen:

 1. Wat een andere wereld, wat een sneeuw en ijs... Wat is jullie husky nog klein..


  Groten, Wilco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wilco,

   Het leuke is dat deze heel andere wereld voor ons binnen rijafstand ligt, even voorbij Øvre Eidfjord omhoog, dus ongeveer 45 tot 50 km rijden bij ons vandaan. En dan ben je zomaar een ander jaargetijde binnengereden.......
   En onze "husky" is klein maar dapper, en levensgevaarlijk! Voor je het weet ben je doodgeknuffeld............:-))

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Hoi Adri

  Op de tweede foto is het net of je een modelboot bestuurd en de haarbal ziet er ook al weer toonbaar uit na je plukbeurt

  Groeten, Andre

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Ja, je hebt gelijk! Heb ik m'n bootje niet netjes aan de kant gelegd? De haarbal is altijd een stuk toonbaarder na het plukken, na verloop van tijd veranderd hij weer in een wandelende voddenbaal...........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen