dinsdag 22 oktober 2013

Nog een ritje, en dan herfstweer.


Toch nog een ritje.

Eigenlijk dachten we dat we onze laatste ritje met de camper gereden hadden, maar we kregen nog een mooi weer weekend gemeld en reden nog een klein rondje.
Wat winkelen in Haugesund en met een omweg terug naar huis, gewoon een beetje in de buurt blijven, mooi is het toch overal.
 
Bladstil meer, altijd mooi om te zien.
 
 
Nog zo'n spiegeltje......
 
 
Hardangerfjord.
 
Sørfjord vanaf Grimo.
 
Pauze........
 
 
De "mannetjes" kijken uit over het Hardangerfjord.
 
 
Na dit ritje nog maar eens de camper schoonmaken en in de garage zetten voor de wintermaanden.
We hebben wel geluk gehad dit jaar, veel mooie zonnige dagen op onze reisjes!
Na dit weekend weer woon-werk ritten fietsen, en diverse bezigheden.
 
 

Hout sprokkelen.

 
Naast de bezigheden met hout eerder dit jaar, wilde ik nog een deel van de lariksstam die blijven liggen was naar huis halen, dan ligt er al een deel klaar om te klieven volgend jaar. Ik moet toch wachten tot de sneeuw weg is voor de weg daarboven berijdbaar is in het voorjaar.
Er lag nog een stukje stam van circa 7 meter lengte, en diameter van ongeveer 90 cm aan de voet en 70 cm diameter aan de stam. Daar zitten nog heel wat blokjes kachelvoer in! De bovenste 6 meter van de top ligt al gekliefd te drogen thuis, die had ik al eerder meegenomen.
Ik begin met de dikste takken die er nog liggen op te ruimen en een pad naar beneden vrij te maken om de stukken stam omlaag te rollen.  Thuis klief ik een deel om het halve pallet dat er al staat vol te maken. Een maand geleden kreeg ik de kans om een half kuub berk mee te nemen, en dan zeg netjes dank u wel en neem het mee. Dus dat was dat halve pallet.  Tijdens het klieven zie ik dat mijn hakblok zijn beste dagen wel gehad heeft, dus moet ik een nieuwe vinden. Jammer, dat was nog een stuk van een berk die ik in 2008 zelf op ons kavel omgezaagd had. Na 5 jaar buiten staan is het dan toch over blijkbaar. Boven vind ik een onderstam van een spar die blijven liggen is als "afval" nadat de houthakkers vertrokken zijn. Beetje groot uitgevallen, maar dan zaag ik 'm netjes in twee delen en heb ik een mooi nieuw hakblok. Lukt allemaal, ik leg de delen op de kar en ga verder met de lariks in stukken zagen. De bovenste 6 meter van de oorspronkelijke top kon ik gewoon plakken van 35 cm dik van de stam af zagen, nu moeten de plakken in 2 gedeeld worden, anders zijn ze te zwaar. Ik zaag tot de dikke tak waar de stam op "zweeft" en begin dan aan de voet.
Daar is de diameter 90 cm, en zaag ik de stam halverwege in, en zaag 3 blokken uit het bovenste halve deel.
Als de 6 palletten thuis vol zijn stop ik voorlopig, de rest kan mooi blijven liggen tot volgend jaar, een langskomende boer kwam even een praatje maken en zei dat lariks toch niet snel rot, dat is dan mooi meegenomen. En omdat de stam grotendeels vrij van de bodem ligt was ik daar toch al niet zo bang voor.

 

M'n oude hakblok.
 
Samen met z'n opvolger.
 
De andere helft van het hakblok.
 
De blokken op stapel, nog wat erbij en dan afdekken. Het nieuwe hakblok ligt naast de Strada.
 
 
De voet van de lariks, al gedeeltelijk ingezaagd.
 
 
En zo "hangt" het stammetje boven de grond, de kettingzaag(blauw) ligt op de stomp van de boom.
 

Herfstweer.

Waar de herfstkleuren tijdens onze wat vroege herfstvakantie vooral op hoogte te vinden waren, zijn ze ondertussen afgezakt naar zeeniveau, mooi om te zien op de hellingen, vooral als ze gemengd begroeid zijn met loof- en naaldbomen geeft dat mooie contrasten.
 
De hellingen naast ons.

Altijd mooi die verschillende kleuren op dezelfde boom.
 
 
 
Deze foto's zijn nog met zon, maar vanaf vandaag regent het, en dat gaat het blijven doen volgens de voorspellingen voor de komende 2 weken.
Dat zal dan een periode dat Bob met de kap erop voorbij komt, nat worden wil ik niet, toch niet van regenwater in elk geval.
 
Tot zover, later meer!
 
Groeten, Adri.
 
 
 
 
 

26 opmerkingen:

 1. Mooie foto,s weer , en met de kap op in de regen is ook fijn , ik kon vandaag genieten van een 72 km lange rit in de zon en met 21 graden C zonder kap , dat is ook wel weer eens lekker na een paar weken nattigheid die we hier gehad hebben.
  Sterkte met de regen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je Gerrit! Je hebt gelijk, ik vind het meestal wel knus onder de kap als het regent, al ben je sowieso nat van het zweet als de temperaturen wat aan de hoge kant zijn. Na jullie zijn we nu hier aan de beurt voor regen lijkt het......
  Heb je blog net gelezen, mooi rondje weer!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Adri, dan zeg je wel dat ik mooie foto's op mijn blog plaats, maar die eerste vier van jou, daar kan Schiphol niet aan tippen. En het Muiderslot ook niet :-)
  Nee serieus, wat woon je op een geweldig mooie plek!
  Groetjes, Edwin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Edwin,

   Bedankt! Toch vond ik jouw foto's ook mooi, uiteraard is de omgeving waar wij nu wonen heel anders, ook veel anders dan West-Zeeuws Vlaanderen waar we in ons "vorige" leven woonden. Wij genieten eigenlijk nog elke dag van de omgeving en ons uitzicht, en voelen ons dikwijls bevoorrecht dat we dit allemaal mogen beleven.
   Ondanks dat je zelf kiest voor emigratie moet je toch altijd maar afwachten hoe het uitpakt, voor ons is het redelijk goed gelukt allemaal.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. ik ben jarloers op je jouw omgevingen echt leuke fotos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Marcel,

   Bedankt! Jaloers zijn hoeft niet, je kan altijd eens op vakantie komen naar hier, dan zie alles "live" is meestal mooier dan op de foto's.
   En in de winter zou ik af en toe wel eens in Nederland willen zijn als er weer zo'n lange koudeperiode is.......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Adri,
  Great photos as usual. I shared one on my facebook page and linked it to your blog. It was too good to keep to myself!
  Thanks for sharing the beauty of your country.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Kevin,

   Thanks! Your welcome to use and share the photo's, I don't have problems with that. I agree, I live in a beautiful country, that's why I'm sharing my photo's with my followers, the are too good to keep to myself!
   Enjoy them!

   Greetings, Adri.

   Verwijderen
 7. Goedemorgen Adri,

  Wat een waanzinnig mooie foto's. Ze doen niet onder voor sommige stockfoto's van herfsttaferelen die op internet circuleren. Wij (Nederlandse veloteurs) hebben velomobielraces, jij hebt natuurschoon.
  Je bent altijd welkom in Nederland, ook tijdens de wintermaanden. Er zijn zat veloteurs die jou onderdak willen bieden!
  Mooi dat je dat hout zo kunt gebruiken, hoe zaag en vervoer je dat? Het lijkt mij een "hels" karwei!

  Groeten, Robert-Jan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goedemorgen Robert-Jan,

   Bedankt! Een deel van de foto's maak ik zelf, een ander deel, zeker als we met de camper rijden, worden door vrouwlief Ina gemaakt. Die mag ik dan ook gewoon gebruiken, net zoals zij soms foto's van mij gebruikt op haar eigen blog.
   Eigenlijk zijn wij wel bevoorrecht, dat natuurschoon is hier altijd, die race's bij jullie maar enkele per jaar. Wel vind ik de raceverslagen altijd prachtig om te lezen, als oud-wielrenner blijft dat nog steeds trekken. De foto's en filmpjes daarbij stel ik ook erg op prijs.
   Reizen in de winter in Noorwegen gaat wel, maar je moet altijd rekening houden met de natuur. Lawines, sneeuwstormen en dergelijke kunnen wel eens voor een verrassing zorgen, in de vorm van een afgesloten weg. Normaal reizen we dus niet in de wintermaanden, maar bedankt voor het aanbod!
   Het hout is inderdaad veel werk, maar ik vind het leuk om te doen, en de warmte van een houtkachel vinden wij veel aangenamer dan de meestal gebruikte lucht-lucht warmtepomp in Noorwegen. Die is ook bij ons aanwezig, maar staat alleen in de vorstperiode aan, om het huis op tempratuur te houden als we naar het werk zijn.
   Zagen doe ik met een kettingzaag, klieven doe ik met de hand met een kloofbijl als het kleinere partijen zijn, bij meerdere palletten kan ik een kliefapparaat gebruiken, die kunnen we op het werk lenen. Vervoer gaat op een aanhangertje achter de auto, die aanhanger leen ik ook op het werk.
   Ik kreeg trouwens 5 dezelfde reacties van jou binnen, allemaal op 07:42, ik heb er 4 van verwijderd, geen idee wat er fout gegaan is.
   Van Beekie kreeg ik ook al 2 nagenoeg identieke reacties gisteren.

   In elk geval bedankt voor je reactie!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. Hallo RJ,

   Het omleggen van dit boompje staat op mijn post "Hout halen" van 13 mei 2013, mocht je daar belangstelling voor hebben.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lang leve de smartphone Adri, die bleef maar zoeken en Google-inlogschermen weergeven. Blijkbaar heb ik dat proces tijdig gestopt anders had je blog helemaal vol gestaan met reacties van mij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, dan is dat opgelost! Ik dacht al dat er iets met mijn computer was.....
   Smartphone, niks voor mij, ik heb zo'n eenvoudig ding dat ook al veel te veel kan, voor mij is bellen en SMS'en ruim voldoende, de andere mogelijkheden die het ding heeft gebruik ik toch nooit.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 13. Pff ik zou een moord doen om in zo'n schitterende omgeving te wonen. Prachtige foto's !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Mark,

   Is niet nodig hoor, een moord doen. Voor ons kwam het neer op werk zoeken en een plaats om te wonen, daarna verhuizen en het was voor elkaar! Bij moorden kom je meestal op minder mooie plaatsen terecht.....
   Maar bedankt voor je reactie!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 14. Een houthakker als jijzelf hoeft niet meer te worden verteld dat het hout echt goed droog moet zijn voordat je het gaat stoken uiteraard ;-))

  Ik heb zelf ook een houtkachel maar veel van mijn buren in de woonwijk ook.....maar die gooien er gerust niet goed gedroogd hout in. De onvolledige verbranding die dan volgt veroorzaakt meestal enorme stank in de wijk die ook nog een heel ongezond is. ( in principe carcinogeen maar een aantal meter uit de schoorsteen al wel zo verdund dat er geen direct gevaar is ) En dan hoop ik maar dat het geen tuinhout is van voor 1996....je zult ze de kost geven de levensgevaarlijke idioten....de as daarvan het meest levensbedreigend bij inademing en die komt gelukkig niet uit de schoorsteen. daar hebben ze alleen zichzelf mee.

  Toch...ik las een Belgisch onderzoek - veel Belgen in dorpen stoken vaak ook nog traditioneel - dat hoe goed je houtkachel ook afsluit, toch een deel van de Polycyclische aromatische koolwaterstoffen en fijnstof - waaronder het zeer schdelijk ultrafijnstof - in de woonruimte zelf krijgt. Mensen die regelmatig aan houtrook worden blootgesteld leven makkelijk 10 jaar korter. Voornamelijk eigenlijk door het fijnstof dat in je aderen terechtkomt en daar hart en vaatziekten veroorzaakt. Houtrook schijnt ook 12 x schadelijker te zijn dan tabaksrook.

  Zat je hierop te wachten ? Vast niet......maar je moet het wel weten om er rekening mee te kunnen houden. Ik denk dat je veel voorkomt door echt gortdroog schoon hout te gebruiken zodat de verbranding heet en volledig is, en ook weer, onverdunde houtrook adem je toch niet snel in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Quezzzt,

   Zat ik daarop te wachten? Nee, inderdaad niet, maar geeft niks, je bedoeling is goed. Ik wist uiteraard alles wat je neerschrijft zelf ook, en kan nog iets toevoegen: als ik aan het zagen ben krijg ik waarschijnlijk ook nog een deel 2-takt uitlaatgassen binnen, ook niet geheel okselfris om het zo maar te zeggen. Plus dat mensen die hun hele leven in de volcontinue dienst lopen ook al 5 jaar korter schijnen te leven. Ik moet zo langzamerhand al eens contact gaan opnemen met een begrafenisondernemer denk ik, alles bij elkaar opgeteld gaan m'n dagen korten..........
   Gekheid, ik weet ook niet waar het voor mij ophoud, dat komt vanzelf.

   Je hebt gelijk met dat Belgische onderzoek, dat wisten wij al lang. In de wintermaanden moet er veel vaker gestofzuigd worden dan in de zomer, dat is gewoon de houtkachel die veel stof veroorzaakt.
   Toch vinden wij de warmte van een houtkachel veel aangenamer dan de warmte van de bijna standaard in Noorse woningen gemonteerde lucht-lucht warmtepomp.
   Het hout dat wij nu in de kachel stoppen heeft ruim 2 jaar droogtijd gehad, is dan ook gortdroog en brand als een fakkel. Zelfs mijn Noorse buurman was indertijd onder de indruk toen ik mijn houtschuurtje neerzette, dat zag er wel heel goed uit. En dat werkt ook goed inderdaad, toen daar in het najaar van 2010 hout inging waar het water uitliep tijdens klieven kon ik na 2 maanden constateren dat het hout dat eerst tot onder de dakplaten gestapeld was, ongeveer 5 cm ingezakt was!
   Dat is zuiver van drogen, als je in de houtschuur staat voel je altijd een lichte "trek", dat is dus ideaal om je hout goed droog te krijgen.
   De lariks waar ik in mei en ook nu mee bezig ben zal niet eerder dan najaar 2016 in de kachel gaan, dan is het zondermeer droog.
   Aan nat hout stoken beleef je toch geen plezier, je loopt constant naar de kachel om het spul weer op gang te krijgen. Heb ik wel eens gezien toen we bij mensen op bezoek waren, die hun hout "voorgedroogd" gekocht hadden. Bij ons is het aansteken en een nieuw blok opleggen als het eerste op is, de verbranding is zeer schoon en levert op zich niet eens zo gek veel as op.
   Schoorsteen en kachel zijn nieuw van 2009, de kachel stond bekend als zeer schoonbrandend met goed rendement, klopt, je kan jezelf er goed mee buiten stoken als je dat zou willen.
   Bedankt voor je reactie!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 15. Hoi Adri, wat weer. Een serie schitterende foto's, genieten van de omgeving en het leven is heel belangrijk dat kan ik je verzekeren.
  Gr. Pé

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Pé,

   Bedankt voor je reactie! Genieten van onze omgeving doen we dagelijks, en dat brengt veel levensvreugde voor ons mee. En het leuke van het bloggen is dat op die manier vele anderen ook een beetje mogen meegenieten van onze omgeving!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 16. Dag Adri, Zo te lezen wordt je niet vergeten hoor , Alles is al gezegd. Je doet het goed :) Groet Cees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Cees,

   We zijn ook niet bang om vergeten te worden Cees, de reacties spreken voor zich.......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen