vrijdag 27 december 2013

Knutselmiddagje met afval.

Storm, niet fietsen....

Vrijdagmiddag sta ik om 12.00u naast m'n bed, na de nachtdienst gehad te hebben. Net als in Nederland is het buiten ook windkracht 8, met stoten die nog wel wat hoger zijn.
Niet fietsen vandaag, dus na een hapje en vooral koffie maar iets anders verzinnen om me "van de straat" te houden. Het is kerstvakantie dus de computer is de hele dag bezet, Teun is thuis en doet niet veel anders dan spelen.
Ik ga maar wat in de schuur doen, ik heb nog iets liggen wat al even in de planning zit, kan ik vanmiddag wel even proberen.

Krukje.

Ergens in de zomer op rondrit zagen we in een meubelzaak een krukje, gemaakt van berkentakken met witte bast. Ina was er gelijk weg van, maar de prijs viel nogal tegen, die was eigenlijk schofterig hoog voor het aangebodene, hoe leuk het ook was.
"Dat kan je toch wel zelf maken?" zei Ina. "Ja, dat lukt wel om zoiets in elkaar te knoeien", antwoordde ik daarop.
Daarna was Ina het weer vergeten, maar ik niet. Toen ik in november wat berk met witte bast tegen kwam in de houtvoorraad gooide ik de bruikbare stukken even apart om ergens in de toekomst zo'n soort krukje proberen te maken.
Dat was vandaag blijkbaar............

Zitting.

Voor de zitting had ik nog een stuk hechthout staan, dat eerst gediend had als werktuigophangbord.
Op maat zagen, kantjes schuren, klaar.
Voor de stevigheid even een "raampje" onder de zitting schroeven, heb ik ook iets om de takken in vast te zetten. Een lat in vier gelijke stukken in verstek zagen en eronder schroeven. Dan de scherpe hoeken eraf zagen en rond schuren.

M'n oude werktuigbord, hier hing ooit ook fietsgereedschap.

Raamwerk eronder zetten.

Onderstel.

Vier bijna even lange stukken die er stevig genoeg uitzien kunnen als poten dienen, voorboren en op het raamwerk vastschroeven, dat wat dwarsverbindingen op maat maken en bevestigen.
Omdat het wiebelt even de poten op gelijke lengte schuren met de lamellenschuurschijf, en als het niet meer wiebelt even de stevigheid testen door erop te gaan staan.
OKÉ, ik zak er niet door, dan onder elke poot een viltdop spijkeren en de nieuwe aanwinst even aan de "baas des huizes" laten zien.

De poten vast.

Wiebelt het niet te veel?

Bijna klaar.

Die was zoals ik al zei al vergeten dat dit nog in de planning zat, dus was blij verrast.
Krukje goedgekeurd, dan is de rest voor Ina, die er een kussentje of iets dergelijks voor gaat maken.

Het krukje krijgt gelijk al wat aankleding, eerst een soort kerstkussensloop die Ina ooit gebreid heeft en even later vind ze ook nog een zomerkleedje voor het ding.


Kerstsfeer.

Zomerdracht.

Zo, ik weer een paar uurtjes bezigheid gehad en Ina gelukkig, wat wil je nog meer?
Kost niks ook, alleen een paar schroeven en 2 uurtjes aandacht.........

Tot de volgende keer!

Groeten, Adri.

12 opmerkingen:

 1. Hoi Adri

  wat ga je nu doen als je je gereedschap weer wil ophangen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,

   Dat gereedschap hangt gewoon op hoor. Daar heb ik een paar andere borden voor aan de muur gehangen in m'n fietsschuurtje. Toen we hier naar toe verhuisden heb ik het voorjaar na de verhuizing een deel van de carport dicht gemaakt, een deur van plaats veranderd en een vloer gestort. Dat is nu m'n fietsschuurtje/werkplaatsje.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. Be careful Adri,
  That looks too good. I used to build boats to race until my wife found out I could build furniture. I have built her a dining room table and 8 chairs, kitchen cupboards, a coffee table, a Decon's bench for the entrance, book shelf's and she still wants more. It cuts into my cycling time. Stop now before it's too late. You will have to buy a table saw, and a whole shop full of tools. :)
  Greetings from Canada
  Kevin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Kevin,

   Your warning comes too late, but I'm lucky that my wife isn't that demanding. I also build her a couple of things, but not as much as you had to do.
   Book shelfs, cupboard, a small table for her handcrafting stuff, laundry boxes, a box to put child's toys in and some smaller stuff.
   It's not cutting into my cycling time, I do this kind of work in spare time, or when the weather is too bad to cycle.

   Greetings, Adri.

   Verwijderen
  2. Hi Kevin,

   Maybe it's an idea to blog about the stuff you've made, as we talked about it, there still comes up more things I made myself.
   I like to see the stuff you have made, and I can write a post about it too.
   It's just an idea, you can decide yourself off course.

   Greetings, Adri.

   Verwijderen
  3. Is dat wel zo'n goed idee?
   als je vrouw de blog leest breng je haar misschien op ideeën en kom je niet meer aan fietsen toe ;-)

   Verwijderen
  4. Mijn vrouw leest mijn blog al vanaf het begin, en ze weet ook heel goed wat ik kan maken, dus daar ben ik niet erg bang voor. En niet meer fietsen? Ze weet ook heel goed hoe ik reageer op weinig of niet fietsen, dus ook daar ben ik ook niet bang voor. Fietsen is iets waar ik altijd tijd voor vrijmaak, dat weet ze ook.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Hoi Adri,

  Leuke 'sit(e) activity'! Echt Noors geloof ik. Zag overigens net op blog van Richard 'WAW022' dat je Zeeuws-Vlaamse roots hebt. Grappig - ik kom er graag, m'n familie komt van Bresjes en De Groe (vreemd genoeg hebben de cartograven dat verbasterd tot Breskens en Groede...;-) en ik heb m'n schooltijd zomervakanties daar op de boerderij van m'n oom doorgebracht. Mooie herinneringen...
  Groeten, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Kees,

  Zo is de wereld dan toch weer klein, mijn vader is geboren en getogen op Boerenhol, tussen Bresjes en De Groe, mijn moeder op Susande (Zuidzande) waar ik ook opgroeide. Mijn vrouw is Biervlietse, en daar hebben we tot onze emigratie ook gewoond. Leuk om te horen dat je er graag komt, ik ook nog steeds, we hebben er nog steeds familie en vrienden wonen, maar zijn toch altijd weer blij dat we terug naar ons Noorse huis kunnen.
  Die sit(e) activity (leuke woordspeling) vind ik wel leuk om te doen af en toe, in het verleden deed ik nog meer van dit soort dingen, nu iets minder, maar af en toe draagt Ina een idee aan en kan ik weer aan de slag. Het mooie is dat er geen druk achter zit, dus doe ik het als het mij uitkomt, dat houd het ook leuk.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi Adri,
  Yes your ideal is good. I should show off some of my projects. Right now it is busy with Christmas stuff. I have 3 snowmobiles to fix and I have been building my snow trike. I think the trike will be my next blog, as soon as I find where I put my camera.
  Greeting from Canada (-34C)
  Kevin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Kevin,

   Sure, you are busy now, it's no rush showing your projects, it was just an idea. Keep it in mind for a time you have nothing else to write about! I like to see your projects, but there is no hurry.
   As I read it, you don't sit down and bore yourself! Anxious to see your snowtrike as well! Just find your camera in a spare moment.
   At the moment the weather is more like fall then winter, between +5 and +8, windy and lots of rain.

   Greetings, Adri.

   Verwijderen
 6. Ik wens je het allerbeste en veel velomobiel-kilometers in 2014.

  BeantwoordenVerwijderen