zondag 6 april 2014

Even voorjaar............

Verfwerk.

Na vijf jaar begonnen de eerste lichte plekken te verschijnen in verf, natuurlijk aan de zijde van het huis die het meest blootstaat aan zon, wind en regen. Ik haalde een bus verf van 10 liter en haalde het benodigde materiaal tevoorschijn. De boeiborden van de garage verfde ik met de ladder, voor de zijgevel van het huis werd de stelling in stelling gebracht. Dat werkt makkelijker en ik zit/sta een stuk zekerder op de steiger, in vergelijking met een ladder. De week mooi weer die we hadden was uiteraard meegenomen, anders was ik er nog niet aan begonnen. Na het eerste stuk klaar geverfd te hebben ging ik een stukje fietsen, de Scott mocht buiten deze keer. Na thuiskomst douchen, eten en samen met Teun de steiger omzetten om het andere deel van de gevel een dag later aan te pakken.
 
Rustig bezig.........
 
Afbreken ...........
 
En weer opbouwen.........
 
 
 
Teun "zekert" de steiger met een muuranker.

 
Toen het huis in aanbouw was in 2009 deden we ook alle schilderwerk zelf, daarom schafte ik toen een steiger aan, even een uitgave, maar schilderwerk komt toch terug na een aantal jaren dus wel een verantwoorde uitgave. En zonder veel overdrijven kan ik rustig zeggen dat een Noors houten huis een "ietsje" meer schilderwerk vraagt dan een Nederlands van steen gebouwd huis.........
De vraag van mijn vader in 2009 gaf wel aan dat ook hij niet echt een idee had van de hoeveelheid werk die het schilderen inhield: " Heb je alle spijkergaatjes netjes opgestopt?" Ik antwoordde maar dat dat hier geen gewoonte was, want als je ziet hoeveel spijkers er op 1 m² zitten zinkt de moed je al in de schoenen. En niemand doet het, zelfs beroepsschilders niet! Op de vraag wat voor soort verf het was kon ik wel een goed antwoord geven: " Je hebt vroeger  ook vast wel eens een boerenschuur in de koolteer gezet?" Ja, dat had hij wel en ik hoefde verder niets meer uit te leggen, de planken van een Noors huis zijn net zo ruw, en de verf heeft dezelfde consistentie als koolteer, dus die vergelijking gaf antwoord op zijn vraag.
 

Fietsen.

Tussen de verfbeurten door ging ik werken dus was er woon-werk verkeer met BOB, lekker open rijden richting middagdienst, en 's avonds terug ook, al was de temperatuur in de avond niet hoger dan 2 à 3 ºC, het was goed te doen.
Nog iets opvallends trouwens, met het mooie weer kwamen er ook weer een deel motorfietsen buiten, en dat die mensen elkaar groeten bij ontmoetingen weet ik, dat deed ik zelf ook toen ik motorrijder was. Maar dat ze mij groeten in BOB? Wat denken ze tegen te komen? Een op hol geslagen zijspan?
Die in een vlaag van onafhankelijkheid een paar wielen heeft laten bijplaatsen?
Geen idee, ik zwaai vriendelijk terug, het zal wel goed bedoeld zijn.........
 
Maart was ondanks een paar onzekere dagen aangaande het weer toch een maand waarin ik redelijk gefietst heb, met BOB werden er 1021 km afgelegd, en tot mijn verbazing had de Scott ook nog 586 km meer op de teller, dus 1607 fietskilometers in maart was niet slecht! En door de weersomstandigheden zijn er zeker 300 BOB kilometers achterwege gebleven.....................
 

Eerste camperritje.

Met het mooie weer kwamen ook een deel campers op de weg, ook bij ons begon het wat te "kriebelen". We besloten tot een kort ritje, een winkeluitstapje naar Haugesund, dan kon ik mooi mijn voorraad epoxy en dergelijke weer op peil brengen. Je moet tenslotte voorbereid zijn, en wat spullen op voorraad hebben,  een ongeluk zit in een klein hoekje......................
Die trip kan op 1 dag als het moet, maar waarom, als je het op het gemak kan doen en toch een camper hebt? Het mooie weer was natuurlijk ook een pluspunt. Onderweg werden ook een plaatjes gemaakt, hieronder een paar indrukken.
 
 
 
 
Bovenstaande foto's gemaakt bij Sekse, het fjord lag bijna rimpelloos.
 
 
Sandvinsvatn, het meer boven Odda, met Buarbreen op de achtergrond.

 
Bij thuiskomst was het al bewolkt, later de zaterdag lichte regenval, de komende week ziet er niet veel beter uit, maar we hebben in elk geval al 1 mooie week achter de rug!
 
Tot zover, later meer!
 
Groeten, Adri.

6 opmerkingen:

 1. Hoi Adri,
  ik dacht dat ik al een aardig eindje gefietst had, maar je hebt altijd baas boven baas hè? Ik kwam in maart uit op 1551 km, waarvan 1443 km met de Strada. (voor mij een maandrecord)
  Ik heb trouwens foto 9 en 10 van je "geleend", die vind ik wel heel mooi!
  Groeten, Edwin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Edwin,

   Ik was al blij dat ik weer eens boven de 1000 km met de Strada kwam, dat was door diverse omstandigheden al een tijdje geleden. De kilometers met de Scott waren een totale verrassing, dat had ik helemaal niet verwacht! Het leek helemaal niet zoveel.......
   De foto's kun je gewoon "lenen", daar ben ik niet moeilijk over, zolang ze niet misbruikt worden is er niets aan de hand, dan kan iedereen er op z'n eigen manier van genieten.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Je uitdrukking "Een op hol geslagen zijspan", vind ik erg leuk. Die onthou ik even.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prima Paul!
   Zie maar wat je ermee doet, het kwam spontaan bij me op toen die motorrijders me groeten, dat vond ik wel opvallend. Gebeurde nog niet eerder, ook niet vorig jaar toen ik er redelijk veel ontmoette in de zomer.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Adri, wat een mooie plaatjes....als verfent duiker krijg ik altijd kriebels in mijn buik als ik dit soort binnenwater meren zie......kraakhelder, vooral aan het eind van de winterperiode dit geeft mij een nieuwsgierig gevoel.......enfin je weet wel als je een nieuwe fiets besteld hebt en je de dagen af aan het tellen bent voordat je hem/haar ophaalt.....zoiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt Willem,

  Ik kan het me indenken dat je als duiker gelijk de kriebels krijgt van dit soort plaatjes.
  Het verveelt ons ook nooit gelukkig. Dit lijkt binnenwater maar is gewoon het fjord, dus zout water, want het staat in verbinding met de zee. Soms ligt het toch bijna stil en kan je dit soort spiegeltjes zien. Duiken hierin word hier ook met regelmaat gedaan door de plaatselijke liefhebbers van deze mooie hobby.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen