maandag 30 september 2013

Vroege herfstvakantie.


Dag 1.


In verband met de vele collega's van Ina die in week 40 vakantie wilden, de Noorse herfstvakantie, namen wij al in week 39 een aantal vrije dagen. En prettig genoeg werd er ook mooi weer gemeld, dat was mooi meegenomen, dan konden we nog een laatste rit met de camper maken voor de winter weer invalt.
We besloten tot bijna een herhaling van ons tochtje in juni dat beschreven staat in mijn post Weekenduitje die in juni op de blog gezet is. Dit omdat het een mooie rit was, en Ina nu de herfstkleuren eens wil zien. Andere jaren waren we meestal in Nederland tijdens de herfstvakantie, nu blijven we in Noorwegen en maken hier een ritje.
Over Rijksweg 7 via de Hardangervidda naar Gol, waar we in Jaf 's Kro iets aten. Op de parking moest ik gelijk even aan Wim Schermer denken, want tot mijn verbazing waren in de paar tussenliggende maanden ineens 8 laadstations voor Tesla auto's verrezen. Volgens Motor, het maandblad van NAF, het Noorse ANWB zusje zijn er al meer dan 1000 Tesla's besteld in Noorwegen, waarvan de uitlevering binnenkort begint.


Ook op de Hardangervidda is de herfst al begonnen, zie bovenstaande foto's.
 

Tesla laadstation in Gol.
 Na de pauze rijden we een stukje terug om op Rijksweg 51 op te gaan, de Valdresveien. Zo rijden we richting Leira en Fagernes en gaan door naar Beitostølen. Dan nemen we net als de vorige keer een korte pauze aan de voet  van de Bitihorn.


 
 

Na de stop gaat het verder, niet zo lang want op de Valdresflya ligt hogerop al wat verse sneeuw op de toppen, en de wolkenlucht is spectaculair om te zien, dus stoppen we en nemen wat foto's.
Na weer een stukje doorrijden komen we bij de steen op de steen, en maken ook daar een foto.

Dan is het plan om gelijk door te rijden naar Lom, maar na een paar kilometer zegt Ina: " Let op! Schapen op de weg! Nee, het zijn geiten!" Iets naderbij zien we dat we een extra bonus krijgen vandaag, het zijn rendieren. Hiervan maken we ook een paar foto's, en een kort filmfragmentje. Ook voor ons is het al weer een tijd geleden dat we rendieren tegen kwamen, blijft altijd mooi dit soort verrassingen.Met een prettig gevoel rijden we verder naar Lom, waar we achter het politiebureau een parkeerplaats vinden om de nacht door te brengen.
Stafkerk in Lom.
 

Dag 2.


 De volgende morgen rijden we gelijk na het ontbijt richting Grotli, en verder naar de parking bij het Breidalsvatnet, waar Ina wat foto's maakt van haar geliefde uitzicht. Daarna terug naar Lom om wat te winkelen.
Breidalsvatnet.

Zomaar wat herfstkleuren.
 

Dan de Sognefjellveg op Rijksweg 55 die tussen twee nationale parken doorloopt, Breheimen en Jotunheimen. Ook daar een paar foto's, en een wandelpauze.Yoghurt etende "trol" op 1434 meter boven zee.
 We gaan verder de 55 af richting Sogndal, en stoppen om te eten vlak voor de afslag waar we Rijksweg 5 opgaan om via het veer Mannheller-Fodnes op Rijksweg 53 te komen. Deze rijden we af, terwijl het schemerig word. Dan op de E16 stoppen we op een parking om daar te slapen. Het is maar +2 graden dus de Webasto dieselkachel in de camper gaat aan en houd de binnentemperatuur dragelijk.

Dag 3.


De volgende morgen is het -2 en is de camper goed aangevroren aan de buitenkant. Ook een plasje buiten is bedekt met ijs. Na het ontbijt vertrekken we en volgen de E16 tot in Borgund, waar we even het uit 1150 stammende stafkerkje bekijken. Daarna dezelfde weg terug en we verlaten de E16 zodra we Rijksweg 52 op kunnen, en rijden via Hemsedal weer richting Gol, Geilo en terug naar huis. Als het weer goed blijft kunnen we nog een toertje maken deze week, we zien wel. Uiteraard de camper thuis schoonmaken en klaar zetten voor de volgende rit, daarna eten en dan kan ik vlug nog even een klein uitstapje met Bob maken, mijn fietsspieren even gebruiken voor ze vastroesten.
Koning Winter is al aangekomen!
 

Koude start deze keer.....
 

Borgund stafkerkje anno 1150.
 
Terug via Rv7 zien we de Hardangerjøkullen in de verte.
 

Nog een tripje.....


De volgende morgen kijken we naar het weerbericht op diverse plaatsen en besluiten gelijk maar om weer weg te rijden, nog een paar mooie dagen en dan komt er regen. Deze keer een tochtje naar de Vestkap, de Westkaap in het Nederlands, de veel minder bekende tegenhanger van de Noordkaap. Het is niet heel ver naar het meest westelijke punt van Noorwegen dus daar kunnen we op 1 dag heen rijden. Nu gaan we via Rijksweg 13 over de brug, Voss, Vinje en zo via de Vikafjell naar Vik en Vangsnes, waar we de veerpont over het Sognefjord nemen en vanaf Hella de 55 oprijden.

Laaghangende bewolking over het Sognefjord en het dorpje Vik.
 

 Dan in Sognedal Rijksweg 5 op richting Fjærland om langs Bøyabreen naar Skei te rijden waar we pauzeren en eten. Na de stop verder naar Byrkjelo waar we via de E 39 naar  de veerboot Anda-Lote rijden, om daar het Nordfjord over te steken. In Nordfjoreid nemen we Rijksweg 15 richting Måløy, en dan gaan we Rijksweg 61 op bij Maurstad. Deze weg volgen we toe Åheim waar we de 620 opgaan en bij Leikanger tenslotte Fv 633 nemen om zo op de Vestkap te komen. Het uitzicht is prima, wel wat wind  bovenop en echt warm is het ook niet. We blijven een poos, eten nog wat en rijden dan terug via dezelfde weg om een nachtplaatsje te vinden bij het Bekslevatnet.En nog een filmfragment van de Vestkap, wel erg winderig.Dag 2.


Na het ontbijt vertrekken we weer richting Nordfjordeid en rijden dezelfde weg terug, en rijden voor Skei even een dal in om daar aan het eind een gletsjer te bekijken. Mooi, maar koud daar in de schaduwen.

Duidelijk niet tropisch hier........
 

Dan stoppen we in Skei en eten in de plaatselijke cafetaria, en rijden dan weer naar Sognedal en verder naar de  Mannheller-Fodnes veerboot. Na de oversteek rijden we niet door de Lærdalstunnel van 24,5 km, dat is erg saai, we gaan naar boven er rijden over de "oude" weg, de Aurlandsweg, die mooi over de bergen slingert en aan Aurland weer omlaag komt. Vandaag kunnen we terug naar huis rijden, maar we slapen nog een nacht vlak voor Voss.

Op de Aurlandsweg.
 

Dag 3.

Op zaterdagmorgen na ontbijten rijden we naar Voss, doen wat boodschappen en rijden huiswaarts.
Dan is het camper schoonmaken, en wassen en eigenlijk winterklaar zetten, want dit is toch wel de laatste rit geweest dit jaar waarschijnlijk.
We hebben een mooie week gehad, volop genoten van het mooie weer en de prachtige natuur!

Wassen...............
 

Tot zover, veel foto's deze keer, nou ja, wie ze niet wil zien slaat ze maar over...

Groeten, Adri.

6 opmerkingen:

 1. Dag Adri, prachtige foto's. De filmpjes wordt ik als het ware ingezogen. De sneeuw is al wel weer dichtbij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Wilco,

   Bedankt voor je reactie! De herfst kan hier heel kort zijn, en ineens in de winter overgaan. We zien wel, liever nog geen sneeuw binnenkort, maar er is niets aan te veranderen... Dan maak ik Bob gewoon winterklaar en fiets vrolijk verder.
   Prettig weekend op het herfsttreffen!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. You live in a land of fantastic beauty Adri. And reindeer too! I am envious. Thanks for sharing your trip. Greetings from Chicago, Stuart

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Stuart,

   Thanks for your comment! No problem sharing our trip, just enjoy it! We also were positively pleased too meet with the reindeer flock, it's not often we meet reindeer in the wild.

   Greetings, Adri.

   Verwijderen