zaterdag 30 maart 2013

Vreemdgaan en meer leuks.......


Tjonge, wel een zware titel! Moet Ina zich al zorgen gaan maken? Nee, zo erg is het allemaal niet. Na m'n  nachtdienst kwam ik woensdagmiddag uit bed en het begon te kriebelen toen ik naar buiten keek. Ik moest weer even "luchten", en trok m'n fietskleding aan. "Even kijken of ik nog zitvlees heb" zei ik tegen Ina. "Oh, ga je met je echte fiets?" vroeg ze. "Hoezo, is die Strada niet echt dan?" vroeg ik. "Ja, maar je snapt me wel!" Nou nee, eigenlijk niet, maar ik weet beter dan te gaan doorvragen na meer dan 30 jaar huwelijk. Als deze jongen ooit vrouwenlogica gaat snappen zijn er 2 mogelijkheden: 1e: Ik word gek van blijdschap; 2e: Ik vreet van pure ellende m'n fietsschoenen op, compleet met carbonzolen en SPD-plaatjes!
Mocht het ooit gebeuren word het waarschijnlijk optie 2.............
Het vreemdgaan in de titel sloeg dus op de Scott, die mocht na een hele winter werkloos in de garage te hebben gestaan ook even luchten. Dit ritje viel me 100% mee, niet alleen m'n schoenen klikten vast op de pedalen, het voelde net of m'n hele lichaam op z'n plaats klikte.
De fiets past nog steeds als een handschoen, en zadelpijn?  Na 2 uur op de carbon SMP voelde m'n zitgedeelte niet anders als na 2 uur in m'n Stressles in de huiskamer, goed zadeltje!
Onderweg keek ik regelmatig verbaasd op m'n computer, kon ik zo hard omhoog? Maar ook verbazing op de min of meer vlakke stukken, gaat dat echt niet harder hier? Ook de afdalingen zijn belachelijk laag in snelheid, vergeleken met Bob uiteraard. Al met al viel alles weer gelijk op z'n plaats, na een paar keer schakelen was ik weer gewoon aan de Double Tap hendels, en dan het geluid! Of beter gezegd de totale afwezigheid daarvan. Enkel het zoemen van de bandjes en de rijwind rond m'n hoofd, heerlijk gewoon, heel anders dan het geluid in de klankkast die een VM nu eenmaal is. Het geluid in Bob is ook verminderd, na monteren van de nieuwe kettingrol en ook het kenmerkende "knisperde" geluid van de spikes is weg, nu de PM's er weer onder liggen, maar vergeleken met een gewone racefiets is een VM een "rammelbak", met alle respect voor de voordelen die zo'n fiets wel heeft op een gewone racer.
De SMP carbon "zetel".

Vreemdgaan met de Scott.
Dus eigenlijk was de titel fout, m'n eerste liefde was de racer, dus vreemdgaan doe ik eigenlijk met Bob!
En de lezers die al gretig begonnen te lezen, tuk op alle smeuïge details van m'n vreemdgaan, zullen gewoon hun eigen fantasie de ruimte moeten geven..................
Tot zover het vreemdgaan, verder had ik al een tijdje zin om eens een ritje over de "magische" 100 km grens te maken, dat had ik nog niet gedaan met de Strada.
Een doel was snel gevonden, ik had een ritje in gedachten naar een van de bekende watervallen in het district, de zuidelijk van Odda liggende Låtefoss, een dubbele waterval, die in veel autorondreizen opgenomen is. Afstand vanaf Kinsarvik ongeveer 56 km, dus heen en weer boven de 100 km.
Met het nog steeds prachtige weer moest het er nu maar eens van komen.
Met -3,5 graden vertrek ik net na 9 uur 's morgens, neem wat brood en koffie mee, en natuurlijk een volle infuuszak met water voor onderweg.

Instanes, kijkje in het Sørfjord.
Hier en daar stop ik om een foto te maken, en af en toe een noodzakelijke sanitaire stop. Aan de verder wolkeloze hemel zweven 2 hele kleine wolkjes, het lijken wel lammetjes die van hun moeder afgedwaald zijn. Het is puur genieten van het mooie landschap en de frisse berglucht, wat kan het leven toch mooie momenten hebben!  In Odda aangekomen ga ik in zuidelijke richting omhoog, een 2 km lange klim naar het Sandvinvatnet, het zoetwatermeer zuidelijk van Odda, dat nog grotendeels bevroren is.

Sandvinvatnet, het zoetwatermeer zuid van Odda.


Tussen de bergen ligt Buarbreen, de gletsjer bij Odda.


Boven gekomen gaat het verder langs het meer, de weg is voor Noorse begrippen plat en fietst voor mij heel gemakkelijk. Net voorbij Hildal stop ik even om Vidfoss op de foto te zetten, dan weer verder tot Oddadalen smaller word en de weg begint te stijgen, eerst vrij steil, dan geleidelijk omhoog tot aan Låtefoss, het doel van vandaag.
Vidfoss, de bevroren waterval bij Hildal.
Grønndalselva
, het riviertje dat door Oddadalen loopt.

Nog geen zomer hier..........
Bij Låtefoss staat een bord dat zowel lucht- als wegtemperatuur aangeeft, leuk om te zien dat verschil!
Schuin tegenover Låtefoss nog een waterval.


Bob bij de kiosk en de dubbele waterval Låtefoss.


Grønndalselva richting Skare.
Ik heb nog een filmfragmentje gemaakt, verwacht geen kwaliteit zoals van Mooi Geel of Magic Bullet, zo'n camera heb ik niet......


Om 11.45 heb ik het wel gezien, en besluit m'n meegebrachte 8 boterhammetjes met honing weg te werken, en de koffie die nog lauwwarm in de Contigo thermobeker zit op te drinken, om na die lunch richting huis te gaan. Na 10 minuten is de inwendige mens versterkt en vangt de terugreis aan.
In het stukje afdaling zet ik een nieuw record, 81,4 km/h! Gaat best hard in een Strada, met die snelheid, maar desondanks blijft de fiets geheel controleerbaar.
Vlot bereik ik Odda, en ga weer op de bekende weg terug huiswaarts. De temperatuur is inmiddels opgelopen tot een +4 graden, fiets net weer iets lichter, en ook de zon op je hoofd geeft een goed gevoel.
Met het lange paasweekend zijn veel mensen al vrij en is het redelijk druk met autoverkeer op de weg. Dit geeft vast een voorproefje op de zomer, niet te geloven hoeveel foto's weer genomen worden van Bob en de alien met spiegelglazenogen die zich erin bevind!
Ik stop een laatste keer op Lofthus en neem nog 2 foto's, zomaar van het haventje en de achterliggende wand aan de overkant.
Als ik thuiskom komt Ina ook net aan, ze kon een uurtje eerder weg, en wil nog even fietsen. Die kilometers kunnen er nog wel bij, de computer in Bob geeft 113,6 km aan, en met Ina mee rijden levert er nog 6 extra op. Die rijd ik op de Trek 3900 van Teun, Ina op haar e-Sparta.
Al met al weer 2 geslaagde fietsdagen, morgen (Goede Vrijdag) beginnen m'n 12-uurs ochtenddiensten weer, 3 stuks en dan nog 2 normale 8 uurs middagdiensten voor de vrije week.

Al met al een mooie maand gehad, prachtig weer, de Strada is de "kaap" van 5000 km gepasseerd, nieuwe topsnelheid (81,4 km\h bergaf), en tot slot ook nog eens een nieuw afstandsrecord in maart, want voor de eerste keer meer dan 1000 km in de Strada afgelegd in 1 maand!
Verder wil ik nog zowel velomobiel.nl als velomobielonderdelen een compliment geven voor de snelle respons en service, beide bestellingen waren razendsnel thuis bezorgd, klasse!
En een persoonlijk bedankje aan Wim Schermer voor de support aan de HTML aanpassing om de "Lightbox" weer aan de gang te krijgen op de blog, kijkt toch net even makkelijker foto's op die manier!


Allemaal een prettige Pasen, en tot de volgende blog!

Groeten, Adri.

16 opmerkingen:

 1. Hi Adri
  Great photos as usual. Have a happy Easter!
  Greetings, Kevin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Kevin,

   Thanks! Happy Easter for you also!

   Greetings, Adri.

   Verwijderen
 2. Man man, wat een omgeving ! Blijkbaar moet je er in de zomer de vele toeristen bij nemen ? Leuk he, als de lente in de lucht hangt.
  Jouw maximum is met eFAW onhaalbaar: 70 is de hoogste snelheid waarbij het nog ietwat veilig blijft. Ga ik sneller, dan wordt de besturing een probleem en de remmen al helemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Jan,

   Ja, het blijft mooi hé? Inderdaad word het in de zomer dubbel zo druk hier, veel verkeer op de smalle wegen. De lente begint te komen, maar het is nog iets te koud, net als bij jullie. De FAW is natuurlijk een veel ouder ontwerp dan de Strada, dat zal zeker merkbaar zijn. In je proefrit met de WaW zal je zeker ook veel verschillen bemerkt hebben.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Gefeliciteerd adri met je eerste 100+ rit , die maandtotalen kom ik niet aan maar 100+ rijd ik wel vaker.
  Mooie foto,s weer , bedankt daarvoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Gerrit,

   Bedankt, normaal deed ik wel meer 100+ ritten, met de gewone racer, en dan in de zomerperiode uiteraard. Ik vond het gewoon eens tijd worden om het met de Strada te proberen, en het viel me goed mee, niet eens echt heel moe, en de benen voelden de beide woon-werk fietsdagen daarna ook prima aan.
   Omdat ik veel positieve feedback krijg op m'n foto's vind ik het ook de moeite waard om ze te maken en te plaatsen, blijkbaar doe ik er veel mensen een plezier mee.
   De maandtotalen zullen nu iets gaan afnemen, er komen weer meer fietsdagen op de Scott nu het toerrittenseizoen er aan komt.
   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Mooi stukje Noorwegen promotie. Bij de één na laatste foto: Strada's zijn toch de mooiste vm'en.... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Paul,

   Tja, ik voel me af en toe net zo'n schrijver van reisbrochures, maar omdat ik blijkbaar veel mensen een plezier doe met de foto's blijf ik ze gewoon plaatsen.
   Ik ben ook nog steeds zeer tevreden met m'n keuze voor de Strada, of het de mooiste is zal wel een kwestie van persoonlijke smaak zijn, volgens mij is het in elk geval één van de meest veelzijdige VM'en.


   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een adembenemende foto's...je weet toch heel vaak een prachtige compositie te vinden. Het gaat niet om de camera, maar wat je ermee doet. Genieten, dank!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Magic,

   Bedankt! Niet iedereen is met je eens, mijn vrouw, die een veel betere fotografe is dan ikzelf heeft dikwijls redelijk wat aanmerkingen hoe het nog mooier zou kunnen. En natuurlijk heeft ze vaak gelijk...........
   Mooie composities vinden is helemaal niet moeilijk hier, je kan als het ware gewoon je camera pakken en 360 graden ronddraaien en klikken, komt altijd wel iets moois uit!
   Word straks ook mooi als alle boomgaarden in de bloesem gaan.....

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 7. Hoi Adri, het is elke keer weer een plezier om jouw verhalen te lezen en je foto's te zien. Ik voel me inderdaad meteen op vakantie. Met een blog krijg je zelf op een gegeven moment het gevoel dat je bepaalde berichten al eerder geschreven hebt. Je hebt in de loop van de tijd al eerdere tochten beschreven. Maar de tekst en de foto's zijn weer anders en voor de lezer is het elke keer weer opnieuw genieten. Dank voor het delen van je ervaring. Zelf had ik afgelopen dagen ook wat snelheidsrecords, eerst 59 km p/u zonder trappen. Ik had toen veel bagage mee, en de fiets voelde niet stabiel. De dag erop ging ik 63, zonder bagage en had ik geen problemen. Tot je volgende verhaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wilco,

   Bedankt! Veel reacties zijn net zo positief als de jouwe, ik heb eigenlijk tot nu toe alleen maar positieve reacties ontvangen, dat geeft wel een stimulans om op deze manier door te gaan. Mijn computer geeft gewoon decimalen weer bovenb de 60, dat is omdat ik de originele vervangen heb voor een die ook trapfrequentie meet, daar rijd ik meer op dan op snelheid. Ook mijn Strada voelde zeer stabiel aan bij 81 km/h, zonder bagage uiteraard. Je verhaal over het Paastreffen was gewoon leuk geschreven, ik kreeg het gevoel erbij geweest te zijn. Lijkt me leuk om met meer VM's samen te rijden, maar dat zit er voor mij niet in.
   Klimmen zie ik altijd als een soort tegenwind rijden, kleiner schakelen en een goed ritme zien te vinden.......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. goedemorgenm

  en is de lente bij jullie al aangebroken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Marcel,

   Mooie aanwinst die camera van je!
   De lente is nog niet echt losgebarsten hier, gisteren, 11 april voor de eerste keer geen nachtvorst meer! Nu word er na 6 weken schitterend weer met bijna alleen zon en geen bewolking regen afgegeven dit weekeinde. Met tot 10+ stijgende temperaturen, dus de lente komt er nu aan.....

   Groeten, Adri.

   Verwijderen