zondag 10 november 2013

Camerawissel: de eerste plaatjes..........


Nieuwe poging......

Dit weekend nachtdienst, dus niet fietsen. Op zaterdagmiddag even met Ina en Ward samen naar boven naar de bosweg op Røte, om daar een wandeling te maken en gelijk de camera mee om wat te proberen.
Verwacht geen wonderen, gewoon een paar plaatjes van onze omgeving om een eerste indruk van de fotokwaliteit te krijgen. Zoals meestal zijn ook deze foto's onbewerkt de blog opgezet, dat is voor mij het makkelijkst, en eigenlijk ook de eerlijkste manier om een foto te publiceren zoals ik het zie.
Deze heeft Ina gemaakt, de amateur in actie!

Maar eens kijken of close-up een beetje erop lijkt.

Ziet er voor mij redelijk goed uit....
Het weer is grijs en zwaar bewolkt, niet echt de beste omstandigheden misschien, maar dat mag eigenlijk niet uitmaken voor de scherpte.  Nu maar even naar het uitzichtpunt lopen en er daar nog een paar maken.

Uitzicht vanaf Røte.

Herfstblad.

Lijkt wel veel op een van de vorige.......

Timmer/ brandhout in wording.......


Op zondagmiddag werkt Ina tot drie uur 's middags, daarna rijden we weer even naar boven. Ward en de camera gaan ook mee, het weer is nu veel beter, maar de zon is al achter de Folgefonn verdwenen als we om half vier bijna boven zijn.

Daarachter zit de zon nog.
Iets ingezoomd.

Zoom, zoom.........

De kleine compactcamera beschikt over 20x optische zoom en een Leica objectief, waarmee je het beeld redelijk naar je toe kan halen.

Ook "Oksen" heeft al een witte hoed.
Nu even een paar keer inzoomen op de top van Oksen, beginnend van helemaal "uit" tot volledig "in".

Oksen helemaal uit gezoomd.
Al wat dichterbij,
Nog dichterbij.
En nog iets dichter....

En volledig ingezoomd.

Panorama.

Ook deze camera kan panoramafoto's maken, hieronder een poging.Op de terugweg is de zon al zo laag dat de nieuwe sneeuwlaag op de top van Oksen van kleur veranderd, het is ook al vier uur geweest, over vier tot vijf weken is het gewoon donker om deze tijd.

Rode sneeuw.
In de buurt van de auto maak ik nog een plaatje van het "sterretjesmos" waar nog wat uitgebloeide bloempjes in staan.

"Sterretjesmos".


Gefilmd heb ik nog niet, dat komt nog wel. Mijn (onze) indruk van de beeldkwaliteit is dat het beter is dan van de vorige Lumix.
Heeft iemand van jullie een andere mening dan mag dat, en dat mag ook gezegd worden, geen probleem.

Schroom dus niet, elke reactie word op prijs gesteld!

Tot de volgende keer!

Groeten, Adri.
8 opmerkingen:

 1. Beste Adri,
  Ik vind de panorama foto erg mooi. Het is een goede test om met zoom te kijken of alles scherp is, het lijkt nu wel goed te zitten met de scherpte. Veel plezier met fotograferen, en ik weet zeker dat wij er hier in Nederland ook nog veel plezier aan gaan beleven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Wilco,

   Leuk! De eerste 2 reacties komen van de mensen die de camerawissel in gang gezet hebben, bedankt jongens!
   Panorama is wel eens leuk voor tussendoor, dit was gewoon maar even proberen. Ik sta er van te kijken wat zo'n klein toestel eigenlijk allemaal kan.
   Het zullen zeker de laatste foto's niet zijn die jullie gaan zien....

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Dag Adri,
  Ik sluit me helemaal bij Wilco aan. Dit ziet er veel beter uit. Wel moet je erop rekenen dat ver ingezoomde beelden mogelijk wat onscherp worden door bewegingsonscherpte.
  Laat de beelden maar doorkomen zo :)
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Wim,

   Ook nu weer bedankt voor je reactie! Ik had het er niet bij vermeld, maar alle beelden met uitzondering van de panorama zijn via "intelligent Automatisch" gemaakt, en uit de hand, ook de maximaal ingezoomde.
   De beeldstabilisator doet zijn werk dus ook redelijk goed. Maar inderdaad , ver inzoomen kan wel iets onscherpte opleveren. Het toestel kan eigenlijk voor zo'n klein ding extreem veel vind ik, zeker als je gaat vergelijken met de "oude" Minolta spiegelreflex met extra telelens, die Ina voor de digitale camera's in gebruik had. Zoiets wil ze niet meer in verband met het gewicht en gezeul met tassen e.d.
   Het zullen zeker niet de laatste foto's zijn die geplaatst worden, met deze camera kan ik weer even vooruit.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Hoi Adri,
  deze foto's zijn duidelijk van betere kwaliteit dan die je maakte met je vorige toestel. Alleen als je helemaal inzoomt worden ze duidelijk minder scherp. Voor de meeste foto's die ik van jou gezien heb is dat helemaal geen probleem, ik denk dat je een goede keuze hebt gemaakt.
  Groetjes, Edwin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Edwin,

   Bedankt voor je reactie, ook Wim maakte die opmerking over inzoomen. Voor mijn gebruik inderdaad geen probleem, het meeste wat ik maak zijn landschappen.
   Ik denk ook dat deze keuze goed was, het is een klein en makkelijk mee te nemen toestel, dat niks weegt en gelijk gebruiksklaar is.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Hoi adri , vooral die panorama foto vind ik mooi , wat die onscherpte betreft bij dichtbij er zit vast wel een statiefgaatje in het toestel en erg handig kan dan een korte hengelsteun zijn in de fiets , die zijn eenpotig , kort en niet zwaar en vaak voorzien van het juiste schroefdraad.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gerrit,

  Ook jij dus? Wilco vond de panorama ook mooi, het was voor mij gewoon even die functie testen, om te zien wat het werd.
  Ook het extreem inzoomen was testen, normaal gebeurd dat niet bij mijn foto's, dat zijn toch meestal landschapsbeelden.
  Wel een goede tip, die hengelsteun, daar zal ik eens naar kijken, bedankt!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen