donderdag 5 maart 2015

Iets heel anders.......

Uitgenodigd.

Uitgenodigd, dat ben ik drie keer in de laatste twee maanden.........Om deel te nemen aan de professionele netwerken van verschillende mensen op LinkedIn.
Uitnodigingen van een Amerikaan, een Noor en een Nederlander.......
Heren, ik ben zeer vereerd, maar wat moet ik ermee? Ik weet in grote lijnen wat LinkedIn inhoud, maar wat heb ik eraan?
Een paar jaar geleden had ik er ook een account, toen ik nog veronderstelde van werk te kunnen veranderen, en dacht dat een LinkedIn account misschien daarbij zou  kunnen helpen.
Ondertussen weet ik beter, en heb m'n account afgesloten.
Maar als iemand me kan vertellen wat het voordeel is van opnieuw een account aanmaken, zal ik dat in overweging nemen als ik er iets in zie!
Ik reageer op deze manier omdat ik niet allen die me uitnodigden via mail kan bereiken.

Van werk veranderen zal niet meer lukken, de teller gaat naar 55 dit jaar, en ook in Noorwegen is dan van werk veranderen moeilijk, meestal zal er een jonger persoon aangesteld worden.
Leeftijdsdiscriminatie? Eigenlijk wel, maar niemand zal het openlijk toegeven, zo werkt het in Nederland ook uiteraard. Je krijgt gewoon de standaard afwijzing, met de standaard tekst, dus na een aantal keren weet je genoeg.........
Begrijpelijk, een jongere kan na de opleiding langer in dienst blijven, en er word vanuit gegaan dat er minder ziektedagen zijn bij jongeren. Van dat laatste ben ik zelf helemaal niet zeker, ik ben nog steeds zelden ziek en beter in vorm dan veel van m'n jongere collega's.

Ondertussen wil ik nog steeds veranderen, maar enkel om uit de nachtdiensten te kunnen komen. M'n lichaam begint aan te geven dat 32 jaar ploegendiensten met veel overwerk zo langzamerhand genoeg is. Vooral de 12-uurs nachtdiensten beginnen erg zwaar te wegen het laatste jaar, maar ook de 3 interne sollicitaties van vorig jaar hebben nog geen ander werk opgeleverd........Blijven proberen dan maar .........
Van werkgever veranderen hoeft niet, de sfeer op het werk is goed genoeg gelukkig, en het salaris hoog genoeg om niet te verhongeren, dus dat gaat allemaal prima!

Wat de sociale media betreft ben ik niet zo bezig met dat soort dingen, m'n blog is eigenlijk het enige wat ik bijhoud, en leuk vind om te doen. De rest kan me niet boeien...............
Geen Twitter, Facebook, Instagram, Flickr en wat er nog meer is, zelfs geen smart-phone, mijn  bakje om te bellen en sms'en is goed genoeg!

Dus als iemand nuttige tips heeft, laat maar weten!

Groeten, Adri.

29 opmerkingen:

 1. Iets doen als ZZP-er of bestaat dat niet in Noorwegen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vast wel Piet, maar ja, de zekerheid van vast werk opgeven is ook weer zo wat..........zeker als je op mijn leeftijd (ahum) gekomen bent!
   Zie weer maar iets anders te krijgen als zo'n avontuur niet lukt!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 2. +1 Uit het hart gegrepen Adri, hoewel ik sinds kort "smart"phone gebruiker ben en vooral WhatsApp met mijn uit huis wonende kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Teun woont ook buitenshuis nu, daarvoor heb ik een familie abonnement afgesloten voor de mobiel, zodat we gratis kunnen bellen. Daarnaast kunnen we ook Skype gebruiken, ook gratis en nog beeld erbij ook!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. PS Ik heb net via het LinkedIn verzoek van een zeker iemand, die iets met afwijkende kettingwielen doet :-P, een unsubscribe verzoek gedaan. Hopen dat het helpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat je een uitnodiging krijgt van LinkedIn is tot daar aan toe maar dat je meerdere herinneringen krijgt als je niet reageert vind ik bloed irritant. En ik vertik het om te reageren op iets waar ik niet om gevraagd heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens, die herinneringen zijn inderdaad irritant! En voor mijn gevoel heb ik helemaal niets aan deelname aan LinkedIn, dus heb tot nu toe ook nog niet gereageerd op de verzoeken.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 5. 'k Heb een iPhone als noodvoorziening voor bellen. Normaal gebruik ik 'm hoogst zelden. Handig vind ik dat ik m'n adressenboekje bij me heb (middels synchronisatie met m'n bureaucomputer), en nog een paar functies die van de iPhone een soort elektronisch Zwitsers zakmes maken.
  En inderdaad: die sociale media vind ik ook pure tijdsverspilling. Het enige wat ik zelf produceer zijn e-mail berichten en postings op m'n eigen weblogje. Maar daarvoor gebruik ik uitsluitend m'n bureaucomputer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als draagbaar adresboekje is zo'n ding wel handig wellicht, maar post versturen doe ik toch meestal van huis uit, en daar heb ik alles bij de hand. Telefoonnummers staan in de mobiel, dus die heb ik bij me......
   Bloggen heb ik aardigheid in, maar iets als Facebook? Nee, bedankt! Dat zie ik meer als een roddelkrantje, hoewel Ina er wel eens iets bruikbaars op vinden kan...........
   Maar voor mij hoeft het niet!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 6. Ik zit ook al "vast" in mijn huidige functie, maar nog bovenop de leeftijd die ook mij zal verhinderen makkelijk ander werk te vinden zijn is het ook vooral een erg lage opleiding die me kansloos zou maken, in ieder geval kansloos om maar een fractie van het loon te krijgen wat ik nu verdien.

  Ik moet dus wel accepteren dat de werkomstandigheden ( extreme onregelmaat van slaap/waakritme ) aantoonbaar levensduur/kwaliteit verkortend zijn. Daartegenover staat een heel redelijk salaris voor een laag geschoolde arbeider die ik eigenlijk ben, en die maar 4 dagen per week werkt omdat ik vrije tijd belangrijker vind dan meer geld. Dat ik die keus heb ik extreme luxe, maar wel duurbetaalde luxe....waarschijnlijk met gezonde levensjaren.
  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En idd linkedin is in mijn ogen vooral iets uit het al vervlogen "the sky is the limit" tijdperk waar je met veel praatjes verkopen en opgeblazen CV's nog verzonnen functies kon krijgen in verzonnen bedrijven waar geld gewoon uit de lucht geplukt kon worden.

   Die hallucinante werkelijkheid is nu wel ingehaald door de nuchtere werkleijkheid weten we allemaal. Met alle gevolgen voor de ooit zo populaire "jop-hopping" vehicles zoals LinkedIn dat was.

   Verwijderen
  2. In Nederland had ik ook het idee vast te zitten, maar kon toch nog werk krijgen in Noorwegen. Was en ben ik blij mee, de achterliggende reden dat iemand vanuit Nederland hier aan de bak kon was doodsimpel mijn leeftijd en het bezit van de juiste vakdiploma's.
   Vaklui kunnen ze hier ook opleiden, maar veel jongeren trekken naar de olieplatforms, waar ze 2 weken werken, en dan 4 weken vrij zijn, tegen dubbel salaris. Iemand van boven de 40 komt daar niet meer tussen, ik weet het omdat ik het geprobeerd heb, 5 keer zelfs!
   Wat het loon betreft hoef ik ook niet weg, met € 80,000,-- bruto kan je ook in een duur land als Noorwegen je broek wel ophouden......
   Maar ik wil best wat geld inleveren om ook een wat geregelder leven te krijgen, de tekenen die het lichaam geeft liegen niets, dus wil ik daar naartoe werken.
   Vrije tijd is inderdaad belangrijker dan geld, als je dat inziet ben je al heel ver!
   Gezonde levensjaren zijn wat dat aangaat onbetaalbaar!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  3. Dat idee had ik eigenlijk ook een beetje, bedankt dat je het bevestigd!
   Dus was het niet zo gek om me af te vragen wat ik er mee moet......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 7. LinkedIn biedt de mogelijkheid om je e-mailadreslijst te doorzoeken op aanwezigheid in LinkedIn, dan wel mensen daaruit uit te nodigen toe te treden tot LinkedIn.
  Deze mogelijkheid plopt op onverwachte ogenblikken op en als je enigszins verkeerd klikt start je deze 'service'.
  Kan in sommige gevallen wellicht nuttig zijn, maar ook irritant! Zoals in jouw geval.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de info Douwe, dan kan ik bij tijd en wijle nog uitnodigingen verwachten waarschijnelijk? Gewoon negeren en verwijderen dus!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 8. De afgelopen jaren hebben recruiters en P&O-afdelingen massaal LinkedIn ontdekt. Als je kijkt op een site als werkenbijns.nl dan staat er onder vacatures een blauwe knop: solliciteren met LinkedIn. Klik je daar op, dan moet je inloggen met je LinkedIn-account. Dat is handig, want daar staat je CV al op. Als je nou meteen bij de NS op het stapeltje af te wijzen terecht wilt komen, dan solliciteer je per brief en je geeft een landnummer op. Jonge mensen hebben alleen een 06-nummer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nuttig dus op die manier, het aantal van 4 miljoen accounts in Nederland verbaasde me al, dat is best veel voor iets waar je niet veel aan lijkt te hebben.
   En weer een vorm van discriminatie erbij dus: als je per brief solliciteert en geen mobiel hebt ben je al kansloos, lekker is dat!
   Evengoed geen reden voor mij om een account aan te maken, want m'n leeftijd veranderd wel, maar niet ten gunste van een andere baan.........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 9. Heel herkenbaar allemaal.
  Het zal de leeftijd wel zijn,wat is nog normaal tegenwoordig?

  Gr
  Rudolf

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Normaal? Als je het weet mag je het zeggen Rudolf!
   Leeftijd, het doet geen pijn, en is vaak een voordeel, omdat je een goed pak meer levenservaring hebt.
   In sommige gevallen word het dan weer tegen je gebruikt, zoals soms bij sollicitaties.
   En oud worden? Iedereen wil oud WORDEN, niemand wil oud ZIJN!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 10. Als je solliciteert per brief, dan laat je daarmee zien dat je niet bent meegegaan met de ontwikkelingen. Dan kan je wel lichamelijk fit zijn maar geestelijk ben je kennelijk niet meer zo bij de tijd. Hoe up-to-date is dan jouw vakkennis? Ik zou daar als werkgever ook aan twijfelen. Je moet je bewust zijn dat de ontwikkelingen alsmaar doorgaan. Je kunt nu wel denken "ik hoef geen smartphone" maar straks kan je naar een speciale kassa, achter aansluiten bij de bejaarden, omdat je niet kan afrekenen met je mobieltje. Een smartphone kan luisteren, je kan er tegen praten, het geeft antwoord, het weet waar je locatie is en combineert dat met alle data die beschikbaar is via het internet. De mogelijkheden zijn eindeloos.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dan vergeet ik nog dat een smartphone ook kan kijken/scannen, tsss.

   Verwijderen
  2. Qua opmerkingen over die smart phone heb je gelijk, die tendens zit er duidelijk aan te komen. Of je al gelijk in zo'n bejaardenrij terecht komt? Volgens mij zal het nog lang mogelijk zijn om "gewoon" met een bankpas te betalen in winkels. Of de ontwikkelingen zo snel gaan? Poeh, zelfs de laatste keer dat we in Nederland waren (2013) was het nog steeds niet mogelijk om met een Noorse bankpas met VISA te betalen op veel plaatsen, daarom heb ik nog steeds (noodgedwongen) een Nederlandse ING pas, voor de periode dat we in Nederland zijn.
   Mijn vakkennis en smart phones hebben echt helemaal niets met elkaar te maken, een werkgever die daarvan uitgaat zou beter zichzelf eens laten scannen, daar zit iets niet goed bovenin...........
   Alle ontwikkelingen die nieuw zijn en ingevoerd worden als zijnde nodig om ons werk te doen, worden aangeleerd, en wat dat aangaat leer ik nog steeds sneller dan veel van m'n Noorse collega's. Het helpt uiteraard wel dat je een pak ervaring in je rugzak hebt, en dat je het aandurfde om op latere leeftijd nog te emigreren, met alles wat daar bij hoort.
   M.a.w. een smart phone en sociale media boeien me totaal niet, maar dat doet m'n werk me eigenlijk ook niet. Dat is geen reden om je werk niet goed te doen, m'n beoordelingen zijn ook altijd goed geweest.
   Dus als de tijd daar is, en de smart phone is onontkomelijk, dan komt er een en leer ik omgaan met het ding. Zo simpel is dat........

   Verwijderen
  3. Ik denk dat de ontwikkelingen dan al zoveel verder zijn dat het erg moeilijk wordt om dat nog in te halen... dat het makkelijker is om het steeds bij te houden. Welk creditcardsysteem in een land het meest geaccepteerd is, dat is regionaal bepaald. Eurocard/Mastercard is het meest geaccepteerd in NL. Maar inmiddels is de chipknip alweer weg en is contactloos betalen geïntroduceerd, allemaal sinds de laatste keer dat jij in Nederland was. Auto parkeren kan je betalen met je smartphone, idem met toiletten op sommige (onbemande) treinstations.

   Verwijderen
  4. Je zou wel eens gelijjk kunnen hebben, ik weet het, ik ben over het algemeen nogal behoudend en spring niet gelijk op iets nieuws om het ook te hebben. Gek genoeg wel als ik er voordeel in zie, als een van de eersten ben ik indertijd overgestapt op Look pedalen, ook als een van de eersten overgegaan op draadbandjes op de racefiets. Elektronisch schakelen hoeft dan voor mij weer niet zo nodig, mooi systeem maar nog niet helemaal vrij van kinderziekten. Bovendien schreeuwend duur terwijl de kabelsystemen ook geweldig goed werken vandaag de dag.
   Een PC heb ik dan weer zo lang mogelijk uitgesteld, gek eigenlijk! Terwijl we ons nu geen leven meer zonder die computer kunnen voorstelllen........
   Toch wacht ik nog even af met die smart phone, als ik zo eens rond me kijk en zie wie er allemaal zo'n ding hebben en er mee om kunnen gaan hoef ik me nog geen zorgen te maken. Dan kan ik het ook leren......
   En met alle respect, maar als werkgevers vakkennis gaan relateren aan gebruik van sociale media, dan zegt dat ook wel iets over intelligentie van die mensen. Toegegeven, Ina haalt wel eens iets bruikbaars van Facebook, maar als ik zo hoor wat daar allemaal neergeschreven word ben ik niet zwaar onder de indruk. Laat me dan maar een beetje m'n blog bijhouden, scheelt me waarschijnelijk veel ergernis......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 11. Smartphones Adri,
  Had hetzelfde gevoel als jij; al was mijn situatie iets anders, omdat mijn werkgever me voorzien had van een Blackberry met toegang tot het besloten bedrijfsnetwerk. Kon buiten het werk dus niet anders met de BB dan bellen en sms-en. Was meer dan genoeg, maar nu ik vanwege "ouderdom" niet meer welkom ben, toch uiteindelijk een smartphone aangeschaft. Goedkope Nokia met windows. Blijkt toch handig te zijn met een goede camera, gps met kaarten en kan ook nog bellen en sms-en. Voorlopig alleen nog wifi en geen databundel.
  Dan ga je toch nog met de tijd mee, zonder dat het je echt geld gaat kosten (oke, 119 euri voor de phone).
  LinkedIn zal vast wel werken, maar in jouw vakrichting? Ik betwijfel het.
  Heb zelf ernstige twijfel aan het waarheidsgehalte van LinkedIn. Las het profiel van een collega, niet zo slim, maar volgens zijn profiel geen betere vent dan hij. Als de meeste van de deelnemers zo schrijven, dan heeft een HRM daar weinig aan.
  Bytheway, als je velomobiel rijdt, dan ben je tijd ver vooruit en zeker niet traditioneel en behoudend.

  Met sportieve groet.
  Jaap P.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jaap,

   Bedankt voor je reactie, dat is tenminste weer iets waar ik iets aan heb! Wij (mijn vrouw Ina en ik) hadden het er nog net over, een smart phone is inderdaad niet aan te ontkomen op den duur. Die zal er dan ook wel komen, maar niet gelijk nu, dat kan volgend jaar ook nog wel. Als ik zo eens rond me kijk wie er allemaal rondloopt met zo'n ding en daar mee kan omgaan maak ik me totaal geen zorgen, dat zal ik echt wel leren.
   LinkedIn is gewoon sociale media, net als internet kan je schrijven wat je wilt, en dat hoeft inderdaad niet pérse de waarheid te zijn.
   Mijn vakgebied is inderdaad wat specialistisch, omdat elke fabriek uiteraard een eigen uniek proces heeft, dat soms in grote lijnen wel gemeenschappelijke trekken kan hebben, maar op zich staande toch weer verschillend is van een zelfde fabriek op een andere locatie.
   Dat vergt voor elke overstap naar een andere werkplek aanpassingsvermogen en aanleren van een nieuw proces, bij de overstap naar Noorwegen was ik in het begin dan ook best moe, nieuw proces, nieuwe mensen en op de koop toe nog een heel nieuwe taal ook!
   En dan zijn er nog mensen die denken dat ik wel eens te laat kan zijn met het aanleren hoe met een smart phone om te gaan...............
   Zal wel meevallen denk ik zelf, als ik me ergens voor inzet komt het meestal redelijk goed.........

   Of ik mijn tijd vooruit ben door velomobiel te rijden? Best mogelijk, het is in elk geval wel zo dat ik na de VM "ontdekt" te hebben geen moment in twijfel was, dit moest ik proberen koste wat koste!
   Het leek me een welhaast ideale mogelijkheid om het naar mijn mening veel te korte fietsseizoen in Noorwegen te verlengen, en dat blijkt het ook te zijn.
   Dus zo behoudend ben ik dan weer niet, wat de mensen er ook van zeiden, ik stapte zonder problemen recht over van de racefiets in de Strada, en ben er nog elke dag blij mee!
   Uiteraard ben je in Nederland al een witte raaf als velo-rijder, kan je nagaan hoe er hier naar je gekeken en over je gekletst word!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 12. Over het VM-rijderschap buiten Nederland kan ik meepraten, Adri.
  Jij bent in jouw territorium tenminste nog een Quest tegengekomen. Dat is in mijn 7,5 jaar in zuidwest Pfalz nog niet overkomen. Uitgezonderd dan tijdens de jaarlijke SPEZI in Germersheim.
  Hoe moeilijk je in een VM zichtbaar bent, iedereen heeft je gezien en je bent bekend in de wijde omgeving. Al blijft de vraag hoe positief die "bekendheid" dan mag zijn. Met je blog draag jij wel bij aan een positief beeld van ons "soort", waarvoor mijn dank.
  Groeten, Jaap P.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad een feit, had ik eigenlijk niet verwacht, en duurt misschien ook weer heel lang, hoewel mijn aanwezigheid hier en de vele foto's op de blog er toch voor zouden kunnen zorgen dat er meer mensen deze kant op getrokken worden, met of zonder VM.
   Het gebied waar jij woont is een beetje net als hier, veel hellingen en minder geschikt voor VM-rijden. Verder zijn er in Duitsland toch wel een aantal VM-rijders dacht ik, maar dat zal meer in de vlakkere delen van Midden- en Noord-Duitsland zijn waarschijnelijk?
   Dat roepen dat je ze je niet zien is allang achterhaalt uiteraard, mij ziet ook niemand, maar iedereen weet aan Ina te vertellen waar, wanneer en in welke omstandigheid ik gesignaleerd ben.("Hij was gecrasht! Dat rode ding lag op de kant! ((Ik was even een afgelopen ketting aan het opleggen...)) en ga zo maar door.......)
   Hoe positief die bekendheid is weet ik ook niet, en of ik daaraan bijdraag? Bedankt voor je vertrouwen, ik doe gewoon mijn best om het zo leuk mogelijk te brengen, en zeg nou zelf: Als je eenmaal velomobiel rijd kan je toch enkel maar positief zijn over zo'n vervoersmiddel? ☺

   Groeten, Adri.

   Verwijderen