zaterdag 10 januari 2015

Bootreisje.

Bootje varen.......

Zoals al aangegeven in de vorige post, waren we op een korte vakantie geweest. Deze keer niet met de camper, maar met een boot.
En dan met de bootreis die bekend is als de mooiste ter wereld: Hurtigruten
De "postboot" die een dagelijkse afvaart heeft tussen Bergen en Kirkenes, en op vele plaatsen aan de Noorse kust aanlegt, en vroeger een zeer belangrijke manier was om post en vracht door winters Noorwegen op de plaats van bestemming te krijgen. Vandaag de dag nog steeds in functie als post en vrachtvervoerder, naast passagiersvervoer. Luxe schepen waar je volledig verzorgd mee op reis kan.

Toen we in 2007 ons 25-jarig huwelijk mochten vieren, leek het ons leuk om eens een cruise te doen, en dat deden we toen met Costa Cruises, een cruise van Amsterdam naar Spitsbergen v.v., die ons zeer goed bevallen is.
Daarom wilden we dat nog eens dunnetjes overdoen naar aanleiding van ons 30-jarig jubileum, in 2012. Dat is in verband met de ziekte van mijn moeder toen uitgesteld, Teun kon toen niet op vakantie naar Nederland, zoals in de jaren ervoor de gewoonte was na onze emigratie. En ook in 2013 kwam er niets van, Teun is nog wel 2 weken in Nederland geweest, maar met alleen opa was de vakantie toch niet hetzelfde. En in 2014 kon hij na het theorie gedeelte van school gelijk beginnen op zijn nieuwe leerlingplaats, zodat er geen reisje Nederland kwam.
Nu had hij vrij vanaf 23 december tot en met 4 januari, dus hadden wij een oppas voor huis en hond!
Teun gaf aan het niet erg te vinden om alleen thuis te blijven, dus konden wij kijken of er nog een plaatsje te reserveren viel op een van de  boten.
De reis is snel geboekt, en op 27 december vertrokken we met openbaar vervoer richting Bergen, om daar in te schepen op M.S. Midnatsol. Het schip vertrekt om 22.30 u, en na verkennen van het schip is het tijd om de hut wat in te richten en te "kooi" te gaan.

De "reservekapitein" voor "haar" schip.

En de echte "staf".

De gehele route.
De route gaat vanaf Bergen naar Kirkenes, en weer terug, en duurt totaal 12 dagen. Die 12 dagen hadden we niet, wij besloten mee te varen tot Tromsø, en daar over te stappen op de zuidgaande boot, zodat we op zondag 4 januari weer thuis zouden zijn. Aanlegplaatsen Florø en Måløy waren 's nachts of vroeg in de morgen, Torvik was na het ontbijt, een korte stop van een kwartier. Om 12.00 u 's middags lagen we tegen de kade in Ålesund, en bleven daar tot 15.00 u, zodat we een wandeling door het plaatsje konden maken. De sneeuwruimers waren daar in diepe winterslaap als je de wegen bekeek, daar was echt helemaal niets aan gedaan!

Ålesund, jachthaventje.
Fijn parkeren zo!

Fietsen? Hier?

Sneeuwbuitje in Ålesund.

Het "zonnedek".........
 Na vertrek uit Ålesund ging het verder noordwaarts, naar Molde de volgende haven, waar we 's avonds tussen 18.00 u en 18.30 u lagen en we een wandeling over het dek konden maken. Na vertrek deden we Kristiansund nog aan, dat kwam mooi uit voor nog een avondwandeling over het dek, de boot lag stil tussen 22.15 u en 23.00 u, daarna  was onze eerste dag al voorbij.
Op dag 2 kwamen we in Trondheim aan de kade, daar zouden we liggen van 06.00 u tot 12.00 u, dus na het ontbijt tijd voor een wandeling en bezichtiging van de stad. De straten waren hier in ongeveer dezelfde toestand als in Ålesund, dus gingen weer de "spikes" onder de schoenen om veilig te kunnen verplaatsen! We wandelen door het centrum naar de Nidarsdomen, de kathedraal en maken onderweg wat foto's.

Detail van het gebouw van de "Danske Bank".
De kop zit boven in de toren onder het groene dak.

Nidarsdomen zijkant.

Voorzijde.

Met een paar details boven en onder.


De winkelstraten zijn nog in kersttooi.

Na vertrek uit Trondheim leggen we even aan in Rørvik, een korte stop waarbij we weer onze avondwandeling over het dek maken tijdens het half uur dat we stilliggen. Vracht op- en afladen, een paar passagiers, en verder gaat het richting Brønnøysund, Sandnessjøen en Nesna. Dat is allemaal in de nacht, wij slapen uiteraard.

De volgende morgen passeren we de poolcirkel, op weg naar Ørnes. Dat gaat volgens traditie gepaard met het aan boord komen van Koning Neptunus die dan in één moeite door de willige passagiers de "poolcirkeldoop" geeft, wat inhoudt dat je een schep ijswater in je nek gekieperd krijgt. Wij zijn niet van de partij, ik ben ooit al eens gedoopt, ongevraagd, nu kan ik vriendelijk maar beslist bedanken voor de "eer"! De ceremonie vind normaal plaats op het helikopterdek, maar is wegens het zeer slechte weer nu maar naar binnen verplaatst.

Koning Neptunus is aangekomen.

En geeft de "poolcirkeldoop".

Na dit "vermaak" leggen we aan in Ørnes, en varen na een korte stop door naar Bodø, waar de stop weer wat langer is. We wandelen naar het centrum, en zijn net verzopen katten als we terug aan boord gaan, het weer is erg belabberd, veel regen en harde wind. Dat is na het vertrek ook te merken aan de boot, de oversteek naar de Lofoten laat de boot nogal schommelen.
De eerste stop op de Lofoten is Stamsund, waar we meegaan naar een Joleblød, een Vikingfeest waar we een bord eten krijgen en dat weg mogen spoelen met mede, een soort alcoholhoudende honingdrank. Na het festijn brengt de bus ons naar Svolvær, waar het schip op ons ligt te wachten.

Mede.


De "feestmaaltijd"

Nog een dansje om het feest af te maken.

Na het vertrek uit Svolvær varen we naar de ingang van het Trollfjord, en onderweg klaart de lucht wat op. Toevallig zijn we buiten op het helikopterdek, en in een open plek tussen de wolken ziet Ina ineens een bewegende lichtvlek. Inderdaad, noorderlicht! Het duurt maar 30 seconden, maar we hebben het gezien, een heleboel mensen komen te laat nadat het is omgeroepen.
Na de ingang van het Trollfjord in de schijnwerpers te hebben gezien is het weer bedtijd.
De havens in de nacht en vroege morgen krijgen we niets van mee, onze volgende stop is Finnsnes, waar we net voor de lunch een half uur liggen.


Na de stop in Finnsnes gaan we naar Tromsø, onze overstapplaats. We komen volgens planning aan om 14.30 u, en omdat het 31 december is blijft de boot hier liggen om het nieuwe jaar af te wachten en zal om 00.30 u vertrekken. Onze overstap komt om 19.45 u aan, en zal zuidwaarts vertrekken om 01.30 u. Dat komt mooi uit, dan staan onze koffers veilig in de bagage opslag en kunnen wij mee naar het concert in de Ishavskathedraal, en na terugkomst onze hut aan boord van de M.S. Trollfjord betrekken.

"Kerstboom in Tromsø.

De Ishavskathedraal, Tromsø.

M.S. Trollfjord komt aan in Tromsø.

De "staf" tijdens onze terugreis, de "reservekapitein" stapte gewoon mee over..........

Het nieuwe jaar begint voor ons in Tromsø, het vuurwerk is ook daar mooi om naar te kijken, hoewel er voor ons ook nog best een portie noorderlicht bij gekund had..........
Als de boot vertrekt liggen we al in bed, de zuidgaande route doet dezelfde havens aan, enkel op andere tijden, zodat we de nachtaanlopen van de noordgaande route nu overdag zien. Zo krijgen we nu Harstad, Risøyhamn, Sortland en Stokmarknes te zien.

De brug bij Risøyhamn.
 Sortland is het centrum van de Noorse Kustwacht, er liggen een paar boten bij de kade, en het lijkt even of de zon opkomt, kan natuurlijk niet, de zon komt niet op zo noordelijk in dit jaargetijde. De lucht is wat rood, en om 12.30 u 's middags komt de volle maan achter de wolken vandaan. De camera staat de hele tijd ingesteld op "nachtlandschap" anders zijn alle foto's te donker!

"Avondrood" bij Sortland, 12.30 u 's middags.

Kustwachtboten.

Volle maan, ook om half 1 's middags.

We verlaten Sortland.
Om 13.00 u varen we richting Stokmarknes, waar we tussen 14.15 u en 15.15 u net tijd hebben om het Hurtigruten museum en de oude "Finnmarken" te bekijken, die op 50 meter van de kade liggen.

In de salon van de oude "Finnmarken".
Daarna verder naar Svolvær, waar we ook een stop hebben, en tijd genoeg hebben om Magic Ice, en ijssculptuurmuseum te bekijken. Was heel mooi, en we krijgen er ook een drankje aangeboden.

De drankjes staan al klaar op de bar.

Ook een vissekom op de bar.We verlaten Svolvær, en zien de karakteristieke droogrekken voor stokvis op de havendam.

Na Svolvær leggen we nog aan in Stamsund, waar we de stop gebruiken voor de avondwandeling over het dek, lekker nog even een frisse neus voor het slapen!

De volgende morgen passeren we opnieuw de poolcirkel, nu in zuidelijke richting.

Op beide foto's te zien, de globe die de "poolcirkel" aangeeft.


Na de poolcirkel weer langs Nesna, Sandnessjøen, Brønnøysund en Rørvik en dan is er weer een dag voorbij...........

Goede kerst toegewenst door het havenkantoor!

De volgende dag liggen we tussen 06.30 u en 10.00 u in Trondheim, waar we weer even wandelen na het ontbijt. Ook hier ochtendrood als we wegvaren.


Gekleurde lucht boven "Munkholmen" het eilandje voor Trondheim.
Na vertrek uit Trondheim wandelen we over het dek in de volgende stopplaatsen, en gaan dan onze laatste nacht aan boord in. De volgende morgen na vertrek uit Florø ontbijten we, en gaan de koffers inpakken, om 10.00 u moet de hut leeg zijn. De reis naar Bergen is ook mooi, we varen soms door nauwe passages.
 Na aankomst gaan we naar het station en gaan met openbaar vervoer weer op huis aan, het was een leuke week, ondanks het niet bijzonder goede weer hebben we er toch van genoten!

Tot zover,

Groeten, Adri.

10 opmerkingen:

 1. Hoi Adri

  leuk boot tochtje, weer eens wat anders dan fietsen
  Mooi weer?, wat kun je anders verwachten, deze tijd in het hoge noorden ;-)
  Toen ik de eerste foto zag dacht ik dat je op een Australische boot zat, gezien de naam : https://www.youtube.com/watch?v=ejorQVy3m8E

  Groeten, Andre

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Inderdaad heel wat anders dan fietsen, hoewel ik wel op de fiets in de trainingsruimte gezeten heb, je moet toch iets om de benen een beetje in beweging te houden. En het weer kan ook goed zijn in deze tijd, droog vriesweer komt ook voor. Maar dat heeft helaas niemand in de hand, dus dat risico neem je.
   Maar eh.......wat is het verband tussen deze boot en Midnight Oil? Dat zie ik even niet.........Goede plaat trouwens, ik luister er in de auto ook wel eens naar!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. Hoi Adri
   De naam van de boot leek er wat op met wat fantasie
   Mid Nat (s)ol

   groeten, andre

   Verwijderen
  3. Hoi André,

   Ha, zo ver had ik nog niet nagedacht! Bedankt voor je verklaring!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Mooie trip. Ik was ooit eens in februari voor het Noorderlicht op de Lofoten o.a. in Svolvaer dus ook nog eens herkenbaar. Die droogrekken voor de vis o.a.

  groet,
  Paul

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Paul,

   En als ik het goed heb hadden jullie meer geluk destijds, wat het weer en het noorderlicht aangaat. Maakt niet uit, gaan we gewoon nog een keer die kant op in de winter.............De Lofoten zijn ook in de zomer zeer pittoresk om te verkennen, we zijn er al verschillende keren geweest.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Weer een heel verhaal maar dat winterse trek mij absoluut niet. Liever een fietstocht over en langs de bergen en watervallen.
  Gr.Pé

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Pé,

   Ieder zijn voorkeuren uiteraard! Het is een aparte sfeer 's winters daar, maar warmte hebben wij ook graag, we gaan nu weer langzaam de goede kant uit..........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Mooie foto's! Echt winters daar. Hier zeer zacht (12 gr) en veel wind vandaag.

  Groet, Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Richard,

   Bedankt! Ook hier is het nu weer boven nul, en heerst de storm op het ogenblik.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen