vrijdag 20 februari 2015

Foutje.......bedankt!

Graafwerk. 


Daar zijn ze achter ons mee bezig, met graafwerk. Er gaat weer een huis gebouwd worden in het plan, en natuurlijk moet dan de kavel "even" bouwrijp gemaakt worden. Dat gaat er iets anders aan toe dan in Nederland, er ligt hier wel eens een "steentje" in of op de grond, en het bouwt iets makkelijker op een vlakke bouwvloer natuurlijk.
Er draait nu een kraan, en om de grootste stenen wat kleiner en beter "hanteerbaar" te maken  worden er met een pneumatische boor gaten in geboord, en daarna worden  die gaten opgevuld met wat springstof, waarna er een mat gemaakt van oude autobanden overheen gelegd word om rondvliegende brokstukken te voorkomen tijdens het opblazen.

Achter mijn houtstapel staat een hek, dan een brandgang, daarachter het nieuwe bouwkavel.

Gaten boren.....


Links is nog net ons garagedak te zien.

 Welterusten..........


Volgens de wet van Murphy heb ik uiteraard nachtdiensten op dit soort dagen.........Van deze twee nachtdiensten heb ik op donderdagmorgen nog 3½ uur kunnen slapen en op vrijdag 3 uur..........niet echt genoeg, dat word weer wel ingehaald in het vrije  weekend waarschijnlijk.

Echt vast slapen doe je dan ook niet, die kraan draait constant, je hoort het boren, en grote dreunen van het opblazen of als de kraan weer eens een grote steen weglegt.
Ik lag in bed, en Ina maakte de foto's van de mannen aan het werk. Net na het opstaan belde de buurvrouw, die had tijdens het opblazen van de grote steen die het meest nabij lag een harde klap gehoord op ons garagedak, en liet dat even weten. De werkmannen ontkenden dat er iets weggesprongen was, wist ze ook nog te melden.........
Tja, dan maar even de camera meepakken en de ladder tegen de garage zetten, ik zag het al snel, er lagen nog een paar kleine brokjes steen en er waren 2 pannen kapot. Dat kon niet missen, dat was vandaag tijdens dat opblazen gebeurd.
Terwijl ik de foto's nam, kwam de baas van het spul even kijken, en ontkende nu niets meer, maar goed ook, want een Adri die na de nachtdienst kort geslapen heeft is niet erg tolerant aangaande ontkenningen van zulke duidelijke feiten!
We kwamen overeen dat ik de pannen zelf zou vervangen, en dat hij dan de kosten zou betalen. Daar kan ik mee leven, er liggen nog een groot aantal dakpannen die teveel besteld waren tijdens de bouw, dus een kwartier later liggen er al 2 nieuwe op de plaats van de kapotte.

Nog een paar brokjes op het dak, en rechts een stuk van een pan af....

Iets hoger en meer naar links nog een kapotte pan.

Nog even ontspannen.....


Na deze gebeurtenissen gaat Ina gaan werken, ze heeft een middagdienst, en ik drink nog een mok koffie. Het weer ziet er redelijk uit, en ondanks m'n korte slapen heb ik zin om even te "luchten".
Niemand die me daarvan weerhouden kan, dus omkleden en in BOB!
En het gaat nog onverwacht lekker ook, 56 km is niet ver, maar wel ontspannend, en daar ging het tenslotte om!

Groeten, Adri. 4 opmerkingen:

 1. Hoi Adri

  Heb je nog geluk gehad dat de steen niet door de pannen gegaan is
  Je mag je Strada wel aan de andere kant van het huis zetten. een reserve zal je daar niet van hebben
  Hopelijk is de steen snel weg, heb jij weer rust

  Groeten, Andre

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Inderdaad, gelukkig want anders zou het dak van de camper misschien ook beschadigd geweest zijn, dan zou mijn reactie ook wel anders geweest zijn neem ik aan.............
   De Strada staat geloof ik relatief veilig, en de stenen die in stukken moesten zijn nu al kapot gelukkig, dus het opblazen zal hopelijk gedaan zijn nu.
   Volgende week weer 2 nachtdiensten, dan zal de kraan nog wel staan draaien denk ik..........nou ja, ik overleef het weer wel!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Dat was dan een dakpan, maar zulke projectielen kunnen ook tegen een hersenpan aan komen lol...of je Strada perforeren. ( wat is erger lol ? )

  Wat gek dat zo'n uitvoerder niet haastig is de schade driedubbel te vergoeden met 1000 excuses erbij in de hoop dat je het daarbij laat.....Noorwegen zal toch wel niet veel van Nederland/EU afwijken als in dat er nogal strikte regels zullen zijn ontrend vergunningen en gevaar voor mens, dier en omgeving veroorzaken. Ik denk dat als je hier gebouwen beschadigd door rondvliegend puin, je bedrijf op zijn minst wordt stilgelegd en er flinke boetes en het intrekken van vergunningen te verwachten zijn.

  Maar goed bij dat bedrijf moeten mensen hun brood verdienen en dat wil je ze niet aandoen als het per ongeluk is gebeurd. Maar dan ook weer, als ze onverschillig zijn en bewust risico's nemen door onvoldoende maatregelen dan hebben ze kennelijk zulke strafmaatregelen wel nodig.

  Ah en je hebt je toch wel eerst opgewerkt in een extase van razernij, al dan niet bepaalde paddestoelen kauwend en natuurlijk uitgerust met bijl, schild en helm voor je verhaal ging halen he ? Dat schijnen ze in Noorwegen van oudsher gewend te zijn. Anders nemen ze je misschien niet serieus :-))))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de steen groot genoeg was geweest had die ook door het dak heen kunnen gaan en de camper beschadigen, dan had ik ook wel iets minder coulant gereageerd neem ik aan............Als hij ontkent had dat het door hun werkzaamheden kwam, dan had ik gelijk de politie gebeld, zonder pardon! Dan zou het scenario dat jij beschrijft inderdaad in werking gaan, maar dit is een kleine plaatselijke zelfstandige, dus wil ik ook voorzichtig zijn met dat soort acties, voor je het weet gaat dan dat bedrijf over de kop, en krijg ben ik de gebeten hond in het dorp.............
   De excuses maakte hij wel, en verklaarde dat het goed afgedekt was volgens hem, maar dat er dan toch een brokstuk weg gevlogen moest zijn. Uiteraard nemen ze geen bewuste risico's met dit soort werk, dat zou onverantwoord zijn.
   Krijg je zoiets tegen je hoofd dan kom je er waarschijnlijk niet goed af, gelukkig is er zoiets niet gebeurd! Een geperforeerde Strada is ook niet leuk, maar dat valt allemaal op te lappen, dat is niet zo erg, hersenletsel zou veel erger zijn, dat kan ik niet zelf oplappen..........

   En dat opwerken? Paddestoelen kan ik wel aankomen, geen idee of dat degene zijn die je bedoelt, een helm heb ik ook, en ook een bijl heb ik voorhanden. Een schild mankeert er aan, maar een extase van woede?
   Meestal word ik juist ijskoud als ik boos ben, en ga dan heel rustig heel erg lelijke dingen zeggen, die meestal heel erg duidelijk mijn stemming weergeven........Geen gevaar dat ze me dan niet serieus nemen! :-))

   Groeten, Adri.

   Verwijderen