zondag 28 juli 2013

Feestverlichting!


Een tijd geleden waren er enkele velovaarders die stickers op hun fiets plakten met hun blognaam, dat leek me ook wel wat, dus bestelde ik in Nederland stickers en liet die op m'n vaders adres bezorgen. Deze meegenomen naar huis na ons bezoek aan Nederland en na een tijd thuis die er eens opgeplakt. De Bobslee vond ik wat lang, en is ook lastig uit te spreken voor de Noren, dus Bob was voldoende, kort maar krachtig. Daarnaast hebben we nog de camper, die Ina altijd Bo noemt, een afkorting van het noorse woord voor camper: Bobil, wat Woonauto betekend als je het vertaald. Aan de campersleutel hangt een BOB sleutelhanger waar de laatste "B" afgeknipt is, dus "BO". En de Strada is nu opgeleukt met "BOB" op de muts.In gele reflecterende letters en in bijna dezelfde stijl als de bekende BOB-reclames langs de snelwegen.


Verder nog wat klein onderhoud gedaan, ketting schoonmaken en smeren, O-ringen van de kettingrol bekeken en vervangen, ze waren bijna door, en voorkomen is beter dan genezen nietwaar? De fiets was in elk geval weer prettig stil na deze acties!
Ook de sporing even nagemeten, die was nog perfect, wat ik al vermoedde. Ondertussen heb ik ervaren dat als de fiets op een van de afdalingen op de ww-route onder de 70 km/u blijft, de sporing niet meer neutraal is, heel gek, maar het klopte elke keer dat ik nagemeten heb. Nu dus nagemeten om te zien of het inderdaad nog in orde was, en jawel, het klopte, er zat geen mm verschil in de sporing! Gelijk de voorbanden links en rechts van wiel gewisseld, dan kunnen ze gelijkmatig afslijten. Ook de haakjesklittenband die het vizier op z'n plaats houden vervangen, die begonnen los te laten na 4 maanden intensief gebruikt te zijn.

De vakantie is voorbij dus de woon-werkritten zijn weer begonnen, en 's morgens vroeg merk je weer al dat de dagen gaan korten, het is al minder vroeg licht.
Wel goed weer, dus cabrio rijden, lekker 's morgens vroeg, rustig op de weg en aangename fietstemperaturen van rond de 18 graden. Op de donderdag wat bewolking, waar dan de zon weer een kleurtje aan geeft als die een gaatje vindt om door te schijnen.


's Middags vanaf het werk eerst regen, veel zin om de kap in elkaar te zetten had ik niet,dus vertrokken met het carbondeksel erop, dat kon er halverwege weer af toen het weer opklaarde. Toch net iets prettiger om open te rijden bij 26 graden..... Even gestopt om het verkoopstalletje van m'n houtleverancier op de foto te zetten, een logisch vervolg op het bloesemverhaal uiteraard. De kersen (moreller) zijn weer lekker dit jaar! Goedkoper worden ze er niet op helaas.........


Tja, en dan de titel, feestverlichting, daar heeft Quezzzt weer een zetje aan gegeven de afgelopen week. Gelijk had hij wel, met zijn verhaal over knipperlichten. Nou had ik al een soort vlag, of beter gezegd een lint, want dat is het, een stuk reflecterend afzetlint, aan een vlaggenstokje met daarop gemonteerd een witte en een rode reflector. Nou was er thuis iemand die dacht dat de zichtbaarheid nog beter zou kunnen, dus het knipperlichtverhaal van Quezzzt gaf me inspiratie. Nou mocht het geheel niet te zwaar worden, anders gaat het mastje waarschijnlijk slagzij maken en dan is het effect ook weg. Door het topbolletje van de stok te halen kan ik er een oude spaakreflector opschuiven, na daar een 6 mm gaatje in geboord te hebben. Op de spaakreflector is plaats voor twee kleine fietslampjes, die ook een knipperstand hebben. Het zijn eigenlijk stuurlampjes die met een elastiek bevestigd worden, gaat hier niet op, maar met een paar stukjes oude binnenband kan ik me prima behelpen en zitten de lampjes goed vast. Nou even een stukje fietsen en een tunnel opzoeken, zodat ik kan testen of het een beetje zichtbaar is. Valt me nog goed mee in het donker, zal wel een raar gezicht zijn als ik er mee ga rijden in het donker, komt er ineens een knipperlichtje op 180 cm hoogte aangezwaaid terwijl de koplampen van Bob achter de vangrail veel slechter zichtbaar zijn in sommige bochten.

Of het geheel van vlaggenstokje, lint, reflectoren en knipperlichtjes nut heeft/gaat hebben? Dat zal wel een eeuwige discussie blijven vrees ik. Het enigste wat ik ondertussen uit ervaring kan zeggen is dat het voor mijn gemiddelde snelheid helemaal niks uitmaakt, die blijft hetzelfde als voor de montage van m'n zichtbaarheidspaaltje. Heel veel aerodynamisch voordeel heb je toch al niet bergop................En bergaf ga je toch al zo snel dat het paaltje zo goed als niks uitmaakt............
Het geheel ziet er niet veel gekker uit dan het al was, en dan maakt het me nog niks uit, opvallen doe ik toch al genoeg met de Strada. En denken dat ik gek ben doen ze ook, dus kan ik dat gewoon bevestigen op deze manier...........
Stukje lusjesband om de gelcoat te beschermen.

De "feestverlichting" voorzijde...........

..............en achterzijde........


Het geheel..........

Vooraanzicht.

Ik heb nog een poging gedaan om een filmfragmentje te maken van de lampjes, het geeft een idee wat het doet in het donker, de camera had het nogal moeilijk in de tunnel dus de kwaliteit kon beter....
De afstand tot de fiets was in alle gevallen circa 30 meter, oordeel zelf maar of dit iets gaat worden..........Zo dat was dat, ben benieuwd naar jullie mening!


Lichtval door de bewolking.

Na m'n testritje douchen en koffie, lekker even buiten zitten. Dan even ons eigen kersenboompje van rijpe kersen ontdoen, wachten tot ze eraf vallen zou zonde zijn! Veel hangt er niet aan, maar het is wel leuk iets uit eigen tuin te "oogsten". Dat is voor mij al heel wat, want als ik per ongeluk "groene vingers" mocht krijgen zou ik waarschijnlijk m'n handen gaan wassen! Ook aan het pruimenboompje hangen nu voor de eerste keer kleine vruchtjes, het zal me benieuwen of het nog wat word. Aan het appelboompje dat voorgaande jaren tot wel 15 appels droeg, hangt er nu slechts één, beetje zielig ziet het er wel uit eigenlijk.


"Fruitboer" aan de pluk....
,


De oogst van vandaag.......Tot zover het Noorse nieuws...........

Later meer!

Groeten, Adri.11 opmerkingen:

 1. De 2 laatste filmpjes laten een enorm veel duidelijker aanwezigheid zien. Het knipperen trekt echt meer aandacht dan de continue verlichting. Zeker waar al continue verlichting aanwezig is.

  Het enige wat kan gebeuren is dat het wegvalt tegen nog sterkere verlichting...maar ja wij zijn nou eenmaal beperkt in de vermogens in lichtsterkte die we redelijkerwijs kunnen genereren.

  Misschien kun je die elastieken bandjes die een deel van de lichtuitstraling blokkeren nog weghalen en die lampjes schroeven of lijmen ? Al zal het wellicht niet veel uitmaken.

  Maar dit is hoe dan ook wel gewoon een pak meer effect en toch weer vermindering van een aantal gevallen dat men je potentieel over het hoofd zou hebben gezien of nu eerder opmerkt.

  Ik vind het effect zondermeer geslaagd.

  En ik denk dat je nooit meer de ( nutteloze ) discussie zult hebben over 'die gevaarlijke fiets'  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja en ik vind de naamsticker leuk !

   Het personaliseren van een voertuig die optisch helemaal gelijk is aan andere voertuigen vind ik altijd aangenaam om te zien.

   Ik wil zelf graag de kwaaie wesp van het logo van mijn Blog op de Quest, maar zit nog even te dubben hoe....een stickerbedrijf wilde hem wel maken, maar ik heb alleen een klein plaatje als voorbeeld....vergroot je die digitaal krijg je een pixelbrei.

   Verwijderen
  2. Hoi Quezzzt,

   Bedankt voor je mening, stel ik op prijs! Zelf vond ik het ook wel iets toevoegen, zeker in schemering of echt donker weer is het redelijk opvallend, temeer omdat het topje ook wat heen en weer zwaait onder het fietsen. De elastieken blokkeren echter niets van de lichtuitstraling, want de puntlichtbron zit in de puntjes van de lampjes die op deze manier al geheel in de rijrichting staan.
   De naamsticker vind ikzelf ook geslaagd, goed zichtbaar en niet te opvallend groot, daar hou ik wel van. Die wesp van jou vind ik ook een prachtige vondst, zou inderdaad leuk zijn als je die op een groter formaat zou kunnen krijgen. Als je die nou uitprint en dan vergroot mbv een kopieerapparaat? Zou dat iets zijn? Heb ik in het verleden ook wel eens gedaan voor een kinderfeestje, dan later de vergroting weer inscannen en kijken wat je er mee kan.
   Succes!
   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Ik vind het wel wat hebben. In hoeverre zwiept het vlaggetje tijdens het rijden? Met name bij het inhalen van fietsers op hobbelige klinkerwegen geeft een mogelijk zwiepend vlaggetje mij niet echt een veilig gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Joyce,

   Bedankt voor je reactie! Dat zwiepen valt eigenlijk veel mee, de top gaat circa 50 cm heen en weer tijdens fietsen, dus blijft binnen acceptabele grenzen. Nou haal ik toch niet veel fietsers in, enkel nu in de vakantie als ik uit de ochtenddienst huiswaarts rijd heb ik kans om een paar vakantiefietsers te passeren. De rest van het jaar fietsen er nauwelijks mensen op de wegen hier.(fietspaden zijn er niet!) Ik heb op m'n ww-route een paar bochten waar de fiets slecht zichtbaar is achter de vangrail, en de tegenliggers soms de neiging hebben om de bocht af te snijden. Daar komt dit gewrocht misschien nog van pas? In elk geval zit m'n meisje weer iets geruster thuis als ik onderweg ben, ook niet onbelangrijk!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Dag Adri,

  Ziet er weer opvallend flitsend uit :). zal zeker in het donker de veiligheid ten goede komen. Mocht je nog meer letters , cijfers of reclame op BOB plakken. Denk dan eens aan (retro)reflecterend materiaal. volgende week wordt mijn quest beplakt met dit materiaal. Elke lichtstraal wordt in het donker teruggekaatst. Alle beetjes helpen om ons zichtbaar te houden. :) Groet cees (zal er straks nog wat in mijn blog over schrijven)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Cees,

   Hoop ik ook op, al was de naamsticker meer voor leuk. Reflecteren zou de sticker ook moeten doen, maar dat gaat niet zo opvallen als bij jouw. Is natuurlijk ook een goed idee om op die manier reclame en veiligheid te combineren.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik zat te denken aan zo'n witte flitsled, gezien bij conrad, en dan boven mijn vlaggetje plaatsen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Dat is goed te doen zoals je ziet!
   Succes met de montage.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 6. Die iemand thuis, vindt dat het knipperlicht veel beter zichtbaa is, dus zij is blij :)

  BeantwoordenVerwijderen