woensdag 23 september 2015

Korte trip in het weekend.

Even weg......

Omdat ik uit de nacht kwam, en Ina nog een late dienst had dachten we eerst op zaterdag weg te rijden voor een kort uitstapje, maar omdat op zaterdag minder goed weer gemeld werd verschoven we de vertrekdag naar zondag, om dan gelijk na het ontbijt weg te rijden.
We wilden een rondje rijden over een bergpas waar we vorig jaar eens in de schemer over reden en die ons mooi leek om in het begin van de herfst te zien.


Bijna bezoek.......


Bijna nog hadden we bezoek gehad, op zaterdagavond rond 22:30 u stuurde Wim Schermer een mail, hij was met een gezelschap Tesla's door Noorwegen aan het rijden, en verbleef in Eidfjord. Op zondag zouden ze Kinsarvik passeren. Als ik het leuk zou vinden kon Wim even vooruit rijden en heel kort even langs komen.
Dat zou ik wel leuk vinden, maar mailde terug dat we hadden gepland om weg te rijden, dus dat zou enkel lukken als het vroeg was.
Het ging dus niet door, Wim belde rond 08:00 u en zei me dat hij onze plannen niet wilde verstoren, en dat we dan gewoon konden wegrijden volgens planning. Die ontmoeting zouden we nog tegoed houden........

Zo doende waren we al om iets over half negen onderweg, richting Hardangerbrug, daarover heen naar Voss, waar we een tankstop hadden. Na het tanken in een ruk door naar Gudvangen, waar we een korte pauze inlasten alvorens door de tunnels te rijden.


Nærøyfjord, het smalste fjord van Noorwegen gezien vanaf  Gudvangen.

Na de stop rijden we verder op de E 16 en rijden door de Gudvangentunnel (11 km) en bijna gelijk daarna door de Flenjatunnel (5,5 km) en passeren Flåm. Na Flåm komt de kortere Fretheimtunnel (1,5 km) en vervolgen de weg naar Aurland, waar we de Lærdalstunnel inrijden. (24,5 km) Als we daar doorheen zijn blijven we de E 16 volgen en hebben nog een deel tunnels, totdat we aan het de afslag naar de 53 komen, de Tyinvegen, de weg over het Filefjell. De onderstaande foto's zijn langs de E 16 genomen, op de laatste is te zien dat er nog werk in uitvoering is.


Filefjell op.

Gelijk na het oprijden van de 53 parkeren we om wat te eten, inmiddels is het al 13:00 u geworden. Op de parking nemen we al wat foto's, de herfstkleuren zijn al goed zichtbaar op de hellingen rondom ons.


Na onze stop rijden we verder en worden al vlug getrakteerd op een mooi uitzicht over Tyin, het meer waar de 53 langs loopt. In de verte liggen de hoge witte pieken van Jotunheimen Nasjonalpark.


Boven en onder: Hutjes op de heide.


Rustig rijdend genieten we van het uitzicht en het prachtige weer dat we vandaag hebben. Dan dalen we via de haarspeldbochten af naar Øvre Årdal.
In het dal ligt Øvre Årdal.

Hier dus.......


Mooie tekening in de stenen.


Het Årdalsvatnet.
We volgen de 53 verder en rijden naar de veerpont Fodnes-Mannheller, waar we het Sognefjord over steken. We rijden naar een overnachtingsplaats waar we graag staan, de parking bij Bøyabreen, circa 40 km boven Sogndal aan wegnummer 5.
De gletscher ligt prachtig in het licht als we aankomen, we maken gelijk de wandeling naar het gletschermeer en maken wat foto's. Op het meer drijven zelfs nog wat ijsschotsjes, dat zagen we wel eerder vroeger in het jaar, maar nog nooit in september.De bekende "zwarte sneeuw".......

Nog ijsschotsjes op het meertje.Ook hier al wat herfstkleuren......
's Avonds is goed te voelen dat het koud gaat worden 's nachts, dus starten we de dieselwarmer in de camper. De volgende morgen is de buitentemperatuur + 3 graden, de verwarming was beslist geen overbodige luxe!

Weer huiswaarts op maandag.


Na het ontbijt rijden we huiswaarts, en stoppen even bij de parking boven, waar het uitzicht over het Fjærlandfjord is. De wolken hangen laag vandaag.........

Fjærlandfjord.
Na deze stop gaat het omlaag naar Sogndal, en over de 55 via Hermansverk en Leikanger naar Hella, waar we de veerpont naar Vangsnes nemen. Daar gaan we via de 13 naar Vik, waar we eten en even winkelen. Dan via de altijd mooie route over Vikafjell waar we een paar korte stops en een lange wandeling inlassen. Verrassend genoeg liggen er nog grote sneeuwplakken her en der op de hellingen, dat hebben we hier nog niet eerder gezien in september. Een resultaat van de vele sneeuwval afgelopen winter en de nogal koude zomer waarschijnlijk.

Na de wandeling drinken we nog koffie ter plaatse en rijden huiswaarts. We hebben weer mogen genieten van een paar prachtige dagen!

Uitzicht over Vik en het Sognefjord.


Ook dit stuk steen gaat neervallen, slechts een "questie van tijd".......
Leisteen.
Oud weggetje langs de Storehaugtunnel op Vikafjell.

Zelfde plaats in panorama.


Tijdens de wandeling.

Soms  lijken het wel landkaarten.......


Daar ginds staat de camper.........

Na thuiskomst weer schoonmaken en opruimen, vanavond weer de nachtdienst in ........

Als je dan leest dat Velomobiel.nl personeel zoekt dat graag een beetje aan velomobielen sleutelt en ook wat kan lamineren en plamuren zou je bijna solliciteren.........
Maar dat komt wat te vroeg, het zou een droombaantje zijn om als vervroegd gepensioneerde te gaan doen, je zou er terug voor verhuizen...............
Ze hebben natuurlijk liever een vakman dan een goedbedoelende amateur zoals ik, maar een beetje dagdromen is toch wel toegestaan? ;-))


Tot zover,

Groeten, Adri.

14 opmerkingen:

 1. Hoi Adri,

  Volgens mij ben jij inmiddels het "goedbedoelende amateur"-stadium wel een beetje ontstegen hoor! Als ik lees wat jij allemaal gedaan hebt, van voetenbakjes tot asvervangingen etc....

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Erwin,

   Bedankt, maar jij hebt meer vertrouwen in me dan ik zelf heb.........Het is waar dat ik al heel wat probleempjes op kunnen lossen heb, maar dat maakt nog geen allround fietsenmaker van me!
   Maar BOB rijdend houden lukt nog steeds, met af en toe wat ondersteunende adviezen vanuit Dronten als ik het zelf niet weet.
   En dat is duidelijk eigenbelang, ik fiets nogal graag met het "ding"........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Hoi Adri

  Kun je niet in Noorwegen voor velomobiel werken?
  verder weer mooie foto's

  Groeten, Andre

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Leuk idee, maar daar gaat de schoorsteen niet heel hard van roken! De velomobieldichtheid is hier niet echt heel hoog.........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. Hoi Adri

   Voor de schoorsteen heb je genoeg hout ;-)
   En de hoeveelheid, tja, in Nederland zijn ze ook met eentje begonnen, de rest volgde vanzelf
   Misschien word het nog wat na je pensioen

   Groeten, Andre

   Verwijderen
  3. Hoi André,

   Ja, die schoorsteen kan inderdaad nog even vooruit! Maar binnenkort ga ik toch weer een beetje aanvullen, er zijn nog winters in aantocht............
   En met eentje begonnen, dat klopt helemaal, maar ondanks dat ik hier plaatselijk al een drietal jaren het goede voorbeeld geef slaat de besmetting nog niet echt over.........Maar het zou kunnen, wie weet na m'n pensioen?

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Hoi Adri, wat een mooie foto's weer en wat een bijzonder land. Ik ben ooit wel eens de Galdhopiggen opgelopen, op 1 juli, en we hadden fiks sneeuw boven. Ook heb. Ik wel eens in Vik op de camping gestaan.
  Kortom een feest van herkenning.

  Groeten, Wilco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wilco,

   De Galdhøpiggen is zoals je weet de hoogste berg van Noorwegen, 2468,8 meter boven de zeespiegel. Daar blijft de sneeuw inderdaad het jaar rond liggen. Bij ons in de buurt hebben we dat ook, enkele gletschers en hoge toppen waar eeuwige sneeuw ligt. Meestal ligt in Noorwegen de sneeuwgrens voor eeuwige sneeuw op circa 1000 meter boven zeeniveau, dus de Galdhøpiggen steekt daar nog een stukje boven uit.
   Leuk dat je Vik herkent! Ik zou zeggen gewoon nog eens een reisje plannen, en zelf dit soort foto's komen maken...........de koffie staat klaar!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. We zijn de Galdhopiggen opgelopen vanaf Spiterstulen. Op ongeveer 2000 meter begon het te sneeuwen en we hebben dus niets gezien van blijkbaar prachtige uitzicht. Wel kwam er een groep Noren langs die een 50e verjaardag vierden, met drank en hapjes, die ze meegenomen hadden naar de hut op de top. En een vrouw met een kind van drie maanden, vond ik wel bijzonder.
   Was een mooie ervaring.

   Wilco

   Verwijderen
  3. Dat is het grote voordeel van hier wonen Wilco, we kunnen wachten tot er goed weer gemeld word! We hebben wel eens medelijden met de toeristen die het slecht treffen met het weer, dan zie je ze bezig in de regen.........
   Dus vertrekken met minder goed weer doen we niet, er komen nog wel weer eens mooie dagen.
   Natuurlijk zijn er ook nadelen, maar dat heb je overal.

   Verwijderen
  4. Hoi Adri,

   Het was een onvergetelijke ervaring. We hebben een foto dat we boven op de berg staan met een Noors vlaggetje. Als het mooi weer geweest was had het vast minder indruk gemaakt.

   Groeten, Wilco

   Verwijderen
  5. Misschien Wilco, maar ik ben niet zeker.......Met mooi weer hadden jullie in elk geval een onvergetelijk uitzicht gehad, ook met Noors vlaggetje!
   De Jotunheimen is een schitterend gebied, we zijn er met goed en met iets minder goed weer geweest, maar mooi blijft het, ongeacht de weersomstandigheden. We rijden zeker 1x per jaar over RV 55, de Sognefjellweg, met uitzicht op de Jotunheimen en o.a. de Galdhøpiggen, verveelt nooit!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Great Photos. I have not taken time to read your blog for a while but it is always a great read. Your photos are really professional.
  Greeting from Canada
  Kevin

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi Kevin,

  Thanks! But I am not a professional, I'm using a simple pocket camera, a Panasonic DMC-TZ 40, wich I'm very pleased with. It ain't that difficult to shoot a nice picture in Norway, its just going out and shoot.........
  Everyone can do the same, and get even better photo's with a better camera.
  Always nice to hear of you, youre not very active on your blog lately...

  Greetings, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen