zaterdag 29 december 2018

QV luik.

Groter derailleurluik QV.

Op 23 oktober publiceerde Velomobiel.nl een nieuwtje op hun website, een groter derailleurluik voor de QV.
Dat was welkom nieuws, want aan de derailleur werken door het aanwezige luikje was niet echt handig, je zat eigenlijk enkel tegen je eigen hand aan te kijken.
Er ging al snel een mail richting Dronten waarin een dergelijk groter luik besteld werd, en een paar weken later was het luik aangekomen, met een beschrijving hoe het te monteren.
Dat monteren liet even op zich wachten, maar vandaag kwam het ervan, ik begon er net na de middag aan.
Geen hels karwei, je bent er als je rustig te werk gaat wel in een uurtje mee klaar.

Oud luikje verwijderen, de mal uitknippen en binnenin plaatsen, aftekenen, en dan de mal aan de buitenkant plaatsen en aftekenen.
Vervolgens de "Dremel" erin en het gat uitzagen, luikje passen en eventueel nog wat schuren aan de randen om het zo passend mogelijk te krijgen.
Randen van het gat ontvetten, lusjesband op stukken knippen en met de verfstripper even opwarmen. Erin plakken, luik op z'n plaats en klaar ben je weer.

De foto's:

Het afgetekende stuk moet eruit.

Het nieuwe luikje op z'n plaats.

En van binnen gezien.
Tot zover,

Groeten, Adri.


4 opmerkingen:

 1. Zoals ik het zie kun je er nog steeds amper bij.

  Beter was geweest over de hele lengte en brredte van de machinerie aan de achterzijde een grote (bodem)plaat aan te brengen die eraf kan indien nodig zodat je overal goed bij kan.

  Zoals men tegenwoordig ook een voetengat plaat in de QV heeft....dus 2 van zulke maat platen, eentje voor en eentje achter.

  QV's zijn toch geen snelheidsmachines, noch vederlicht. Een grote bodemplaat ipv zulke irritante kleine luikjes zal waarschijnlijk helemaal geen meetbare invloed hebben op massa, acceleratie of topsnelheid. Maar onderhoud aan de machine wel een stuk makkelijker/sneller maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja Quezzzt, daar kan ik het enkel maar mee eens zijn. Had ik het zelf moeten maken, want dit is waar Dronten mee kwam.....Nu is het wel zo dat er aan de voor- en achterzijde van het luikje niets meer te halen valt, daar kom je nu al zowat tegen de naden van de ingelijmde carbonplaten aan waarin de achterbrug zich bevindt. Over de gehele breedte zou inderdaad ook gemakkelijk zijn geweest, misschien komt dat ooit nog?
   Maar goed, alle kleine beetjes helpen, en het is wel een feit dat er in Dronten geluisterd wordt naar de klanten, want er waren er meerderen die om een groter luik vroegen, het zal nu wel standaard worden i.p.v. dat "kijkgat".

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Het nieuwe luikje geeft veel betere toegang tot de derailleur, ik ben er blij mee. Ik vond het nog best wel een gedoe om de uitsparing op de goede plaats te krijgen. Had gewild dat de "mal" naast de contouren van het nieuwe luik ook de contouren van het oude luik zouden hebben. Maar uiteindelijk lukt het. Ik vind overigens dat je de getekende contour mooi hebt kunnen volgen bij het uitsnijden! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog niet aan de derailleur gewerkt nu het nieuwe luik erin zit, ik zie het wel als het zover is. Het zal volgens mij ook wel een verbetering zijn, groter is het in elk geval. Door rustig op het gemakje te werken lukte het allemaal prima, het uitsnijden met die Dremel is inderdaad een precies werkje, dat had nog wel iets mooier gekund, maar ik ben er nu ook wel tevreden mee.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen