woensdag 8 januari 2014

Stilstand na beweging.........

Beweging.

Ook ik heb ondertussen de eerste 2014 kilometers weer al gemaakt, 310 km om precies te zijn, en heb de stormzekering en nieuwe vizierbevestiging prima kunnen testen. Alles werkt prima!
 

Stilstand........

Vandaag vrij en na een aantal dagen door de vele regen rijden dacht ik maar eens een dag rust te houden en de fiets eens gewoon na te kijken. Niet dat er iets was, maar alles nalopen doe ik wel regelmatig. Vandaag haalde ik zelfs het derailleurkapje eraf, en ontdekte dat de versnellingskabel op afbreken stond. Nog niet helemaal door, maar daar ga ik natuurlijk niet op wachten!
 
 
 
Volgens de wet van Murphy breekt de kabel uiteraard net als je in een beklimming zit, en dan zijn de gevolgen bekend: de derailleur loopt naar het kleinste tandwiel en blijft daar. Daar zit je zeker in mijn terrein echt niet op te wachten.
Vervangen dus!
Niks moeilijks aan, dus ik maak de kabel los aan de derailleur, en haal de gripshift los. Het is voor mij wel de eerste keer dat ik een draaischakelaar heb, voordien heb ik wel al eens een kabel vervangen bij een racefiets, zo'n remgreepschakeling. De gripshift haal ik uiteen, en zie de kabelstop zitten. De oude kabel is er dan op 2 tellen uit.
Even een nieuwe versnellingskabel pakken, die heb ik in voorraad. Door de gripshift steken en doorvoeren in de buitenkabel.
Dan vastmaken bij de derailleur.........., maar daar is geen kabel!
Dan gaat me een licht op, waren die VM kabels niet langer dan standaard? Even velomobiel.nl bellen en vragen hoe lang die kabels eigenlijk moeten zijn.
Allert weet het niet en moet gaan meten, maar vraagt het onderweg aan Theo. Die kabels bij velomobiel blijken 3 meter lang te zijn, tandemkabels zegt Allert. Theo voegde nog toe dat de buitenkabels circa 2 meter lang zijn.  Ik bedank Allert voor de informatie en ga de oude kabel maar eens opmeten.
Die komt op 2,1 meter, dus bestel ik 2 Dura-ace kabels van 2,1 meter bij bikeshop.no  en ga er vanuit dat het zal passen.
Nadien vind ik nog een adresje, Flowsport.no, waar zelfs binnenkabels tot 3 meter verkocht worden.
Prima, dan bestel ik er daar ook 2, dan sta ik straks zeker niet met lege handen.
 
Want nu staat de fiets stil, en dat geeft niet, maar moet niet te lang duren!
 
Tot zover......
 
Groeten, Adri.

8 opmerkingen:

 1. Hè verdorie, pech. Hij doet't nog prima als je begint te sleutelen en even later... Hoop dat je kabel snel arriveert!
  Groeten
  Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klopt Kees, maar ik had er toch niet meer mee durven verder rijden, voor je het weet sta je bezweet een schroef in te draaien om je derailleur in een vaste positie te houden. Geen aanrader in dit jaargetijde, een paar dagen niet fietsen ga ik vast overleven!
  Beide adressen waar ik bestelde gaven al melding dat het pakje er aankomt, dus waarschijnlijk ben ik zaterdag weer "en route".

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Adri

  er zou eigenlijk een mogelijkheid moeten zijn om de derailleur op de laagste versnelling te kunnen houden, ook zonder de kabel
  Dat was het voordeel wat ik had met de rohlofnaaf, als daar een kabel brak kon ik met een steek of ringsleutel mijn versnelling nog verstellen, lastig, maar je komt dan wel de berg op zonder lopen
  Berg af is niet zo'n probleem, dat rolt vanzelf

  groeten, andre

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Dat zou mooi zijn ja, maar de enige mogelijkheid is je schroef indraaien, en dan zover mogelijk om een te zware versnelling te voorkomen. Ik heb geen zin om met dit weer buiten te gaan staan, dan maar een paar dagen wachten op de kabel.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Het overkwam mij jàààren geleden, Luik-Bastenaken -Luik.
  Derailleurkabel gebroken.
  Toch de rit uitgereden,..... hoe ?
  Laatste 10 cm na het tonnetje afgeknipt.
  Andersom weer in de derailleur gestoken en vastgezet op de meestgebruikte stand.
  Ik had een triple vòòr, dus maar 3 versnellingen.
  Toch goed thuisgekomen !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed opgelost Bram! Ik durfde het niet aan om er mee door te rijden, zoals ik nu rondrijd, weegt de Strada rond de 40 kg, zoveel rommel sleep ik mee, en dus heb ik alle versnellingen gewoon nodig. Vandaag waren de kabels binnen, dus de fiets is weeral in beweging geweest!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. Dat is een goed idee, ik zal een stukje kabel en wat tonnetjes bij mijn reserve spullen doen
   ik was al aan het zoeken naar een oplossing voor een gebroken kabel

   andre

   Verwijderen
  3. Ik heb nu een reservekabel in de tas, de hoeveelheid spullen die ik meeneem worden steeds groter.........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen