vrijdag 29 mei 2015

Ziek.

Rustig.......

Dat is het nogal op de blog de laatste tijd. Dat niet alleen, fietsen word er ook nauwelijks gedaan. De reden daarvoor? Er kwam een ziekte voorbij, ik weet niet goed hoe en wat, na de vrije week begonnen in de ochtenddienst, en gewoon met de Strada gereden die twee dagen. Geen probleem, enkel op de donderdagavond werd ik zo moe dat ik al om 21.15h in bed belande, de hele nacht doorsliep en op vrijdagmorgen na het opstaan, hond uitlaten en ontbijt na een uur weer al m'n bed opzocht, nog net zo moe alsof ik niet geslapen had.
De hele vrijdag en het grootste  deel van de zaterdag ging dat zo, maar op zaterdagavond begon ik me ineens beter te voelen. Op zondagmorgen was ik weer gewoon de oude, dus hield me wat bezig met karweitjes die er nog lagen, maar ging nog niet fietsen, het was slecht weer en bovendien had ik nog één nachtdienst die gelopen moest worden. (De twee eerste nachtdiensten had ik me ziek gemeld)
Die nachtdienst op zich ging goed, maar op maandagavond laat begon het wat te draaien in m'n maag.
's Nachts kwam het tot een uitbarsting, blijkbaar was er iets binnengeslopen wat m'n lichaam niet kon verdragen, want het moest werkelijk helemaal leeggemaakt worden. 
Wat kan een mens ziek zijn! De volgende dag lig ik als een vod in bed, en het enigste wat erin gaat en er na een tijdje ook inblijft is water. Op woensdagmorgen kan ik het opbrengen om te douchen, en sta even op de weegschaal. Blijk ik op die twee dagen drie kilo afgevallen te zijn! Natuurlijk voornamelijk vochtverlies, dat komt weer wel goed als de spijsvertering weer normaal werkt. En alles wat ik doe kost moeite, ik lijk wel een stokoude versleten honderdjarige..............Na nog een dag grotendeels in bed, gaat het op donderdag langzaam aan wat beter, ik rust nog wel tussendoor in m'n luie stoel, maar kan me redelijk staande houden. Net zo slap nog, honderd meter met de hond lopen betekend een uur rusten, en heel voorzichtig gaat er weer wat slappe kost naar binnen.
Vandaag (vrijdag) begin ik me weer wat "normaler" te voelen, de weegschaal geeft weer al één kilo meer aan, maar ik ben nog even slap, fietsen kan ik de rest van de maand gewoon vergeten, de hond uitlaten is voorlopig al een hele expeditie!
Eigenlijk ben ik weinig ziek,  na aanschaf van de Strada ben ik zelfs geen enkele keer meer verkouden geweest in de winter. Wel kan ik me ziek voelen door slaapgebrek in de nachtdiensten, maar daar is weinig aan te doen, zolang ik geen andere functie krijg.

Overpeinzingen.

Hoe komt dat nou zo ineens? Ik ben geen dokter, dus weet het ook niet. Ina zei dat ik gewoon oververmoeid was, en daardoor extra vatbaar. Volgens m'n vader, ook niet gehinderd door enige kennis van zaken, had ik zeker weer te veel gewerkt.

Tja, dat zijn meningen, die ik dan wel respecteer, maar ook in twijfel trek.
Teveel gewerkt is sowieso onzin, ik doe tegenwoordig nauwelijks nog overwerk, en als er overgewerkt word is dat nooit meer in de nachtdienst, en nooit meer 16 uur achtereen. Afgelopen jaar zal er niet meer dan één dag per maand overgewerkt zijn, dus dat is niets meer vergeleken met 2012 en 2013 waar er tussen de 300 en 400 uur overwerk/jaar gedaan werd. Dat merk je trouwens goed, dat minder werken, je voelt je uitgeruster en meer ontspannen.
Het grootste deel van wat er overgewerkt word schrijf ik weg als vrije tijd, dus geld is ook geen drijfveer meer.
Oververmoeid? Kan altijd natuurlijk, zoiets komt sluipend. Mei was in dit geval een vrij normale maand, totaal werden er tot nu toe 1011 km gereden, verdeeld tussen Scott en BOB.

Geen extreme dingen dus, zowel niet op het werk als fietsend.

Nu schreef onlangs Ronny een post over voeding waar hij ook zijn aantal kilometers tegen het licht hield. Dat kan ik ook doen, en dan eens kijken of het echt allemaal zoveel is.

Als ik de twee afgelopen jaren bekijk heb ik totaal afgelegd op/in de fiets in 2013 en 2014 samen
28962 km. Dat wil zeggen gemiddeld 1206 km/maand of 278 km/week, dus net onder de 40 km/dag.

Dat betekent op een racefiets ongeveer anderhalf uur aan een een "normaal" tempo van circa 27 km/h, wat voor een geoefend fietser geen extreme inspanning is.
Een half uur bewegen per dag is het advies, dan doe ik net wat meer...........

Dat dit voor andere mensen als veel ervaren word zie ik meer als een uitwas van deze tijd, de mens is van jager/verzamelaar en later boeren die het grootste deel van de dag in beweging waren, verworden tot een overwegend zittend wezen, die liefst zo weinig mogelijk bewegen, zo lijkt het soms.
Het bevreemd me nog altijd als ik iemand in een auto zie stappen om zich 500 meter te verplaatsen, maar er zijn helaas voorbeelden genoeg van. Om nog maar te zwijgen van al die "sportieven" die met de auto naar de sportschool rijden, om daar in een zaaltje aan wat ijzer te gaan hangen, of op en neer te springen op de maat van veel te luide muziek..........
Ieder zijn meug, laat mij dan maar een stukje fietsen...........
Dat ik hier in de omgeving bezien word als extreem is begrijpelijk, Noren doen werkelijk alles per auto, dus woon-werk verkeer per fiets is al vrij extreem, laat staan over een afstand van 73 km per woon-werkrit, dan ben je echt extreem volgens de mensen hier.
Feit is wel dat ik me enkel maar beter gaan voelen ben sinds ik zoveel fiets, en gevoel is ook wat waard denk ik?

Toegegeven, ook m'n werk kan soms fysiek redelijk veeleisend zijn, de soms extreme warmteblootstelling vergt wel wat van een lichaam, en soms zijn we ook fysiek redelijk veel bezig.
Daarnaast ben ik ook thuis geen "stilzitter", maar dat gaat op eigen tempo, dus ervaar ik niet als zwaar belastend.

Kortom, ik geloof niet dat ik oververmoeid ben!

Maar natuurlijk, iedereen mag daar weer het zijne van denken, en reacties zijn uiteraard welkom, ik heb de wijsheid ook niet in pacht!

Tot zover,

Groeten, Adri.

22 opmerkingen:

  1. Dag Adri,
    Dit is toch typisch een gevalletje bloed laten prikken. Dan weet je gauw veel meer.
    Groeten,
    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Wim,

      Uiteraard heb je gelijk, dat is ook het plan, het zal wel iets van voorbijgaande aard zijn, maar het is het beste om maar alles even te laten controleren.

      Groeten, Adri.

      Verwijderen
  2. Dit ben ik echt met mijn naamgenoot eens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, jij weet er alles van, met jouw voorgeschiedenis. Volgende week even een afspraak zien te regelen, beter voorbarig controleren dan te laat!

      Groeten, Adri.

      Verwijderen
  3. Hoi Adri,

    Beterschap in elk geval !!
    (Misschien heeft je vader wel gelijk !!!, nachtdiensten zijn sowieso slopend, ook op de lange termijn)

    Groet
    Rudolf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Rudolf! Dat van die nachtdiensten is bekend, maar teveel werken doe ik al een hele tijd niet meer, daar zou het toch echt niet aan mogen liggen.

      Groeten, Adri.

      Verwijderen
  4. Nachtdiensten zijn slopend en kunnen op lange termijn schadelijk zijn. Maar je moet nooit vergeten dat veel onderzoeken naar de schadelijkheid ervan worden vertekend door de effecten van roken, zwaarlijvigheid en gebrek aan lichaamsbeweging niet of niet voldoende mee te nemen. Dingen waar jij geen last van hebt :-))))

    Zo kwam men er laatst achter dat onderzoeken die uitwezen dat je sneller dood gaat als je minder dan 6 uur of meer dan 9 uur slaapt van zeer slechte kwaliteit zijn : ze namen zieken en ouderen allemaal mee in hun onderzoeksgroep. En als iemand oud en/of ziek is natuurlijk slaapt die van pijn korter of van uitputting langer. En iemand die al een serieuze aandoening heeft heeft statistisch meestal ook een flink hogere kans minder lang te leven. Daarmee maken ze dus veel (gezonde) mensen nodeloos ongerust en trekken conclusies die niet juist zijn.

    Volgens echte (medische) slaapwetenschappers kun je slaap compenseren zonder nadelige gevolgen. Als je dus maar 5 uurtjes haalt kun je proberen diezelfde dag dat in te halen door er 2-3 uurtjes bij te slapen. Je kunt zelfs voorslapen ( als je slaaptekort verwacht ) met hetzelfde effect.

    We is belangrijk dat je die 7-8 uurtjes per dag echt probeert te halen. Dat is veel belangrijker dan de effecten van wakker zijn in het donker ( nachtdienst ) of de effecten van het verschuiven van je bilogische ritme.

    Maar door dat constante geschuif van het tijdstip waarop je kan slapen, het leefritme van het gezin en de rest van de wereld die gewoon doordraait als jij overdag wilt slapen zorgen vaak voor ernstig verstoorde slaap. ( ik weet er alles van ) Bovendien wil je vaak overdag meer doen dan 2 x urenlang in bed liggen.

    Dus slaapschuld ( chronisch tekort ) nekt je eerder dan nachtdienst op zich.

    Wel smerig is dat diegenen die het opleggen ( directies en hoger management ) compleet niet weten hoeerg ze mensen belasten : heel waarschijnlijk hebben ze nog nooit s'nachts gewerkt ( alleen gefeest als student ) Laatst kwamen er 3 hogere managers afgedaalt om de "processen te evalueren" en was de bedoeling dat ze de hele nacht bleven. Maar 2 ervan vonden na een uurtje al "het programma niet nachtvullend" en poetsten de plaat. De andere stortte enkele uren later in en maakte het cruciale vertrekproces ( als alle treinen massaal rond dezelfde tijd moeten vertrekken ) niet mee. Ze hebben dus niets gezien wat van belang was....en luisteren uiteraard nooit naar mensne van de werkvloer want "ander niveau"...ach ja...sommige dingen veranderen nooit.

    Maar na die muur van woorden.......dik kans dat wat je nu hebt NIETS te maken heeft met nachtdiensten. Als je wat mankeert moet je gewoon naar een dokter. Stugge zeeuw die niet wil piepen om niets of niet....Sommige dingen hebben nou eenmaal even behandeling of controle nodig ook al ben je gezond. En als je niet gezond bent, heb je altijd de hoogste genezingskans als je er vroeg bij bent.....niet als je pas halfdood naar een dokter gaat :-)))

    Was ook een onderzoek waarvan je de uitkomst aan een kind kunt vragen : mensen die mondig zijn bij de dokter en zich hebben verdiept in wat ze mankeren ( informatie van internet ) leven ook langer :-))) De dokter kan je gerichter helpen als je beter kunt aangeven wat er mis is....volslagen logisch, maar kennelijk nieuwswaardig....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En Adri....beterschap man :-)))

      Verwijderen
    2. Hoi Quezzzt,

      Bedankt voor je uitgebreide reactie, nachtdiensten blijven inderdaad een verhaal apart, wat mij nekt is inderdaad opstapeling van slaaptekort. Dat blijkt ook omdat ik tegenwoordig helemaal gesloopt ben na de 3x12 uur nachten, dan is het aantal uren slaap al te weinig, plus dat ik om 18.00h van huis moet om te gaan werken, dan mis je ook nog de relatieve rust en ontspanning die er normaal is 's avonds.
      Dingen om thuis te doen tijdens nachtdiensten plan ik nooit in, altijd is het voornemen om zo lang mogelijk te slapen, en nooit lukt het.
      Dat verhaal van die managers is typisch, iets dergelijks heb ik in Nederland ook wel eens meegemaakt. Ook die hielden het niet de hele nacht vol, het was wel komisch om ze volledig te zien "afbranden".
      Ik neem je aanbeveling aangaande de dokter serieus, zoals ik ook al aangaf in mijn reactie aan beide "Wimmen". Voorkomen is inderdaad nog altijd beter dan genezen, het valt enkel niet mee om hier een dokter te pakken te krijgen. Afgelopen vrijdag belde ik voor een afspraak voor maandag 1 juni, de eerste mogelijkheid om onze huisarts te consulteren was......woensdag 10 juni! Dat geloof je toch niet? Ik kon wel de dokter even telefonisch consulteren op maandag..............
      Het zal weer wel goed komen, het valt tegen dat het zo veel tijd nodig heeft.......

      Groeten, Adri.

      Verwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nou...Om 2,5 kilo kwijt te raken heb ik bijna 70 euro uit moeten geven!
    Nee geintje, beterschap.
    Wel zeggen dat ik me gisteren vrijdag ook beroerd moe voelde. Met de roets gaan werken en weg vermoeidheid. Volgens mijn oude sportleraar is een "echte sporter altijd licht vermoeid". Maar wel alles id gaten blijven houden natuurlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mick,

      Je doelt vast op je nieuwe kampeerspullen?
      Dat je beter voelen als je is actie komt ken ik, dat heb ik ook wel eens. En die lichte vermoeidheid is ook zo iets, ook dat herken ik. En dat is ook normaal. '
      Controle gaat plaatsvinden, dan weet ik meer.

      Groeten, Adri.

      Verwijderen
    2. Ja de kampeerspullen Adri. Net lhet uchtbed (met ingebouwde voetpomp) binnen gekregen. Iets anders dan ik me had voorgesteld (praktisch geen 'harde delen') maar werkt goed.
      Hoop dat 't allemaal met een 'sisser' afloopt. Ik bedoel voor jou :-) !
      Mvg Mick

      Verwijderen
  7. Hallo Adri,
    evenals de andere reageerders hoop ik dat e.e.a. met een sisser afloopt. Mijn eerste indruk was dat je toch oververmoeid bent. Het is niet niks, zoveel fietsen en daarbij redelijk inspannend werk. 'k Zie bijv. niet dat je af en toe rustdagen hebt die je vult met rondlummelen of wat lezen of nadenken over de dingen des levens.

    Maar ik weet hoe het voelt, vaker wel dan niet zeer vermoeid en futloos zijn op sommige dagen! De eerste reactie is om jezelf eenschop onbder de kont te geven, maar dat is zeker voor een 76-jarige niet verstandig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Wijnandt,

      Natuurlijk hoop ik dat ook, en dat geloof ik ook! Oververmoeid? Ik ben niet zeker, de rustdagen zoals door jouw beschreven heb ik niet, wat rondlummelen en lezen o.i.d. doe ik ook wel, maar zelden een hele dag, meestal heb ik wel wat te doen, maar zoals ik al schreef gaat dat op eigen tempo, dus op het gemak.

      Jij weet inderdaad heel goed hoe vermoeid en futloos aanvoelt, alle bewondering voor alles wat je nog steeds opbrengt aangaande fietsen, tuinonderhoud en wandelen. Jezelf onder de kont schoppen, is vaker nodig op jongere leeftijd, als je al zo ver bent als jij, dan hoeft dat inderdaad niet meer. Genieten van wat nog mogelijk is zal dan eerder het motto zijn.

      Groeten, Adri.

      Verwijderen
  8. Ja een mens is weleens ziek. Rustig uitzieken en daarna de draad weer rustig oppakken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Rob,

      Deze mens is echt heel weinig ziek, dus vind dat een beetje een ongewone situatie. Maar inderdaad, je hebt gelijk, uitzieken en verdergaan.

      Groeten, Adri.

      Verwijderen
  9. Adri, ik ben ook zelden ziek, gelukkig. Maar eens in de zoveel zit je toch een keer in de lappenmand. Neem je tijd met uitzieken, anders komt het net zo hard weer terug.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rob, bedankt voor je advies, ik zal proberen goed uit te zieken, al zal het niet meevallen mezelf heel lang rustig te houden............
      Gelukkig zitten er héééééle lange pauze's tussen mijn lappenmandperiode's, wat dat aangaat ben ik een gelukkig mens!

      Verwijderen
  10. Hallo Adri, beterschap, ik denk een bacterie of virus, anders gooi je niet alles eruit.
    Oververmoeidheid, overtraindheid gaat alleen gepaard met vermoeidheid niet met ziek zijn.
    Waarschijnlijk iets opgepikt ergens en net geen weerstand genoeg.
    Gr. Peter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Peter,

      Bedankt, een virus o.i.d. zou goed kunnen, dit was echt even extreem!
      Overtraining heb ik één keer eerder gehad, ik 1986, dan ben je inderdaad enkel maar moe en beleef je weinig plezier aan het fietsen.
      Dat duurde ook wel een maand of 3 voor dat weer een beetje in orde kwam.......

      Groeten, Adri.

      Verwijderen