vrijdag 8 november 2013

Het oog van de meester............

Cameraperikelen.

Zo, na een weekje stilte weer een bericht van mij. Niet dat ik heb stilgezeten, integendeel, er zijn redelijk wat kilometers afgelegd in de Bobslee. Met de kap erop, want ook hier was het voornamelijk regen, regen en nog meer regen wat de klok sloeg. Gaf niets, zelfs op mijn vrije dagen was ik wel elke dag even "luchten", ideaal ding zo'n velomobiel!

Mijn vorige post liet wat opnames met de nieuw aangeschafte compactcamera zien, waarop een aantal reacties binnenkwam. En voor de eerste keer sinds ik foto's publiceer kreeg ik 2 opmerkingen over de scherpte van de foto's. De eerste opmerking kwam van Wilco, die beide onderstaande foto's bedoelde.
Zijn opmerking dat deze niet helemaal scherp leken zette me wel aan het denken. De camera had niet zo'n geweldig zoombereik, maar na  kritisch bekijken van de foto's kon ik alleen maar concluderen dat hij gelijk had!
Een dag later nog een opmerking, deze kwam van Wim Schermer. Ook Wim vond de scherpte niet echt goed, en adviseerde me even terug te gaan met de camera, om te kijken of het misschien exemplarisch was.
Nou is fotografie niet mijn hobby, ik ben een erg luie, of zo je wilt, makkelijke fotograaf. Het ding staat ingesteld op automatisch, ik druk af en duw ze de computer in. Dan gaan ze in 99 van de 100 gevallen "rauw" de blog op, nabewerken komt zelden voor.
Maar van Wim weet ik dat hij fotografie niet alleen al heel lang als hobby heeft, maar ook nog een groot aantal jaren professioneel met fotografie bezig is geweest, dus als hij een opmerking over de scherpte heeft neem ik dat serieus.
Die kijkt met andere ogen naar een foto dan ik zelf doe, ik ben zelf veelal te weinig kritisch, ik weet het. Het oog van de meester zullen we maar zeggen..........
Met dit soort constructieve opmerkingen valt ook wat te doen, dus ik besloot het advies van Wim ter harte te nemen. Maar voor ik terugging naar de winkel deed ik eerst iets anders, waar ik beter mee begonnen was voor ik camera aanschafte, me even "inlezen" op internet.

Testen.

Daar stuitte ik al vrij vlug op een artikel van  het Noorse blad "Lyd og bilde" die onder andere ook camera's testen en vergelijken. Daar bleek de Lumix DMC-FT 25 helemaal niet zo geweldig uit de test te komen, het vergelijkbare duurdere broertje, de Lumix DMC-FT 5 bleek wel een goed toestel volgens de test. 

Klik hier voor de test: http://www.lydogbilde.no/test/panasonic-lumix-ft5

Ondertussen had ik dit model camera wel al getest, met de FT-25, en er waren een paar puntjes die me toch niet zo goed bevielen. De camera was waterdicht, er zouden zelfs onderwateropnamen mee gemaakt kunnen worden. Niet mijn ding, als ik in het water terecht kom met die camera zal dat zeer onvrijwillig zijn van mijn kant, wees daar maar zeker van. Bij elke opstart van de camera kwam eerst de vraag op het schermpje of ik de voorwaarden voor waterdichtheid kende. En dat moest dan weer bevestigd worden voor je verder kon, erg irritant dus. Ook zat het lensje hoog links in de body, dus kwam ik een aantal keren met m'n dikke vingers voor de lens, plus dat de lens onbeschermd was, dus gevaar voor krasjes.
De FT-5 viel dus ook af als alternatief, ondanks dat die testwinnaar was.

De "spijtoptie".

Voor de eerste keer dat we in Noorwegen wat gekocht hebben besloot ik gebruik te maken van het "Angrerett", de spijtoptie, die bij internethandel standaard is, maar ook door de Expert winkels, waar de camera gekocht was aangehouden word. Dit houd in dat je tot 30 dagen na aankoop je aanschaf kan annuleren, en alles in de originele verpakking, uiteraard onbeschadigd kan terugbrengen indien je spijt hebt of niet tevreden bent.
Een mooie regeling, je kan ruilen voor iets anders, of eventueel je geld terug krijgen. Uiteraard proberen ze toch een verkoop tot stand te brengen, dat is hun werk! Nou wilde ik toch nog steeds een compactcamera, dus zocht ik iets wat van betere kwaliteit was.

De uitkomst.

Nou had ik me iets beter verdiept in de compactcamera wereld, en ontdekte dat er veel goede camera's te koop waren. Ook via testen in voornoemd blad zag ik dat de Panasonic Lumix DMC TZ serie een goede keuze zou kunnen zijn. Op enkele forums werden deze ook als goed aangemerkt. 
Op enkele forums kwam de Lumix DMC TZ 40 zelfs uit de bus als een van de betere "point and shoot" compacts, en verreweg de beste "langzoom" compact. 
Dus dat moest het worden, een "travelzoom", een compacte reiscamera, die ook nog een stootje kan verdragen en goede kwaliteit foto's maakt.
Bij Panasonic word gebruik gemaakt van Leica optiek, die jongens in Duitsland zijn al langer bezig met camera's en die schijnen wel goed te zijn, ook dit model heeft een Leica lens.

Eens zien wat dat gaat worden....
De camera was niet op voorraad dus moest besteld worden, daarom ongeveer een week zonder camera rondgereden..........

Foto's volgen later, het ding is net opgeladen, en ik zal me even in mogelijkheden gaan verdiepen.

Wilco en Wim, beiden bedankt voor jullie reactie, als iets voor verbetering vatbaar is stel ik er prijs op om dat te horen, daar worden we allen beter van!


Later meer,

Groeten, Adri.

6 opmerkingen:

 1. Ik had/heb de onhebbelijkheid om uit gemakzucht op het verhaal van een verkoper af te gaan of maar wat te kiezen, en daarna pas er achter te komen dat het niet de beste keus was of op internet een vergelijkende test te lezen wat de - inderdaad dan al vaak vastgestelde - mindere kwaliteiten zijn.

  En dat terwijl ik toegang heb de uitvoerige testuitslagen site van de consumentenbond omdat ik daarvan lid ben !

  Tegenwoordig doe ik het liever andersom. Er is weinig wat de consumentenbond niet heeft getest. ( velomobielen niet haha ) En gemakzucht heeft me vaak apparaten opgeleverd met een mindere kwaliteit. Toch ben ik hardleers, en koop nog te vaak iets in een impuls.  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, je kunt de vorige camera dan ook wel onder de impuls aankopen rekenen denk ik. Hoewel ik er al lang over dacht, kocht ik er gewoon een waar ik tegen aan liep, zonder me eerst te verdiepen in de kwaliteit of testen te gaan lezen. Weer iets om mee te nemen voor de volgende keer, er is genoeg te vinden op internet om beslagen ten ijs te komen.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Adri, al een hele poos gebruik ik een voorloper, de TZ-19, als "fietscamera" en daarvoor was dat een TZ-1. Niet te vergelijken met een digitale reflex qua beeld, maar die TZ-reeks doet het toch wel goed en het zoombereik is ook de moeite.
  Zal je veel plezier aan beleven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Jan,

   Bedankt voor je reactie, uiteraard heeft elk toestel zijn begrenzingen, net als met alles zijn daar ook compromissen gesloten. Een digitale spiegelreflex hebben we nooit aangeschaft, Ina heeft veel gefotografeerd met een Minolta spiegelreflex, die prima foto maakte, op film dus. Die vond ze op het laatst ook eigenlijk te zwaar, en lenzen wisselen is wel vlug gebeurd, maar meenemen is ook weer lastig met die grote tas op je rug.
   We denken zelf ook hier veel plezier van te gaan krijgen.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Fijn dat je het sportief opvatte, ik zou fantastische foto's van je namelijk niet willen missen en had eigenlijk over de hele lijn het idee dat je nieuwe toestel iets minder presteerde. Het leek er ook op alsof de helderheid van de foto's iets minder was, maar dat kan ook aan de specifieke foto's liggen. Ik hoop dat je nieuwe toestel goed gaat bevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Wilco,

   Maak je geen zorgen, natuurlijk is het leuk om geprezen te worden om de foto's die je maakt, maar in dit geval waren zowel jouw als Wim's reactie gewoon terecht! Ik dacht ook eerst dat het aan de weersomstandigheden te wijten was, maar na Wim's reactie en het lezen van de testen en forums, wist ik beter.
   En dan kan je er iets mee doen, daarom waardeer ik dit soort reacties ook zeer! Ik heb al een en ander uitgeprobeerd, dat kunnen de volgers dan binnenkort even bekijken en eventueel op reageren.
   Schroom niet om kritisch te zijn, geeft niets, als je gelijk hebt mag je dat gewoon zeggen!
   Tot nu toe ziet het er eigenlijk goed uit, we zijn verbaasd dat zo'n klein compact toestel zoveel kan.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen