zondag 1 oktober 2017

De eerste 5000..........

Eerste 5000 km afgelegd.

Afgelopen maandag 25 september werd de afstand van 5000 km met Quattrovelo 42 bereikt, en bij die afstand wilde ik een korte evaluatie geven van de ervaringen met de fiets tot nu toe.


Eerst maar wat getallen, misschien niet voor iedereen interessant, maar voor mezelf wel leuk om te weten, het gewicht van de fiets.

Gewogen op de ouderwetse manier, Adri op de weegschaal zonder QV, dan Adri op de weegschaal met QV in de handen. Daarna nog alle losse "noodzakelijke" spullen die in de fiets liggen apart gewogen.

De uitkomst:  -Adri zonder QV= 72 kg;
                      -Adri met QV= 117 kg;
                      - Losse spullen= 8 kg.
Dat geeft een leeg gewicht van 117 - 72 - 8 = 37 kg voor QV 42, en een rijklaar gewicht van 37 + 8 = 45 kg.

Ik rijdt dus rond met een fiets die 45 kg weegt, wat wel overeen komt met de Strada rijklaar ongeveer.
Lijkt misschien veel, maar ik heb natuurlijk wel een "zwaar" exemplaar, met Schlumpf Mountain Drive, schijfremmen achter en een "lange kap".

Schlumpf Mountain Drive.

Avid BB7 schijfremmen op de achteras.
Daarnaast is er een lichtmast gemonteerd, en daarvoor zijn ook een paar extra lappen carbon in de staart gelijmd.Ook het door de rammelende bidon veroorzaakte gaatje is weer opgelapt met een paar lagen carbonweefsel.
En echt merken doe ik het niet, dat begon bij de Strada ook pas op te vallen in de klimmetjes toen die boven de 50 kg uitkwam............

Aanpassingen.

Dan bedoel ik aanpassingen achteraf, die er door mezelf in- of aangemaakt zijn.
Dat begon al met het maken van een bidonhouder, een standaardbidonhouder bleek niet te passen op de gebogen wielkast. Daarom verzon ik dit:

Wat een tijdje goed beviel, maar toch veranderd moest worden, want door het gerammel van de bidon op de slechte wegen ontstond een gaatje in de body:
Dat werd gerepareerd met een paar lapjes carbon:


En vervolgens werd de bidon oplossing van QV 36 (Rode Pionier) overgenomen:Zo helpen we elkaar weer! De eerste opzet met antislipmatjes verdween daarna ook, en de oplossing van VeloTejo kwam ook in mijn fiets, hoewel niet met dat mooie verpakkingsschuim dat Theo gebruikte, maar een oud matras was voldoende voor mij:

Rechts naast me, bidon, toegangspasje fabriek en "brillenlapje".

Links plaats voor de camera, telefoon en extra batterij.
En natuurlijk moest ook de knippermast weer op de plaats komen toen het langzaam aan weer donkerder werd 's morgens. Ook op verzoek van andere mensen, totaal 6 personen hadden al gevraagd/opgemerkt dat de mast die ze op de Strada gewoon waren nog niet op de nieuwe fiets zat.
Zelfs een dame die tegen Ina opmerkte: " Dat knipperlichtje komt er toch wel terug op? Dat heeft hem al verschillende keren het leven gered!" In hoeverre dat waar is? Geen idee, maar het geeft wel aan dat die knippermast werkt in mijn geval, met al die bochten en muurtjes in mijn terrein waar de fiets grotendeels achter verdwijnt.
De mast kwam er terug op dus, met molentje, maar dat molentje gaat eraf, het was een leuk idee, maar heeft volgens mij geen effect, dus dan hoeft het verder ook geen remmende werking meer te hebben. Het scheelt niet merkbaar in gemiddelde snelheid, maar haalt de absolute topsnelheid wel een paar km/u omlaag.

De knippermast aansluiting buiten.
En binnen, met batterij en knipperautomaat.
De schuimkap vond een mooie plaats in de muts, dat is ook een overgenomen idee (Denez B. QV 9) en blijft daar goed hangen zonder extra bevestiging:


Het rijden.

Wegligging.

Het rijden met de QV bevalt prima, de fiets ligt goed op de weg en gaat als een go-kart door de bochten. Een Strada ligt ook prima op de weg, maar je merkt toch verschil.
De QV heeft een zeer stijf voorframe, waar bij de Strada je duidelijk zijdelingse torsie zag in de zwaarste beklimmingen, is er bij de QV geen beweging waar te nemen.
De acceleratiesnelheid is ongeveer hetzelfde als de Strada, dat zal het gewicht zijn, wel bereik ik een hogere snelheid bij uitrijden van het dorp, dat zal door de betere aerodynamica komen.

Grenzen heeft de QV ook, zelfs in de bochten...........Nee, ik ben niet op de kant gegaan, gelukkig niet! Waar een driewieler zou kantelen doet een vierwieler dat niet, maar daar treed een andere reactie op bij de QV. Bij nat wegdek en een snelle bocht (+50 km/u) heb ik twee keer uitbreken van de achterkant gehad, wat snel weer op te vangen was, maar je schrikt er wel even van de eerste keer.
(Klassieke overstuur reactie goed op te vangen door tegensturen en "gas" eraf............)
Een ervaring die meerdere QV rijders ondertussen ervaren hebben. Tot en met totaal andersom staan! Bij droog wegdek geeft de fiets te hoge bochtsnelheid ook aan, dan treed een soort dribbeleffect aan het voorwiel op, en weet je dat het net iets te hard gaat.........Iets minder enthousiast de bocht induiken voorkomt dat soort dingen. Zeker iets om rekening mee te houden als het winterseizoen beginnen gaat, het omleggen van spijkerbanden wil niet zeggen dat je ongelimiteerd je gang kan gaan.........

Klimmen.

Gaat ook prima, doorslippen van de achterwielen is nog niet voorgekomen, ook niet op hellingen met fijn grind, dat gebeurde bij de Strada soms wel. Klimsnelheid is op de steilste gedeelten (13%) hetzelfde als met de Strada, op de stukken "vals plat", zeg maar gedeelten met zo'n 2% stijging gaat het net wat sneller.

Apart vermeld moet wel worden dat ik nu niet meer met Q-rings kan rijden, dat gaat niet samen met een Mountain Drive. Die ovale kettingbladen zorgen er voor dat je wat soepeler rondtrapt, makkelijker over het "dode" punt heen gaat en daardoor een wat hogere cadans krijgt. Waardoor je ook weer een tandje bij kan schakelen, en zodoende iets sneller kan klimmen.
Als er dus op de QV een ovalen blad gemonteerd zou zijn, was sneller klimmen daar ook mogelijk.
Niet meer met ovalen rijden was even wennen, maar gaat nu ook weer prima.

Afdalen.

Afdalen gaat iets sneller, maar niet heel veel. Het Strada record staat nog voorlopig, en daar kan ik goed mee leven, er gaat zeker geen nieuw record  nagejaagd worden.
Wel merk ik een duidelijk verschil in de uitlooplengte, er kan veel langer een hogere snelheid aangehouden worden na de afdaling. Ook hier zal de wat betere aerodynamica meespelen, en ook het iets veranderde verzet debet aan zijn. Op de Strada (26") was 53x11 het grootste verzet, en werd dus per trapasomwenteling ongeveer 10 meter afgelegd, bij de QV (20") is 75x11 het grootste verzet en dat geeft ongeveer 10,88 meter per omwenteling.
Dat merk ik goed, nu kan ik al bij 80 km/u gaan meetrappen, en zodoende de snelheid wat langer hoog houden. Bij de Strada was meetrappen pas mogelijk vanaf 70 km/u, anders ging ik over m'n toeren...........;-))

Schakelen.

Over de onvolprezen Schlumpf Mountain Drive heb ik al eerder geschreven, die bevalt uitstekend! Kunnen schakelen naar een lage gearing in stilstand heeft enkel maar voordelen, en het spul is makkelijk en licht te bedienen en daarnaast ook nog zo goed als onderhoudsvrij. Wat wil je nog meer?
 Ook de verandering van Grip-Shift naar triggerschakeling is een goede wissel geweest, het schakelt ook licht en makkelijk, en het stuurtje ligt veel prettiger in de hand in deze opzet.
Irriterend is het zogenaamde "Ghost shifting", het vanzelf in een andere versnelling springen op slecht wegdek. Maar daar komt zeer binnenkort een oplossing voor, Allert werkt daar hard aan.Remmen.

Voor heb ik de bekende 90mm SA trommels, bewezen goed, nagenoeg onderhoudsvrij, hoef ik verder niet veel over te zeggen.
Achter nam ik de optionele schijfremmen, Avid BB7, en die zijn in mijn terrein duidelijk een aanwinst! In de zomerdrukte zijn ze al een paar keer goed van pas gekomen toen ik op hoge snelheid (+60 km/u) een bocht door kwam zeilen en er vrij kort voor me een file ontstaan was..............
De problemen met aanlopende schijven heb ik niet meer, een half uur zitten pielen om ze een mm te verzetten loste dat op. De afstelling  is nu zodanig dat ze blokkeren als je de hendel bijna geheel tegen het stuur drukt, en dat werkt in de praktijk het beste, want je wil ze eigenlijk niet laten blokkeren. Nu remmen ze maximaal bij, en dat is precies de bedoeling als ik ze gebruik. De meeste vertraging moet natuurlijk op de voorwielen zijn, en dat beetje extra kan nu prima bijgedoseerd worden achter.
Vervangen door TRP Spyre klauwen zoals al enkelen gedaan hebben zie ik nog geen noodzaak toe, zoals ze nu werken kan ik er prima mee leven.


Bagage en "lange kap".

Bagage, kan ik kort over zijn, ik heb meer dan genoeg plaats, en zal waarschijnlijk nooit alle beschikbare ruimte gebruiken! Maar lekker is het wel, je hoeft eigenlijk niet te piekeren of het mee kan, het gaat meestal prima!
De kap, dat was even gokken, maar na advies van Allert heb ik toch de kap optie er bij genomen. In de winters rijdt ik zowat 3 tot 4 maanden "overdekt", dus een kap wilde ik wel hebben. Het enige waar ik over twijfelde was het "open" rijden in de zomer, of bij droog weer. Zou dat wel hetzelfde gevoel geven?
Nou, dat valt niks tegen, in tegendeel zelfs, het bevalt me ook met mooi weer zeer goed om met m'n hoofd uit de zon te zitten, en toch een frisse wind op de borst te hebben. Een apart vizier zoals op de Strada is niet meer nodig, het vaste vizier houdt de wind uit m'n ogen, en als het klimmen is gaat het ding open.
Beslaan valt goed mee, enkel bij echt vochtig weer is er geen kruid tegen gewassen, dan moet het vizier ook verder open. Maar dan beslaan ook m'n spiegels en zelfs m'n bril.......Die bagagebak krijg je niet vlug vol!

Verlichting.

De verlichting is ook zeer goed, nu het 's morgens om 05:00 u donker is als ik vertrek moet ik met de verlichting aan rijden.
Het kunnen schakelen tussen "halve" en "volle" kracht is een prima iets, dat functioneert in mijn geval bijna zoals dimlicht en grootlicht in de auto.
Tegenliggers reageren er goed op, en het verlichtte deel van de weg is prima overzichtelijk. Ook de hoogte instelling is een prima hulpmiddel onderweg.
Voorlopig heb ik ook nog geen behoefte aan extra lampen op de fiets, dat was bij de Strada wel anders, daar kon je niet zonder de Chinese lichtkanonnen van huis in het donker.............

Pech, schade en garantiegevallen.

Pechgevallen, één lekke band tot nu toe, bij 4488 km linksvoor. De reserveband (Schwalbe HPV Tryker 40-406) gemonteerd, en thuis de Shredda weer omgelegd na plakken van de biba en controle van de buba op scherpe voorwerpen en dergelijke. Niets gevonden in de band, en de antilekbagger die ze bij Velomobiel.nl tegenwoordig in de banden kiepen had niet afdoende gewerkt. Het zat er wel in, het kwam vlot uit het ventiel bij leeglaten............Het zit er nog steeds in, hoop doet leven, en niet geschoten is altijd mis..........


Gebruikte (lekke) band boven, nieuwe Shredda onder. Profiel ziet er nog goed bruikbaar uit na bijna 4500 km.

 Drie keer is de ketting van het kleinste (11) tandwiel achter naast de cassette gevallen en zat klem in de spleet tussen cassette en lagerhuis. Viel er met wat brute kracht weer uit te halen, de oplossing was de kabelspanning op de schakelkabel iets verhogen, daarna geen problemen meer gehad.
Ook één keer wat  laterale speling op de linkerachteras gehad, was ook zo weer opgelost door de slangklemmen te lossen, speling op te heffen en de slangklemmen weer aan te draaien.

Schadegevallen, los van het gaatje door de bidon zitten er al wat krassen op de onderkant, het stuk onverhard bij Deildo dat ik dagelijks twee keer door moet ploeteren is daar schuldig aan. Wie de video bekijkt snapt dat wel...........Deildo

Garantiegevallen, de kettingspanner werd vervangen door een rvs exemplaar, de originele alu modellen sleten te vlug. Ook kreeg ik een nieuw derailleurwieltje en ophanghaak toegestuurd, die zijn nog niet vervangen, de problemen die anderen daarmee hadden  heb ik nog niet.
Wel kreeg ik ook een nieuwe gasveer die de kap omhoog houdt bij opening, de eerste deed het plots niet meer. Lek, denk ik, je kan de zuigerstang gewoon heen en weer schuiven zonder weerstand, dat was bij de nieuwe wel anders!

Oordeel tot nu toe.

Een topfiets met zo goed als geen "kinderziektes"!
Laten we niet vergeten dat dit een heel nieuw model is, en dat ik bij de eerste 50 eigenaren ben.
Veel zaken worden pas aantoonbaar in de dagelijkse praktijk, bij gebruik door verschillende individuen met allemaal andere gewoonten, routes, en ga zo maar door. In  dat licht gezien is er gewoon een topprodukt afgeleverd door Velomobiel.nl, want er zijn nauwelijks problemen. En die dingen die aan het licht komen worden gelijk opgelost of aangepakt, de after-sales service van Velomobiel.nl is werkelijk super!
En wat denken buitenstaanders van de fiets? Nou dat is snel gezegd, de mensen die er iets over gezegd hebben vinden het allemaal een mooiere fiets dan de vorige die ik had. En daar kan ik het enkel maar mee eens zijn............

Hoe lang?

Is een Chinees? ;-))
Nee, natuurlijk niet, hoe lang denk ik deze fiets te gaan gebruiken? Weer 5 jaar zoals de Strada?

Ben ik nog niet helemaal uit, maar 5 jaar gaat het wel niet worden denk ik. De Strada had natuurlijk een zwaar laatste jaar, met dat rotstuk over Deildo, de QV gaat dat al in z'n eerste jaar voor de kiezen krijgen. Het laatste jaar was er voor de Strada eigenlijk te veel aan, dus voorlopig zet ik voorzichtig in op 4 jaar gebruik van de QV, voor het beestje terug gaat naar Nederland.

Tot zover,

Groeten, Adri.

21 opmerkingen:

 1. Mooi verslag. De Shredda's zijn nauwelijk ingereden na 4500 km. Bij mijn Quest is het profiel er dan al behoorlijk af ondanks de lagere bochtensnelheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Piet! De banden houden zich inderdaad opmerkelijk goed, ik had met al dat losse grind en de vele putten en scheuren onderweg al veel eerder lek te rijden, maar nee, toch niet. Hopelijk kan ik er mee door rijden tot de spikes er weer onder moeten.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Mooi verslag, Adri. Die 'ghost shifting' had ik van Brecht ook al gehoord. Hopelijk raakt dat snel opgelost, want je hebt wel wat slechte wegen onderweg...
  Je hebt duidelijk een goede keuze gemaakt met de QV.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Jan. In de laatste mail die ik van Allert ontving gaf hij aan bezig te zijn met de oplossing, en dat die op vrij korte termijn ingevoerd gaat worden op de nieuwe fietsen ook. Je kan best rijden met die "ghost shifting", maar het is niet prettig en voelt, zeker voor een ex-wielrenner, heel onnatuurlijk aan. Los daarvan, het hoort natuurlijk ook niet zo......Maar het gaat goed komen!
   Mijn keuze is inderdaad de juiste geweest, dat is duidelijk, heb je goed gezien!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Prachtig verslag Adri! Ik kan het met alles een zijn, heel fijne fiets. Toevallig vandaag ook de fiets gewogen, ongeveer hetzelfde gewicht en net zo veel bagage als jij. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Theo! De meesten zullen het met ons eens zijn, het is een prima fiets die ze afgeleverd hebben.
   Grappig dat ook jouw fiets ongeveer op hetzelfde gewicht uitkomt, dan maakt het niet veel uit of je een standaard QV hebt of een + versie dus......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Hoi Adri

  Leuk filmpje, lijkt wel of jullie daar Noord Hollandse koolboeren hebben, die maken net zo'n bende van de weg ;-)

  Groeten, André

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Dat is best mogelijk, maar als de kolen van het land zijn spoelt de weg weer schoon waarschijnlijk, en is het asfalt weer berijdbaar?
   Gaat hier niet werken, het hele asfalt is er al een tijdje uitgefreesd.........Enkel grond en steentjes, valt nog niet tegen om over te rijden als het droog is, maar na een paar dagen regen komen er overal putten en plassen, en wordt het een soort rampgebied......;-)
   Nou ja, nog een maandje of negen afzien, dan zou het ver klaar moeten zijn.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 5. Leuk om te lezen Adri!
  Dat ghost-shiften doet mijn Quest ook als ik te hard door een kuil oid ga. Naar mijn idee heeft dat dan te maken met de Sram derailleur, als die klappert dan maakt 'ie automatisch ook een zijdelingse beweging...
  En wat betreft het aflopen van de ketting van je kleinste tandwiel, er zitten ook schroefjes op de derailleur om de uiterste standen af te stellen, zodat de derailleur niet te ver naar binnen/buiten kan gaan. Dus mocht je de kabelspanning weer een keer moeten verstellen kan je daar ook nog even naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Jos!
   Dat ghost-shifting heb ik bij de Strada nooit ervaren, ook niet bij de racefiets trouwens.
   Dat aflopen van de ketting was meer afspringen eigenlijk, en uiteraard zijn de limietschroefjes het eerste wat je nakijkt. Die waren prima afgesteld, daar lag het niet aan. De kabelspanning had niet veel nodig, slechts een kwart slagje van het stelschroefje.
   Het afstellen van een racefiets doe ik al jaren zelf, bij de Strada heb ik op die kleine 5 jaar ook geen noemenswaardige problemen gehad, niet met onderhoud en niet met reparaties.
   De QV is toch weer een ander verhaal blijkbaar......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 6. Waarom wil je 4 jaar met de QV doen, met andere woorden wat gaat daar kapot aan dat je niet kunt vervangen of repareren ? De motor ben je immers zelf, het is geen auto die wegroest of waarvan de motor versleten raakt waarna de economsiche waarde tot de prijs van schroot zakt.

  Of is het dat je na 4 jaar wilt kijken wat er dan op de markt is, en of dat nog beter aansluit op je wensen van tegen die tijd ?

  Opvallend dat de QV neigt naar uitbreken met de achterzijde bij gladheid, al is het misschien een gevolg van minder wieldruk dan 1 groot achterwiel. Dan wordt het neiging tot kantelen afstrepen tegen de gevolgen die kunnen voortvloeien van achterstevoren gaan zonder afdoende te kunnen corrigeren omdat je onvoldoende stuuruitslag hebt met de dichte wielkasten.

  Wellicht zul je dan nog beter moeten kijken naar de grip en soort banden, en in jouw geval van ~75 km/u en dergelijke valsnelheden moet je niet de controle verliezen.

  ...en misschien moet je dan toch maar een remparachute overwegen die aan de staart is vastgemaakt, uit te werpen om hem weer recht te trekken als je (toch) controle verliest in razende vaart.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedacht zelf al dat zulke dingen zo snel gaan dat je geen tijd zult hebben iets te pakken en uit te werpen, als je al druk doende bent te constateren dat stuurcorrecties geen zin meer hebben.

   Misschien kun je een veerklep maken die openschiet met een knop aan het stuur.....aan de andere kant zagen in een goede QV lijkt me niet heel voor de hand liggend op dit moment :-))

   Verwijderen
  2. Inderdaad om te kijken wat er dan op de markt is, en ook omdat ik dan weer wat nieuws wil hebben. Als dat tegen die tijd nog mogelijk is natuurlijk.
   Je kan best langer met een velomobiel rijden, maar als het kan lijden, en je wilt eens wat nieuws, dan gun ik mezelf dat gewoon! Voor zover mij bekend heb ik maar één leven, dus mag dat van mezelf, me af en toe iets gunnen........;-))
   Dat uitbreken is iets om rekening mee te houden, en dat gaat ook makkelijk, want het enige wat je moet doen is je snelheid binnen de perken houden in bepaalde bochten. En die plaatsen ken ik nu......Dus geen tierlantijnen zoals remparachutes!
   Mijn woon-werkroute kan ik zowat met de ogen dicht rijden, dat is waar de fiets het meest voor gebruikt word, dus veel verrassingen zal ik niet meer krijgen. Net bij de komende winter en de daarbij eventuele gladheid zal ik de eerste keren weer wat "verkennend" moeten rijden.
   Uiteraard moet je altijd op je qui vive zijn, dat weet iedereen.....

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  3. Je gebruikt een molentje met lampjes en dat ook geklassificeerd kunnen worden als "tierlantijnen" maar het heeft klaarblijkelijk wel (aanzienlijk ) effect.

   Remaparachutes zijn geen far out hersenspinsel maar iets dat echt door velomobielrijders is/wordt gebruikt bij snelle afdalingen, en dan vooral om hun trommelremmen heel te houden en bedrijfszeker voor gebruik in kritieke situaties. Jij hebt daar een extra set schijfremmen voor en hebt ze zowiezo nooit nodig gehad toen je dat nog niet had. Lijkt de kous mee af te zijn.

   Maar....als je te hard remt met de achterwielen ( kon je niet met de Strada ) en het is glad verlies je controle over je voertuig. Dat kan ook op een rechte weg gebeuren ! Automatische remdrukbegrenzer voor de achteras zoals alle auto's verplicht hebben heb je niet. ( en ook geen ABS ) Schijfremmen kunnen je niet helpen als je geen grip op die banden hebt, maar kunnen wel veroorzaken dat je geen grip meer op die banden hebt. En weinig stuuruitslag door dichte wielkasten is ook een ( nieuw ) feit, onder een bepaalde hoek die niet eens zo heel groot is kun je niet meer terugsturen naar een velomobiel die weer recht komt. Je gaat dan dwars ( en kunt toch gaan kantelen ) of achterstevoren. Vrij onschuldig bij lage snelheid, maar waarschijnlijk heel erg gevaarlijk bij afdaal snelheden.

   Nu kun je waarschijnlijk als je zo inventief bent zoals dat molentje een oude brood of koektrommel, of verbanddoos ( iedere trommel met een scharnier ) onder je staart of op het achtervlak van je staart vastmaken en een touwtje of kabeltje zo vastmaken aan de deksel dat die met een ruk eraan ( naar beneden ) open klapt en de parachute eruit flappert en ontvouwt. Niet zo'n hele grote maar een kleinere die sterk genoeg is aan hogere snelheden aan je staart te trekken om zo de rechtuitstabiliteit weer terug te krijgen zodat je schijfremmen weer nut krijgen.

   Ik ga hierna natuurlijk niet doorleuteren over iets wat je niet ziet zitten of geen nut inziet, maar heel moeilijk (of zwaar qua gewicht ) het nu ook weer niet te zijn. En het kan net als dat lampje je leven redden als je de nieuwe eigenschappen een beetje hebt onderschat. Je moet de eerste winter natuurlijk nog in, ondanks 5k km rijden.

   Verwijderen
  4. Bij glijpartijen met hoge snelheid zal een luchtrem je enige rem zijn....banden hebben immers geen grip dan.

   En met het voordeel dat die aan de staart van je velomobiel trekt, en deze dus weer recht richt zoals die zou moeten rijden en daarmee terug onder controle brengt.

   Uiteraard als dat nog nooit is voorgekomen kun je vinden dat het niet nodig is. Maar danweer, ik heb ook nog nooit een uitgeklapte airbag mee gemaakt...maar die zit nu toch in iedere auto :-)))

   Wij andere velomobielrijders zullen dan nooit nodig hebben, maar we vallen ook niet van berg wegen naar benenden aan ~ 75 km/u....in een land van sneeuw en ijs, en lange winters....

   Verwijderen
  5. Het mastje staat er nog op, met LED-strips, het molentje is er ondertussen af, dat had geen of nauwelijks effect.
   Dat remparachutes gebruikt zijn en worden weet ik, zelfs Allert gebruikte er een op zijn reis door Noorwegen. Op Youtube zijn wel filmpjes te vinden ook. Ik ga het nut van die dingen niet bestrijden, maar voor mij zijn ze nooit nodig geweest. En daar zie ik ook geen verandering in komen.
   Het weggedrag van een vierwieler bij gebruik van de achterremmen is me bekend, ook op rechte wegen. Inderdaad zal dat nog gevaarlijker zijn als het glad wordt, maar is dat niet een geval van bewust rijden? Zoiets maken zou inderdaad goed te doen zijn, maar waarom?
   Ik ben blij dat je zo bezorgd in me bent, maar je hebt het steeds over glad en geen grip, maar vergeet je niet iets?
   Zo gauw de temperatuur de gevaarlijke kant op gaat worden de banden verwisseld, en ga ik weer op spijkerbanden rijden. Dan heb je sowieso wel grip, en een hogere rolweerstand waardoor de snelheden afnemen, ook bergaf.
   En ondertussen heb ik inderdaad nog geen winterervaring met de QV, maar wel 5 winters door gekomen met de Strada, dat is toch ook wel een stukje ervaring die ik in de rugzak heb denk ik.....
   Hoe dan ook ga ik, net zoals met de Strada, met "open vizier" de winter in, en ga proberen er zonder ongelukken door te komen. De fiets ga ik beter kennen ondertussen, dus dat is ook een voordeel.
   Ik heb er zelf vertrouwen in!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 7. Bedankt weer Adri,

  Ik heb al geen geduld meer met wachten.
  Maar als ik dit lees geeft het wel aan dat ik net als jij een goede keuze heb gemaakt een QV te bestellen.

  Een velomobiel zie ik sowieso voordelen genoeg in. Maar jij beschrijft het erg duidelijk en mooi.

  Ik ben benieuwd naar jou winter ervaringen. Aangezien mijn QV ongeveer mid winter klaar zal zijn.

  Bedankt weer voor deze informatieve blog.

  Groetjes, Kjeld

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Niks te danken Kjeld, ik doe dit ook omdat er plezier in heb.
  Geen geduld meer, herkenbaar, ik had dat ook in 2012, je beslist dat er een velomobiel komt, en dan begint het lange wachten..............5 maandene in mijn geval.
  Elke velomobiel is volgens mij een goede keuze, in vergelijking met een gewone fiets, een QV heeft nog een wieltje meer, wat nog een extra voordeel is in sommige gevallen, zoals ook in mijn geval....................
  Na 5 winters met de Strada ben ik ook wel benieuwd hoe de QV zich gaat gedragen hier in de winter. Daar ga je vast nog wel eens een postje over lezen.............

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Allerede 5000 kilometer. Godt cyklet
  Hilsen Søren

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dag Adri. Mooi verslag! Een vraag nog. Waarom de trekkende kettingbuis niet vervangen door een carbon afdekprofiel. In mijn Quest gaf de buis vooral bij snel optrekken geluidsoverlast. Hoe is dat in de Q4? Groeten Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Kees. Dank je wel! Tja, ik heb wel vaker gelezen over die afdekprofielen, en er ook wel eens aan gedacht, maar bij de Strada is het er nooit van gekomen. Het zou inderdaad wel een stukje geluid wegnemen denk ik, ook de QV is niet geheel zonder geluid helaas........
   Zal er misschien nog wel van komen....

   Groeten, Adri.

   Verwijderen