zondag 23 oktober 2016

Wegafsluiting.

Deildo afgesloten.

Het woon-werk fietsen staat even op pauze, het stuk van ruim  2 kilometer bij Deildo is tijdelijk afgesloten voor alle verkeer.
Volgens planning, dat gelukkig wel.
De aanwezigheid van een door de experts als gevaarlijk aangemerkte rotspartij, deed de aannemer samen met Statens Vegvesen besluiten om het betreffende weggedeelte voor een periode van 3 weken helemaal af te sluiten voor alle verkeer.
In deze periode zal dan het gevaarlijke deel opgeblazen worden en zover mogelijk weggeruimd, zodat de werkmensen zich volledig op hun werk kunnen richten zonder verstoord te worden door langskomend verkeer.
De eerste partij die opgeblazen werd was de top  van wat "Osten"("De Kaas") genoemd word,  omdat de berg daar bestaat uit losse rotsen met grote holtes er tussen. Er werd in één klap circa 15.000 m³ rots weggeblazen!

Daar is een filmpje van gemaakt met een drone, dat kan bekeken worden door hier te klikken.

In het filmpje is te zien dat het weggedeelte onder het explosiegebied is afgedekt met grondmassa, om het wegdek te beschermen en de val van de grootste stenen te  dempen. Het was de bedoeling om de weg zo mogelijk te sparen, en het ziet er naar uit dat dat gelukt is.
Voorlopig ligt al het puin er nog, er wordt nog steeds doorgewerkt om de rest van de berg te verwijderen.

De afsluitperiode loopt van 17 oktober tot 5 november, daarna zou de weg weer open zijn en de normale sluit- en openingstijden geldend.

Voor mij betekende het dat er niet gefietst kan worden naar het werk.
Er is een boot ingezet tussen Lofthus en Børve, een voetveer, waar ook geen fietsen mee kunnen.
Dat is deze boot.
Rondrijden via Utne gaat ook niet, de eerste boot Kinsarvik-Utne vertrekt om 06:10, de  overvaart duurt 20 minuten, dan ben ik om 06:30 in Utne en moet dan nog de 51 km naar Tyssedal fietsen, waar ik om 07:00 moet beginnen.
Dat gaat deze jongen niet redden, zelfs met de auto moet je rekenen op een reistijd van circa 50 minuten...........met de fiets komt daar nog wel wat tijd bij..........

Deze weken zal er dus geen woon-werkverkeer met BOB gefietst worden, ik rijdt nu met de auto tot Lofthus, ga daar de boot op, en vanaf Børve rijdt ik mee met 3 collega's van het werk, in een auto van de zaak. Na het werk de omgekeerde volgorde, en als ik weer thuis ben kan ik nog een paar "onderhouds" kilometers maken, ongeveer 30 tot 40 km/dag is genoeg. De weekenden kan ik dan wat verder fietsen als het weer een beetje goed is.
Ik zie nu wel in wat een luxe het is om naar je werk te kunnen fietsen, als je thuis komt ben je klaar met werken en met trainen, je slaat 2 vliegen in één klap!

Als het allemaal volgens planning verloopt is het maar voor drie weken, maar ik kijk al uit naar de heropening van de weg!

Herfst.

Verder gaat het prima, het weer heeft zich goed gehouden op een paar mindere dagen na, en de herfstkleuren zijn nu ook tot op zeeniveau gezakt.
Zomaar wat beelden:Tot zover,

Groeten, Adri.

8 opmerkingen:

 1. Van hieruit ziet Noorwegen er telkens weer exotisch uit of doe je erom? Maar ik begrijp heel goed dat die hinder voor kriebels zorgt: naar het werk fietsen is echt een luxe, als je het gewoon bent. Tegen dat je dat weer kunt doen, is het al helemaal herfst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of ik het erom doe? Tja, ik kan het fotograferen ook achterwege laten, of de foto's niet plaatsen natuurlijk....... Het is gewoon onze dagelijkse beleving, het ziet er zo uit en blijft ook voor ons even mooi, het verveeld ons nooit!
   De luxe van het naar het werk kunnen fietsen is inderdaad helemaal duidelijk nu, ik kan 1 uur langer slapen, maar toch voel ik me meer moe na het werk. Als ik heen en weer fiets heb ik dat veel minder, waarschijnlijk omdat het erg ontspannend is om na je werk naar huis te fietsen. Daarbij komt dat ik niets meer hoef als ik thuiskom, ik kan nog wat doen als ik dat wil, maar niets moet. In deze periode wil ik nog wat kilometers maken, vooral om de luchtwegen "schoon" te houden, dus nu moet ik na thuiskomst nog omkleden en een stukje fietsen.
   Als de periode straks voorbij is, is het inderdaad helemaal herfst, en er is dan zelfs al kans op nachtvorst en/of sneeuw......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Hoi Adri

  Ik vroeg me al af hoe jij op je werk zou moeten komen, op de kaart zag ik geen andere weg, aan een bootje had ik niet gedacht ;-)

  Mooi zootje keien wat daar de plomp in ging op die video, proberen ze het fjord te dempen?, als ze die hele berg afgraven kunnen ze er een aardige dam van maken, heb je geen bootje meer nodig om op je werk te komen ;-)

  Groeten, André

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Klopt, ik heb maar één weg die naar het werk gaat, via de andere kant van het fjord kan ook, maar dan ben ik veel te laat. Voorlopig is het deze oplossing, ik ga er van uit dat er vanaf de 2de week van november weer gefietst kan worden.

   Die keien worden deels gebruikt om havendammen van te maken, er is een lichter in gebruik daarvoor. Die dumpt een deel van de vrijkomende stenen van het project op de gewenste plaatsen in het fjord.

   Ach het is maar even, voor ik het weet gaat het weer als normaal met de fiets heen en weer.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Hoi Adri, jammer dat je even niet w/w kan rijden, maar ja, als er ongelukken kunnen plaatsvinden door een schuivende steenmassa.... Beter voorkomen. Jouw Bak geeft dan weinig bescherming.

  Groeten, Wilco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wilco,

   Het is vooral jammer dat het niet eerder in het jaar gepland was, dan had ik misschien nog met de racefiets kunnen gaan. Maar dat word nu wat te riskant zo vroeg in de morgen, het is al eens glad geweest incidenteel. Nog geen spikes weer, maar ik houd niet van verrassingen op de tweewieler.
   Het is inderdaad veel veiliger om me gewoon neer te leggen bij de situatie, dat heb je goed gezien. Dan maar wat minder kilometers tijdelijk, komt weer wel goed naderhand!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Hoi Adri, Kijk, dit noem ik nou eens " ruig " onderhoud aan de weg. Dit ken ik zo niet hier in Nederland. Dit jaar vlak na de bouwvak sloten ze een weggedeelte voor onderhoud af en dan merk je hoe belangrijk dat die wel niet was. Heel herkenbaar. Wens je de komende tijd sportieve kilometers! grt, Peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Peter,

   Nee, dat gaat in Nederland meestal wel iets minder "ruig", gelukkig wel! Inderdaad, je merkt gelijk hoeveel je een weg gebruikt, en hoe afhankelijk je er van bent als die weg afgesloten word.
   Dit stuk moest lawineveilig gemaakt worden, dus moeten we even door deze periode heen. Komt zeker weer goed!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen